Müzikle beşyaşında tanışan, 14 klavyeyi aynı anda kullanan, teknolojinin sunduğu oncaimkana rağmen bestelerini hâlâ kanapeye uzanıp yapan, sokakta aklına gelenmelodileri kağıt parçalarına yazan biri o...
Yüzlerce albümekatkı sağladı ama ilk albümünü yeni çıkardı. Çıkar çıkmaz da listelerde zirveyeyerleşti. Çünkü İskender Paydaş, deyim yerindeyse ‘tabanca gibi’ bir albümyaptı. Daha stüdyo aşamasında tanıştığım şarkıları bir kez de tanıtımkonserinde dinledim. Oradaki bine yakın müziksever gibi ben de acayip keyifaldım. Şimdi sıra İskender Paydaş’la müzikteki 40 yıllık yolculuğunu konuşmayageldi.
<o:p></o:p>
* Kaç yıldır müzik sektörünün içindesin?
Profesyonel müzikyaşantım 26 senedir devam ediyor, ama çocukluğumu da sayarsak ki babam damüzisyen olduğu için ilk konserimi verdiğim beş yaşından bu yana ne geçti? Vaybe! 40 sene olmuş.
* 40yıldır ilk kez mi kendine ait bir albümün oldu?
(Gülüyor) Evet,ilk defa albümüm oluyor. Bu sene ‘En İyi Çıkış Yapan Sanatçı’ adayı olmakistiyorum.
*Albümlerinsatmadığı bir dönemde albüm çıkarmak akıl kârı mı?
Ticari anlamdaakıl kârı görünmese de, müzisyeniz biz. Başka ne yapacağız ki! Albümler hiçsatmasa, hatta müzik yasak bile olsa biz müzik yapmaya devam edeceğiz. O yüzdenbunu yaptığımız müziği insanlara anlatabilmek için sunmak zorundayız. Albümdenpara kazanmak diye bir şey yok artık. Cebimizden harcamak zorunda kalmayalımdiye bakıyoruz olaya.
*Şimdiyekadar “İyi ki çalışmışım” dediğin şarkıcılar kimler?
En baştaKayahan ve Orhan Gencebay... Tarkan’la kendi albümü için değil, Nazan Öncel’inalbümü için çalıştık, ama iyi ki çalıştık. Sertab Erener’le iyi ki çalışmışım.O kadar çok var ki! Şebnem Ferah var.
* “Keşkeçalışmasaydım” dedirtenler var mı?
Yok...
* Ozaman şöyle sorayım, seni en çok zorlayanlar kimler?
Kayahan’dır amadaha iyiyi arama adınadır. Şöyle bir şey; daha geçen gece telefonda yenişarkısının ritmini dinletti. Ben de fikirlerimi söyledim. O şarkı zaten KayahanAbi’nin dört aydır üstünde çalıştığı bir şarkı. Gecenin beşinde “Sence bu ritimşöyle mi olsa, böyle mi olsa?” diyorsa bu adam kolay değildir. Dünyayıkurtarıyoruz gibi bir hisse kapılırım, sanki çok önemli bir iş yapıyormuşuzgibi. Kanınızın son damlasına kadar çalışırsınız, orada mix’in üzerineyığılırsınız ama sonuçta iyi bir şey çıkar.
Fergan’la(Mirkelam) çalışmanın bazı zorlu yanları var. Çünkü çok kendine özgü biridir.Yaptığı şarkıları hep farklı yapmaya çalışır. Ben de farklı düşünmeyi severim.Ben başka bir orijinallik peşinde oluyorum, o başka bir orijinallik peşinde.Doğrusunu buluyoruz bir şekilde.
Şebnem de(Ferah) zor bir insandır, çok mükemmeliyetçidir.
Nazan Öncel deçok değişkendir. Hep daha iyi sözün, melodinin peşindedir. Tarkan’la NazanÖncel’in albümüne prodüktör olduğu zaman çalıştık. En iyiye ulaşmak için acayipazimli ve çalışkan biri. Çok yapıcı bir hali var, ama dayanıklı ve çalışkanolmak gerekiyor onunla iş yaparken.
ProjedeNilüfer’in saygı duyduğu ve güvendiği iyi bir prodüktör varsa çalışmak çokkolaydır, ama kafasında kararsızlık varsa kolay değildir çalışmak onunla.
* Hiçkolayı yok mu çalıştığın sanatçıların. Hani şöyle stüdyoya girip, tak şakyapan?
Var; mesela Özgün’leçalışmak çok kolay. Çok iyi arkadaş olmamıza rağmen ilk defa Kenan’la (Doğulu)çalıştım, çok kolay geçti. Mustafa Ceceli’yle de çalışmak kolaymış.
Türkiye'ninen iyi 10 sesi
* Sanagöre Türkiye’nin en iyi 10 sesi kimdir?
İbrahimTatlıses, Tarkan, Nilüfer, Şebnem Ferah, Sertab Erener, Mirkelam, Kubat,Ajda Pekkan, Kenan Doğulu...
* Dokuzoldu...
Albüme isimkoymaktan daha zor bu... Özgün ve Mustafa Ceceli’yle 11’e bağlayalımlisteyi. Ya da 10’ncu sıraya iki isim yaz. (Gülüyor)
*10dakikada karar veremedin ‘Türkiye’nin En İyi 10 Sesi’ne, bir 10 dakika dahabekleyecek halim yok, kabul ettim, gitti. Dinlediğin, ilham aldığın,beslendiğin müzikleri söyle bari.
Eskisi kadaroturup dinlemiyorum ama beni besleyen bir şey var. Beslendiğim nokta hala60’lı, 70’li yılların bazı önemli rock gruplarıdır. 80’li yılların bazı önemlişarkıcılarıdır.
Led Zeppelin,Pink Floyd, Peter Gabriel, Phil Collins dinlerim. Türkiye tarafına baktığınzaman da bunların yansımaları olan Kayahan’ın 70’li, 80’li yıllardakişarkılarını dinlerim. Barış Manço ve Cem Karaca etkiler beni. Onno Tunç’unaranjmanları çok özeldir. Onun neler yaptığını çözmeye çalışırım. İbrahimTatlıses çok etkili bir şarkıcıdır.
Bir de banafolk müzikte en çok ilham veren şey Orta Anadolu ve daha çok Ankarahavalarıdır. Daha çok Latif Doğan’ın söylediği havalar. Bana, Orta Amerika’dazencilerin yaptığı müziğin Türkiye versiyonu, hatta onlardan çok daha iyisidiye gelir. ABD’de James Brown neyse, Türkiye’de Latif Doğan odur.
10ismin çağrıştırdığı
Kayahan:
Büyük usta
SezenAksu:
Türkiye’nin sanat annesi
Tarkan:
Gerçek star
AjdaPekkan:
Sönmeyen yıldızım
ŞebnemFerah:
Prensesim
KenanDoğulu: