Satmasa da Albüm Yapmak Zorundayız

Günlük Olaylar yada Paylaşmak İstediğiniz Haberler...
Forum kuralları
Atatürk ilke ve inkılaplarına ait unsurlar dışında, kesinlikle Siyaset yasaktır. Sadece günlük hayatta, gazetelerde, T.v.'lerde, radyolarda gördüğünüz ve paylaşmak istediğiniz olaylara yer veriniz.

Satmasa da Albüm Yapmak Zorundayız

Yeni mesajgönderen crematory tarih 25 Ara 2011, 12:23

Müzikle beşyaşında tanışan, 14 klavyeyi aynı anda kullanan, teknolojinin sunduğu oncaimkana rağmen bestelerini hâlâ kanapeye uzanıp yapan, sokakta aklına gelenmelodileri kağıt parçalarına yazan biri o...

Yüzlerce albümekatkı sağladı ama ilk albümünü yeni çıkardı. Çıkar çıkmaz da listelerde zirveyeyerleşti. Çünkü İskender Paydaş, deyim yerindeyse ‘tabanca gibi’ bir albümyaptı. Daha stüdyo aşamasında tanıştığım şarkıları bir kez de tanıtımkonserinde dinledim. Oradaki bine yakın müziksever gibi ben de acayip keyifaldım. Şimdi sıra İskender Paydaş’la müzikteki 40 yıllık yolculuğunu konuşmayageldi.

<o:p></o:p>
* Kaç yıldır müzik sektörünün içindesin?
Profesyonel müzikyaşantım 26 senedir devam ediyor, ama çocukluğumu da sayarsak ki babam damüzisyen olduğu için ilk konserimi verdiğim beş yaşından bu yana ne geçti? Vaybe! 40 sene olmuş.

* 40yıldır ilk kez mi kendine ait bir albümün oldu?
(Gülüyor) Evet,ilk defa albümüm oluyor. Bu sene ‘En İyi Çıkış Yapan Sanatçı’ adayı olmakistiyorum.

*Albümlerinsatmadığı bir dönemde albüm çıkarmak akıl kârı mı?
Ticari anlamdaakıl kârı görünmese de, müzisyeniz biz. Başka ne yapacağız ki! Albümler hiçsatmasa, hatta müzik yasak bile olsa biz müzik yapmaya devam edeceğiz. O yüzdenbunu yaptığımız müziği insanlara anlatabilmek için sunmak zorundayız. Albümdenpara kazanmak diye bir şey yok artık. Cebimizden harcamak zorunda kalmayalımdiye bakıyoruz olaya.

*Şimdiyekadar “İyi ki çalışmışım” dediğin şarkıcılar kimler?
En baştaKayahan ve Orhan Gencebay... Tarkan’la kendi albümü için değil, Nazan Öncel’inalbümü için çalıştık, ama iyi ki çalıştık. Sertab Erener’le iyi ki çalışmışım.O kadar çok var ki! Şebnem Ferah var.

* “Keşkeçalışmasaydım” dedirtenler var mı?
Yok...
* Ozaman şöyle sorayım, seni en çok zorlayanlar kimler?
Kayahan’dır amadaha iyiyi arama adınadır. Şöyle bir şey; daha geçen gece telefonda yenişarkısının ritmini dinletti. Ben de fikirlerimi söyledim. O şarkı zaten KayahanAbi’nin dört aydır üstünde çalıştığı bir şarkı. Gecenin beşinde “Sence bu ritimşöyle mi olsa, böyle mi olsa?” diyorsa bu adam kolay değildir. Dünyayıkurtarıyoruz gibi bir hisse kapılırım, sanki çok önemli bir iş yapıyormuşuzgibi. Kanınızın son damlasına kadar çalışırsınız, orada mix’in üzerineyığılırsınız ama sonuçta iyi bir şey çıkar.

Fergan’la(Mirkelam) çalışmanın bazı zorlu yanları var. Çünkü çok kendine özgü biridir.Yaptığı şarkıları hep farklı yapmaya çalışır. Ben de farklı düşünmeyi severim.Ben başka bir orijinallik peşinde oluyorum, o başka bir orijinallik peşinde.Doğrusunu buluyoruz bir şekilde.

Şebnem de(Ferah) zor bir insandır, çok mükemmeliyetçidir.

Nazan Öncel deçok değişkendir. Hep daha iyi sözün, melodinin peşindedir. Tarkan’la NazanÖncel’in albümüne prodüktör olduğu zaman çalıştık. En iyiye ulaşmak için acayipazimli ve çalışkan biri. Çok yapıcı bir hali var, ama dayanıklı ve çalışkanolmak gerekiyor onunla iş yaparken.

ProjedeNilüfer’in saygı duyduğu ve güvendiği iyi bir prodüktör varsa çalışmak çokkolaydır, ama kafasında kararsızlık varsa kolay değildir çalışmak onunla.

* Hiçkolayı yok mu çalıştığın sanatçıların. Hani şöyle stüdyoya girip, tak şakyapan?
Var; mesela Özgün’leçalışmak çok kolay. Çok iyi arkadaş olmamıza rağmen ilk defa Kenan’la (Doğulu)çalıştım, çok kolay geçti. Mustafa Ceceli’yle de çalışmak kolaymış.

Türkiye'ninen iyi 10 sesi

* Sanagöre Türkiye’nin en iyi 10 sesi kimdir?
İbrahimTatlıses, Tarkan,  Nilüfer, Şebnem Ferah, Sertab Erener, Mirkelam, Kubat,Ajda Pekkan, Kenan Doğulu...

* Dokuzoldu...
Albüme isimkoymaktan daha zor bu... Özgün ve Mustafa  Ceceli’yle 11’e bağlayalımlisteyi. Ya da 10’ncu sıraya iki isim yaz. (Gülüyor)

*10dakikada karar veremedin ‘Türkiye’nin En İyi 10 Sesi’ne, bir 10 dakika dahabekleyecek halim yok, kabul ettim, gitti. Dinlediğin, ilham aldığın,beslendiğin müzikleri söyle bari.
Eskisi kadaroturup dinlemiyorum ama beni besleyen bir şey var. Beslendiğim nokta hala60’lı, 70’li yılların bazı önemli rock gruplarıdır. 80’li yılların bazı önemlişarkıcılarıdır.

Led Zeppelin,Pink Floyd, Peter Gabriel, Phil Collins dinlerim. Türkiye tarafına baktığınzaman da bunların yansımaları olan Kayahan’ın 70’li, 80’li yıllardakişarkılarını dinlerim. Barış Manço ve Cem Karaca etkiler beni. Onno Tunç’unaranjmanları çok özeldir. Onun neler yaptığını çözmeye çalışırım. İbrahimTatlıses çok etkili bir şarkıcıdır.

Bir de banafolk müzikte en çok ilham veren şey Orta Anadolu ve daha çok Ankarahavalarıdır. Daha çok Latif Doğan’ın söylediği havalar. Bana, Orta Amerika’dazencilerin yaptığı müziğin Türkiye versiyonu, hatta onlardan çok daha iyisidiye gelir. ABD’de James Brown neyse, Türkiye’de Latif Doğan odur.

10ismin çağrıştırdığı

Kayahan:
Büyük usta
SezenAksu:
Türkiye’nin sanat annesi
Tarkan:
Gerçek star
AjdaPekkan:
Sönmeyen yıldızım
ŞebnemFerah:
Prensesim
KenanDoğulu:
Süper müzisyen arkadaşım
Mirkelam:
Dostum
OrhanGencebay:
Abim
SertabErener:
Şahane şarkıcıAtiye:
Onunla gurur duyuyorum
İskenderPaydaş'ın enleri

Tatilyeri:
Positano / İtalya
İçecek:
Su
Yemek:
Karnıyarık
Film:
2001 A Space Odyssey
Şarkı:
Çok
Takım:
Yok
Lider:
Atatürk
milliyet.com.tr

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
soluk gri bir gökyüzü altında buluşmak üzere...
Kullanıcı avatarı
crematory
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 308
Teşekkür aldi: 27
Uyarılar: (0%)
Level: 9
HP: 1 / 193
1 / 193
MP: 92 / 92
92 / 92
EXP: 118 / 120
118 / 120

Re: Satmasa da Albüm Yapmak Zorundayız

Yeni mesajgönderen zamansız rüzgar tarih 25 Ara 2011, 13:20

Benim için popüler kültürün bir ürünü bu adam.Müzisyen vasıflarına sahip değil.Kim müzisyen,sanatçı onun bile farkına varmış değil.
Sezen Aksu,Kayahan tutturmuşuz gidiyoruz.Onlar olmasa Türk Müziği eksik kalacaktı korkarım.:D
Kullanıcı avatarı
zamansız rüzgar
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 47
Teşekkür aldi: 106
Level: 14
HP: 4 / 426
4 / 426
MP: 203 / 203
203 / 203
EXP: 229 / 257
229 / 257

Yeni mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 25 Ara 2011, 18:16

Ne mutlu bu müzik adamına  ki gerçeklerin farkına varmış...
"sevmek yaşamak demektir...
Sevmek; Tanrıdan bize hediye....."
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 171
Teşekkür aldi: 135
Level: 25
HP: 104 / 1490
104 / 1490
MP: 711 / 711
711 / 711
EXP: 809 / 839
809 / 839

Yeni mesajgönderen ihsancerkez tarih 25 Ara 2011, 21:33

Kayahan için Büyük usta Sezen için türkiyenin sanat annesi, Tarkan için gerçek star, Orhan Gencebay için sadece "Abim" mi yani? Gencebay seni nota diye kağıda yazar Paydaş.
Gidiyorsan dönmekte var, kalmak var ölmekte var.
Bir busecik verde git, sonra pişman olmak var...
Kullanıcı avatarı
ihsancerkez
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 4
Level: 3
HP: 0 / 44
0 / 44
MP: 21 / 21
21 / 21
EXP: 19 / 27
19 / 27

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 26 Ara 2011, 12:17

Türkiye'nin en iyi müzisyenlerinden biridir malumunuz. Ama tabii ki sonuçta bir yorumda bulunmuş. Hiç kimse sadece tek bir kişinin sözünü senet kabul edemez ve etmemeli. O bir yorumda bulunmuş. Kendisine müzikadamı dediysek müziğin son noktası demiyoruz yani. O yüzden yorumuna saygı duymalı ve diğer müzikadamlarıyla kıyas yapıp netice itibariyle kendi görüşümüzü tazelemeliyiz. Herkes hata yapar. O, Orhan Baba için öyle dediyse öyledir diyemeyiz değil mi? He tabii olumlu olarak övene de "helal, büyüksün" gibi abuk bir söylemde de bulunamayız. Zaten bu müzik piyasasında bu işi hakkıyla bilen ve aynı zamanda kişiye layık olduğu değeri veren kişi sayısı epey az. Maalesef müzik alanında büyük değerlerimiz bir bir giderken yenilerini ekleyemiyoruz.

Mesela; Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Barış Manço, Zeki Müren sadece bazıları... Bu insanlar ve bunun gibiler musıkiye yön vermiş ve deyim yerindeyse milat yapmış insanlardı. Şimdi çok az kaldı. O değerlere sahip çıkmalıyız.

Bu arada Sayın Paydaş'ın, üstat hakkındaki yorumunu içten ama eksik ve yetersiz buluyorum kanımca. Ayrıca satmasa da albüm yapmak zorundayız lafı ise tam bir facia. Satmak için albüm ve eser vücuda getirilmez, bilakis kalıcı ve ölümsüz eser ve albümler yapmak lazımdır. En azından hakiki bir müzikadamının hedefi bu olmalıdır. Bunların başında da hiç şüphesiz Orhan GENCEBAY uzak ara ilk sırada yer alıyor.  Müzisyen bir adam sadece albümle yetinmemeli. Bunları şimdi uzun uzun yazmayacağım. Sitedeki siz değerli dostlarım zaten üç aşağı beş yukarı biliyorsunuz. Konserler, klip çalışmaları, enstrümantal ve film müziği çalışmaları bunların başında. Mesela Kıraç, sadece albüm yapmıyor. Ne yapıyor? Bir kanalda Funda Arar ile beraber müzik programı yapıyor (Şu an devam ediyor mu bilmiyorum). Aynı zamanda pek çok filmde de müzik yapıyor. Neymiş? Demek ki sadece albüm yapmak gerekmiyormuş. İskender Paydaş maalesef makalenin ortalarında kendinden beklenmeyen yorumlarda bulunmuş. Ama yazımın başında da dediğim gibi; bu dedikleri sadece yorum. Biz onun işe yarar tarafını alıp çürük tarafını ise saygı ile karşılayıp ayırmalıyız.

Bizim naçizane yorumumuz bundan ibaret. Katılan katılır, katılmayan katılmaz. Sizlerin de yorumlarını beklerim.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211