[VİDEO] TRT - ARABESK AÇIK OTURUMU - 1989

Sitemiz İle İlgili Duyuru ve Haberler...

[VİDEO] TRT - ARABESK AÇIK OTURUMU - 1989

İleti idam_mahkumu 30 Nis 2008, 01:09

Aydın abimizin o değerli arşivinden bir enstantane... Sağolsun, varolsun... Ellerinden öpüyorum abimizin.

Epeydir bahsi geçiyordu bu programın. Ben izledim şimdi baştan sona kadar. Yalnız durumu pek iyi görmedim... Orhan abi çok ama çok pasif kalmış gibime geldi?

Timur Selçuk müziği için, Köyden kente göç diyebilecek kadar basitleşti. Yıldırım Gürses ise, Türk müziğini bozuyorsun, arabesk arap müziğidir, arabistanda yapılır vs gibi şeylerden söz etti. Diğer kadın ise ne anlattı, açıkcası anlayabilmiş değilim.

Orhan abiden, akademik ve bilimsel açıklamalar beklerken, klasik cümleleri söyledi... Benim müziğimi herkes dinledi, arabesk arap etkinliği demektir, TRT'nin kurallarına karşı çıktım, gibi şeyler...

Yani ortada yalnış giden birşey var? İzleyince anlayacaksınız? biri ciddi ciddi sen yoz müzikçisin diyor, diğeri arabesksin, arabistanda müzik yap diyor, hakkı bulut, küçük emrah, ibo bile işin içine girmiş, resmen orhan abi arabesk içine alınmış, sanki o da bunu kabul etmiş, kendi müziğini değil, arabeski savunuyor neredeyse, neredeyse kendi müziği için evet, arabesk deyip, diğerleri için "onlarla bi alakam yok, onlar kısır çalışmalar yapıyor, asıl arabeski ben yapıyorum" der gibi bir tavır, diğerleri arabeskin iyisi kötüsü olmaz şeklinde bir üslüp, Gencebay'dan beklediğim akademik ve bilimsel açılımlardan uzak, tamamen her programda sözünü ettiği şeyler felan felan felan...

İzleyin hak vereceksiniz...

Hele Timur Selçuk'un, türk müziğinin ulaşabileceği en yüksek mertebelerden olan bir teselli ver eseri için, "Şehir yaşantısına özenip, Şalvar üstüne etek giyen bir köylü kadın..." gibi yakıştırma yapabilecek kadar ileri gitmesi, Gencebay'ın bu konu hakkında hiç bir orkestrasyonik, akademik ve makamsal açıklamalar yapmaması, ilginç bir durum...

[ Resimler ]

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

[ Linkler ]

http://rapidshare.com/files/111385332/O ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/111402705/O ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/111400796/O ... .part3.rar
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

Re: [VİDEO] TRT - ARABESK AÇIK OTURUM - 1989

İleti topraktanbircan 30 Nis 2008, 06:38

Berhüdar ol Ömer.Senin dediklerine ve bu program hakkındaki önceki duyumlarımıza göre sanırım bu kayıt bizleri biraz üzecek ve sinirlerimizi gerecek ama yine de arşiv değeri yüzünden bağrımıza taş basıp izleyeceğiz.Aydın abi'ye ve sana çok teşekkür ederiz.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

Re: [VİDEO] TRT - ARABESK AÇIK OTURUMU - 1989

İleti hasretsevda 30 Nis 2008, 09:25

bir kaç söz söylemek isterim sevgili adaşım..bu açık oturumu o yıllarda trt yi çeken bir radyo sayesinde kaydetmiştim.kasetlerde..sonraları zaman zaman ezberleyecek kadar dinledim..en son istişare rahmetli hocayla 2000 yıllarında olmuştu...yanılmıyorsam orda timur selçuk "herkes sen kadar yetenekli olmayabilir" gibi bir uyarı yapıyordu...ilk başlarda bende çok ateşli fanatik oldugum için o yıllarda konuyu tam anlamıyla anladıgımı soyleyemem..ama daha sonraları zaman öyle bir şekilde değişti ki sonrasında anladım olaya timur selçuk sosyolojik açıdan bakmıştı...ve timur selcuk o tartışmalarda özel tvler denetim mekanizmaları gibi konularda haklı çıkmıştır.devlet memuru zihniyetli cavidan selanik ise o tartışmada yeri olması gerekirmiydi buda tartışılır...yıldırım gürsesi de rahmetle anmak lazım...o dönemlerde kutuplaşmaları olmuştu...şimdiki günümüz türkiyesinde tartışsalar daha farklı düşüneceklerdi...hatta o dönemde bir çok magazin dergisinde bu tartışmayala ilgili bir çok sanatcı tartışmayı degerlendirmişti..timur selçuk malesef haklı çıktı....neden derseniz işte o denetim mekanizmaları ve yetenek meselesi konusunda...haklı olduıgu nokta budur...arabesk henüz emekleyen büyümeye calışan bebek görünümünde açıkmalası yapılmıştı..şimdilerde şu sanatcı bu sanatcı diye soylemekde istemiyorum...ama.özel tvlerin kurulmasından beri klip sektörü gelişti...bir rant çarkı oluştu...sektör en sonunda öyle bir hale geldi ki zamanında alınmayan önlemlerden dolayı korsandan battı diyebiliriz...muziğe verilen zararları anlatmakla bitmez...o kadar kötü muzikler icra edilip halka dayattırıldı ki..hiç olmayacak kişileri baştacı alıp etti halk..sanatın yanından değil arka mahallesinden bile gecemiyecek kadar kötü olan kişilere(yetenek anlamında) son 20 yılda sanatcı unvanı verilip baştacı edildi...bu tartışma çok önemlidir...çok önemle izlenip analiz edilmelidir....burda aslında anlatılan konu tek bir kişiye karşı muzikal eleştiri değil sosyolojik açıdan köyden kente göçen insanın kendi deger yargıları arasında yabancılaşması ve alt kültür diye adlandırılan kimliğini bulamama modern hayata adapte olamama gibi sorunlarla muzikaitenin karşılaştırılmasıydı bence...hatta birde kültür bakanlıgının alternatif arabesk denemesi vardı ..milyarlarca para harcandı bugüne göre...haa derseniz ki kim haklıydı..???buda tartışılır...ardından bu tartışmaların bir başka modelleri tgrt zamanında ve başka platformlarda da oldu...sanıyorum bu programdan sonra gencebay bir daha böylesi bir oturuma katılmadı...çok katılımlı bir programda atv de arif sagında oldugu bir programda vardı....henüz videoyu indirmedim.izlemedim..ama dediğim gibi kayıtları var elimde..hafızamda bir çok cümle o günlerden kalan...herkes bir araya gelip fikirlerini ortaya dökmeliydi birlik olunmalıydı vs..dediler...ama geleceği en iyi gören o günden bu yana bence timur selçuk oldu arkadaşlar...kimse darılmasın gücenmesin bu konuda...ömer abi sen niye böyle düşünüyorsun diyede soran olabilir...bence pamuk ipliğiydi bu güne gelinirken gec kalınmıştı...tarihsel bir yanılgı demek lazım...özel kanallar acıldı ama...muzik reytingin arkasında eriyip yok oldu..kaliteli muzikler yine azınlıkta kaldı...kimisi servetine servet kattı...acil durum b planı yoktu kimsenin ellerinde...kısacası değişen pek bişey olmadı...özel kanalların faydasımı oldu zararı mı...asıl tartışılan bu olmalı bundan sonrasında...herkese muzik dolusu günler diliyorum....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti GözümSende 30 Nis 2008, 09:48

Orhan Gencebay gerçekten çok içine attan ve üzgün bir simayla karşımıza çıkıyor ben bunun youtubedaki kısa kesitini izlerken kahroldum ben o programda olacaktım diye, düşünün orhan baba neler çekmiştir bu kadar yanlış,haksız yakıştırmaları sineye çekerken...

bu değerli paylaşımlar için her ikinize de çok teşekkür ediyorum bve ayrıca altta yer alan orhanabi.net logosu için ayrıca teşekkürler.
Allah sizleri başımızdn eksik etmesin.
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Usta Üye
Usta Üye

İleti GözümSende 30 Nis 2008, 09:56

hasretsevda yazdı:bir kaç söz söylemek isterim sevgili adaşım..bu açık oturumu o yıllarda trt yi çeken bir radyo sayesinde kaydetmiştim.kasetlerde..sonraları zaman zaman ezberleyecek kadar dinledim..en son istişare rahmetli hocayla 2000 yıllarında olmuştu...yanılmıyorsam orda timur selçuk "herkes sen kadar yetenekli olmayabilir" gibi bir uyarı yapıyordu...ilk başlarda bende çok ateşli fanatik oldugum için o yıllarda konuyu tam anlamıyla anladıgımı soyleyemem..ama daha sonraları zaman öyle bir şekilde değişti ki sonrasında anladım olaya timur selçuk sosyolojik açıdan bakmıştı...ve timur selcuk o tartışmalarda özel tvler denetim mekanizmaları gibi konularda haklı çıkmıştır.devlet memuru zihniyetli cavidan selanik ise o tartışmada yeri olması gerekirmiydi buda tartışılır...yıldırım gürsesi de rahmetle anmak lazım...o dönemlerde kutuplaşmaları olmuştu...şimdiki günümüz türkiyesinde tartışsalar daha farklı düşüneceklerdi...hatta o dönemde bir çok magazin dergisinde bu tartışmayala ilgili bir çok sanatcı tartışmayı degerlendirmişti..timur selçuk malesef haklı çıktı....neden derseniz işte o denetim mekanizmaları ve yetenek meselesi konusunda...haklı olduıgu nokta budur...arabesk henüz emekleyen büyümeye calışan bebek görünümünde açıkmalası yapılmıştı..şimdilerde şu sanatcı bu sanatcı diye soylemekde istemiyorum...ama.özel tvlerin kurulmasından beri klip sektörü gelişti...bir rant çarkı oluştu...sektör en sonunda öyle bir hale geldi ki zamanında alınmayan önlemlerden dolayı korsandan battı diyebiliriz...muziğe verilen zararları anlatmakla bitmez...o kadar kötü muzikler icra edilip halka dayattırıldı ki..hiç olmayacak kişileri baştacı alıp etti halk..sanatın yanından değil arka mahallesinden bile gecemiyecek kadar kötü olan kişilere(yetenek anlamında) son 20 yılda sanatcı unvanı verilip baştacı edildi...bu tartışma çok önemlidir...çok önemle izlenip analiz edilmelidir....burda aslında anlatılan konu tek bir kişiye karşı muzikal eleştiri değil sosyolojik açıdan köyden kente göçen insanın kendi deger yargıları arasında yabancılaşması ve alt kültür diye adlandırılan kimliğini bulamama modern hayata adapte olamama gibi sorunlarla muzikaitenin karşılaştırılmasıydı bence...hatta birde kültür bakanlıgının alternatif arabesk denemesi vardı ..milyarlarca para harcandı bugüne göre...haa derseniz ki kim haklıydı..???buda tartışılır...ardından bu tartışmaların bir başka modelleri tgrt zamanında ve başka platformlarda da oldu...sanıyorum bu programdan sonra gencebay bir daha böylesi bir oturuma katılmadı...çok katılımlı bir programda atv de arif sagında oldugu bir programda vardı....henüz videoyu indirmedim.izlemedim..ama dediğim gibi kayıtları var elimde..hafızamda bir çok cümle o günlerden kalan...herkes bir araya gelip fikirlerini ortaya dökmeliydi birlik olunmalıydı vs..dediler...ama geleceği en iyi gören o günden bu yana bence timur selçuk oldu arkadaşlar...kimse darılmasın gücenmesin bu konuda...ömer abi sen niye böyle düşünüyorsun diyede soran olabilir...bence pamuk ipliğiydi bu güne gelinirken gec kalınmıştı...tarihsel bir yanılgı demek lazım...özel kanallar acıldı ama...muzik reytingin arkasında eriyip yok oldu..kaliteli muzikler yine azınlıkta kaldı...kimisi servetine servet kattı...acil durum b planı yoktu kimsenin ellerinde...kısacası değişen pek bişey olmadı...özel kanalların faydasımı oldu zararı mı...asıl tartışılan bu olmalı bundan sonrasında...herkese muzik dolusu günler diliyorum....

bence kesinlikle haklı bir analiz yapmışsınız lakin, benim kafamı kucalayan husus Orhan Gencebay'ın arkasından gidecek olan yetenekli ve ya yeteneksiz kişilerin neden bu arabesk tayfası diye anılan kişiler olması?Yani bugün iyi sözler yazan,gönle hitap eden bir söz yazarı da ve ya şarkısında polifonik yapılar kulanmaya çalışan bir müzisyen de, ya da en basitinden halkın büyük kesimine haitap eden günümüz popçuları bile Gencebay'ın zamanında yaptığının başarılı/başarısız etkilenmesi olabilir.Neden bu sadece arabeskçilerle kısıtlanıyor daha doğrusu neden Yıldız Tilbe Sezen Aksu yapınca slow müzik başkası yapınca arabesk oluyor?Acaba burda suç biraz da Orhan Gencebay'ı sevenlerin olamaz mı?
Orhan Gencebay'ın günah keçisi ilan edilmesinin büyük bir nedeni de çoğunluk hayran kitlesi dir bence.Geçenlerde biri si bir laf etmişti şu ORhan Baba'nın Zülfü Livaneli'nin ki gibi hayranları olsa daha ne ister gibi..düşündüm de haklı gibi ,bizim gibi gencebyseverlerin azınlığı,çoğunluğun diğer isimlere olan sempatileri Gencebay'ı bügünlere getirmiştir kanımca.

Konuyu baya saptırdım kusura bakmayın ama,bi iki düşüncemi ifade etmek istedim.
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Usta Üye
Usta Üye

İleti idam_mahkumu 30 Nis 2008, 09:59

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik dehasına o dangalak şarkıyı sanki senfoniymiş gibi dinletiyorlar ve o müzik ile abimizin dehasını aynı kefede yargılıyorlar ya, bende ona yanıyorum. Abimiz o iğrenç şarkı bozuntusunu dinlerken nasılda tebessüm edip içinden "ah...ah.. şunlara öğretemedim şunu!" diyor ya, bi de O'na yanıyorum. Bu görüntüleri seyrettikten sonra babamızı gerçekten can-ı gönülden anlamış kimselerin birer feylosof olduğu kanısına vardım :)

Gerçekten O'nu anlamak için, O'nun gibi olmak gerekiyormuş... Sonuç: Gencebay'cı olunmaz, Gencebay'cı doğulur.
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti topraktanbircan 30 Nis 2008, 10:28

Timur Selçuk söylediklerinde genel anlamda haklı olmuş olabilir.Ancak Gencebay'ın müziğini başka bir yerde tutmalıydı.Sapla samanı ayırmalıydı.Eğer "bir teselli ver" gibi müzik dünyamızda çığır açan ,tamamen yeni bir soluk getiren bir esere "altı şalvar,üstü etek giyen köylü kadını" diyorsa bu müziğe kalite gözlüğüyle bakmadığını gösterir.Bir müzik adamının bir müziği değerlendirirken ölçü aldığı kriter yalnız ve yalnız kalite olmalıdır.Eğer bir sanat eseri tamamen bireysel zevke dayalı değerlendirmelerden, yaptığı çağrışımlardan,kafada oluşturduğu tasvirlerden yola çıkarak değerlendiriliyorsa orada konuşulan şey müzikalite değil öznel zevklerdir.Bu da tartışmayı bilimsellikten çıkarır.Aydın bir müzik adamı her yeniliğe açık olmalıdır.Zamanında yenilik getiren bütün müzisyenlerin yadırgandığını,zamanlarından çok çok sonra anlaşıldıklarını görürürüz tarihi incelersek(Bkz.Mozart)

Ben bu bağlamda Timur Selçuk'u Ömer abinin alıntı yaptığı o cümle konusunda haklı ama "Bir Teselli Ver" hakkında yaptığı yorumda haksız bulduğumu belirtmek isterim.Gencebay'ın kalitesini ve onunla eşdeğer tutulan müziklerin kalitesizliğini zaman çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.Bu bakımdan 20 yıl sonra tüm bunların bilinciyle bu program yeniden izlendiğinde, kimin nerede haklı kimin nerede haksız olduğu zaten ayan beyan görülecektir.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti asical 30 Nis 2008, 13:37

Benim kafama takılan bir noktada arabesk arabesk etek giymiş şalvarlı köylü kadını diye Bir teselli ver'i yeren Timur Selçuk, Mısırlı bir sanatkarı örneğin bugünlerde kafama takılan Abdulvahhabı dinlese onuda mı aynı şekilde eleştirecek. Sanmam şapka çıkarır.Ama Gencebay'ıda eleştirmeye devam eder.
HOR GÖRME GARİBİ KİMBİLİR NEDERDİ VARDIR.
O GARİP HALİNDE NESIRLAR GİZLİ ONU BU HALLERE BİR KOYAN VARDIR.
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye

İleti asical 30 Nis 2008, 14:20

asical yazdı:Benim kafama takılan bir noktada arabesk arabesk etek giymiş şalvarlı köylü kadını diye Bir teselli ver'i yeren Timur Selçuk, Mısırlı bir sanatkarı örneğin bugünlerde kafama takılan Abdulvahhabı dinlese onuda mı aynı şekilde eleştirecek. Sanmam şapka çıkarır.Ama Gencebay'ıda eleştirmeye devam eder.

Arkadaşlar Abdulvahhab konusu geçmişken bir Ömer abi ile Ömer Faruk Kardeşimin bilgilerine bu konuda danışmıştım.Ömer Abi bana akademik birikimiyle birlikte bazı erişim linkleri gönderdi.Bu konu içerisinde Abdulvahhab'ı açınca ''açıkcası senin bu mevzuya değineceğini tahmin etmiştim asical'' diyerek bir kaç küçük dileğini de içeren bir mesajla beni sevindirdi ve onurlandırdı.Bende sizlerle paylaşmak istiyorum.Ömer Abiye de Ömer Faruk'a da teşekkür ediyorum.

''Az önce okurken özel msj cevabını aklımdan gecmişti böyle birşey sorabileceğin forumda..Abdülvahabı eleştiremez hiç kimse...neden diyeceksin...hem batıyı hemde doğu muziğini çok iyi öğrenmiş yaşadıgı yıllarda en üst derecede akademisyen ve kompozitör...timur değil eleştirmek eteğini öperdi bence...hatta rahmetli babasıda saygı duyardı...ama bu sitede konuların boyle en can alıcı noktalarından bulunup ortaya çıkması hoş bişey...89 acıkoturumu umarım ses getirir...beyin fırtınaları estirir sitede diye düşünüyorum şimdilik....mısır muziği muzisyenleri neden bu derece ilerdedir diye sormak lazım..hakiki arap muziği ve muzik tarihçileri derki bu miras aslında bize türklerden gelmiştir...islamiyetin kabuluyle....yani o meçhul deha kimse tanburun perdelerini baglayan aslında hep onun marifeti bu ses sistemi...bir melek mi indirdi o sesleri ona diye sordugumda oldu... ''
Saygılarımla.
HOR GÖRME GARİBİ KİMBİLİR NEDERDİ VARDIR.
O GARİP HALİNDE NESIRLAR GİZLİ ONU BU HALLERE BİR KOYAN VARDIR.
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye

İleti sosyetelaz6161 30 Nis 2008, 22:49

kardes videoyu bizlen paylasdiyin icin saol
Kullanıcı avatarı
sosyetelaz6161
Yeni Üye
Yeni Üye

Sonraki

Site Duyuruları