Suat Sayın - Gündüzüm Seninle

Arap müziğinden yapıldığını tespit ettiğimiz çalıntılar, Arap müziği-Türk müziği ilişkisi ile ilgili teknik konular, besteciler, orkestrasyon yapısı ve bu ilişkilerin tarihsel gelişimine bir bakış...
Forum kuralları
Bu kategori, Linkleri sadece Üyeler görebilir. madde-2 kapsamı dışındadır.

Re: ÖZGÜRLÜK MÜZİĞİ - ORHAN GENCEBAY

Yeni mesajgönderen ufkumufuk tarih 22 Mar 2010, 15:08

Kesin bilmiyorum ama 1950 ya da 60larin basidir diye tahmin ediyorum
Kullanıcı avatarı
ufkumufuk
Divane
Divane

Teşekkür etti: 158
Teşekkür aldi: 273
Uyarılar: (0%)
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 361 / 372
361 / 372

Suat Sayın - Gündüzüm Seninle

Yeni mesajgönderen ozannazo tarih 05 Haz 2010, 18:13

Rahmetli Suat Sayın'ın; hiç alakası olmamasına rağmen, Orhan Gencebay'ın yaptığı müzik türü akımının öncüsü olduğu, yıllardır söylenir. Esasında bu söylentide bile, Orhan Gencebay'ın arap alıntısı şarkı yaptığı saçmalıkları gizlidir. Çünkü, günümüzdeki kadar olmasa da, o yıllarda Suat Sayın'ın arap motifleriyle meydana getirilmiş parçaları olduğu biliniyordu. Orkestranın kurgulanışı, icranın farklılığı vs. benzerlikle, Suat Sayın'ın bu marifeti, Orhan Gencebay'a da bulaştırılmaya çalışılmıştır.

İlerleyen yazılarda yine Suat Sayın'a ait parçaların örneklerini vereceğim. Bu başlıkta, "gündüzüm seninle" adlı parçanın hikayesini anlatalım.

Sözü ve müziği Muhammed Abdülvahab'a ait "BAFAKKAR BELİ NASENE" - (Beni Unutmuş Olman Düşüncesiyle) adlı parçadaki aranağmeler, gündüzüm seninle'nin introsunu oluşturur. Üstelik diğer alıntı şarkılarında olduğu gibi, Suat Sayın parçayı, bu aranağmeyi parçanın omurgası kabul edip, eklemlendirerek meydana getirmiştir. Bizimkinde;
Aranağmeyi barındıran intro - Gazel tarzında meyan - tekrar aranağme üstüne nakarat (X2) şeklinde olan parçanın aslı, dinlenmeye değerdir. 1970'lerin başı olması kesin, bendeki stüdyo kaydı yanılmıyorsam 38 dk. civarında. Yaylıların senkronizasyonu ve soundu, bugün bile birçok albümde elde edilemeyen cinsten. Zaten, arap müziğinde yaylıların geniş yer tutmasının, renksazların çoğalmasının vs. ileride, başka başlıklar altında da tartışılabilecek bir çok yeniliğin temellerini ve gelişmesini Muhammed Abdülvahap sağlamıştır. Tıpkı Bizde Orhan Gencebay'ın yaptığı gibi. Daha önce de belirtimiştim; benim nazarımda, Muhammed Abdülvahab mısırın Orhan gencebay'ıdır.
Kullanıcı avatarı
ozannazo
Editör
Editör

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 29
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 9 / 10
9 / 10

Özgürlük Müziği

Yeni mesajgönderen GözümSende tarih 15 Haz 2010, 11:00

Ben Orhan Gencebay'ın bu tespitleri bizden çok önce yaptığını ve kimin nereden ne çaldığını çok iyi takip ettiğini düşünüyorum..Muazzez Abacı'nın kervan plak için okuduğu Gündüzüm Seninle eserine Abdulwahab dan alıntı o introyu bilhassa koyup bir yerlere inceden mesaj gönderdiğini düşünüyordum ve bu düşüncemden git gide daha emin olmaya başladım..
Yılların günahı kaderde mi kalacak?
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 301
Teşekkür aldi: 243
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1013 / 1087
1013 / 1087

Gencebay müziğinin düzenlemeleri...2

Yeni mesajgönderen Ferhan tarih 11 Mar 2011, 00:58

Muazzez Abacı' nın okuduğu "Gündüzüm seninle" adlı eserin giriş ve ara nağmesi, bestenin alt yapısında olmadığını, bunu üstadın eklediğini söyleyebilirmiyiz?
Kullanıcı avatarı
Ferhan
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 88
Teşekkür aldi: 35
Level: 6
HP: 0 / 104
0 / 104
MP: 49 / 49
49 / 49
EXP: 65 / 65
65 / 65

Re: Gencebay müziğinin düzenlemeleri...

Yeni mesajgönderen OrhanabiNet[BOT] tarih 11 Mar 2011, 03:14

Ferhan yazdı:Muazzez Abacı' nın okuduğu "Gündüzüm seninle" adlı eserin giriş ve ara nağmesi, bestenin alt yapısında olmadığını, bunu üstadın eklediğini söyleyebilirmiyiz?

Belki Özer Şenay eklemiştir, belki Vedat Yıldırımbora? O tarihlerde Kervan ekibinde artık kim varsa?... Düzenlemelere (bilhassa keman partilerine) bazen Özer Şenay'ın katkısının olduğunu, hatta bazen kemanlara nota yazımının tamamen Özer Şenay'a bırakıldığını biliyoruz (Hasretsevda'nın verdiği bilgilere dayanarak). Belki de beraber yaptılar veya paslaştılar... Orhan Gencebay eklemişse de altına kendi adını yazmamış ve sahiplenmemiş, sahiplenmeyi doğru bulmamış demek ki. O kayıtlar yapılırken yanlarında olamadığımıza göre bu konuda tartışmamız spekülasyondan başka anlam ifade etmeyecek, bilgi belge olmadıktan sonra...
-- OrhanAbi.Net Admin Bot --
OrhanAbi.Net Admin Bot, ortak Yönetici hesabı olup hiçbir gerçek şahsı temsil etmemektedir.
AdminBot ÖM kabul etmemektedir.
ÖM gönderebileceğiniz yöneticiler: Linkleri sadece Üyeler görebilir., Linkleri sadece Üyeler görebilir., Linkleri sadece Üyeler görebilir., Linkleri sadece Üyeler görebilir.

:arrow: Forum Kurallarını Linkleri sadece Üyeler görebilir., Yardım Konularını Linkleri sadece Üyeler görebilir. okuyunuz.
Kullanıcı avatarı
OrhanabiNet[BOT]
Admin-Bot
Admin-Bot
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 10
Teşekkür aldi: 88
Level: 7
HP: 1 / 130
1 / 130
MP: 62 / 62
62 / 62
EXP: 71 / 81
71 / 81

2 OrhanabiNet[BOT] isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir, Ferhan

Re: Gencebay müziğinin düzenlemeleri...

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 11 Mar 2011, 12:13

Ferhan yazdı:Muazzez Abacı' nın okuduğu "Gündüzüm seninle" adlı eserin giriş ve ara nağmesi, bestenin alt yapısında olmadığını, bunu üstadın eklediğini söyleyebilirmiyiz?

Sevgili Ferhan;Muazzez Abacı'nın okuduğu "Gündüzüm Seninle" isimli eserin girişi,Mohamed Abdelwahab'ın "Cleopatra" eserinden alıntıdır.(Bu konu forumda ,daha önce gündeme gelmişti.Ayrıca bu tema "Ben Doğarken Ölmüşüm" isimli filmde de kullanılmıştı.)
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 400 / 417
400 / 417

m.özer isimli üyemize teşekkür edenler :
Ferhan

Dikkat çok önemli

Yeni mesajgönderen fıratB tarih 07 Haz 2011, 17:53

arkadaşlar. Ben çok küçük yaşımdan beri Orhan Gencebay'ın ciddi hayranıyım ve müziğine kulağım çok yatkındır. Sakın yanlış anlaşılmasın açık aramak gibi bir niyetim yok. geçen gün forumdaki fatih altaylı ve murat bardakçı yazılarına bir göz atıyordum sonra merak ettim zikredilen eski sanatçıları... Kimdir bu kişiler diye aradığımda abdul wahab diğerlerinden farklı geldi bana. çiddi sentezler yapmış ve başarılı da olmuş bence. belli ki döneminin ve sonrasının en çok talep gören sanatçısı kendi yöresinde.

Fakat müziklerini dinlemeye devam ettiğimde ilginç birşey farkettim. Ben bu melodiyi çok iyi hatırlıyorum. Hatta bu sitede bu melodi özgürlük şarkısı diye verilmiş Orhan Gencebay film müzikleri başlığı altında. Ben doğarken ölmüşüm filminde cezaevinden istanbul'a gelişindeki film müziği olarak kullanılmıştı. Bir yanlışım varsa düzeltin ama bu filmin tüm müzikleri Orhan Gencebay'a ait değil mi? Ya da bir bilgisi olan paylaşsın lütfen çünkü ben bu müziği duyduğumda çok şaşırdım ve gerçekten üzüldüm.

dinleyin lütfen

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Kullanıcı avatarı
fıratB

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 1 / 10
1 / 10

Re: Suat Sayın - Gündüzüm Seninle

Yeni mesajgönderen ufukerkol tarih 08 Haz 2011, 00:26

GENCEBAY BAZI  FİLİMLERİNDE BAŞKA BESTECİLERİN MÜZİKLERİNİDE KULLANMIŞTIR. CAHİT BERKAY. ÖZER ŞENAY GİBİ.
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 18
Teşekkür aldi: 359
Level: 24
HP: 54 / 1353
54 / 1353