Bat(ma)sın bu dünya

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

Bat(ma)sın bu dünya

Yeni mesajgönderen gencebaydostu tarih 23 Ağu 2009, 13:12

Zor konuşan, az konuşan, öz konuşan adamı, âlemin dünyaahret Orhan Baba'sını MOLA'ya ikna edip "berhudar oldum." Meğer Orhan Gencebay'ın biriktirdiği ne çok haykırış varmış
Sorulacak çok sorum var ama gündemin nur topu konusuyla başlayayım. Yerleşen tabirle "Kürt açılımıyla" ilgili ne diyorsun? Önemli bir konu
"Sanatçılar topa girsin" diyen de var "girmesin" diyen de. Sezen Aksu'nun Başbakanlığı aramasıyla başlayan bir tartışma süreci. Fikrin ne abi? Sezen üzerinden yanıt yanlış olur. Kürt açılımı diyoruz, ortada bilgi yok. Şu an kimsenin net söz söyleme pozisyonu da yok. Aslında fikrim Ziya Gökalp'e mal edilen sözdeki gibi: "Bir Türk ne kadar Kürt'se bir Kürt de o kadar Türk'tür." Bunun derin, sıcak, barışçıl anlamına ters düşen şeyleri yapanların iki dünyada yeri yok. Elbet uzun zaman içinde yanlışlık ve ihmal edilmişlikler var. Bunların başında ana dil sorunu. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili, ortak dili Türkçedir. Ama diyelim ki etnik kökeni Çeçen, Ermeni, Arap, Boşnak, Kürt olan yurttaşlarımızın da ana dillerini konuşabilmeleri, kültürlerini sürdürmeleri, şarkılarını türkülerini söylemeleri gerekir. Eskiden bilmeden Kürtçe türküleri kaset yapardık. Yasakmış meğer. Sonra iyice büyüdü o yasak. Şükür şimdi kalktı.
Merhum Ahmet Kaya'nın günahı neydi ki? O gece orada yoktum. Anlatılanlar da farklı farklı.
Ben oradaydım. "Kürtçe klip çekeceğim. Yayınlayacak yürekli insanlar vardır sanırım" dedi, kıyamet koptu. Bir şey yok bu sözlerde. Unutmayalım ki Atatürk'ün "Ne Mutlu Türküm Diyene" sözü bir ırkçılık değil, Türk kültürünü şemsiye eden bir kavramadır. Amatör tarihçiyim, Türk kültürü binlerce yıldır dünyayı etkilemiş. Amerika'da, Latin Amerika'da, Asya medeniyetlerinde var, Orta Doğu'da var, Anadolu'da 14 bin yıldan beri var. Asırlar, çağlar içinde krallar, imparatorlar, sultanlar değişti ama tebaa aynı tebaadır. Sağduyu içerisinde yaşanmış, bozulacağına da inanmam.

SANATÇI-SİYASET MESELESİ
Sanatçı-siyaset meselesine yorumun? Sanatçı aktif siyaset adamı gibi olmamalıdır, ama sanatçı dediğimiz güzellikten, olumludan yanadır. Bu kendiliğinden bir taraf olmayı da birlikte getirir.
O zaman "Batsın bu dünya" değil "batmasın bu dünya." (Gülerek) Tabii ki batmasın. Zaten sözlere bakarsan mesela, "Yazıklar olsun kaderin böylesine. Her şey karanlık, nerede insanlık?" diyor. "Doğmamış çileler, yaşanmamış dertler" diyor. Bunları derken negatifleri gösterip pozitif olanı arzuluyor.
Aslında sağ gösterip sol mu çakıyorsun? Bir nevi öyle sayılır. Berhüdar ol (gülüşmeler).

'Zalim bir avcıydım'
"ZALIM avcıydım. Bir gün bir çulluk gördüm. 'Tık diye vuracağım. Şansı yok haksızlık bu' dedim, attım tüfeği. Ok yay takımı alıp döndüm. Soğuktan ellerim donmuş meğer. Yayı boşlayınca parmaklarım kopuyordu. Yine bir gün avda opal güvercin sürüsü gördüm. 10 numara bir saçma fişeği attım, 10-15 tane düştü. Gittim ki kiminin gözüne kiminin karnına girmiş. Çırpınıyorlardı, manzara korkunçtu. Daha fazla acı çekmesinler diye bir yandan ağlayarak kafalarını kopartıp hepsini gömdüm. Bu olay avcılıkta sonum oldu."

'Unutmak istediğim şeyler'
İnsana ateş ettin mi hiç abi? (Duraksıyor, gözleri dalıyor, hüzünleniyor) Birkaç kez ucuna dek geldik onun. Ailemizden birini kaçırmak istediler, havaya sıktım 3-4 el. Karşılık verseler ne olurdu bilmem. Sonra bir arkadaşın kız kaçırma mevzuu... Şükür ki kimseye zarar vermedik, ceza alacak noktaya gelmedik. Bunlar unutmak istediğim şeyler, sırf sen olduğun için anlatıyorum Savaşım. Şimdi sadece koleksiyoncu olarak tabanca ve okyay takımlarım var evde. Silahların hepsi de taşıma ruhsatlı ama taşımıyorum.

kaynak:sabah.com.tr
Orhanabi.Net - Radikal ve Özgün Gencebay'cılık
Kullanıcı avatarı
gencebaydostu
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 253
Uyarılar: (0%)
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 423 / 466
423 / 466

Oruç, Ramazan ve Orhan Baba

Yeni mesajgönderen gencebaydostu tarih 23 Ağu 2009, 13:13

SAVAŞ AY 23.08.2009
"KÜÇÜKKEN dedemle 5 vakit kılardım. Orucu ay boyu tutardım. En keyiflisi bayram namazlarıydı. Hediye alınırdı dönüşte. Bir bayram yine dedem kaldırdı beni. Sonra annem 'Git, yetişir deden' dedi. Gittim ama o gelmedi, üzüldüm. Dönünce öğrendim; beni kaldırdıktan az sonra içeride can vermiş, bana hissettirmemişler. Eskisi kadar disiplinli değilim namazda oruçta ama dinime saygım gani. Bir de babamızın elbiseleri ters çevrilip küçültülür bize yapılırdı. Gururlanırdım babamın elbisesini giydim diye. Bir defasında da Galatasaraylı olayım diye ayakkabı almıştı bana bayramda.
Babadan Galatasaraylısın demek. Sırf ben değil. Mahallece Galatasaraylıydık. Olmayanı döverek Galatasaraylı yapardık. Samsun'da 19 Mayıs kulübü vardı. Sarı- kırmızıydı renkleri. 19 Mayıs çok önemlidir biz Samsunlular için. Babamlar mesela oradan sempatiyle Cim-Bom'lu olmuş bizi de öyle yaptılar. Mahalle maçlarında kalede dururdum. Samsunspor kurulduğunda kaleci arıyorlardı. 16 yaşındaydım. 2 arkadaş gittik. Hemen kadroya aldılar ama devam etmedim. Arkadaşım Tekin ise uzun yıllar kaleyi korudu. Kasımpaşa'da 7-8 sene halter, vücut çalıştım. Güreşte çok iyiydim. Hocamız milli hoca Nuri Boytorun "seni dünya şampiyonu yapacağım" diyordu. Boks ve karatede de sıkı adamdım.

Kullanıcı avatarı
gencebaydostu
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

15 / 798
381 / 381
423 / 466

Hiç anlatmadığı ilk aşk macerası

Yeni mesajgönderen gencebaydostu tarih 23 Ağu 2009, 13:14

SAVAŞ AY 23.08.2009
TRENDE bir adam mandolinle "Fındık dalları" türküsünü çalıp söylüyordu. Heves edip evde babama söyledim. Mandolin alıp geldi. "Bunu istemediiim bunun sapı uzun değiiil" diye ağladım. Meğer bağlama demek istermişim. Değiştiremedik. Klasik Batı hocası Kırım mültecisi bir hocadan ders aldım. 1 ayda notayı öğrenince hoca da şaşırdı. Bayram Aracı vardı. Büyük sanatçı, tek başına orkestraydı. Ondan çok şey öğrendim. Sonra İstanbul... Zeki Müren'den, Mahzuni Şerif'e kadar çok kişiye plaklarında çaldım. Ahmet Sezgin'in baş bağlamacısı ve bestecisiydim. Bestelerimi sen oku derler kabullenmezdim. Mahmut Tezcan tavla oynarken "yenilirsen bana plak yapacaksın" dedi yenildim. "Başa gelen çekilirmiş" şarkımı plağa okudum.
Yalandan yenilmiş olmayasın abi? Yok ama Mahmut zar tutmuş yıllar sonra söyledi (gülüşmeler)
Sahneye niye çıkmadın hiç? Utangaçtım, hâlâ da öyleyim. Sonra ben işin mutfağını severim. Çalayım, eşlik edeyim, yöneteyim falan.
Kimseye anlatmadın bana ilk aşk maceranı anlatır mısın? Baba dostusun, mecburen anlatacağım. 17 yaşımdayken herkes "2 Şubat'ta kıyamet kopacak diyordu. Papazlar söylemiş, yayılmış. Ben de Samsun'dan kalkıp Edirne'ye gittim. 2 gün sürdü yol. Çünkü Edirne'de akraba düğününde görüp beğendiğim bir kız vardı. Kopacaksa onun yanındayken kopsun kıyamet dedim. Bekledik kopmadı.
Fena mı olmuş? Babası göreydi ben de görürdüm kıyameti (gülüşmeler).

Kullanıcı avatarı
gencebaydostu
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

15 / 798
381 / 381
423 / 466

Re: Bat(ma)sın bu dünya

Yeni mesajgönderen çamdibili tarih 23 Ağu 2009, 22:33

bilgi,efendilik,birikim,adam gibi adamlık işte ORHAN GENCEBAY farkı bu tartışılmaz bir büyüklük...................
Kullanıcı avatarı
çamdibili
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 0
Level: 2
HP: 0 / 30
0 / 30
MP: 14 / 14
14 / 14
EXP: 11 / 18
11 / 18

Re: Oruç, Ramazan ve Orhan Baba

Yeni mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 24 Ağu 2009, 01:05

BABAMIZIN DİNİNE SAYGISININ SONSUZ OLDUNU BİLİYORUZ,GS LI DEİL DİYE İNAT EDENLERDE OKUSUN BİDAA  :)  EN BÜYÜK GS ŞAMPİYON CİMBOM,BU GÜCE YİNE 4 ATTIK :lol:   :ugeek:
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1344 / 1384
1344 / 1384

Re: Hiç anlatmadığı ilk aşk macerası

Yeni mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 24 Ağu 2009, 01:09

:D  GÜZEL RÖPÖRTAJ GÜLDÜRDÜ  :ugeek:
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

202 / 2536
1211 / 1211
1344 / 1384

Re: Bat(ma)sın bu dünya

Yeni mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 24 Ağu 2009, 01:18

ACI,KEDER,HEYECAN,SEVİNÇ,MUTLULUK...vb. babamızın yaşamadığı bir şey varmı bu hayatta ÇOK BÜYÜKSÜN GENCEBAY ÇOOK :ugeek:
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

202 / 2536
1211 / 1211
1344 / 1384

Re: Hiç anlatmadığı ilk aşk macerası

Yeni mesajgönderen berker06 tarih 27 Ağu 2009, 01:55

Kimseye anlatmadın bana ilk aşk maceranı anlatır mısın? Baba dostusun, mecburen anlatacağım. 17 yaşımdayken herkes "2 Şubat'ta kıyamet kopacak diyordu. Papazlar söylemiş, yayılmış. Ben de Samsun'dan kalkıp Edirne'ye gittim. 2 gün sürdü yol. Çünkü Edirne'de akraba düğününde görüp beğendiğim bir kız vardı. Kopacaksa onun yanındayken kopsun kıyamet dedim. Bekledik kopmadı.
Fena mı olmuş? Babası göreydi ben de görürdüm kıyameti (gülüşmeler).

:D :D :D :D
Ne Güc Yeter Ne Dil Seni Anlatmaya
Ömrüm Yetmez Belki Bir Sen Daha Bulmaya
Kullanıcı avatarı
berker06
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 15
Level: 10