Ünlülere borsa OPERASYONU
Birçok ünlünün borsa hesapları mercek altına alındı
06 Nisan 2009 / 15:47
İMKB'de manipülasyon yaptıkları ileri sürülerek gözaltına alınan kişilerin, Orhan Gencebay'ın aralarında bulunduğu 30 sanatçıyı hisse almaları konusunda yönlendirdikleri iddia edildi. Mali polis 30'u sanatçı toplam 150 ünlü kişinin hesaplarını mercek altına aldı. Borsa yasaklısı Bekir Sani Karayal'ın yönlendirdiği aralarında Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'ün de bulunduğu manipülasyon çetesine yönelik operasyon medya ve iş dünyasının ünlü isimlerine de sıçradı. Polis yaptığı incelemelerde çetenin yönlendirdiği hisselerde alım yapan 150 ünlü isim belirlendi. Mali poliste sorgulanan ve çete üyesi olduğu iddia edilen kişilerin hedefi polisin iddialarına göre sadece küçük yatırımcıyı değildi. Manipülasyon grubunun işlem yaptığı hisse senetlerinden alım-satım yaptığı iddia edilen 150 ünlü isim belirlendi. Bu ünlülerin hesapları da Mali Polis ve MASAK tarafından mercek altına alındı. Bu isimler arasında medya ve iş dünyasından ses getirecek bazı isimler olduğu iddiaları ortaya çıktı.
Gencebay yine potada
İddialara göre polis, aralarında Orhan Gencebay'ın da bulunduğu ünlülerin hisse senedi hareketlerini inceleyecek. Gencebay hakkında, daha önce Tek-Art Turizm'de 2005 yılında manipülasyon yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuş ve sermaye piyasalarında işlem yasağı getirilmişti. Gencebay'la birlikte aynı operasyon kapsamında ceza yiyen ve davalık olan 8 isim arasında Trabzonspor'un eski başkanı ve eski bakan Mehmet Ali Yılmaz, son operasyon kapsamında gözaltına alınan Hakan Avcı ve Murat Aksoy da vardı. Taraf'ın ulaştığı Gencebay bu davadan beraat ettiğini, hakkındaki spekülasyonların bu yüzden çıkmış olabileceğini söyleyerek, son iddiaları reddetti. Gencebay, “Ben dokuz yıldır borsada tek başıma yatırım ypıyorum ve hep kaybettim. Benim kimseyle bağlantım yok. Müstakil oyuncuyum” dedi. Ünlülerin çete ile bağlantısını belirlemek için hisse senedi alış ve satış tarihlerinin çete ile aynı olup olmadıklarına bakılacak. Aralarında kadın şarkıcıların da bulunduğu sanat ve magazin çevrelerinden 30, iş dünyasından ise 120 olmak üzere toplam 150 ünlü isim konuyla ilgili savcılığa ifade verecek. Bu kişilerin arasında medya ve iş dünyasından şok isimler de olduğu iddia ediliyor. Gözaltına alınanlardan 14'ü adliyeye gönderildi. Şişli Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınan 40 kişiden üçü kadın 14'ünün işlemleri, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tamamlandı. 14 kişi, daha sonra Şişli Adliyesi'ne sevk edildi. Polisin yaptığı incelemelere göre yapılan vurgun sırasında küçük yatırımcı mağdur edildi. Bu nedenle polis, mağdur olan küçük yatırımcının şikayetçi olmalarını istedi. Böylece, suçun sabit olması halinde bu isimlerin daha çok ceza alma olasılığının ortaya çıkacağı belirtildi.
Beş hissede çöküş 120 milyon dolar
Bu arada manipülasyon yapıldığı iddia edilen hisse senetleri operasyon öncesi ve sonrasında tam bir çöküş yaşadı. Operasyonun merkezi olarak kabul edilen Van Et hisse senetleri 4.16 TL'den 2.80 TL'ye gerileyerek yüzde 32.69 değer kaybetti. Yönetim Kurulu Üyesi de operasyon kapsamında gözaltına alınan Merko Gıda hisselerinde yaşanan çöküş ise Van Et'ten daha da dramatikti. Merko'nun çöküşü yüzde 47.11 oldu.
Viking Kağıt hisseleri yüzde 34 gerilerken, Olmuksa'da kayıp yüzde 33.81 oldu. Tek-Art Turizm hisse senetleri yüzde 27 değer kaybetti. Sadece beş hisse senedinde operasyonun hemen öncesinde ve sonrasında gerçekleşen piyasa değeri kaybı tam 120 milyon doları buldu. Eğer savcının ve polisin iddiaları doğru ise borsada dayanağı kalmayan hisse senetlerinde yaşanan düşüş, manipülatörler tarafından yapılan vurgunun 25 milyon lirayla sınırlı kalmış olmasının mümkün olmadığının göstergesi olarak nitelendiriliyor.

(0%)

News