Nile Vokalisti Karl Sanders: Orhan Gencebay Gibi Çalamam

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

Yeni mesajgönderen Sabır Taşı tarih 25 May 2009, 00:56

Kuzey Carolina'lı Nile grubunun vokalisti Karl Sanders solo projesi için The End Records ile anlaşma imzaladı. Saurian Exorcisms ismini verdiği albümü 14.Nisan'da piyasaya sürecek olan sanders albümü Serpent Headed Studios'ta kaydetti. Ayrıca Sanders albümde bağlama da çaldı.
Sanders verdiği röportajda bağlamayı Orhan Gencebay gibi çalmanın pek mümkün olmadığını, bu sebepten sadece eğlenmeye çalıştığını, ve içinden geldiği gibi çaldığını belirtti.

KAYNAK :

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
irtibat :  sabirtasi(x)orhanabi.net (x yerinde mailin bilinen işareti olacak mailde kullanırken)
Kullanıcı avatarı
Sabır Taşı
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 299
Teşekkür aldi: 11
Uyarılar: (0%)
Level: 14
HP: 4 / 426
4 / 426
MP: 203 / 203
203 / 203
EXP: 240 / 257
240 / 257

Re: Nile Vokalisti Karl Sanders: Orhan Gencebay Gibi Çalamam

Yeni mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 25 May 2009, 23:52

alçak gönüllülüğünden dolayı tebrikler :ugeek:
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1344 / 1384
1344 / 1384

Yeni mesajgönderen K.TARIK tarih 26 May 2009, 13:21

'Türkiye'nin kendi müziği Orhan Gencebay'dır'

Üç dinin kutsal metinlerinden yola çıkarak bestelediği 'El' adlı yapıtı 29-30 Mayıs'ta sahnelenecek olan Tayfun'a göre, Türkiye'nin en büyük müzisyeni Orhan Gencebay

ÖMÜR ŞAHİN (Arşivi)

İSTANBUL - Yıllardır eserlerinde edebiyat ve müziği bir araya getiren, Almanya’da yaşayan besteci ve piyanist Tayfun Zeytioğlu, şimdilerde Kuran, İncil ve Tevrat’tan esinlenerek oluşturduğu ‘El - 33 Müzikal Tablo’ eserinin Türkiye prömiyeri için hazırlanıyor.
Dinlerarası diyaloğun mümkün olabileceğinin altını çizen eser 29-30 Mayıs tarihlerinde Kenter Tiyatrosu’nda sergilenecek. Müşfik Kenter, Kudsi Erguner, Gebhard Ullmann, Matias de Oliveira Pinto gibi isimleri bir araya getirecek olan prömiyer öncesi Tayfun Zeytioğlu sorularımızı yanıtladı.

Dini ve müziği birleştirmek fikri nasıl oluştu? Politik bir duruş var mı burada?
Bunun hiçbir ideolojik, politik yanı yok. Basit gündelik şeylerden hareket ettim. Mesela annem Arapça okumasını bilirdi. Onun okuduğu Arapça Kuran’ın ve dilin inanılmaz bir müziği vardı, o müzik beni çok etkilemişti. Orada inanılmaz bir ritm var. 80’lerde Kuran’ı sonra İncil’i de okudum. 1992’de üç kitabı bestelemeye başladım.

Yaptığınız müziği siz nasıl tarif ediyorsunuz?
Bu benim değil eleştirmenlerin uğraştığı bir konu. Ben sadece üretiyorum. Ama tabi ki, Nijerya’da, Japonya’da, Antartika’da doğmadım, İstanbul’da doğdum büyüdüm. O toplum beni belirledi. Türkiye 200 yıldır Batı’yla meselesini hâlâ çözememiş bir toplum. Onun için istesem de, istemesem de çeşitli müzikler ve kültürler benim müziğimde bir araya geliyor. Bunu istemedim, hesaplamadım, planlamadım ama benim kulağımda Cemal Reşit Rey de var, Âşık Veysel de var; tabi ki Orhan Gencebay, Minür Nurettin Selçuk var. Geçenlerde İsmail YK’yı dinledim, belki o da vardır.

Az önce İsmail YK’yı duyduğunuzu söylediniz. Türkiye’de kimileri bu müziği ‘dejenere’ olarak algılar. Sizce de öyle mi?
Ben o müziği hayatta dinlemem. Ama belli uyanık bir çocuk, tatlı bir adam biraz da şeytan tüyü var. Ama dejenere demiyorum.

‘Müzik şöyle olmalı’ diye bir koşulunuz yok öyleyse...
Realiteyi olduğu gibi kabul edip onu en iyi şekilde ortaya çıkarmak gerekiyor. İşte bu sentez olayını müzikte bence en iyi şekilde Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük müzisyenlerden Orhan Gencebay babamız yapıyor. Önünde saygıyla eğiliyorum. Türkiye’nin müziği Batı’ya gelen Mozart çalan piyanistler değil Orhan Gencebay’dır.

Bu eser için çalışırken pek çok dini metin okudunuz. Nasıl etkiledi bu metinler sizi?
Bu üç kitaptaki metinler müthiş. Bunlara küfreden insanlar var, hakikatten aptaldır. Beğenelim beğenmeyelim edebi olarak o kadar büyük şeyler var ki bu kitaplarda... O büyük güzellikler karşısında hayran kaldım.
Bu demek değildir ki ben orada yazan her şeyi A’dan Z’ye kabul ediyorum. Hayır. Ama mesela Tevrat’ta ‘Eyyüp’ bölümü herhalde Dostoyevski seviyesinde bir yazı. Keşke vakit ve imkân olsa da bunu 2.5 saatlik bir eser değil, Wagner’in dört gün dört gece süren Ring operaları gibi yapabilsek. Çok çok inanılmaz güzellikte hikâyeler var bu kitapta bunları yakından öğrendim hep.

Radikal, 26 Mayıs 2009, Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Kullanıcı avatarı
K.TARIK
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 1
Level: 6
HP: 0 / 104
0 / 104
MP: 49 / 49
49 / 49
EXP: 61 / 65
61 / 65

Yeni mesajgönderen hayat kavgası tarih 26 May 2009, 19:33

Müzikle uğraşanlar Gencebayı daha iyi anlıyor.Bu önemli bir tespit.Bence Gencebay halkımızın kültür seviyesine ve müzik bilgisine göre fazla iyi müzik yapıyor.O yüzden herkezin Gencebayı anlamasını beklemiyorum.Çoğu kimsenin Gencebayın eserlerini şarkı olarak ve sözler olarak hoşuna gidip dinler ve söyleyebilir.Fakat Gencebayın müziğindeki inanılmaz melodileri,geçişleri,kullandığı enstrumanları ve ya kullandığı tekniği anlaması ve o müzikten etkilenmesi zor gibi.Şarkı dinlemek başka müzik dinlemek başka.
Gencebay bir röpartajında kendiside söylemişti.Asıl  ensruman için yapılan müzik insanı daha çok etkiler diye.Türkiyede enstruman için müzik mi yapılıyor yoksa medya için müzik yapılıyor?
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 147
Teşekkür aldi: 46
Level: 23
HP: 36 / 1225
36 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585