ORHAN BABA’DAN SiYASi MESAJLAR

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

ORHAN BABA’DAN SiYASi MESAJLAR

Mesajgönderen gencebaydostu tarih 16 May 2010, 11:45

“ANAYASA değişikliği gerekiyor ama konsensüsle yapılmalı. Kürt açılımının adı ‘Cumhuriyet açılımı’ olmalıydı. Bir Kürt ne kadar Türkse bir Türk de o kadar Kürttür.” İşte Orhan Baba ile politik gündem...
Yeni albümünüz için neler söyleyeceksiniz?
-Üç buçuk senedir albüm yapmamıştım. Tarihimde hiç bu kadar ara vermedik, bundan sonra arayı uzatmak niyetinde değilim.

Albümdeki şarkılardan bahseder misiniz?
‘Vatan Sağolsun’ var, benim için önemi büyük. Bu şarkıyı yapma nedenim askerliğimin ilk yıllarında Kurtuluş Savaşı’na olan hayranlığımı ifade etmek içindi. Atalarımızın yazdığı Kurtuluş Savaşı destanından etkilenerek yaptım. Şarkının içindeki mesajlar onunla bağlantılı. Vatan kavramını kimsenin unutmaması lazım. Netice itibariyle burası hepimizin vatanı. Dil, din, cins, ırk ayrımı olmadan hepimiz eşitiz! Bu vatan bizim, onu korumamız lazım. Etnik kökenimiz ne olursa olsun bunu böyle düşünmemiz lazım.

Albümün ismi ‘Berhudar Ol’ nereden geliyor?
-Bana dedemden yadigar. Vatanı koruyan gazilerimizden bir tanesi de benim dedem. 15 yıl savaşmış. Her savaşa gitmiş. Birinci Dünya Savaşı’na, Libya-Trablusgarp Cephesi’ne, Balkan Savaşları’na, Kurtuluş Savaşı’na, Çanakkale Savaşına katılmış. Dedem gaziydi, vücudunun iki yerinde mermi vardı. Sık sık ‘berhudar ol evladım’ derdi. Allah’a emanet ol, Allah’ın bütün güzellikleri senin üzerine olsun anlamına gelen fevkalade bir deyim.

Tüm şarkıların sözleri size mi ait?
-Bir tanesi hariç hepsi benim. Bir şiir var, sözler Cemal Safi’nin, ‘Yalnızlık’ adında. Bir de enstrümental var, altı dakika. Bu eser  müzikal kimliğimi belli bir ölçüde ortaya koyuyor. Adı ‘Diriliş ve Etrüskler.’
Açılımın adı ‘Cumhuriyet’ olmalıydı

Başbakan’ın açılım kahvaltısına katıldınız. Neler konuşuldu orada?
Güzel bir toplantıydı ama belli bir şey görüşülmedi. Bana göre orada Başbakan çok güzel konuştu. Ülkenin sorunlarına daha duyarlı olmaya davet etti. Ve bana göre doğru olan şu sözü söyledi : “Sanat sizlerin eseriniz, sağır kulakları deler, sağır duvarları deler, böyle güçlüdür. Siz sanatınızla anlatılmak istenen her türlü mesajı yine anlatmaya devam edin”dedi.  Şunu istiyorum, bunu istiyorum, onu destekliyorum anlamında değildi. Bazı asantçı arkadaşlar bu buluşmayı garipsediler. Ama ben her hangi bir açılım için gitmedim oraya. Bu başlıkların adı esasında Cumhuriyet açılımları olmalıydı, demokrasi değil.

Terör şimdi Karadeniz’e de sıçradı...
Son derece üzülüyorum. Bu ülke dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı olmadan, ‘Burası benim Vatanım’ diyen herkesin! Biz bir bütünüz. Etle kemik gibi. Kürt, Ermeni, Abaza, Çerkez, Laz, Türk, Arap kim varsa  hepimiz aynıyız.
Roman açılımı, Kürt açılımı gibi etnik ayrımcılık olmuş olabilir mi?
Cumhuriyet’in içinde böyle şey yok! Cumhuriyet’in içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes eşittir var!

80 öncesine mi döndük?
Yok ama o zemini oluşturmaya çalışanlar olabilir. Ben 80 öncesi gibi görmüyorum, o dönem çok vahşi ve vahimdi! Biz bir bütünüz. Kürt konusunda  Ziya Gökalp’in bir şiirini örnek vermiştim, ‘Bir Kürt ne kadar Türkse, bir Türkte o kadar Kürttür.’ Bunu böyle kabul etmeyenin ne bu dünyada ne de öbür dünyada yeri vardır.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının başlığı Türk’tür!

Niye peki Türk açılımı denmedi?
Böyle bir şey olmaz, çünkü doğru değil. Şu anda ülkelerin, bütün dünyanın kabul etmiş olduğu tanımları var. O tanımlamalara göre, burası Fransız, burası da Alman vatanı. Her ülkede kökeni farklı olan insanlar var ama hepsinin bir başlığı var.

Türk kimliğini kabul etmeyenler var...
Bunu atalarımız böyle koymuşlar, biz koymadık. Bunu değiştirmeye kalkarsan ‘istihkam’ olur. Bunun ırkla alakası yok, bu bir kültür şemsiyesi.

’Vatan Sağolsun’ şarkınız şehit ailelerini çok etkileyecek sanıyorum...
Vatan savunması nefs-i müdafadır!

Anayasa değişikliği mecliste oylanıyor, ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Anayasa değişikliği gerekliydi. Fakat bu değişikliğin ülkenin içinde yer alan tüm gruplarla, ilgili kişilerle bir konsensüs içerisinde yapılması gerekiyordu. Bunu ne derece yapabildik ya da yapamadık bilmiyorum ama Anayasa’nın bir çok maddesinin değişmesi şarttır. Başta seçim sisteminin olmak üzere. Bu anayasa 1982 Anayasası. O zaman halkımızın büyük çoğunluğu evet demişti.  Şimdi eksikleri düzeltme zamanı.

Tartışmalı maddeler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bunu hukukçular daha iyi bilir, fazla ahkam kesmek istemiyorum. Neticede bakıldığında biz bir hukuk devletiyiz. Uluslararası hukuk kurallarına uymamız gerekmektedir. Tabii ki hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Milleti temsil edenler orada kanun koyarlar, kanun yaparlar. Hukuğa uygun olup olmadığını da onlar tartışırlar. Ondan sonra bunlara evet ya da hayır deriz. Bu konuları takip ediyorum ama çözümleri işin uzmanları olan hukukçulara bırakmayı tercih ediyorum.
TRT yasakları Türk müziğine en büyük zararı vermiştir
“TRT müzik sektörüne darbe vurdu” dediniz
Onu söyledim, doğru, vazgeçmiyorum. Fakat bunu geçmişe yönelik söylemiştim. 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda TRT’nin tavrı son derece tutucu, son derece tabulaştırılmıştı. Duygunun ve düşüncenin önüne set çekiyordu! Belirli ölçüler veriyordu, bunun içinde kalacaksınız diyordu, bu olmaz. Bu tabulaştırma üretime engel olmuştur!  TRT’de çok önemli sansür dönemleri yaşandı, yaşadık! Ben ki bir zamanlar TRT’nin sanatçısıydım, kaçtım. Şimdi o dönemler yaşanmıyor, eskisi gibi değil.

Yasaklama sebepleri neydi?
Benim fikirlerime karşı olan tutucu kişiler, beni daima dışlamak istedi! Ben ilerici fikirdeydim, onlarsa sadece korumaya yönelik kalıp, onu bile doğru dürüst yapamayan insanlardı. Arada bizim gibi çok değerli insanlar da vardı ama seslerini çıkaramıyorlardı. TRT sansürü Türk müziğine en büyük zararı vermiştir. Özgürlüğü engelleyiciydi.

Şimdi de var, Pamela’nın klibi erotik bulunduğu için yayınlanmamış...
Tabii sadece TRT’yi suçlamayalım. Şarkıcı ve bestecilerin de verdiği mesajlara dikkat etmesi gerekir. Reyting düşüncesiyle, ticari yada amiyane sanat yapmamak lazım. Erotizm yaşamın içinde var, yasaklarla bir yere varılmaz!

Bir ara idamınızı istemişler...
Sadece Türk müziği’nde tutucu çevrelerin bana karşı tepkileriydi. Bana bunları söyleyen kişilerin geri kalmış fikirlerini idam etmek gerek!..
1970’li yıllarda yani Orhan Gencebay’ın TRT’de yasaklı olduğu dönemlerde ‘Türk müziğini bozuyor’ gerekçesiyle idamı istenmişti.  

Röportaj: Olcay Ünal SertFotoğraflar: Hüseyin Özdemir

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Orhanabi.Net - Radikal ve Özgün Gencebay'cılık
Kullanıcı avatarı
gencebaydostu
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 253
Uyarılar: (0%)
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 423 / 466
423 / 466

5 gencebaydostu isimli üyemize teşekkür edenler :
asakallı, AŞK_MEZARI, ipek_böceği, Razor, SerdarYılmaz

Re: ORHAN BABA’DAN SiYASi MESAJLAR

Mesajgönderen ufukerkol tarih 16 May 2010, 11:54

SAĞOLASIN SAYENDE BASINDAN BİRŞEY KAÇIRMIYORUZ.
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 18
Teşekkür aldi: 359
Level: 24
HP: 54 / 1353
54 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 766 / 766
766 / 766

Mesajgönderen ibrahim küçükkılıç tarih 16 May 2010, 13:31

güzel bir söyleşi olmuş. Orhan abimizim verdiği mesajlar gerçekten çok güzel.Kökeni ne olursa olsun BU VATAN HEPİMİZİN.  Vatanımızla gurur duyup, hepimiz onu sahiplenmeliyiz.
Kullanıcı avatarı
ibrahim küçükkılıç
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 5
Teşekkür aldi: 4
Level: 10
HP: 2 / 230
2 / 230
MP: 110 / 110
110 / 110
EXP: 124 / 142
124 / 142

Mesajgönderen Buzdağı tarih 16 May 2010, 15:14

Çok teşekkürler. Sayenizde bazen takip edemeyip kaçırdığımız haberleri öğrenmiş oluyoruz.
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 51
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 352 / 372
352 / 372

Mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 16 May 2010, 15:20

Bu gazetecilerin hepsi mal... Kusuruma bakmayin, ama öyleler... O kadar.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

Mesajgönderen ufukerkol tarih 16 May 2010, 16:12

ne yazıkki gencebay dünyasından bihaberler yarım sayfa ropörtaj müzikle ilgili iki satır.GÜZEL OLAN TEK ŞEY BAŞTA SÖYLEDİĞİ ''bundan sonra arayı uzatmak niyetinde değilim.'' LAFI.İNŞALLAH DİYORUM.
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 18
Teşekkür aldi: 359
Level: 24
HP: 54 / 1353
54 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 766 / 766
766 / 766

Mesajgönderen hayat kavgası tarih 16 May 2010, 16:24

Aynı tas aynı hamam.Sorulara bak.
Gazeteci ben olacaktım ne sorular sorardım.
Okumuş gazeteci olmuş müzikle ilgili hiç bir bilgisi yok.Ondan sonra Türkiye'de Gencebay müziğini anlayacak bu basın.Hele hele dirilişi hiç anlamaz.
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 147
Teşekkür aldi: 46
Level: 23
HP: 36 / 1225
36 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 642 / 698
642 / 698

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 16 May 2010, 16:27

SerdarYılmaz yazdı:Bu gazetecilerin hepsi mal... Kusuruma bakmayin, ama öyleler... O kadar.

Aynen öyle.Birazcık araştırma yapsalar daha önce bin defa sorulan soruları sormazlardı.Bıktık bu  kopyala-yapıştır röportajlarından.Ama eksiklerini ben söyleyeyim.Batsın bu dünyanın hikayesi,uzaya olan ilgisi ve bıyıklarını kesip kesmeyeceği ile neden konser vermediğini sormamışİşin ilginci Gencebay da bıkmıyor aynı soruları cevaplamaktan.Öte yandan siyaset tabiki hayatımızın vazgeçilemez bir gerçeği ama nenden özellikle Gencebay röportajlarda bu işin içine diğer sanatçılara göre daha fazla çekiliyor anlamış değilim.

Gerçekten gazetecilik son derece değersiz (mesleksel anlamında) insanların elinde.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 16
Teşekkür aldi: 88
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1427 / 1495
1427 / 1495

topraktanbircan isimli üyemize teşekkür edenler :
SerdarYılmaz

Mesajgönderen levon10 tarih 17 May 2010, 01:33

Bence Gencebay siyasette de boş olmadığını göstermiş...Komple sanatçı dediğin böyle olur. Karşısındaki kim olursa onun anladığı dilden konuşabilir...Büyük insan karşısındakinin ne alacağına bakmaz daima ne verebileceğine bakar...Bunu da Gencebay Üstad gibiler yapar...Zira burada karşısındaki insan almak isteyen bir insan...Ancak istediğini alamamış...Çünkü Gencebay ne söylemek istediğini bilen bir üstad dır...Yani her kese anlayabildiği kadar....Sanıyorum beni de anlayabilen anlar...Saygılarımla levon10

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1721 / 1736
1721 / 1736

Mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 17 May 2010, 03:43

Gönül Dostlarıı bırakın röpörtajıı..gencebayın azından bal damlıyorr..

Yeni albümünüz için neler söyleyeceksiniz?
-Üç buçuk senedir albüm yapmamıştım. Tarihimde hiç bu kadar ara vermedik, bundan sonra arayı uzatmak niyetinde değilim.......İNŞŞŞŞŞŞŞŞŞ..biz son albümlerde bu sonmu jübilemi die düşünmeye başlarken..hayata bağlanıyoruz yeniden adetaa..
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211