Şarkılarından dünyanın haline 'Baba'yla derinlikli bir sohbet.
Usta sanatçı Orhan Gencebay HABERTÜRK'te Saba Tümer'le Bu Gece programına konuk oldu.
Türkiye'de müziğe yön veren isimlerden biri olan ve 'Baba' olarak anılan sanatçı "Ülkemiz müthiş bir müzik zenginliğine sahip. Türk müziğinin kendine has bir armonik yapısı olabilir, Batıdan farklı olarak. Bunu mutlaka yapmalıyız." dedi.
Şarkılarında aşkı, sevgiyi anlatırken toplumsal mesajlar da veren Gencebay, "Dünyayı korumamız lazım. Dünyayı korursak kendimizi de korumuş oluruz. " dedi. Gencebay, Tarkan'la çevre sorunlarına vurgu yaptıkları 'Uyan' isimli düeti anlatırken bu mesajı verdi. Gencebay bu düetin ortaya çıkışını "Beni aradı, 'Baba bir eserim var bana destek verir misin?' dedi, 'Memnuyetle evlat' dedim." şeklinde anlattı.
Müziğin dışında pek çok ilgi alanı olan usta sanatçı, '2012 Marduk efsanesi' ile ilgili bir soru üzerine de "12 Eylül 2014'te güneşte manyetik fırtınalar olacağına ilişkin NASA'nın hesapları var. Belki ilkçağa dönülür böyle bir şey gerçekleşirse. Marduk İncaların hesabıyla bağlantılı, onu kimse tam olarak söyleyemez. NASA'nınki de belli olmaz ama bu bilimsel bir görüştür. Allah bilir." dedi.
Müzik serüvenini anlatan bir kitap hazırladığını söyleyen Orhan Gencebay, 'serüveni'nin önemli noktalarını da anlattı:
HOBİMİ MESLEK EDİNDİM
"Samsun'dan Çarşamba'ya giderken bulunduğumuz kompartımanda uzun saplı bir müzik aletini çalan kimse vardı. Yine Yeşillendi Fındık Dalları çalıyordu... Ailem bana mandolin aldı. Aletin adını da yanlış öğrenmiştim. Aslında bağlama istiyordum. 1 ayda notayı deşifre etmeye başladım. 7 yaşında bağlamayı, 13 yaşında tanburu kucakladım.
13 yaşında ciddi besteler yapmaya başlamıştım. Türk müziğini daha zenginleştirmeye ihtiyacı olduğunu hissetmiştim. Aslında özünde bir zenginlik var.
Askerliğimi bitirene kadar müziği hobi olarak düşünüyordum. Hobimi meslek edindim. Hobisini meslek edinenler mutlu azınlıklardandır. Aslında Yüksek Mimar olmak isterdim. O da güzel sanatlar içinde olan bir şey ama...24 yaşından itibaren tanınan biri olmayı başarmıştım. Şarkı söylemeye başlayınca halkımızn büyük bir ilgisi oldu. O zamana kadar birçok şey yaptım müzik adına.
KADER BİLİMSEL BİR KONUDUR
Gencebay, şarkılarında önemli bir yer tutan kavram için de şunları söyledi: "Kader kavramını bilmek lazım. Batıl kaderle işimiz yok. Kader aslında bilimsel bir konudur. Bu batılla ilgili bir şey değil. Kainatın oluşumundan itibaren ihtimallerin hesabıdır. Bu çok açılacak bir konu. Batıl kaderle işimiz yok. Yat yere, çalışma etme böyle şey olmaz. İnsanların elinde olan da var, olmayan da var. Doğumla ölüm arasında yaratanın tüm canlılara verdiği yetenekler vardır. İnsanın elinde olarak yaşadıları da vardır. Doğuma da ölüme de kendi neden olamamıştır. Bu arada insanlar yapabileceklerini yapabilmelidir. Ama hiçbir zaman yaşamın master planı yapılamaz.
ŞARKILARI İÇİN SÖYLEDİKLERİ
Hor Görme Garibi- "Bir sinemadan çıkarken gece 12.00'de sinama çıkışında dilenenler vardı. Aralarında biri vardı, vakur duruyordu. İhtiyacını belli etmemeye çalışıyordu. O beni çok etkiledi. Yardımda bulundum, teşekkür etti, unutamadım onu. Yolda bir dörtlük söyledim. "
Dil Yarası- "Gerçekten en acı yaradır. Kurşun yarası geçer dil yarası geçmez, derler. Diline hakim olursa insan gönül kırmaz, dolayısıyla daha güzel yaşanır. Başka gönülleri kırmamak için kendi gönlümü kırdım da o yüzden bypass olduğumu söylemiştim daha önce... Susmak lazım gerektiği yerde. Gönül kırmamaya çok özen göstermişimdir. Ama istemeyerek gönül kırmış olabilirim. "
Bir Teselli Ver- "Hikayesi biraz karışık. Bir aşk şarkısı."
Yarabbim- "70-80 arası çok acılı yıllardır. Ben o yıllardan esinlenerek çok şarkı yaptım. TRT'de çıkmazdım fazla ama çıktığım zaman en iyi şekilde çıkardım. Madem yılbaşında çıkacağım dedim, Yarabbim şarkısını okudum. Can güvenliği yoktu ama en azından halkımıza mesaj vereyim dedim. "
Batsın Bu Dünya- "Herkesin daha güzel yaşamaya hakkı vardır. herkesin 'Batsın bu dünya' demeye hakkı olduğu gibi. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlardan etkilenerek bunu yaptım. Batsın Bu Dünya 70'lı yılların bir ağıtıdır. Bu ülkenin nimetleri hepimize yeter, eşit olarak paylaşalım. "
Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Kaynak : Linkleri sadece Üyeler görebilir.
(0%)

News