
İspanya'dadoğan ve Yunanistan'dan Bulgaristan'a, Türkiye'den Fas'a kadarbirbirinden farklı kültürlerin topraklarına seyahat eden Sefaradşarkılarıyla tüm dünyanın tanıdığı bir şarkıcı olan Kudüs doğumluYasmin Levy, 14. Uluslararası Magusa Kültür ve Sanat Festivali'ninkonuğu olarak Türkiye'ye geldi. Levy, Salamis Antik Tiyatro'da sahnealmadan önce hayatına dair hoş ayrıntıları paylaştı.
- İkinci albümünüz 'La Juderia' ile birlikte flamenko veSefarad şarkılarını buluşturduğunuz tarzınızda sanki şarkılarla ağlıyorgibisiniz.
Herkes bana ne kadar melankolik ve kederli olduğumu söylüyor amasanırım ben dinleyiciye ancak kederli şarkılarla dokunabiliyorum vesadece hüzünlü şarkılarla kendimi iyi ifade ediyorum. Sahnede mutluşarkılar da söylüyorum ama sadece seyirciler için. Bana kalsa sırfhüzünlü şarkılar söylerdim.
- Sefarad şarkıları İspanya'da doğmuş, Yunanistan'danBulgaristan'a, hatta Fas'a kadar göç etmiş parçalar. Melodilerininereden alırsa alsın bu şarkıların özü hep hüzün müdür?
Ben hüzünlü olanlarını seçiyorum. İspanya'daki yerinden, yurdundanayrılanlar elbette ki büyük acılar yaşamışlar ama tüm bunları geridebırakabilmek için mutlu ve eğlenceli, hayatla şakalaşan şarkılaryapmışlar. Üstelik bu şarkılar hiçbir zaman sahne için hazırlanmışşarkılar değil. Anneler mutfakta yemek yaparken ya da çocuklarınaninniler olarak söylemişler. Aradan 500 yıl geçtikten sonra bu
şarkılara bir nostalji duygusu ekleniyor.
DAHA AZ ORYANTAL
- Son albümünüzün tarzını nasıl tarif edersiniz?
Neredeyse 10 yıldır albümlerimdeki şarkılarda yoğun bir oryantal tarzoluşmuştu. Kendimi yenilemek, farklı müzikler araştırmak, şarkılarımafarklı lezzetler katmak istiyordum ve 'Sentir', Javier Limon'un yenifikirleriyle ve müziklerdeki Küba tarzıyla yenilik arayışıma kutlamagibi bir cevap oldu. Daha minimalist, daha genç bir müzik ve daha azoryantal.
- Bir gün gün dünya müziğinin en güçlü yıldızlarından biri olarak gösterileceğinizi hayal eder miydiniz?
Yıldızlar gökyüzünde olur. Ben bir yıldız değilim, sadece birişkoliğim. Çok çalışıyorum, yaratmaya gayret ediyorum, şarkı yazıyorum.Kendimi bir yıldız olarak görmüyorum, sadece şarkı söylemeyi seviyorum.
- Kuzey Kıbrıs'ta 14.Uluslararası Mağusa Kültür ve SanatFestivali için tıpkı İstanbul'daki Aya İrini konserinde olduğu gibi çokmistik bir atmosfer olarak Salamis Antik Tiyatro seçilmiş. Böyle mistikatmosferler için nasıl şarkılar seçiyorsunuz?
Şarkıları seçerken her zaman hislerime göre hareket ediyorum amakıyafetlerimi seçerken nerede konser verdiğim benim için çok önemli.
- 'Mano Suave' albümünüzde dünya müziğinin büyük isimlerindenNatacha Atlas ile düet yapmıştınız. Son albümünüz 'Sentir'e Yunansanatçı Eleni Vitali konuk oluyor, başka kimlerle düet yapmakisterdiniz?
- İbrahim Tatlıses'le, Kubat'la birlikte şarkı söyledim. Ben OrhanGencebay dinleyerek büyüdüm. Onunla şarkı söylemeyi isterdim.Kibariye'nin sesine hayranım. Yunanistan'dan Haris Alexiou ile şarkısöylemek harika olurdu. Fısıldayan şarkıcıları değil, güçlü sesleriseviyorum.
ŞARKICILIĞIM DEĞİŞTİ
- İlk albümünüzden bu zamana tüm Avrupa'yı gezerken neler değişti?
Bunca zamandır özellikle şarkıcılık anlamında çok değiştim. Öncelikledaha olgun biriyim ve ilk şarkı söylemeye başladığım dönemlerden farklıolarak çok daha özgür şarkı söylüyorum. İlk şarkı söylediğim dönemlerdedinleyenleri etkilemek istiyordum ama bu doğru değil, şimdi tamamenkendim oluyorum. Son albümümle çok daha rahat olduğum gibi şarkısöylüyorum.
- 2008'in Temmuz ayında Türkiye'nin en güçlü erkek seslerindenbiri olan İbrahim Tatlıses'in televizyon şovu İbo Şov'a katıldınız.Ancak sizi bir dünya müziği yıldızı olarak görmek isteyen büyük birdinleyici grubunun hayal kırıklığı yaşadığı biliyor muydunuz?
- Biliyorum ki bazıları da çok mutlu oldular. Yolculuk sırasında banabahsettiğin tepkiler gelmişti ama İbrahim Tatlıses'te kimsenin ondanalamayacağı bir yetenek var. Onun sesi Tanrı'nın bir hediyesi.Youtube'da beraber şarkı söylediğimiz video 700 binden fazlatıklanmışsa bazıları da bundan çok mutlu olmuş demektir.
'Firuze'yi çok seviyorum
- En çok sevdiğiniz Türkçe şarkılar hangileri?
Orhan Gencebay'ın, İbrahim Tatlıses'in, Kibariye'nin sesinden şarkıdinlemeyi çok seviyorum ama Sezen Aksu'dan da dinlemeyi çok sevdiğimşarkılar var. Özellikle en sevdiğim Türkçe şarkılardan biri SezenAksu'nun söylediği 'Firuze' adlı parça.
Linkleri sadece Üyeler görebilir.



(0%)
News