Orhan Gencebay ve Ercan Saatçi

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

Orhan Gencebay ve Ercan Saatçi

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 20 Ara 2008, 20:42

ORHAN GENCEBAY VE ERCAN SAATÇİ...

Bu  iki önemli ismi  bir  araya  getirmemin bir çok nedeni  var… Belki ilginç veya anlamsız  gelebilir  ama  ilk nedeni,  dün  akşam  belki on kez üst  üste  dinlediğim  Ercan Saatçi’nin inanılmaz güzellikte  bir şarkısı ve Kibariye’nin nefis yorumu… “Yastayım”

İkinci nedeni uzun  zamandır dinlemeye  fırsat bulamadığım  Orhan Gencebay şarkıları… Yani, “Beni böyle sev seveceksen”, “Akşam Güneşi”, “Dil Yarası” gibi damar şarkılarını tekrar  tekrar  dinlemem…

Üçüncü nedeni  ise  bu iki  usta müzisyenin sarkılarını, sade  bir müziksever gibi  dinlemekle  kalmayıp,  uzun  süre   onlarla  birlikte  çalışmamdı. İçimden, “Keşke sadece birbirinden güzel şarkılar yapmaya  devam etseler, başka  işler  yapmasalar “ diye  geçirdim.. Bu yazının ana konusuyla yukarıda sıraladığım  üç  neden arasında nasıl bir bağlantı kuracaksınız bilemiyorum.

Kıdem sırasına göre anlatacak  olursak, önce:  

ORHAN GENCEBAY

Orhan Gencebay’la ilgili  defalarca yazılar  yazdım. Yazmaya da devam  edeceğim… Bu yazıların  konularını tekrarlamaya gerek yok,  ancak hiç birisi bu  usta  sanatçının müzisyenliği ile  ilgili  değildi.. Olması da  mümkün değil zaten. Onun şarkılarıyla büyümüş bir kuşaktan gelen birisi, o şarkılarla aşık olmuş bir  adam,  bu gerçeği  hiç bir zaman  göz ardı  etmedi.

Bu yazılarda  eleştiriler de  vardı… Hiç bir zaman sahneye çıkamayacağı  gerçeğini dile getirmek, Pop Star Alaturka adlı yarışmada jüri üyesi olmasını kabullenememek, (bu görüşü sanatçıyı  seven  ve onun  adına siteler kuran en fanatik  hayranları  bile sahipleniyor) yıllardır ödün vermediği ilkelerini bir çırpıda göz  ardı  etmek, şirket sahibi bir sanatçı  olarak  iyi  bir patron profiline sahip  olamamak  gibi… Benim bir gazeteci  olarak bunları yazmamak gibi bir lüksüm olamazdı…

Neleri yazmadım peki?.. Defalarca  belirttiğim gibi çok özel ve  “Off the record” konuşmaları… İki  insan  arasında  kalması gereken konuları…Kaldı ki çıkacak olan kitabımda  bile bu “özel”lere yer vermedim… Bu yazılardan dolayı başta  kendisi  olmak  üzere pek çok  insan  aradı.. Kimisi, “Az bile  yazmışsın, bu da  var  onuda yaz” diyerek beni   gaza  getirmeye  çalıştılar… Kimileri de, “Ayıp değil mi, ekmek yediğin yere  ihanet  ediyorsun” demek densizliğini gösterdiler.

“Az bile yazmışsın” diyenlerin  söylediklerini “anlattıklarınızı müzik camiasının önde ve arkada   gelen  isimleri  zaten bilir…Benim  bunları tekrar  gündeme getirmeme gerek yok.” diyerek nazikçe geri çevirdim… “Ayıp değil mi?” diyerek belden aşağıya vurmaya  çalışanlara  ise, “çalıştım, emek verdim ve  emeğimin karşılığını  aldım, size  giren çıkan nedir” mealinden  nazik sözcüklerle karşılık vermeye  çalıştım. Bu konuda bir çoklarını  ikna  ettiğimi  sanıyorum.

Orhan Gencebay, şarkıları ve müzisyen kişiliği ile hiç bir  zaman  akıllardan silinemeyecek büyük bir ustadır… Özel hayatıyla ilgili değil  ama  müzisyenliği ile   ilgili her tartışmada en hararetli  bir biçimde onu  savunduğumu en başta  asistanları ve  yakınlarıda bilirler. Bu konuları  çok  tartıştık.. İsim verip onların başlarını da yakmayayım…

Ne var ki Orhan Gencebay’ın şirket sahibi ve yönetici  olarak elle tutulur hiç bir özelliği yoktur….Örneğin , rahmetli Yaşar Kekeva ile olan ortaklığının bitmesinden sonra kurduğu şirket hiç bir star çıkaramamıştır  Bırakın star çıkarmayı kendi  albümlerinin dışında  yapılan bir çok  prodüksiyon başarı  elde edememiştir. En büyük şansı ise şirketine ortak  yaptığı  kardeşi  Burhan Kencebay’ın işlerinin  başında  olmasıydı. Sıkı  bir ekonomist olan kardeşinin yönetimiyle  şirketini ayakta tutmayı başarabilmiştir. Bu konuda fazla ayrıntıya  girmek istemiyorum.

Benim yıllardan beri   savunduğum bir görüş vardır. Sanatçılar, özellikle  star  sanatçılar  şirket sahibi  olmamalılar.. Ola ki şirketlerine  aldıkları bir sanatçının popülaritesi ve tirajı  kendilerini  geride bıraktığında hazmedemezler… Cebinden tonla  para vererek yaptıkları yapımları  bu  egoları yüzünden çöpe  atarlar… Açıkçası kıskanırlar… Bu şirkete ait bir örnek vereyim  isterseniz… Mustafa  Keser… Bu usta yıllar  once Orhan Gencebay’ın şirketine bir  albüm  yapmış  ama  piyasaya  çıkartılmamıştır… Düşünebiliyor musunuz, oysa Mustafa Keser çok  iyi bir satış yapsa kazanacak  olan yine  şirket olacaktı.. Niçin çıkartılmadığını Mustafa Keser daha  iyi  anlatacaktır  eminim. Birde Linet vakası  var ki  hiç sormayın…

Kronikleşmiş bu durum sadace ünlü  sanatçıya mal  edilemez kuşkusuz.. Plakçılar çarşısında yapım şirketi kuran bir çok  ünlü  sanatçı  ya  zarar  etmiş, ya da dükkanlarını  kapatmak zorunda  kalmışlardır.. Geçmişte lüks arabalardan inmeyen bazılarını otobüs duraklarında beklerken çok gördüm.

Bu faslı şöyle kapatayım.. Siz üreten bir sanatçısınız.. Beste yaparken, şarkı sözü yazarken kafanızın  içinden  repo, dolar, borsa sözcüklerinin baş harfleri  bile  geçmemeli… Gazeteciliğim sırasında ünlü bestekar Burhan Bayar’a bir soru sormuştum, “ neden  eskisi kadar güzel şarkılar  çıkmıyor sizden” diye… Burhan özü sözü  bir  insan; “Sevancığım, parayı  bulduk ya  artık  duygu  diye  bir şey kalmadı..” olay  budur yani…

ERCAN SAATÇİ

Ercan’ın “Yastayım”  adlı  şarkısını  Kibariye’nin yorumu ile  belki on  kez dinledikten sonra bu yazıyı yazmaya  karar  verdiğimi  söylemiştim… Tabii daha öncede  dinlemiştim  ama karaoke yöntemiyle belki  ilk kez  defalarca dinledim… İnanılmazdı… Ercan Saatçi’nin müzisyenliğini de kimse  tartışamaz.. Kaldı ki sadece bu  şarkı değil.. Hit olmuş yüzlerce   şarkısı  vardır.. Hepsi birbirinden  kaliteli…

DMC’de bir yılı aşkın  beraber çalıştık.. Genel müdürlük ve müzisyenlik özelliklerini birbiriyle harmanlamaya çalıştı… Kaliteli  işlere  imza  attı. Ercan’ın şirketin başındaki  adam  olarak sanatçı  arkadaşlarını kıskanmak  gibi bir duygusu olmadı. Hande Yener o şirket sayesinde bir yerlere geldi.. Mirkelam yıllar sonra yine DMC ile tekrar hayat buldu. Yani  şirket sahibi diğer  sanatçıların müzmin kıskançlıkları ve egoları  Ercan’da yoktu diyebilirim. Ayrıca DMC’yi kurumsal bir müzik şirketi haline getirmek  için çok çalıştı.

Ne var ki Ercan’da iyi bir patron  olamadı… Yani o bilinen, “sanatçıdan patron olmaz” anlayışı farklı uygulamalarıyla  bir kez daha ortaya  çıktı. Oysa Ercan iş dışında son derece keyifli  bir  adamdır.  Onunla  birlikte  oturduğunuzda  inanılmaz eğlenirsiniz… Şimdi  sadece  kendisine  ait bir şirkette butik çalışmalar yapıyor. Bu durumdan daha da  mutlu  olduğunu  tahmin ediyorum. En azından hesap vereceği kimseler olmayacağı gibi üretkenliği daha da  artacaktır.

Aynı  yazıda bu iki ismi bir  araya getirmemin  nedeni sadece yıllar once birlikte çalıştığım iki patronun profilini çizmekti… Yakından tanıdığım şirket sahibi olan bir çok sanatçı  var ama bu yazıda onların  yeri yoktu… Sanatçı asla patronluk ve yöneticilik yapmamalı… Bu işleri profesyonel insanlara  bırakmalı diye düşünüyorum.

Son  olarak; sizler sadece söz yazın, beste yapın, yorumlayın…

sevancam@gmail.com

Not: Ercan Saatçi’nin “Yastayım” adlı şarkısını mümkün  olsaydı müziğiyle birlikte vermek  isterdim. Beni  gerçekten  çok etkileyen bu şarkının sözlerini sizlerle paylaşmak istedim… Yukarıda yazdıklarımın önemini gölgeler mi diye zerre kadar düşünmeden…

YASTAYIM

Yoksun yine varlığım sürünüyor

Sensizliğim bilinmiyor

Sen gittin gideli ellerim hep titriyor

Kalbim bu acıyı saklıyor

Yıllar sonra bile hiç kimseye söyleyemedim

Bu sevdayı kalbime gömdüm ve sen öldün

Şimdi eşim dostum beni hastayım sanıyor

Yastayım hiç kimse bilmiyor

Seni son gördüğüm yerde yıllar sonra

O gün geldi yine aklıma

Bu kez bir elimde kızım içimde fırtına

Göçüp gittiğin o yolda

Sen varmışsın gibi gibi her gece ışığı kapatmadım

Gel gör ki ben hala yokluğuna alışamadım

Çok zor o kadar yıl sonra itiraf etmek

Bu aşkı bertaraf etmek

Bu kez sana söyleyecek ne çok şey vardı

İsterdim bak unutmadım demek

Sen öldün ben bu sevdayı kalbime gömdüm

Bugün doğum günün yanında değilim

Bu yüzden hiç iyi değilim

Yaşlandım artık bıraktığın gibi değilim

Üstelik bir kızım var evliyim

Bu sevdayı kalbime gömdüm ve sen öldün

Sen varmışsın gibi gibi her gece ışığı kapatmadım

Hastayım hiç kimse bilmiyor

Linkleri sadece Üyeler görebilir., 20.09.2008  Cumartesi  05:33

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Uyarılar: (0%)
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

Re: Orhan Gencebay ve Ercan Saatçi

Yeni mesajgönderen mesutözşahin tarih 06 Oca 2009, 15:53

:(
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 85
Teşekkür aldi: 129
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 451 / 466
451 / 466

Re: Orhan Gencebay ve Ercan Saatçi

Yeni mesajgönderen sarhosun biri tarih 07 Oca 2009, 20:24

ERCAN SAATCIYI BU SITEDE ANMAK BILE KOMIK BENCE.TAMAM HERKESIN ZEVKI FARKLI AMA SENIN GIBI BIR GENCEBAYCI NASIL ECAN SAATCI DINLER HAYRET DOGRUSU.KENDINI BEGENMIS UKALANIN BIRI O.ZATEN KAC BESTE YAPMIS KAC SATMIS COGU SONRADAN BITMELER GIBI UNUTULMAYA YÜZ TUTMUS.SAYGILARIMLA
BIR ZAMAN AGLAYIP KOSTUN PESIMDEN,GÖZ YASINI SILEN YINE BEN OLDUM...
Kullanıcı avatarı
sarhosun biri
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 4
Teşekkür aldi: 57
Level: 13
HP: 3 / 370
3 / 370
MP: 176 / 176
176 / 176