m.özer yazdı:Orhan Gencebay sanatçıdır,siyasetçi değil.Tabi ki onunda yaşama bakış perspektifi vardır ve o perspektifte bir siyasi düşünceye denk düşebilir.Ancak bizler biliyoruz ki, o denk düşen siyasi düşünce "Sevgidir" ve sevginin türevleridir.O nedenle kimse Gencebay'ı bir siyasi düşüncenin tahtına oturtmaya kalkmasın.Daha öncede bir yazımda belirttiğim gibi yıllarca her kesimden çeşitli kişiler Gencebay'ı bir siyasal kimliğin ön sayfasına koymaya çalışmıştır.Bunun nedeni Gencebay'ın çok sevilmesi ve kitleleri etkileyebilecek bir karizmaya sahip olmasıdır.Ama Gencebay neden çok sevilmiştir,bunu da iyi düşünmek gereklidir...
Gencebay;"Vatan Sağolsun" eserini yaparken hiç bir siyasi bakış açısına hizmet etmek için yapmamıştır.Bu ülkenin duyarlılıklarıyla kendi duyarlılıklarını birleştirerek üretmiştir.Neyi anlatmıştır ki eserinde;vatan sevgisini anlatmıştır,vatan için canını verenleri anlatmıştır,Atatürk ve arkadaşlarını anlatmıştır,geçmişi anımsamamız gerekli olduğunu anlatmıştır."Yurtta barış ,Dünyada barış"'ı anlatmıştır.Bunun siyasetle ne bağlantısı var ki ?
Çeşitli gazete yazarları yazacaktır.Olumlu yazan da olacaktır,olumsuz yazan da olacaktır.Bu o yazarların yaşam felsefesine,siyasi görüşüne göre şekillenecektir.Bu Gencebay'ı bağlamaz ki.Ancak bizler, bu yazarların görüşlerini yorumlamaya kalkarsak farkında olmadan siyaset yapmış oluruz.Bence Gencebay'ı rencide edici bir tavır olmadığı sürece siyasi yazarların yazdıklarını yorumlamamak gereklidir.Bırakalım onları istedikleri gibi yazsınlar.Gencebay bu eseri oluştururken böyle(olumlu ve olumsuz) tepkilerle karşılaşacağını biliyordu.O kırk yılı aşkın süredir ne tepkilerle karşılaşmadı ki..
Tebrik ederim. Bende Özer hocanın notlarına muadil açıklamalarda bulunmuş, ancak bir türlü son paragrafı "sonuç"a ulaştırıp mesajı gönderememiştim ve bilahare konuyu toparlayıp tekrar denerim diye düşünmüştüm.
Şimdi yazmak için oturmuştum ki Özer hoca duygularıma tecrüman oluvermiş. Hürmetler ederim.

(0%)
News