Taş plak meraklıları Gramofon Cafe'de

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

Taş plak meraklıları Gramofon Cafe'de

Yeni mesajgönderen gencebaydostu tarih 22 Nis 2010, 17:40

Ankara'da Samanpazarı'nda kömür sobasıyla ısınan, gramofon dinlenen Gramofon Cafe, birkaç ayda taş plak meraklılarının buluşma adresi haline geldi. Sahibi Gramofoncu Ali, taş plakları hem çalıyor hem sergiliyor

Samanpazarı; antikacıları, gümüşçüleri ve hediyelik eşya satan dükkânlarıyla Ankara'nın nev-i şahsına münhasır yerlerinden biri. Bu semtin Koyunpazarı Yokuşu'ndan çıkarken sağ tarafta küçük, şirin bir 'dükkân' dikkat çekiyor. Dükkanda ortada yanan kömür sobası, üzerindeki bakır çaydanlık, duvardaki taş plakları ve muhtelif yerlere adeta serpiştirilmiş gibi duran gramofonlar görenlerin dikkatini çekiyor. Mekânın adı Gramofon Cafe, sahibi Ali Okan, nam-ı diğer Gramofoncu Ali...

O SES HERKESİ ETKİLER
"Gramofonu söktüm, hikâyem başladı" diyen Gramafoncu Ali, kafesinin açılış hikayesini Yeni Aktüel dergisine anlattı... 94'te askere gittim. Askerden sonra yanında çalıştığım ustaya bir gramofon geldi. Mobilyasının bakımı yapılacaktı. Usta heyecanlandı, ben hiç oralı değilim. Bilmiyorum ki ne olduğunu... Usta bir hevesle kurdu gramofonu. Müzeyyen Senar'ın 'Ninni' plağı vardı, sesi hiç kulağımdan gitmez. O ses anormal derecede etkiledi. Gramofon sesi insan kulağına en yakın sesmiş... Dinleyip de etkilenmeyen yok. Titreşimle birbirimizi duyabiliyoruz ya, o titreşimdeki doğal seste direkt insan sesini hissediyorsun, sanki karşında söylüyor.

BURASI KÜLTÜR MERKEZİ
98'te gramofon ustası oldum. Önce gramofon ve taş plakları alıp satmaya, sonra meyhanelerde gramofon çalmaya başladım. Ankara Üniversitesi'nden hocalar 'Bizim üniversitede dinleti yapıp, öğrencilere tekniği öğretir misin?' dediler. İlgi çok olunca, ben bir gramofon kafe açayım; hem eşyalarımı sergilerim hem de taş plaklar çalarım diye düşündüm ve 2010'un ilk günlerinde burayı açtım. Burası kafenin yanı sıra; birçok sanatçıyla ilgili fotoğraf, CD ve plak bulunabilecek bir kültür merkezi. Masalarımızın isimleri mesela Gencebay köşesi, Sezen Aksu köşesi, Münir Nurettin köşesi, Erkin Koray köşesi, Zeki Müren köşesi...

Yolu Gramofon Cafe'ye düşen Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, kafenin sahibini şu sözlerle anlatıyor: "Ali'nin tipik özelliği iyi bir müzik dinleyicisi değil sadece, işe yüreğini koymuş. Gramofon üstatlığını çok iyi sunuyor. Bana göre bir müzik eleştirmeninden daha çok şey biliyor. Orhan Gencebay'a ait ne varsa takıntı halinde toplamış. Onunla tanıştırdığımda dizleri titriyordu. Birkaç dakika hiç konuşamadı zaten. Orhan Gencebay da çok şaşırdı kendisini aşk derecesinde seven Ali'yi görünce. Ben de müziği bilen adamım. Gramofoncu Ali öyle boş adam değil demek istiyorum. Taş plakları, pikapları yeniden sevdirmek için önemli bir faktör. İşini şov halinde yaptığı için insanları özendiriyor..."

Orhan Gencebay ile baba evlat gibi olduk

Gramofoncu Ali, koyu bir Orhan Gencebay hayranı. Yozgat'a çalışmaya giden abisi, dönüşte Gencebay'ın 1985'te çıkardığı 'Biraz Anlasaydın' kasetini getirmiş. O zaman 'plak mlak'tan bihaber olan Gramofoncu, kaseti dinleyince "Ne kadar güzel bir şarkı, ne kadar güzel bir enstrüman" hisleriyle Gencebay'a hayran olmuş. Mekânın bir duvarı tamamen Gencebay'ın fotoğrafları ve film afişlerine ayrılmış zaten. "Benim hayranlığım hayranlıktan çıktı artık biz baba evlat gibi olduk" diyen Gramofoncu Ali haranlığını şöyle anlatıyor: "Kalite hissediyorsun. Arabesk diyorlar öyle değil. Orhan Gencebay aslında şöyle bir insan; halk âşığı. Gerçekten âşıktır yani. Bir Mahsuni Şerif nasılsa, Gencebay da benim için aynıdır." Gramofoncu Ali yıllardır bitip tükenmeyen Gencebay aşkını bir de sergiyle tescilleme niyetinde. Ünlü sanatçı da bu fikri duyunca, "Çok iyi olur evlat. Her zaman yardımcı olurum" demiş. Sergide film afişlerinden lobi kartlarına, plaklardan kasetlere ve CD'lere kadar her şey olacakmış.

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Orhanabi.Net - Radikal ve Özgün Gencebay'cılık
Kullanıcı avatarı
gencebaydostu
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 253
Uyarılar: (0%)
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 423 / 466
423 / 466

2 gencebaydostu isimli üyemize teşekkür edenler :
Murat Yaşar, Razor

Re: Taş plak meraklıları Gramofon Cafe'de

Yeni mesajgönderen ufukerkol tarih 22 Nis 2010, 18:13

BİZDE KENDİMİZİ BULUNMAZ HİNT KUMAŞI ZANNEDİYORUZ.NE GENCEBAYCILAR VARMIŞ.
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 18
Teşekkür aldi: 359
Level: 24
HP: 54 / 1353
54 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 766 / 766
766 / 766

Yeni mesajgönderen diriliş tarih 22 Nis 2010, 19:23

doğru valla
SEVGİNİN SIRRINA VARMAK İSTERSEN

BEDENSİZ SEVGİYİ KAVRAMAN LAZIM

O EŞSİZ DUYGUYLA YANMAK İSTERSEN

BİR KIVILCIM YETER İNANMAN LAZIM....
Kullanıcı avatarı
diriliş
Divane
Divane

Teşekkür etti: 70
Teşekkür aldi: 55
Level: 16
HP: 16 / 556
16 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 326 / 331
326 / 331

Yeni mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 23 Nis 2010, 03:23

helal olsun..yalnız değiliz
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1344 / 1384
1344 / 1384

Yeni mesajgönderen zamansız rüzgar tarih 23 Nis 2010, 07:36

bugün öğleden sonra gideceğim, 45 dk sonra ordayım :)

“Yılların birikimi var; kısa görüşme beni kesmezdi”

Gencebay köşesindeki fotoğraflardan birinde Gramofoncu Ali’yle Orhan Gencebay’ın yan yana fotoğraflarını görünce nasıl tanıştıklarını sorduk. Anlattı. Gramofoncu Ali’nin Gencebay hayranlığı yıllarca sessiz sedasız devam etmiş. Bu arada birçok arkadaşı “Orhan Baba’yı çok seviyorsun. Seni onunla görüştürelim” demiş ama Gramofoncu Ali bu tekliflere itibar etmemiş, “Ben hiçbir zaman Orhan Gencebay’la beş, on dakika kuliste görüşmeyi istemedim. Çünkü yılların birikimi var, kısa görüşme beni kesmezdi yani” diyor. “Bir gün Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık, Gramofon Cafe’ye gelip, Gencebay fotoğraflarını görmüş. Sonrasını Gramofoncu Ali anlatıyor: “Hasan Abi bir gün benim mekânıma uğradı, Orhan Gencebay fotoğraflarını görünce, ‘Ya’ dedi ‘burası nasıl bir yer? Orhan Gencebay dükkânına benziyor.’ Çok severim dedim. ‘Çok mu seversin?’ dedi, ‘bir Orhan Abi’yi arayayım.’” Gramofoncu Ali çok heyecanlanmış tabii. Söz konusu yıllarca hayalini kurduğu insan… Devam ediyor: “Aradı Orhan Baba’yı cepten: ‘Orhan Abi merhaba.’ ‘Merhaba Hasan’ım, nasılsın?’ ‘Abi’ dedi, ‘bir mekâna girdik, her yerde senin resimlerin falan. Adam hayranlıktan çıkmış’ dedi, ‘tapıyor’ dedi yaa!” (Gramofoncu Ali’nin gözleri bunu anlatırken öyle parlıyor ki, içlerinden ışık çıkaracak sanıyoruz) “Ali’yle telefonda konuşur musun?” dedi. Telefonu bana verdi. Benim tutuldu ellerim. Nutkum tutuldu. Aşk gibi. Konuşamadım. Neyse nihayetinde heyecanı biraz bastırdık, Orhan Baba’yla konuştuk. Hasan Abi dedi ki, ‘Orhan Abi’yle seni görüştüreceğiz’. Allah’ım bir heyecan!”
Nihayet 30 Nisan’da vuslata ermiş Gramofoncu Ali, İstanbul’a gelip Orhan Gencebay’la tanışmış. Gözleri parlayarak anlatıyor: “Sarıldık, aşkımızı ilan ettik. Baba dedim, benim kâbem burası. Sonra vedalaştık.”
Gramofoncu Ali yıllardır bitip tükenmeyen Gencebay aşkını bir de sergiyle tescilleme niyetinde. Gencebay da bu fikri duyunca, “Çok iyi olur evlat. Her zaman yardımcı olurum” demiş. Sergide film afişlerinden lobi kartlarına, kasetlerden CD’lere her şey olacakmış. Ama en önemli detay hiç kuşkusuz yalnızca Gramofoncu Ali’de bulunan gün görmedik, el değmedik Gencebay plakları. Plakları “dinlemeye kıyamayan” Gramofoncu Ali bunlardan birini kafenin raflarından birinde saklıyormuş. Uzaktan gösterdi: “Bak, 32 yıldır hiç açılmamış plağı var bende, açmaya kıyamıyorum.” (O sırada yardımcısı plağı göstermek için bize getirince Ali Bey telaşla atladı, “Çıkarma, çıkarmaa! El izi olmasın abicim!” Biz de kırıp çizeriz diye korkup bırakıverdik zaten plağı.)

alıntı:aktüel dergisi
Kullanıcı avatarı
zamansız rüzgar
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 47
Teşekkür aldi: 106
Level: 14
HP: 4 / 426
4 / 426
MP: 203 / 203