...Ve kıyamet fİnalde koptu

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

Re: ...Ve kıyamet fİnalde koptu

Yeni mesajgönderen Buzdağı tarih 21 Kas 2008, 20:52

Murat Yaşar yazdı:GENCEBAYIN DENETİMİ VE KONTROLÜ ALTINDAKİ BİR İSMET TOPÇUYU TERCİH EDERİM DOĞRUSU...HOŞ GENCEBAYIN ŞEMSİYESİ ALTINDA KİM OLURSA OLSUN ZATEN BU VASIFLARA UYMAK ZORUNDA...

Hayret... Murat abi sanırım ilk defa fikir ayrılığına düşüyoruz. İnşallah son olur.

Mesela "Yalnız Değilsin" albümünde ortak çalışmışlardı. İsmet TOPÇU, "Nihavent Üvertür" ve bir kaç esere katkı yapmıştı. Oysa ben o "Nihavent Üvertür" ü hiç dinlemem, çünkü sevemedim. Ben Orhan GENCEBAY'ın "Leyla İle Mecnun" eserinin (hem ilk hem de yeni versiyonda) başında Orhan GENCEBAY'ın kendisinin çaldığını seviyorum...

Tekrar İsmet TOPÇU'ya gelecek olursak; ruh yok, duygu yok, aşk yok, ne diyeyim. Youtube'da görüntüsü var bir tane, "Yasak Resim" şarkısını çalmış. Ben öyle berbat bir icra tarzı duymadım. Resmen güzide şarkıyı katletmiş hız yapacağım diye. Beğenen beğenir ama bana göre böyle. Bence İsmail TUNÇBİLEK birkaç gömlek daha üstün. Kesinlikle Orhan GENCEBAY birisiyle çalışacaksa bu kişi İsmail TUNÇBİLEK olmalı...

Abi ayrıca merak ettim; Neden Orhan GENCEBAY gibi bağlama konusunda bir ekol dururken illa İsmet topçu diyorsun? Daha önce de dediğim gibi, yaşından dolayı "aşırı" süratli olamayabilir, fakat, uygulama, teknik, bilgi ve en önemlisi "duygu" açısından kimsa O'nun eline su dökemez bence...

Saygılarımla...
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 51
Uyarılar: (0%)
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 352 / 372
352 / 372

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 22 Kas 2008, 03:53

Acaba Gencebay bir gün evinde kösesinde yalniz kaldiginda, oturup düsününce bizlerin buralarda 2-2.5 yil öncesi haykirdiklarimizi aklina getirip "hakliydilar" dedigi oluyor mu..? Acaba? Acaba bizi biliyor mu? Bizim görüslerimizie zerre kadar da olsa deger veriyor mu..???

...

Enstrümantal hususuna gelince; bu "baglamacilar" muhabbeti klasik oldu gitti.. Müzige eli yatkin olan her kisi kendisine hitap eden calgi üzerinde hakkini vererek calisirsa zamanla gereken hakimiyeti kazanir. Telli calgilara bakalim: baglamayi seven, hazmedebilen her Allah´in kulu calisarak bir cok teknik engeli asip hakimiyet hususunda üst düzey bir noktaya gelebilir. Bugün Türkiye´de, yurt disinda belki binlerce "motor" diye tanimlayabilecegimiz baglamaci arkadaslar vardir. Youtube´a girip bakmak yeterli.. Ama olay burada bitmiyor. Insan o calgiya kendi kisiliginden, kendi renginden verebilmeli. Orhan Gencebay baglama hususunda bu konuda bir ekol, bir idol olmustur. Bundan kac tane vardir Dünya´da?

Iyi baglama calmak saz ile saatte 180 yapmak degildir. Saatte 180 yapabilmek önemli bir aractir, ama asla amac degildir. Saatte 180 yapmak dinleyene belki 1-2 dakika cosku verir, afyon etkisi yarattirir, ama 2-3 dakika sonrasi bayar kalir.. Önemli olan bazen hizi saatte 20´ye, bazen 50´ye, bazen 200 cikarip da ayni zamanda insana dakikalarca, hatta saatlerce haz verebilmektir.. Iste insan bunu yapabiliyorsa gönül adamidir...

Gencebay´in bir kere herseyden önce muazzam bir besteci kimligi vardir. Budur zaten sazina da yansiyan, saziyla bizlere isleyen.. Gencebay malum besteleriyle müzik dünyasinda bir tarih yazmistir, bu ugrastigi her dalina da sicramistir, sazina oldugu gibi..; her alanda yaptigi gibi saziyla da devrim yapmistir.

Simdi böyle bir insanin sazini baskalariyla karsilasiracaksak baskalarinin da ayni derecede icraatlar da bulunmus olmasi lazim.

Gencebay eserlerini saziyla icra ederken sadece teknik babinda hakkini veriyor degil.. Duygu anlaminda da idealini yansitiyor. Bu yüzdendir ki Gencebay´in kendi eserlerine kendi saziyla verdigini baska hic bir sanatci veremez.

Bir duygu deryasidir O, evet bugünlerde ona cok kirginiz, cok kiziyoruz, ama hatalar bir yana, O´nu cok seviyoruz.. O bir duygu babasi.. Sadece kendi eserlerinde degil.. Saziyla sesiyle hangi esere elini vursa seklini semalini büyülüyor.. Kim bir "Gemilerde Talim Var" eserinden büyülenmiyor "Dertler Benim Olsun" filminde... Kim o Popstar bölümünde saziyla caldigi bozlak esliginde tüylerinin tiken tiken oldugunu farkedip caktirmadan bir iki damla göz yasi dökmüyor.. Hem de ayni seansi sardirip sardirip defalarca seyretmis olmasina ragmen??

...
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 22 Kas 2008, 06:47

konu biraz başlıktan gittikçe dagılmaya başladı gibi geliyor sanki.2002de Almanyada ki bir siteye   yazı yazmıştım ilk kez .ismet topçuyla ilgili bir amator muzik  sitesinde..ve o yazıdan sonra tanışmıştık ömerle sonerle ve isocityle..bugün burdaysak nedeni ,taa ki o yazı olmuştu.o forumdada bitmek tükenmeyen polemikler çıkmıştı ismet topçuyla ilgili.neyse..onları burda anlatmak ikinci kez yersiz kanımca..sadece konudan uzaklaşmayalım diyorum.ben popstardaki besteyi aşamadım bölümünü izlemedim..ama tahminimce yani o kelimeye dayanarak duygusal olarak bir kararsızlık yaşıyorum karar veremediğim içinde aşamadım denmiştir diyorum yineliyorum.haa egerki enstrümanistelerin performansı derseniz bugünlerde mesela albümlerde en son 15-17 (yaş gurubundan oluşan)keman gurupları var.30 sene önce 2 haftada çalamadıkları gecemedikleri notaları anında görüntü kayıt diyebilecek durumda...bu kadarda bol bu kadarda iyi performanslı muzisyenler var artık.6 yıl önceki tartışmadada metodolojik hatalar vardı...aynısı şu an burda oluyor gibi...muzisyenlikte her muzisyen kendi kuşagı içinde degerlendirilmeli ve ona göre incelenmelidir şartlar ve çevreye göre analiz edilmeli..yoksa içinden çıkılmaz.ismet topçu çaldıgı teknikle nuanslarıyla teknigiyle parmak pozisyonlarıyla ve kendine has tavrı stiliyle 1990dan itibaren çok yeni bir kapı açmıştır enstrüman çalanlara..onun tonuyla gencebayın tonunu ve tavrını karşılaştırmak bir nevi yanlış analizler sonuclar doğurur...yine ona keze orhan gencebayında  sazını kendi dönemlerindeki muzisyenlerle yada piyasa tabiri sazcılarıyla analiz etmek durumundayız.şimdi bana kimse 2022 yılında  hiç hayatımızda duymadıgımız bir stilde baglama çalan muzisyenlerin gelmeyeceğini söyleyemez...muzik sanatı bu yüzden sürekli gelişme ve ilerleme hali gösterir..bir nevi canlıdır diyebiliriz..dikkatinizi bir yere çekmek istiyorum..mesela taş plak dönemlerine ve sonrası 45lik dönemlere gidin.eserlerde 4-5 enstrüman vardır.. söz gelimi akerdeon yada piano keman kanun bir ud yada bir kemence yada bir tanbur esere göre...hücum kayıtlar ve 5-6 kişilik bir enstrüman ekibi..o yıllarda hemen hemen tarz saund aynıdır..fakat ilk göze çarpan şudur..sazlar çok pasif hatta çogunda senkron tutmaz ama ses sanatcıları vokaller  düşününki iki çıta halinde bu iki gurubu...çıtanın en tepesinde solist vokal her kimse..çıtanın ortasında ise sazlar....yıl_1950-1960-1970-1971...bu hep böyle gitmiştir...(türk muziğimizde)
sonrası mı??
1975_80-85_ kanal sayılarının artması kayıt tekniklerinde stüdyoculuktaki gelişmeler muzisyenlerin gelişmesi
85_90_ sazında çok ileri muzisyenlerin bir anda piyasada bir hava boşlugu bulup  sızması sektöre....
90ların sonrası _2000-ler ve 2008 yılına geliyoruz.
87lerde taverna muziğinin hortlaması digital kayıt sistemlerinin yavaş yavaş gelmesiylle birlikte o iki çıtanın bugünkü durumu şudur
SAZLAR YANİ ENSRTÜMANİSTLER SON DERECE İLERİDE  FAKAT VOKALLER İNANILMAZ PASİF HATTA SESİ OLMAYANALARIN BİLE ALBÜM YAPABİLMESİ..(.BANU BALKON FACİASI )
bu gelişim sürecinde ters tepen bişey olmuştur..enstrümanistler ne kadar ilerlediyse bu kez ses sanatcıları vokaller geride kalmıştır...yani çıtadaki parametreler tamamen tersine dönmüştür...dikkat ederseniz hep bu köşeli dönemlerde piyasada bir takım renkler değişmiştir...aslında bana göre ismet topçu gibi muzisyenlerin gelmesi ve sayılarının artması bir nimettir..bizim (ben ve okul dönemi bir kac arkadaşım diyeyim) sitem etmemizin nedenleri özellikle gencebay muzik akademisi işte bu nedenlerdir...egerki sayı çoğalsaydı ve gencebay o zamanki performansı ve dinçliği ile akademiyi kursaydı şimdilerde besteciler  ve enstrümanistler yetişecekti...15 yıllık kayıp demek 250-300 insan demek bana göre..minimum yada maximum önemli değil..piyasa da  yada muzik sektöründe bilinçli kendini bilen sorgulayan analiz eden muzikolog  gözlüğü takabilen muzik adamları olacaktı...ha analiz edebilen muzikolog diyorum neden...avrupada sanatcı dediğimizde gidin görünki her biri bu vasıflara bu özelliklere sahip..bizde ise milli sanat bilincimiz kültürümüz henüz oluışmadıgı için bir çogu adına sanatcı denilen ASLINDA SANATIN ARKA SOKAGINDAN BİLE GEÇEMEYEN BİR ÇOGU UYDURUK KİŞİLİKLERİ OLUŞMAMIŞ HATTA EKRANLARDA KAVGA EDEREK ONA BUNA LAF ATARAK PRİM YAPMAYA ÇALIŞAN TİPLERİ MALESEF İZLEMEK ZORUNDA KALIYORUZ..VE BUNLAR TOPLUMDA ÖNDE GİDEN TİPLER GÜNDEMDE ..SON 20 YILDA KANGREN GİBİ YAYILDILAR ...(neyse bu büyük harfler uzar gider))
bu konuları daha önce kısa kısa bahsettim  yazıların arasında.işte o 250-300 adam eger yetişseydi  fazla değil bu proje yani gencebay muzik akademisi 1990larda çok yogunda gündemdeydi..15 yıl_2005e kadar sadece sürseydi işte o 250-300 adam yetişseydi bugün ORHAN BABAMIZ MALESEF POPSTARDA JURİ KOLTUGUNDA OLMAYACAKTI..
muzik akademisinde yetişen öğrenciler büyük olasılıkla aynı zamanda besteci olacaktı...ismet abinin 90larda gencebay albümlerinde oldugu dönemler evet çok büyük bir nimetti ve farklıydı renkler...kişiler nihavent üvertürü bırakın  üvertür lafını bile o albümdeki ensrtümental çalışmayla duydular...sitede zaman zaman arkadaşlar polemiklere girdiğini farketmiyorlar..bu yüzden kimseyi eleştirme hakkım yok fakat duygusal düşünüyorlar çogu zaman...SEVMEK AYRI ŞEYDİR BİR SANATCIYI ANALİZ EDİP ELEŞTİRMEK FARKLIDIR.
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 3
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

Yeni mesajgönderen Murat Yaşar tarih 22 Kas 2008, 20:52

Buz Dağı yazdı:
Murat Yaşar yazdı:GENCEBAYIN DENETİMİ VE KONTROLÜ ALTINDAKİ BİR İSMET TOPÇUYU TERCİH EDERİM DOĞRUSU...HOŞ GENCEBAYIN ŞEMSİYESİ ALTINDA KİM OLURSA OLSUN ZATEN BU VASIFLARA UYMAK ZORUNDA...

Hayret... Murat abi sanırım ilk defa fikir ayrılığına düşüyoruz. İnşallah son olur.

Olsunda tek bu tarz fikir ayrılıkları olsun kardeş....Elbetteki herkes aynı beğenmeyebilir bu birazda kişinin hazzı ile alakalı birşey...Herkesin beğenisi ,zevkleri yada görüşü farklı olabilir..Bunda şaşılması gereken bir durum yok..Ben gencebayın albümlerindeki ismet topçu  katkısını beğendim..Gencebayla kıyaslamıyorum..Bu yanlış olur...

Yeter ki bu tarz fikir ayrılığı olsun aramızda sorun yok..Yol ayrılığı olmasın da.... ;)
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 75
Teşekkür aldi: 47
Level: 23
HP: 49 / 1225
49 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585