'Yavşak'ın savunması da daha sert oldu Sanat camiasi 'yavşak

Gazete, Dergi, İnteret Portalı vb. Basında Çıkan Haberler ve Duyurular...
Forum kuralları
DİKKAT! Bu bölümde yayınladığınız haberleri nereden aldıysanız, haberin WEB ADRESİNİ kaynak olarak yazmanız ZORUNLUDUR.

Örneğin:
(Kaynak: http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi ... ziid=12239 )

'Yavşak'ın savunması da daha sert oldu Sanat camiasi 'yavşak

Mesajgönderen Gönül_Dağı tarih 19 Tem 2010, 23:51

Aynı sözleri 2002’de de söylediğini hatırlatan Say, “O zaman halk bana karşı yüzde 95 muhalifti. Bugün ise yorumlara baktığımda yüzde 60 muhalif, yüzde 40 hak veriyor. Bu bence mühim bir değişim. Lütfen dikkate alınsın. Muhalif cephede ise siyasi boyutu da hesaba katın lütfen. AKP milletvekillerinin “Hangi müziği dinlersiniz?” sorusuna yüzde 98 oranda “Arabesk müzik” diye cevap verdiğini unutmayın. Orhan Gencebay’in “Berhudar Olun” sözü, verilen davetlere arabeskçilerin yoğunlukta katılması; bütün bunlar bir bütün” yorumunu yaptı. Say sözlerine özetle şöyle devam etti:

‘Alt tabakaya sesleniyorum’

-“Arabesk yavşaklığı ağır bir deyiş” diye itiraz edenlere şunu derim: Bu söz fazlasıyla yerine oturan bir söz. Umarım kalıcı olur... Dobra mı? Evet dobra! Beni eleştirenler de genelde arabesk müziği dinleyen alt tabakayı küçümsediğimi, bir müzik faşisti olduğumu söylemekte... Bir, alt tabakaya sesleniyorum. Lütfen daha fazla sömürmelerine izin vermeyin.

-Bana “müzik faşisti” diyenlere, Louis Armstrong cevap versin: “İki tür müzik vardır, iyi müzik ve kötü müzik”. Ne zamandan beri “iyi müziği savunmak” “faşistlik” oldu? Yalanla yaşamayın!

-Arabeski savunan ‘Muhalif cephe’ye gelince; kültürlü bir laf edecek kimse çıkamıyor. “Çok ayıp filan” gibi sahte ahlakçılığa (moralizme) tutunmaya çalışıyorlar. Müzikten anlayan, iyi ile kötüyü ayırt edebilen kimse konuşamıyor. Kaseti çıkmış arabeskçileri, “vahim ve acınası” bir halde -tabii ki bana karşı - bağırıp çağırırken okuyoruz. Sözlerime cevap arıyorum bulamıyorum. Bu kesimin 20 hatta 30 yıla ihtiyacı var diye düşünüyorum.

‘Cem Mansur yetenekli değil’

-Özellikle bizim camiadan kıskanan sesler bu tür konularda bana muhaliftir. Orkestra sefi Cem Mansur genelde, benimle bir türlü çalamamasına sinirlenip oldum olası muhalif durmuştur. Ben ise onu iyi ve yetenekli bir şef olarak henüz görmediğim için onunla çalmıyorum. Bunu anlasın artık... Birkaç popçu, topçu, birkaç sahte liberal aydın bu tür polemiklerden unvan kazanmayı sever. Dediğim gibi konu benim için analiz konusudur; arabesk çünkü müzik filan değildir.

Twitter’da kavga büyüdü

Fazıl Say, twitter’da da kendisini eleştirenlerle tartıştı. Ahmet Hakan, “Orhan Baba’nın şarkıları bile bu kadar arabesk olamadı. Çok arabesksin birader” yorumunu yaptı. Mehmet Ali Ilıcak da Hakan’a “O eski halimden eser yok şimdi. Izdırap içinde yorgunum şimdi. Tutun kollarımdan düşerim şimdi. Yalnızım dostlarım yalnızım yalnız” yazarak destek verdi.

Yorumlara sinirlenen Say ise, özellikle Ahmet Hakan’a tepki gösterdi ve “Çok değerli kafanın ütülenmemesi için takipçim olmayacaksın değil mi? Kıskandığın şey ne biliyor musun? Söyleyeyim. Sen bugün varsın. Ben yarın da varım... twitter takipçim de olmayıver. Az kullanırım” dedi.

Hakan da Say’a “Ben bugün de yokum, yarın da olmayacağım. Sen bugün de, yarın da olacaksın ama ben senin gibi olmaktansa olmamayı tercih ederim” diyerek karşılık verdi. Sinirlenen Say, “Ah ah benim gibi olmakta ne var? Kendimi ifade ediyorum müzikle, tüm gezegen anlıyor. Sen ifade edemiyorsun. Türkiye anlıyor... Yanlışın var, arabesk olamam ki ben. Anlamadığın müzik konularını geç şimdi... Anayasa’ya ‘Havet’ oyu mu vercen” diye yazınca Hakan da “Alem adamsın vallaha Fazıl... Hoyratlığını dahiliğine veriyorum” yorumu yaptı.

Arabeskçİler enerji vampiri

Fazıl Say’ın eleştirilen cümlesine Harun Kolçak ise destek verdi. Kolçak, “Fazıl Say’ın arabesk yavşaklığından utandığını söylemesi benim çok hoşuma gitti. Çünkü arabeskçiler enerji vampirleridir” yorumunu yaptı.

(Milliyet)
Bekledim Yağmuru Bahar Zamanı Cimriymiş Gökyüzü Damla Vermedi ...
Seninle Gelen Bahar Ne Tez Kış Oldu Sevip Sevilmeye Fırsat Vermedi ...
Kullanıcı avatarı
Gönül_Dağı
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 1
Uyarılar: (0%)
Level: 3
HP: 0 / 44
0 / 44
MP: 21 / 21
21 / 21
EXP: 21 / 27
21 / 27

Re: 'Yavşak'ın savunması da daha sert oldu Sanat camiasi 'yavşak

Mesajgönderen Gönül_Dağı tarih 19 Tem 2010, 23:52

Yorum sizlerin kardeşler. Bu adama ne desen boş..
Bekledim Yağmuru Bahar Zamanı Cimriymiş Gökyüzü Damla Vermedi ...
Seninle Gelen Bahar Ne Tez Kış Oldu Sevip Sevilmeye Fırsat Vermedi ...
Kullanıcı avatarı
Gönül_Dağı
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 1
0 / 44
21 / 21
EXP: 21 / 27
21 / 27

Mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 20 Tem 2010, 02:06

Piyasa yapmaya çalışıyo..
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1344 / 1384
1344 / 1384

Mesajgönderen kaplan55 tarih 20 Tem 2010, 03:37

Fazil Sayin sozlerindenustumuze anilancak hic birsey yok Orhan Gencebayin adi gecmiyir ve apti arabesk olmadigina gore ki bunu fazil say da biliyordur ortada problem yok.
Bende arabesk sevmem ama yavsaklar kelimesi agir olmus, cok buyuk bir sanatcimizdir Fazil Say ama insanlari tabakalara ayirdigi icin insanligi bosdur..Ne demis ustad bir hic oldugunu sakin unutma, butunden zerresin dostum payina razi ol hakkina razi ol..
Kullanıcı avatarı
kaplan55
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 5
Teşekkür aldi: 4
0 / 44
21 / 21
EXP: 23 / 27
23 / 27

Mesajgönderen tarantini8 tarih 20 Tem 2010, 09:48

Söylediklerini tamamen reddetmiyorum.
Louis Armstrong'tan alıntı yaptığı söz de güzel.
"iki tür müzik vardır: iyi müzik, kötü müzik..."
Ben de arabesk müziği sevmiyor ve dinlemiyorum (tabiri ismi Gencebay'ın yanında anılan birçok ünlü ismin müziğini de kapsar şekilde düşüneceksek, ki terime verilen anlam hakim olarak öyle).
Ben Orhan Gencebay dinliyorum yıllardır.
Arabesk diye kategorize edilen öteki şarkıcılarla işim olmuyor.
Gencebay'ı aynı kategoriye koymuyorum.
Bu durumda, Fazıl Say'a hak veriyorum.
LAKİN,
"Batsın bu dünya" eseri için söylediklerine katılmıyorum.
"Batsın bu dünya" eseri İspanyol esintili Gencebay karakteristiklerindendir.
Ama Gencebay'ı tek başına bu eser ifade edemez. Sözlerde vurgulanan bitirim karamsarlığı tüm Gencebay eserlerine teşmil etmek doğru değil. Bu eserin her fırsatta Gencebay'ı temsil eder gibi lanse edilmesini "Türk sanat müziğinden üç örnek ve değer farkındalığı" yazımda eleştirmiştim.
"Kimler de bizdendi" yazımda, arabeskin terim olarak hüzünlü manasına da geldiğini ifade etmiştim. Buradaki "arabesk" tabirinin terminolojik olarak sadece müzik alanında değil; edebiyat ve sinemada da geçerli olduğunu anlatmıştım. Blues müziğinin de bu yönden "arabesk" olduğunu; "blue" kelimesinin bir anlamının de "elim" olduğunu söylemiştim.

Bu açıdan, zaman zaman Fazıl Say da arabesk yapar.
Fakat kategorize ederken, Gencebay'ın yanında akla gelen tüm isimleri de düşünmek, Gencebay'ı da onların öncüsü gibi göstermek şeklindeki algılama bende oluşmuyor. Çünkü diğerleri, Louis Armstrong'un dediği gibi (çoğu kez) kötü müzik oluyor.

Fazıl Say, "batsın bu dünya" nın sözlerine takılmamalı bu kadar. O kadar arabesk, hatta daha fazlası Tom Jones'ta da var; Frank Sinatra'da ve Nat King Cole'da da vardı. Bunları dinleyenler de yavşak mı oldu şimdi?
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 60
Teşekkür aldi: 175
Level: 15
HP: 9 / 488
9 / 488
MP: 233 / 233
233 / 233
EXP: 271 / 292
271 / 292

Mesajgönderen ufukerkol tarih 20 Tem 2010, 10:29

GEREKEN CEVAPLARI ALIYOR BEYEFENDİ..
Besteci / Söz Yazarı SEZEN CUMHUR ÖNAL:
‘Arabeski inkâr etmek ne mümkün haddimizi bilelim’
‘Batının müziğiyle bu kadar bütünleşmişken bir de kendi ülkenin gerçeklerini bileceksin ve hakir görmeyeceksin. Orhan Gencebay’ı inkar edebilir misin?’
HAYATA herkesin aynı gözlükle bakması gerekmez. Her insanın müzikte ayrı düşünceleri olabilir. Üstelik bu müzik için konuşan kişi 1970 doğumlu olursa, birilerinin polifonik müziğin Türkiye’de “hafif müzik” diye anıldığı günleri ona anlatması lazım.
Batının, uygar dünyanın müziğiyle bu kadar bütünleşmişken bir de kendi ülkenin gerçeklerini bileceksin ve hakir görmeyeceksin. Herkes bir müzikolog evladı olarak dünyaya gelmez.Fazıl Say Türkiye’nin klasik müzikte uluslararası arenada altın ismidir. Ama kimseyi hakir göremezsin. Bence bu sözler çok yanlış, çok yazık. Yani arabeski dışlarsın ya da kabul edersin ama hakaret edemezsin. Arabeski inkâr etmek ne mümkün? Orhan Gencebay’ı inkâr edebilir misin? Orhan Gencebay Türk müzik hayatında bir olaydır. Bunu dışlayamazsın.
Fazıl Say’ın müziğine laf söyleyen var mı? Arabeski dinleyen onun müziğini dinliyor mu? Batı müziği yapmak Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktı. Buna ilk biz başladık.
O dönem çok zorlukla karşılaştık, çok fazla tepki aldık. Yabancı müzik parçalarını Türkiye’ye sevdirdik. Bizim bin yıllık bir tarihimiz var. 300 yıl önce batı müziği diye bir müziğimiz var mıydı? Daha mütevazı olalım, haddimizi bilelim.

HABERTÜRK Gazetesi Yazarı NİLAY ÖRNEK:
‘Arabeski ‘yavşak’ kelimesi ile eleştirmesimanidar!’
HER şeyden önce bir müzik adamının, kendisinden farklı bir müzik türüne, onu dinleyenlere karşı anlayışsız, saygısız, faşist ve nefret dolu yaklaşımı sarsıyor insanı. Şaşırtıcı ama “dünyaca ünlü sanatçı”, bu dünyaya, daha da ilginci bu ülkeye “at gözlüğüyle bakıyor”.
Hor görüyor, aşağılıyor, üst perdeden konuşuyor, eleştiri de kabul etmiyor. Ve üstüne üstlük “aydınlığın, çağdaş ve öncü” olmanın terazisini elinde tuttuğunu sanan Fazıl Say, eleştiri için “Yavşak” gibi çok seçkin bir sözcük seçiyor! Say, hem açıklamalarından derinliğine inemediğini anladığımız arabeski, hem de onu dinleyenleri “etiketliyor”.
“Günah zevk olmuşsa, vefa yorulmuşsa, düzen bozulmuşsa” bunun suçlusu arabesk midir?
Say, keşke arabeski dinlemek, onun keyfine varabilmek için sağır olmayı bekliyor olmasaydı. Utanmaya devam etsin!

HABERTÜRK Gazetesi Yazarı Rahşan Gülşan:
"Sana verilecek şefkat yok bende Fazıl"
FAZIL Say, düşünmüş düşünmüş ve sevinçle bilgisayar başına oturmuş. Belli ki yalnızlığından, unutulmuşluğundan sıkılmış, Facebook.com’a girmiş ve bilgisayarının
klavyesini tıkırdatmaya başlamış: “Arabesk müzik, arabesk yaşam tarzının betimlemesidir. Aydınlığın, çağdaşlığın ve öncülüğün, sanatçılığın sırtına külfettir. Emek
karşıtıdır, duyarsızlıktır ve yaratamamaktır! Etik dışı ‘yalan dolanla’ doludur. Ortadoğu
işi, 3. sınıf, acındırmaca, tembellik, yeteneksizlik, rant, çamur, muallaklıklar üzerinden
yaşar. Arabesk müziği yapan yapsın! Bu sayfaya tek gık diyeni yukarıdaki sebeplerden hemen atacağım! Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum.” Sonra gönül rahatlığıyla koltuğuna uzanıp serin düşüncelere dalmış. Yazdığı satırların hiçbirinde “aydın, çağdaş, öncü sanatçıya” yakışan fikirler yok. Kafasında yarattığı arabesk müzik isimli düşmanı üreten, yayan ve tüketenlere karşı saçma sapan bir öfke var. Ötekileştirme var, haysiyetsizleştirme, aşağılama ve en önemlisi faşizanca bir tavır var. Hele farklı fikirlere karşı tahammülsüzlüğünü sergilediği, “gıkını çıkaranı bu sayfadan atarım” dayılanması evlere şenlik. Fazıl Say’ın bir türlü anlam veremediğim, “kendi gibi olmayan herkese karşı ağır öfkesi” var. Yazdıklarını sonra yeniden dönüp okudu mu bilemiyorum ama öfke ve nefret dolu satırları buram buram arabesk kokuyor. Say, içinde yaşadığı toplumun arabesk kültüründen payını fazlasıyla almış. Aydınlık ve çağdaşlığın getirdiği sorumlulukların bilincine varamadan arabesk bir yaklaşımla sallamış. Benim gözümde sevdiğini vermeyen kızın babasına sallayan minibüs şoförü, parasızlıktan bunalıp Allah’a sitem yollayan manav ya da milyonlarca dolara hükmedip, sosyetik restoranlara gidip, klasik müziğin hasını dinleyen
ama İbrahim Tatlıses çaldı mı belli belirsiz omuzlarını sallayan insanlardan hiçbir farkı yok bu arabesk satırların sahibinin. Ama bir farkla... Onların hepsine şefkat duyarım. Severim arabesklerini. Fazıl Say’ın arabeski ise fazla acılı olmuş. Yazının başlığını veren şarkıyı (Kalbini mahşere götür) seslendiren Müslüm Baba bile bu kadar arabesk olamaz!
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 18
Teşekkür aldi: 359
Level: 24
HP: 54 / 1353
54 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 766 / 766
766 / 766

4 ufukerkol isimli üyemize teşekkür edenler :
barisaslan, berhudarol, hayat kavgası, mericoz

Mesajgönderen mericoz tarih 20 Tem 2010, 11:34

İçi boş ve piyasa kokulu bir Fazıl Say başyapıtı. Bu ara tutunamıyorsun galiba değil mi Fazıl Bey? Birilerine çamur atmalısın ki gündeme oturasın. Nasıl olsa pekçok kendini bilmez sizin bu ulvi !!!  demeçlerinizi bekler. Onları incitmeyin. Lütfen!!! Yazık olmasın.

Senin gibi insanlara değil müzisyen, TÜRK ve hatta hatta MÜSLÜMAN demekten bile utanıyorum. Çeneni tut ve akıllı ol. İşte o kadar.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1286 / 1384
1286 / 1384

Mesajgönderen kançiçeği tarih 20 Tem 2010, 12:12

BEN ZATEN ANLAYAMIYORUM BU ADAM NASIL SANTKAR OLARAK ANILIYOR SANATLA İÇİÇE OLAN BİR KİŞİ NİN ORHAN GENCEBAY GİBİ BİR SANAT DEVİNE BOŞ ELEŞTİRİLERDE BULUNMAMASI GEREKİR.TAMAMMİYLE GÜNDEME GELMEK İÇİN YAPILMIŞ BİR OLAYAY BU.
SEVİLİRKEN SEVERKEN,AĞLIYORKEN GÜLERKEN SON NEFESİ BİLE İNANIP VERİYORKEN
YALNIZ DEĞİLSİN.
Kullanıcı avatarı
kançiçeği
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 128
Teşekkür aldi: 115
Level: 22
HP: 55 / 1106
55 / 1106
MP: 528 / 528
528 / 528
EXP: 601 / 633
601 / 633

Mesajgönderen levon10 tarih 20 Tem 2010, 14:38

Sevgili doslarım,

Konunun bence çok kısa bir özeti var...

Her koyun kendi bacağından asılır...

Her sürünün bir çobanı vardır,
Çobanını koyun seçmez.
Ben insanım koyun değil,
Ben bilirim koyun bilmez.

Daima Orhan GENCEBAY...

Saygılarımla levon10

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1722 / 1736
1722 / 1736

Mesajgönderen mesutözşahin tarih 20 Tem 2010, 14:44

konu arabesk olunca ister istemez ilk akla gelen gencebay dır...bu halktada sanat alemindede aynı...malesef bu adı yanlış konulmuş lekeden gencebayın kurtulması çok zor ta kii londra senfoni orkestrası veya berlin ile gencebay senfonik şiir ini veya bağlama konçertosunu hayata geçirene kadar..ki buda gördüğümüz gencebay heyecanı ve ruhunda mevcut değil.
yazık çok yazık
bizim çırpınmamız savunmamız boşa bunu değiştirebilecek tek kişi gencebaydır...
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 85
Teşekkür aldi: 129
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381