Huri Sapan'dan Gencebay Eserleri ( FULL )

Ucu Görünmeyen Bir Deniz Daha...

Re: Huri Sapan'dan Gencebay Eserleri ( FULL )

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 14 Mar 2008, 22:02

Huri Sapan gercekten güzel sesli bir bayan. Simdi nerelerde acaba bu insanlar demeden edemiyorum.

Listede süphesiz ilgimi en cok ceken Gencebay´dan duymadigim eserler ve icralari oluyor, bu baglamda Felek Saadetimi Elimden Aldi, Elma Sekeri ve Sevgilim harika olmus Huri Sapan sesiyle. Ücü de cok güzel zaten, özellikle de Felek Saadetimi Elimden Aldi cok hos, kulaklarda takinti olacak bir melodiye sahip. Intro zaten bu görevi üstleniyor; baglamayla yapilan o ufak hos nagme kolay hatirlanabilecek sekilde, eserin genelinde de ara ara tekrar edilerek sarkinin simgesi oluyor. Sözleri cok güzel bu eserin, müzigi de hakeza öyle. Gencebay´in o dönemlerde bu makam üzerindeki eserleri bir baskaydi zaten. Düzenlemeki baglama hakimiyeti bir ayri hosuma gidiyor; sonucta eserin ritmik ve melodik yapisi itibariyle daha "pop" bir aranje olabilirdi, ama Gencebay baglama israrindan taviz vermiyor ve bu sahesere de kusursuz bicimde entegre ediyor. Cok hos olmus, cok doyurucu bir düzenleme. Huri Sapan yorumu ise tamamlayici; kusursuz ve duygulu. Hani "..ne kadar da zor" dedigi yerde o "zor"´daki "o"´lari uzatmasi var ya, bayiliyorum..  :D Tam uyuyor eserin akisina.. Ve Gencebay´in da bazen yaptigi seydir bu uzatma olayi, ki burada Huri Sapan yapmis.. Enteresan, ama bir o kadar da uyumlu..

Elma Seker´ini ilk kez burada bu Huri Sapan yorumuyla duyuyorum. Ilk dinleyislerde pek önemsemedim bu eseri, algilamadim galiba. Sonra bir kac gün sonra baktim ki bir sarki mirildanip duruyorum kendi kendime.. "Allah Allah, ya ne bu eser, neydi, nereden aklima takildi" diye düsünedururken hatirladim.. Güzel bir eser. O erken 70´ler havasina sahip.. Gerek müzigi gerek sözleriyle... Intro cok güzel, sanki yillar sonra gelecek bir Farkindamisin eserinin introsunu andirir gibi.. Sonra ana melodi girer, biraz "Meyhaneci" birazcik da "Üc Günlük Dünya" havasi verir.. Özellikle de sözlerin okundugu kisimdaki müzik o bahsettigim erken 70´li yillar havasini cok güzel yansitir. Güzel citi piti bir eser ve Huri Sapan yorumu yine kusursuz.

Sevgilim´de de Elma Sekeri olayini yasamistim; söyle ki bu eseri ilk duydugumda (6-7 ay öncesi Ömer koymustu siteye) yine cok önemsedigim bir eser olmamisti.. Ama bu da sonra bir sekilde yerini aldi.. Müzigi mistiktir, bir ortadogu havasi vardir, elektro baglamanin hakimiyeti ve dolgulari harikadir. Düzenleme bütünüyle yine haz vericidir.

Aci Gözyaslarim ile Öldürdün Beni´nin bu erken versiyonlarini dinlemek enteresan. Gencebay yillar sonra kendisi de yorumlama istedigini buluyor kendisinde demek ki.. Keske bu istek bir Neyleyim, bir Sen Varsin eserleri icin de olabilseydi.. Ben bu iki eserin (Aci Gözyaslarim ile Öldürdün Beni) bu versiyonlarini acikcasi tutmadim. Yillar sonra gelecek Gencebay´in bizzat kendisinin yorumladigi versiyonlara göre düzenlemeler zayif kalmis, ayni doyurucu hava yok. Sözlerdeki farkliliklara sözüm yok, sonucta Gencebay eserleri yillar sonra kendi okuyunca son hallerini sunmus bizlere, ama "son hallerindeki" sözler bence daha uymus. Düzenlemelerden tatmin olmadigim gibi buradaki Huri Sapan yorumlarini da pek tutmadim, bana üstteki saydigim diger eserlerdeki samimiyeti ve ictenligi yansitamadi bu icralar.. Ayni lezzeti alamadim..

Kaderimin Oyunu düzenlemesi- ve bunun dahilinde olan baglama da Gencebay´a ait olmali. gayet iyi bir düzenleme, ama Gencebay´dan bildigimiz icraya göre kesinlikle zayif duruyor. Ayni seyi Efkar Basti Gönlümü eseri icin de demek mümkün. Ama Huri Sapan yorumlari burada gayet iyi.

Paylasimlar icin tesekkürler Ömer. Degerli eserler bunlar.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Uyarılar: (0%)
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937