benzerlik var,
Gencebay müziğinde pop ve batı müziği esintileri de kesinlikle vardır,
bunu "easy love" şarkısından esinlenilmiştir anlamında söylemiyorum, anladığım kadarı ile "easy love" "kır gönlümün zincirini" eserinden çok sonra lanse olmuş durumda,
ancak genel olarak Gencebay müziğinde; sanat müziği formatında yer almayan birçok husus yıllardır başarı ile sanat müziği ile sentezlenmektedir,
bazı eserlerde öyle yönler yakalarsınız ki, o yakaladığınız bölümü sanat ve halk müziği içinde asla bulamazsınız,
adres bellidir, 1960 ve hatta 50'lerin pop müziği...
Buna ilişkin kendi tespitim detayları burada uzun uzun anlatmak yerine, herkesçe bilinen bir iki örnekten bahsederek konuyu örneklendireyim. "Kabahat seni sevende" eserinin 1970'ler başında Kamuran Akkor'ca seslendirilen düzenlemesi ile aynı tarihlerde aynı sanatçının yorumladığı "yorgun gözler" düzenlemeleri bu doğrultuda dikkat çekicidir.
Sonraki dönemlerde birçok salt alaturka görünen eser içinde benzer durumlar vardır.
"Ben topraktan bir canım"
"Beni biraz anlasaydın"
"Farkında mısın"
"Aşk pınarı"
Benim bazı üstadlarca ağır kritik edilmeme sebep olsa da "en büyük dert"
"Sen de bizdensin"
"Sevenlerin kaderi"
"Dil yarası"
Bu eserlerin düzenlemesi ile ortaya konan yorumlar, sanat musikisi ve halk musikisi kalıplarını aşmaktadır. Bazıları buna kabaca "arabesk" diyerek haksızlık yaparken; bazıları da "salt Türk sanat müziği" diyerek aynı haksızlığı tekrarlamaktadır.
Mesela "dil yarası" eserindeki vals ritmini, tamamen Türk müziğindeki semai formatı diyerek geçiştiremeyiz. "Dil yarası" müzikal yorumunda, yani düzenlemesinde daha batıya özgü, daha pop bir algılama ortaya çıkmaktadır. "Semai" formatı çok aşılmıştır.
"Kabahat seni sevende" Kamuran Akkor versiyonunu, her eser böyle düzenlenirse pop olur diye geçiştiremeyiz. "mavi mavi" yi isterseniz Londra filarmoni orkestrası ile yorumlayın. Ne olur?
Ben, Gencebay müziği derinliklerinde her zaman 50, 60, 70'lerin pop müziğinin temel özelliklerinin en az sanat müziği ve halk müziği kadar müessir olduğunu düşünüyorum.