İşte sevgi işte aşk - Easy Love arasındaki benzerlik

Eserlerinin Hikâyeleri, Eserlerin Müzikal Analizleri, Görüş ve Yorumlarımız...
Forum kuralları
Dikkat: Eserlerin hikâyeleri, eserlerin tek tek müzikal analizleri ve eserlerle ilgili yorumlarımız buraya...

- Gencebay Müziği ile ilgili genel konular için ise http://orhanabi.net/forum/gencebay-muzigi/ forumunu kullanınız.

- Eserlerinin felsefi analizleri için http://orhanabi.net/forum/gencebay-ideo ... felsefesi/ forumunu kullanınız.

Re: İşte sevgi işte aşk - Easy Love arasındaki benzerlik

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 27 May 2010, 21:00

Arkadaşlar giriş kesinlikle Gencebay dan direk çalıntı. Yahu şarkı ''Kır gönlümün zinciri'' bestesi ile aynı başlıyor. Bu kadar aynı nota olur mu?..

Sanatçı kendi bestelerinden esinlenebilir kimse buna çalıntı diyebilir mi?

Örneğin;
Son bestelerden ''Duymadın ki'' nin girişi, ''Dil Yarası'' ile benzer. Bu olabilir zira; ''Dil yarası'' da aynı sanatçının.
Ancak yukarıdaki beste giriş bölümü direk ama kesintisiz bir şekilde ''Kır Gönlümün zinciri'' ni resmen kopyala yapıştır olmuş. Ortada esinlenme falan yok direk hırsızlık yapılmış. Ve giriş birden kesilip alakasız bir notadan devam ediyor.
Ayıp vallahi de billahide... Al işte korsanın başka bir çeşiti...
Saygılarımla levon10

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Uyarılar: (0%)
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1722 / 1736
1722 / 1736

Yeni mesajgönderen rho45 tarih 27 May 2010, 22:58

orhangencebaynet yazdı:
rho45 yazdı:hiçte bir benzerlik göremedim bunca yıl orhan abi yi dinliyorum müzikten anlamıyormuyum acaba birde orhan abi olursa kati süretle bir benzerlik yok bu sadece benim düşüncem

Kendine haksızlık etme. Herkes müzikten anlayacak diye bir kural yok. Eksik yönlerini zamanla geliştirebilirsin. Sen istersen olmaz olmaz...

eeeeeeeeeee sende berhudar ol birde orhan abi dinlese acaba
Kullanıcı avatarı
rho45
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 59
Teşekkür aldi: 34
Level: 19
HP: 23 / 798
23 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 420 / 466
420 / 466

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 01 Haz 2010, 11:06

benzerlik var,
Gencebay müziğinde pop ve batı müziği esintileri de kesinlikle vardır,
bunu "easy love" şarkısından esinlenilmiştir anlamında söylemiyorum, anladığım kadarı ile "easy love" "kır gönlümün zincirini" eserinden çok sonra lanse olmuş durumda,
ancak genel olarak Gencebay müziğinde; sanat müziği formatında yer almayan birçok husus yıllardır başarı ile sanat müziği ile sentezlenmektedir,
bazı eserlerde öyle yönler yakalarsınız ki, o yakaladığınız bölümü sanat ve halk müziği içinde asla bulamazsınız,
adres bellidir, 1960 ve hatta 50'lerin pop müziği...

Buna ilişkin kendi tespitim detayları burada uzun uzun anlatmak yerine, herkesçe bilinen bir iki örnekten bahsederek konuyu örneklendireyim. "Kabahat seni sevende" eserinin 1970'ler başında Kamuran Akkor'ca seslendirilen düzenlemesi ile aynı tarihlerde aynı sanatçının yorumladığı "yorgun gözler" düzenlemeleri bu doğrultuda dikkat çekicidir.

Sonraki dönemlerde birçok salt alaturka görünen eser içinde benzer durumlar vardır.
"Ben topraktan bir canım"
"Beni biraz anlasaydın"
"Farkında mısın"
"Aşk pınarı"
Benim bazı üstadlarca ağır kritik edilmeme sebep olsa da "en büyük dert"
"Sen de bizdensin"
"Sevenlerin kaderi"
"Dil yarası"

Bu eserlerin düzenlemesi ile ortaya konan yorumlar, sanat musikisi ve halk musikisi kalıplarını aşmaktadır. Bazıları buna kabaca "arabesk" diyerek haksızlık yaparken; bazıları da "salt Türk sanat müziği" diyerek aynı haksızlığı tekrarlamaktadır.

Mesela "dil yarası" eserindeki vals ritmini, tamamen Türk müziğindeki semai formatı diyerek geçiştiremeyiz. "Dil yarası" müzikal yorumunda, yani düzenlemesinde daha batıya özgü, daha pop bir algılama ortaya çıkmaktadır. "Semai" formatı çok aşılmıştır.

"Kabahat seni sevende" Kamuran Akkor versiyonunu, her eser böyle düzenlenirse pop olur diye geçiştiremeyiz. "mavi mavi" yi isterseniz Londra filarmoni orkestrası ile yorumlayın. Ne olur?

Ben, Gencebay müziği derinliklerinde her zaman 50, 60, 70'lerin pop müziğinin temel özelliklerinin en az sanat müziği ve halk müziği kadar müessir olduğunu düşünüyorum.
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 60
Teşekkür aldi: 175
Level: 15
HP: 9 / 488