Yeşilçam'ın çölü villa cenneti oldu
Türk Sineması'nda nice filme çöl sahnelerinde ev sahipliği yapan Sarıyer'deki kurak arazi şimdi lüks villalarla dolu. İTÜ öğretim üyelerinin kurduğu kooperatif sayesinde kum yığınlarından oluşan alan, yemyeşil bir cennete döndü. Çam ve akasya ağaçlarıyla çevrelenmiş Arıköy villalaları, 14 yılda tamamlanabilmiş.
Türk Sineması'nın çölü cennet oldu
Fotoğraftaki mekanı hatırladınız mı? Burası Yeşilçam'ın o meşhur çöl sahnelerinin çekildiği alan. Hani bir zamanlar Türkan Şoray'dan Şener Şen'e Orhan Gencebay'dan Fatma Girik'e kadar onlarca ünlü ismi ağırlayan çöl. Sarıyer'deki kurak arazi bugün yerini yemyeşil bir alana bırakmış. Çölü cennet haline getirenler ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) görevli öğretim üyeleri. İTÜ çalışanları, 1974 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in çıkardığı Kooperatifleşme Yasası'ndan faydalanarak, bir kooperatif kurmuş. Kooperatif, öğretim üyelerini ev sahibi yapmak amacıyla 1984 yılında aktif hale getirilmiş. O dönemde devletten Sarıyer Uskumruköy'deki arazi satın alınmış. İTÜ İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Ayhan Toraman, beş yıl sonra yönetimi devralıp, çalışmaları hızlandırmış.
KUMLAR TAŞINDI, KUYULAR AÇILDI
Toraman yönetimindeki ekip, 1984 yılında iş makinalarıyla arazi üzerinden kum tabakası kaldırmış, sekiz artezyen kuyusu açtırıp, alanı sulamış. Kuyudan çıkarılan su klorlanıp, kooperatif sakinlerinin içme suyunu karşılaşacak hale getirilmiş. Daha sonra çölün üzerire çam ve akasya ağaçlarıyla yeşil hale getirilmiş. Arazi üzerine inşa edilen kooperatifin adı da, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin sembolü 'arı'dan esinlenerek, 'Arıköy' olarak belirlenmiş. 1993 yılında temeli atılan villalar, 5.5 yıl içinde bitirerek 1998 Eylül'ünde kurayla bin 100 kişiye dağıtılmış.
KÜÇÜK BİR ŞEHİR GÖRÜNÜMÜNDE
Sekiz milyon lirayla yapımına başlanan Arıköy villaları, farklı mimarisi, seçkin yaşam standartları ve Teknik Üniversite profesyonelliği ile ön plana çıkıyor. Yaklaşık 40 bin dolara malolan ikişer katlı evler, 240 metrekare. Arıköy, şu anda içinde ilköğretim okulu, alışveriş merkezi, oyun alanları temiz havası ve yeşil arazisiyle Sarıyer'in en güzel yerlerinden biri.
Arıköy mucizesini gerçekleştiren Prof. Dr. Ayhan Toraman'ın bir sıkıntısı var. Pekçok kişinin evi olmasına rağmen Arıköy'e gelmediğini anlatan Toraman, şunları söylüyor: 'Burayı biz öğretim üyelerini konut sahibi yapmak amacıyla kurduk. Ancak şu an yüzde 15-20 doluluk oranımız var. Evi olup oturmayanların tekrar durumlarını gözden geçirmelerini istiyorum.'
Özkan TAMİRAK / İSTANBUL

(0%)

News