Hangisi daha çok etkiliyor

Gencebay ve O'na Dair Herşeyle İlgili Anketleriniz, Toplistler vs...
Bilhassa "En..." ve "Hangi..." İle Başlayan Kamuoyu Yoklamaları :)
Forum kuralları
Sadece Gencebay ile ilgili Anketler açınız.

Hangisi daha çok etkiliyor

Mesajgönderen hayat kavgası tarih 11 Kas 2007, 21:42

Orhan gencebay dinlerken hangisi daha çok etkiliyor.Müziği mi sözleri mi.Gerçi ikisi bir bütün ama benim için öncelik müziği.Sözleri de bir edebiyat eseri fakat müzik beni uçuruyor.Sanki kafamın içindeki müziği yapıyor orhan baba.Bu kadar olur.Orhan gencebayı dinlerken benim kadar keyif alan var mi bilmem.Orhan babayı dinledikten sonra diğer müzikler sanki tuzsuz yemek gibi .
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 147
Teşekkür aldi: 46
Uyarılar: (0%)
Level: 23
HP: 36 / 1225
36 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 642 / 698
642 / 698

Re: Hangisi daha çok etkiliyor

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 12 Kas 2007, 21:01

hayat kavgası yazdı:Orhan gencebay dinlerken hangisi daha çok etkiliyor.Müziği mi sözleri mi.Gerçi ikisi bir bütün ama benim için öncelik müziği.Sözleri de bir edebiyat eseri fakat müzik beni uçuruyor.Sanki kafamın içindeki müziği yapıyor orhan baba.Bu kadar olur.Orhan gencebayı dinlerken benim kadar keyif alan var mi bilmem.Orhan babayı dinledikten sonra diğer müzikler sanki tuzsuz yemek gibi .

Dostum tabi ikisi ayrılmaz bir bütün. Et ve tırnak gibi... Zaten ben kitabımda Gencebay Müziğinin tanımını yaparken, "Gencebay İdeolojisinin, Gencebay Duygusu ile harmanlanmasının ardından son aşama olarak Gencebay Tekniği ile tesviye edilerek oluşturulmuş müziğe, Gencebay Müziği denir..." demiştim...

Ama şöyle birşey var, ben kendi adıma konuşacak olursam, ben küçük yaşlarda dinlemeye başladım... Dolayısı ile 3-4 yaşında bir çoçuk, sözden felsefeden ne anlar ? Gerçi müzikten de anlamaz ama, en azından melodilerin büyüsüne kapılabilir... Demek ki ilk olarak ezgiler ve melodilerin büyüsüne kapılmışım... Sözlerin ne anlama geldiğini ancak 15-16 yaşından sonra kavradık...

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

Mesajgönderen hayat kavgası tarih 13 Kas 2007, 01:15

Sevgili idam mahkumu,ben de küçük yaşlarda iken abim dinlerdi ve ona derdim ki,bunu nasıl dinliyorsun.Ama bir gün 15 yaşında  BEN TOPRAKTAN BİR CANIM albümünü gerçekten kendimi vererek dinledim vee...Doğru yolu buldum.Artık müzik dinlemek(%95 Orhan  Gencebay ) benim için büyük bir zevk.Geldik 36 yaşına,aynen devam.Her geçen gün Orhan babaya hayranlığım artıyor.
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

36 / 1225
585 / 585
642 / 698

Mesajgönderen nikrizruyası tarih 13 Kas 2007, 17:29

ilk olarak tabi ki müzik etkiliyor arkasından da sözler geliyor benim fikrim

arkadaşımız tuzsuz yemek gibi demiş

diğer müzikler bence tuzunu bırakın yemek bile değil maalesef
gencebay müzik evliyasıdır ne mutlu onu gerçekten anlayanlara
Kullanıcı avatarı
nikrizruyası
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 18
Level: 12
HP: 3 / 319
3 / 319
MP: 152 / 152
152 / 152
EXP: 188 / 194
188 / 194

Mesajgönderen mesutözşahin tarih 16 Kas 2007, 18:46

önce melodii....sonra cemal safiiiiii:))
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 85
Teşekkür aldi: 129
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 451 / 466
451 / 466

Mesajgönderen bir ölmek kaldı tarih 20 Kas 2007, 14:04

müzik ve sözler birbirine tam oturuyor birini dersem digeri kalacak tam oturuyor mesela örnek vereyim bir ferdi özbegenden dinle bir ölmek kaldıyı birde orhandan daha örnek vermeye çalışsam baya bir zamanımızı alır kısaca sözler leyla müzik mecnun LEYLA İLE MECNUN
Kullanıcı avatarı
bir ölmek kaldı

Teşekkür aldi: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 8 / 10
8 / 10

Mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 13 Şub 2008, 23:41

Bu çok güzel bir konu.

Söz konusu müzik ise, sözlüsünden bahsediyorum, sözün karsi tarafa bir sekilde ulsabilmesi için müzik müthis önem tasiyan bir araçtir. Kaliteli müzisyenler müzikleri ile hem sözler katarak birseyler anlatmak isterler hem de müzikal anlamda insanlara haz vermek isterler. Bazi eserlerinde sözün agirligi daha hissedilir olur, bazilarinda ise tersi, bazilarinda esit olabilir. Gencebay hem bir filosof hem de bir müzik adami. Hangi yönü daha agir basiyor..?? Öyle bir cevabi vermek haddime degildir, ama iki tarafinin da müthis kuvvetli oldugu tartismasiz bir gerçektir. Zaten bundan dolayidir ki bugün söz ve müziklerinin olusturdugu harika yapitlar sunulmustur.

Bir "Batsin Bu Dünya", Batsin Bu Dünya olmasaydi da ayni melodinin üzerine "mini mini bir kus.." olsaydi acaba o eser bütünlügü hala bugünümüze kadar gelmis, halkin agzinda, dilinde yasiyor olacak miydi..?? Veyahut Cemal Safi´nin enfes Aysen adli siirinin üzerine o enfes müzik degil de siradan bir melodi ve siradan bir düzenleme kurulsaydi o muhtesem siir bizi yine o sekilde büyüleyebilecek miydi..??

Bir müzikal eser söz ile müzikten olusuyorsa her ikisi de müthis önem tasir, bir bütünü olusturur.

Ben Gencebay´i bilinçli olarak tanimaya basladigim yillarda hatirliyorum birgün odamda yatarken babam içeride salondan "Deyrada Bir Salim Yok" saheserini bangir bangir çaldiriyordu.. Cevap Ver kaseti yeni çikmisti.. O gün büyülenmistim, zaten ta çocuklugumdan Gencebay´i severdim, ama o günden sonra Gencebay´i bilinçli sekilde takip etmeye baslamastim.. O gün beni etkileyen sözler degildi, zaten içerden sözleri anlamak da pek mümkün degildi, ama müzik.. Müzik beni bir baska büyüledi... Genelde beni Gencebay´in o derin ve genis müzik dünyasi etkilemistir.. Çok zengin bir müzigi vardir.. Gencebay müzisyen kimliginin yani sira iyi ve bilinçli bir söz yazari oldugundan müzikleri bu kadar ulasmistir insanlara. Eger eserlerinin sözleri basit ve vasat olsaydi müzik de bu kadar ulasamaya bilirdi, ama inaniyorum ki yine ulasirdi.. Çünkü o derece güçlü müzigi var Gencebay´in... Gencebay´i Gencebay yapan ilk anlamda müzigi ve müzisyen kimligidir bana göre.. Sonradan filosof kimligini de özellikle 70´lere girisle hissetirmistir, ama bence önce müzigi gelmistir hep...
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 14 Şub 2008, 00:11

SerdarYılmaz yazdı:Bu çok güzel bir konu.

Söz konusu müzik ise, sözlüsünden bahsediyorum, sözün karsi tarafa bir sekilde ulsabilmesi için müzik müthis önem tasiyan bir araçtir. Kaliteli müzisyenler müzikleri ile hem sözler katarak birseyler anlatmak isterler hem de müzikal anlamda insanlara haz vermek isterler. Bazi eserlerinde sözün agirligi daha hissedilir olur, bazilarinda ise tersi, bazilarinda esit olabilir. Gencebay hem bir filosof hem de bir müzik adami. Hangi yönü daha agir basiyor..?? Öyle bir cevabi vermek haddime degildir, ama iki tarafinin da müthis kuvvetli oldugu tartismasiz bir gerçektir. Zaten bundan dolayidir ki bugün söz ve müziklerinin olusturdugu harika yapitlar sunulmustur.

Bir "Batsin Bu Dünya", Batsin Bu Dünya olmasaydi da ayni melodinin üzerine "mini mini bir kus.." olsaydi acaba o eser bütünlügü hala bugünümüze kadar gelmis, halkin agzinda, dilinde yasiyor olacak miydi..?? Veyahut Cemal Safi´nin enfes Aysen adli siirinin üzerine o enfes müzik degil de siradan bir melodi ve siradan bir düzenleme kurulsaydi o muhtesem siir bizi yine o sekilde büyüleyebilecek miydi..??

Bir müzikal eser söz ile müzikten olusuyorsa her ikisi de müthis önem tasir, bir bütünü olusturur.

Ben Gencebay´i bilinçli olarak tanimaya basladigim yillarda hatirliyorum birgün odamda yatarken babam içeride salondan "Deyrada Bir Salim Yok" saheserini bangir bangir çaldiriyordu.. Cevap Ver kaseti yeni çikmisti.. O gün büyülenmistim, zaten ta çocuklugumdan Gencebay´i severdim, ama o günden sonra Gencebay´i bilinçli sekilde takip etmeye baslamastim.. O gün beni etkileyen sözler degildi, zaten içerden sözleri anlamak da pek mümkün degildi, ama müzik.. Müzik beni bir baska büyüledi... Genelde beni Gencebay´in o derin ve genis müzik dünyasi etkilemistir.. Çok zengin bir müzigi vardir.. Gencebay müzisyen kimliginin yani sira iyi ve bilinçli bir söz yazari oldugundan müzikleri bu kadar ulasmistir insanlara. Eger eserlerinin sözleri basit ve vasat olsaydi müzik de bu kadar ulasamaya bilirdi, ama inaniyorum ki yine ulasirdi.. Çünkü o derece güçlü müzigi var Gencebay´in... Gencebay´i Gencebay yapan ilk anlamda müzigi ve müzisyen kimligidir bana göre.. Sonradan filosof kimligini de özellikle 70´lere girisle hissetirmistir, ama bence önce müzigi gelmistir hep...

ÖNCE MÜZİK ADAMI,HERŞEYDEN ÖNCE.Diğer özellikleri daha sonra;ses sanatçısı,söz yazarı vb..

Bazen sırf müzikle bile sözlerden daha etkili bir anlatım sergiliyor.Mesela "Arıyorum" eseri.Örneğin şu film müzikleri albümündeki batsın bu dünya'nın ilk halini,o enstrumantal halini dinledikten sonra söze çok da hacet var mı?Müzikle herşeyi anlatıyor.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 16
Teşekkür aldi: 89
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1427 / 1495
1427 / 1495

Mesajgönderen hayat kavgası tarih 14 Şub 2008, 01:29

SerdarYılmaz yazdı:Bu çok güzel bir konu.

Yazmadan edemiyceğim,GENELDE BENİ GENCEBAYIN O DERİN VE GENİŞ MÜZİK DÜNYASI ETKİLEMİŞTİR cümlesi gerçekten tam düşündüğüm gibi.Serdar arkadaşım ve onun gibi düşünenlere katılıyorum.Farklı düşünenlere saygılıyım ama bu da benim düşüncem.
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

36 / 1225
585 / 585
642 / 698

Mesajgönderen asical tarih 16 Şub 2008, 00:13

Bir edebiyatta ben patlatırdım ama hiç havamda değilim.Fikrimi doğrudan müziğinden etkileniyorum Orhan Babamızın diyerek belirteceğim.Berhudar olun.
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür aldi: 2
Level: 21
HP: 29 / 996
29 / 996