orhan gencebayın mızrap (tezene) tekniği

Bağlamanın kalıplarını, tabularını kırmış devrimci virtüöz...

Re: orhan gencebayın mızrap (tezene) tekniği

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 12 Kas 2009, 02:04

Şoför yazdı:tüm gönül dostlarına selamlar ben elektro gitar çalıyorum ne kadar metal ve rock müzik dinleyerek gitar çalmaya yönelmiş olsamda benim telli çalgılara aşık olmamdaki neden orhan gencebaydır babayı çok seviyorum ne kadar derin hisleri varki onun müziği için diyecek kelime bulamıyorum sadece benim kafamdaki müzik bu dedim hep gitarım yokken tut ağacından çok güzel bi bağlama buldum dedemin eski evinde kırıktı ama benim duymak istediğim sesler çıkıyodu kendimce yukarı ses aşağı ses diye duya duya öğrendim nihavent üvertürü leyla ile mecnunu çalabilmeyi istedim hep erkan oğurda dinledim onun kendi yaptığı kopuzunun sesine kafamı yordum hep sonra iran çalgılarını 4 telli setarı azeri tar ını tanıdım tezene teknikleri olan çalgılar sanırım bunlar ama sazın sapı gerildi ve kırıldı iyice bende bıraktım bağlamayı sonra gitar aldım ve elektro gitar tekniklerini öğrendim ama hep kafamda orhan gencebay ın tınılarını nasıl yakaladığını düşündüm bağlama hakkında bilgim az ama orhan gencebayın tekniklerini iran bağlaması diyebileceğim setara benzetiyorum setar farsçada 3 demek ama sonradan 4. tel eklenmiş bu güzel çalgıyı tanıyanlar varsa bilir orhan babanın akord düzenine çok benziyor sanırım burda bağlama çalan arkadaşlardan yada akord bilgisi olan arkadaşlardan bana yardımcı olmalarını istiyorum ben gitarda C drop yani do sol do fa la re akorunu kullanıyorum çünkü alt tellerde  bağlama ya yakın tonlar almak için leyla ile mecnun ve nihavent üvertür gibi şarkılarda nasıl bi akor var söylediklerim saçma gelebilir metal müzikle ne alakası var diyen olur belki ama orta doğu iran anadolu ezgileriyle çalan hatta bağlama kullanan metal grupları var erkin korayda rockçıydı ama elektro bağlamayı icad etti

Dostum öncelikle aramıza hoşgeldin... Normal akustik bir bağlamanın karadüzen akortu "La-Re-Sol"dür.. alt tel boşta la sesini, orta tel boşta re sesini, üstten boşta sol sesini veriri. Orhan Gencebay'da bu akort sistemini kullanır. Bağlamacılar arasında bir espri, bir kültürdür; bu akort sistemine "Gencebay akortu"da denir.

Gencebay ve bağlama konusunda orhanabi.net yöneticileri uzmandır, çünkü sitemizin 2-3 yıl evvelki hali "dünyanın en büyük bağlama ve müzik portalı" idi, bilen bilir.

Berhüdar ol.
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Dönüşü olmayan bir yola girdim, bir yalnışlık yaptım acaba nerde?

Severken mi yoksa sevilirken mi, herkese bir kader,yazı yazılırken mi?
Bana düşen payı bilmiyorken mi, bir yalnışlık yaptım acaba nerde?

Berhüdar Ol'un
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 163
Teşekkür aldi: 409
Uyarılar: (0%)
Level: 42
HP: 1611 / 5755
1611 / 5755
MP: 2747 / 2747
2747 / 2747
EXP: 2987 / 2992
2987 / 2992

Yeni mesajgönderen gamyüklü tarih 22 Kas 2009, 20:36

yazılarınız için sonsuz teşekkürler yıllarca duygularımı,gencebaycılığı paylaşacak,tartışacak,irdeleyecek,arkadaşlar aradım sonunda sizleri bulduğum için sevinçliyim duygularıma tercüman oluyorsunuz.ben neyazıkki düşüncelerimi kağıda veya klavyeye dökmekte zorlanan cahil bir gencebaycıyım berhüdar olun...
Kullanıcı avatarı
gamyüklü

Teşekkür etti: 12
Teşekkür aldi: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 1 / 10
1 / 10

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 23 Kas 2009, 10:49

gamyüklü yazdı:yazılarınız için sonsuz teşekkürler yıllarca duygularımı,gencebaycılığı paylaşacak,tartışacak,irdeleyecek,arkadaşlar aradım sonunda sizleri bulduğum için sevinçliyim duygularıma tercüman oluyorsunuz.ben neyazıkki düşüncelerimi kağıda veya klavyeye dökmekte zorlanan cahil bir gencebaycıyım berhüdar olun...

Ne demek gönül dostu, aramıza hoşgeldin.

Berhüdar Ol'un
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

1611 / 5755
2747 / 2747
2987 / 2992

Yeni mesajgönderen rho45 tarih 24 Kas 2009, 22:06

diclekaya yazdı:arkadaşlar bir çok saz üstadlarına bakın hepsi ayrı tektiler kulanır orhan baba başka bi şey var mızrap tutuşunda TAMBUR  VE TAR tektiği var çarptırmalar farklı müziğini biraz daha farklı kılan da bu batı müzik lerinden beslenmiş olması makamları ayrı ayrı icra ediyor olması bu orhan gencebayı namıdiyar babayı özel kılıyor

zaten orhan gencebay deyince dulacaksın allahın verdiği bir yetenek herkes orhan gencebay olamaz ben orhan gencebay enstürüman konusunda üstüne kimseyi tanımam orhan abimiz bağlama çaldığı zaman adeta kendinden geçiyor sonsuza dek gencebay
Kullanıcı avatarı
rho45
Divane
Divane

Teşekkür etti: 50
Teşekkür aldi: 23
Level: 16
HP: 27 / 556
27 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 331 / 331
331 / 331

Yeni mesajgönderen Soner Mızrak tarih 23 Mar 2010, 02:38

konuyu çok uzatmadan birkaç öğüt vermek istiyorum..hissiyat asla tarif edilemez ve açıklanamaz.gencebay çaldığı gibi okuyan ve okuduğu gibi çalan bir icracıdır.onun tekniği burdan anlatmaya kalksam en az 100 sayfa yazı yazmam lazım ki ginede anlatamam..allah herkesi kendine has yarattığı için,duygular tabiki farklıdır.mızrap atışı,parmak basışı vs.birebir uygulanabilir ama duyguyu asla yakalayamazsınız..işte bir gencebay daha çıkmaz derken herkes bilerek yada bilmeyerek zaten bunu açıklamış oluyor..yapılan en büyük yanlış şudur ; özellikle bağlamacılar yanlış bir yolda..asıl ve tek yapılması gereken,gencebayın saz çalarken büründüğü veya düşüncelerini direk kilitlediği o hissiyatı çözebilmektir.şahsen ben 92 yılından beri buna yoğunlaştım.kendimce bulduğum çok şey var ama bulabileceklerimin yanında lafı bile olmaz..lütfen bağlamacı arkadaşlar bahsettiğim bu hissiyat üzerinde dursunlar.yoksa kaş yaparken göz çıkarmak kaçınılmaz ve ezbere birkaç parmak veya mızrap vuruşundan ileri gidilmez..
ilerleyen zamanlarda bunlar hakkında kısada olsa görsel bişeler eklemeyi düşünüyorum.en azından tarif edebileceğim tek ve en yakın yol bu.tabi gine bu görüntülerdekileride duymak değil hissetmek gerekecek..
gencebay çıkmazında herkese bol şans diliyorum kalın sağlıcakla.....
En İyi Çalan En İyi Söyleyen , Kendini En İyi Dinletebilendir...Neyzen Tevfik...
Kullanıcı avatarı
Soner Mızrak
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 11
Teşekkür aldi: 21
Level: 4
HP: 1 / 61
1 / 61
MP: 29 / 29
29 / 29
EXP: 33 / 38
33 / 38

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 23 Mar 2010, 02:42

Soner Mızrak yazdı:konuyu çok uzatmadan birkaç öğüt vermek istiyorum..hissiyat asla tarif edilemez ve açıklanamaz.gencebay çaldığı gibi okuyan ve okuduğu gibi çalan bir icracıdır.onun tekniği burdan anlatmaya kalksam en az 100 sayfa yazı yazmam lazım ki ginede anlatamam..allah herkesi kendine has yarattığı için,duygular tabiki farklıdır.mızrap atışı,parmak basışı vs.birebir uygulanabilir ama duyguyu asla yakalayamazsınız..işte bir gencebay daha çıkmaz derken herkes bilerek yada bilmeyerek zaten bunu açıklamış oluyor..yapılan en büyük yanlış şudur ; özellikle bağlamacılar yanlış bir yolda..asıl ve tek yapılması gereken,gencebayın saz çalarken büründüğü veya düşüncelerini direk kilitlediği o hissiyatı çözebilmektir.şahsen ben 92 yılından beri buna yoğunlaştım.kendimce bulduğum çok şey var ama bulabileceklerimin yanında lafı bile olmaz..lütfen bağlamacı arkadaşlar bahsettiğim bu hissiyat üzerinde dursunlar.yoksa kaş yaparken göz çıkarmak kaçınılmaz ve ezbere birkaç parmak veya mızrap vuruşundan ileri gidilmez..
ilerleyen zamanlarda bunlar hakkında kısada olsa görsel bişeler eklemeyi düşünüyorum.en azından tarif edebileceğim tek ve en yakın yol bu.tabi gine bu görüntülerdekileride duymak değil hissetmek gerekecek..
gencebay çıkmazında herkese bol şans diliyorum kalın sağlıcakla.....

Çok doğru tespitler Soner abi, hürmetler ederim.

Berhüdar Ol'un
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

1611 / 5755
2747 / 2747
2987 / 2992

Yeni mesajgönderen bahcevan57 tarih 23 Mar 2010, 10:00

hepiniz mükemmelsiniz gönül dostları..
Kullanıcı avatarı
bahcevan57
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 20
Teşekkür aldi: 14
Level: 8
HP: 1 / 159
1 / 159
MP: 76 / 76
76 / 76
EXP: 93 / 100
93 / 100

Yeni mesajgönderen nikrizruyası tarih 25 Mar 2010, 12:53

Soner Hocam,

Teknik ile alakalı videolarınızı dört gözle bekliyoruz.Birde siteniz ne durumda gelişme var mı?

berhudar olun
gencebay müzik evliyasıdır ne mutlu onu gerçekten anlayanlara
Kullanıcı avatarı
nikrizruyası
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 10
Level: 12
HP: 3 / 319
3 / 319
MP: 152 / 152
152 / 152
EXP: 170 / 194
170 / 194

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 24 Nis 2010, 21:48

Hasretsevda isimli kardeşimiz yazmış gerekeni, üstüne ne yazılabilir ki... Sanki Gencebay ın ağzından dökülmüş cümleleri. Ruhuna sağlık kardeşim. Saygılarımla levon10
Ha Varsın Ha Yoksun diye üzülme
Var olmanın nedeni var
Hayat seni yordu diye kahretme
Yaşamanın bedeli var
Kullanıcı avatarı
levon10
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 125
Teşekkür aldi: 65
Uyarılar: (20%)
Uyarılar: 1