Gencebay'ın 7 Harikasından Biri: Gencebay'ın SESİ [MAKALE]

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...

Re: Gencebay'ın 7 Harikasından Biri: Gencebay'ın SESİ [MAKALE]

İleti mahkum 20 Tem 2008, 14:24

çok tesekkue ederiz yuregınıze sağlıkk
mahkum
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti mesutözşahin 20 Tem 2008, 17:44

bi çoğunuza katılmıyorum sesi konusunda...ses ve yorumculuğu en son gelir bence özellikleri arasında ki yıllar geçtikçe kimine göre iileşen sesi bence bozulmaya başladı...herkesin yıllar geçtikçe yaşlandıkça düşmeyen sesleri yanında gencebay sınıfta kalır..
benim için gencebay müzik adamı besteci enstrumanist öncelikle....
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti e-selcuk 23 Tem 2008, 22:31

ömer kardeşim bu konu ve yazdıkların i.in teşekkürler. tespitlerin çok yerinde. bunlar aslında bizim de bildiğimz fakat farkında olmadığımız bilgiler. her tespitte Gencebay ı daha iyi anladım.

evet Gencebay ın sesi kuvvetli değil. ama ses rengi mükemmel. ve kullanmayı biliyor. önemli olan da bu. İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy ve diğerlerinin sesi Allah vergisi. bağırmaktan başka birşey de duyamıyorum ben açıkçası.
ORHAN GENCEBAY ve diğerleri ...
Kullanıcı avatarı
e-selcuk
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti alexi 26 Tem 2008, 10:16

arkadaşlar ben işimden dolayı çok nadir buraya gelebiliyorum geldiğimde de sizlerin Orhan Gencebay ile ilgili harika tespitlerinizi okudukça Orhan baba yı bir o kadar daha seviyor ve hayranlık duymaya başlıyorum. hepinize çok ama çok teşekkürler.
alexi

İleti krimsky 26 Tem 2008, 17:40

ustam bu kadar güzel anlatılırdı orhan abi hiç abartıya kaçmadan muhteşem anlatmışsın sağol
krimsky

İleti karlıdag 03 Ağu 2008, 21:10

gerçektende çok güzel bir ses allah vergisi. ben daha çok parçaya giriş sesini seviyorum zaten ondan sonrası anlatılmaz dinlenir
karlıdag
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti medusa 18 Ağu 2008, 18:49

ÇOK GÜZEL BİR YAZI YAZMIŞSIN ARKADAŞIM DÜŞÜNCELERİNE, GÖNLÜNE SAĞLIK...
medusa

İleti mustafakalinc 28 Ağu 2008, 09:06

Çok teşekkürler...
mustafakalinc

İleti necati 28 Ağu 2008, 17:33

idammahkumu nun başlattığı konunun hatırına iki satırda ben yazayım, bu konu hakkında idammahkumu çok uzun ve güzel örnekler vermiş, arkadaşlarda okadar çok şey yazmışki, hepsini okuyabilene helal olsun, ben okuyamadım demekki pek heves kalmamış eskisi kadar. Benim diyeceğim, Kral ın sesi nin kalitesi çok öemli değil, biz sevdik sesini, üstüne bi sesde tanımayız, sonuçta Kral yorumcuda değil. Önemli olan Kral ın söze ve müziğe döktüğü duygulardır, yani bizim müziğimiz ve sözleridir, her şarkısında bizim gönlümüzden geçen tarz, duygu yoğunluğu, hassasiyet ve duygusallık vardır, bunlar dediğiniz gibi en iyi diye bilinen yorumcularda yoktur, Kral ın tek eksiği konusunda şöyle derler, müzikten anlıyo diye bilinenler; (bence eksiklik değildir çünkü Kral yorumcu değildir, Kral ı bir veya bikaç kalıba sığdıramazsınız diğerleri gibi) sesinin çok kuvvetli olmamasıdır, mesela bi bülent ersoy veya ibo nun ses seviyesine çıkamaz, hani şu soprano falan diyolarya, hani pavarotti gibi falan işte, bizim aradığımız aslında müziğin yani duygusallığın (müzik bi duygu yoğunluğudur sonuçta) istediği zaten bu değildir, sonuçta bu şekilde düşünen müziği biliyo görünenler, hiç müzikten anlamayan bi insanan daha cahil bi anlayışa sahiptirler diye bitireyim olmazsa...
Bu kullanıcı Forum Kuralları md.2, md.3, md.7 ve md.8'i ihlâl ettiğinden dolayı atılmıştır. -yönetim-
necati
Atılmış Üye
Atılmış Üye

İleti nikrizruyası 29 Ağu 2008, 17:28

Bir eserin en önemli özelliği dinleyiciye verdiği duygudur.Nasıl ki bağlamayı hızlı çalana iyi çalıyor diyemiyorsak -tabii anlayan için bazıları şahane diyebilir-ses kullanımıda böyledir.Önemli olan duyguyu vermektir.Orhan Abi eserlerinde kelime kelime,satır satır ses değişgenliği gösterebiliyor.Örneğin Gücün Yeterse eserinde bunu görebiliriz.Gitar akorlarıyla sesini adeta birleştiriyor.Sesi çok büyük dedğimiz ki onlar da bizim değerlerimizdir bu duyguları bize tam anlamıyla verdiklerini düşünmüyorum.Bağırmak demek şarkı söylemek değildir.Önemli olan eseri usulüne göre okumaktır.Ses oktavı Orhan Abi mizin kendi eserlerine göre en üst seviyededir,zaten sesi de kendi eserlerine özgüdür.Fakat,şunu da unutmayalım böyle bir müzik deryası bence her tür eseri rahatlıla okuyabilir.Sanki konuşmalarda Orhan Abi kendı eserleri dışında sesini kullanamaz gibi birşeyler sezdim.Orhan Abi nin sesi eserin duygusunu vermede bence Türkiye nin en iyisi.Ses kalitesi bakımından da en iyisi olduğunu düşünüyorum.Yaşı geçmiş olabilir.Ses yükseltmerinde şu an için zorlanmalar yaşıyor olabilir çok doğaldır.Fakat canlı canlı bir eserini dinleyebilsek emin olun mükemmel teknik ve yorumla bunun üstesinden gelecektir.Adnan Şenses,İbrahim Tatlıses,Kibariye ve B.Ersoy un tek varlıkları sesleridir.Diyoruz ki onların sesleri hala gür bazılarının yaşı ilerlemiş olsa bile.Allah vergisi sesleri var ve dediğim gibi tek varlıkları na çok iyi bakmaları gerekiyor.Orhan abi de Allah vergisi ses olmayabilir ama teknik bakından hepsinin ötesindedir.Son söz olarak

BAĞIRMAK ŞARKI SÖYLEMEK DEĞİLDİR

berhudar olun
gencebay müzik evliyasıdır ne mutlu onu gerçekten anlayanlara
Kullanıcı avatarı
nikrizruyası
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

ÖncekiSonraki

Gencebay Müziği

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Yahoo [Bot] ve 5 misafir