SerdarYılmaz yazdı:Biraz geç de olsa iki kelam edeyim dedim bu güzel konu hakkinda: Gerçekten müzikal zenginligin, zengin görüs- ve bakis açisinin güzel bir örnegi bu liste...
Ben nacizane bir iki ilave edeyim, zaten Ömer "...ve diger enstrümanlar" demis: Bir fagot örnegi de vardir ki (Klasikler 1´deki Yorgun Gözler versiyonunda kullaniliyor) harikadir. Düsünülmüs ve sarkinin o haline ses olarak entegre edilmis; bu bile basli basina harika bir ayrintidir, güzel bir ektir, güzel bir fikirdir. Yani baska kaç kisi tutup da böyle bir esere fagot düsünür, "ya birde söyle birsey yapalim" der... Öyle rastgele gibi de durmaz, sarkinin o uzakdogu ve "uzakbati" sentezini çok güzel yansitan bir etkisi vardir o intronun.. Bu baglamda Klasikler 1´deki Yorgun Gözler gerçekten çok begendigim bir çalismadir.. Tek eksisi baterinin akustik olmamasidir belki de.. Fagot gerçekten ilgimi çeken bir çalgidir.
Bir baska örnek de silofon. Bu da yine Klasikler 1´de Beni Böyle Sev ve Dönmeyen Yillar eserlerinde kullanilir (belki diger baska eserlerde de olabilir, hatirlayamiyorum). Bu harika çalginin - biliyorsunuz - çok çesitleri vardir.. Incesinden kalin ses çikarabilenine kadar degisik degisik yapilara sahip silofonlar vardir.. Gencebay, Klasikler 1´de "kalinini" tercih etmistir ve mükemmel olmustur, iki esere de harika uymustur. Ben yine bu baglamda söyle demeliyim ki, Klasikler 1´de her ne kadar bazi eserleri orjinallerine oranla hiç begenmemissekte bazi diger eserler de gerçekten çok basarili olmustur, hatta bazilari orjinallerini bile geride birakmistir bence.
Berhüdar ol Ömer.

topraktanbircan yazdı:Fagot tam olarak yorgun gözler klasikler versiyonunun neresinde arkadaşlar?Ben o enstrumanı bilmiyorum da![]()
![]()
sadece o şarkıda mı kullanmış Gencebay fagotu?Başka örnek var mı?

SerdarYılmaz yazdı:topraktanbircan yazdı:Fagot tam olarak yorgun gözler klasikler versiyonunun neresinde arkadaşlar?Ben o enstrumanı bilmiyorum da![]()
![]()
sadece o şarkıda mı kullanmış Gencebay fagotu?Başka örnek var mı?
Baska örnek yanilmiyorsam yok Basar. "Yorgun Gözler"´in hemen basinda ilginç bir ses var ya, söyle kalin ama ayni biçimde "ciz"layan, ya nasil anlatacagimi da bilemiyorum, ama sarki baslar baslamaz girer o ses, ayrica sarkinin aranagmesinde de yer yer süs olarak katilir.. Çok siradisi bir sesi vardir ve sarkiya cuk diye oturmustur bence. Avustralya´nin yerlileri olan aborijinlerin ürettigi çok eski bir üflemeli enstrümandir.
Bu arada resimler için tesekkürler Esra.

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir