Müzisyenliğin Böylesi [ Çaldığı Enstrümanlar! ]

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...

Müzisyenliğin Böylesi [ Çaldığı Enstrümanlar! ]

İleti idam_mahkumu 19 Oca 2008, 11:07

Enstrüman isimlerinin yanındaki rakamlara tıklayalım...

Akustik Uzun Kol Bağlama: [1], [2] , [3] , [4] , [5] , [6] , [7] , [8] , [9] , [10] , [11] , [12] , [13]

Divan Sazı: [1] , [2] , [3] , [4] , [5]

Cura: [1]

Elektro Bağlama: [1] , [2] , [3] , [4] , [5]

Divane: [1] , [2] , [3] , [4]

Sitar: [1] , [2] , [3]

Ud: [1] , [2] , [3]

Ney: [1]

Tambur: [1]

Yaylı Tambur: [1]

Piyano: [1] , [2] , [3]

Tumba: [1]

Arp: [1]

Keman: [1]

Elektro Gitar: [1], [2]

Buzuki: [1]

Klavye: [1]

Gitar: [1]

Bunlar yalnızca resimlerini bulabildiklerimiz. Yeni ve farklı resimler buldukça bu çalışmayı güncelleyebiliriz.

Bunun dışında sizlerle paylaşmak istediğim diğer tespitler var:

70'lerden bir SES dergisinde "Orhan Gencebay Telefonda" konulu bir yazı dizisi vardı.. Hayranları telefonda Gencebay'a soru vs. soruyorlar. Orhan Gencebay hangi enstrümanları çaldığına dair bir soruya (tam metni şu an hatırlamıyorum, sonra dergiye bakar yazarım) "Bütün telli çalgılar, keman, yaylı tambur, piyano, saksafon ve ney" diye cevap veriyordu.

Orhan Gencebay'ın gençliğinde tenor saksafon çaldığını da kendi ağzından duymuştuk.

Bunun dışında, müzik hayatına 6 yaşında mandolinle başladığını, sonra bağlamaya geçtiğini, Klasik Batı Müziği ve keman dersleri aldığını, ve lisede kendi bağlama kursunu açıp bağlama dersi verdiğini ve yine lisedeyken TSM orkestralarında yaylı tambur çaldığını da biliyoruz.

Bunun dışında ben Orhan Gencebay'ı klâsik gitar çalarken görmüştüm. Hangi programdı tam hatırlamıyorum, ama Orhan Gencebay'ın belgeseliydi, ya Nebil Özgentürk'ün ya da Can Dündar'ın çektiği belgesel, ikisinden biri.. Orada klâsik gitar çaldı.

Yürekten Olsun albümünün çıkış zamanında gazetede bir haber okumuştum. Orhan Gencebay kendi albümünden bahsediyordu. Erkin Koray'a albümünde gitar çalması için rica etmiş, Erkin Koray da "Orhan baba çalamıyorsa ben hiç çalamam" diye ricasını geri çevirmiş. Böyle bir enstantane anlatmıştı Gencebay.. Kaynak

Neşet Ertaş bir röportajında Orhan Gencebay'ın bağlamacılığı hakkında şöyle diyor (Olay 50'li yıllarda cereyan etmiş): "'Seni bir çocuk çok merak ediyor, görmek istiyor' dediler. Nihayet bizi buluşturdular Orhan'la. Orhan bugün olduğu gibi '50'li yıllarda da yakışıklı bir gençti. Tanıştığımız gün ben çaldım biraz. Ömer Gök 'Orhan da çalar' dedi. Orhan sazı aldı eline, aynı bugünkü gibi fırtına gibi çaldı. Çalarken de bir yerde 'Bu Allah'a yalvarış' dedi. Yani çalarken sazını Allah'a yalvarttığını söyledi bana. Unutmuyorum." Kaynak

Caz saksafoncusu İsmet Sıral'la ilgili bir röportajda ise İsmet Sıral'dan "Gencebay'a sazıyla caz çaldırmasıyla ünlüdür" diye söz ediliyor. Kaynak

Şimdilik paylaşacaklarım bu kadar arkadaşlar...Berhudar olun. :wink:[/quote]

_____Araştıran ve derleyen; yasakresim____
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

Re: Müzisyenliğin Böylesi [ Çaldığı Enstrümanlar! ]

İleti isocity 19 Oca 2008, 11:28

sadece gencebay için gecerli değil tabiki bu durum.. enstrumanına hakim tüm virtüöz ler alanları dısında bir cok enstrumanı rahatlıkla calabilmektedirler ancak tabi kendi alanlarında daha uzman oldukları tartısmasızdır.. misal gencebay tamburumu yoksa baglamayı mı daha iyi calıyor dersek ikisindede mükemmeldir diyebiliriz ama gitarmı baglamamı dersek tabiki baglama ön plana cıkar..

birde yazıdaki "Erkin Koray'a albümünde gitar çalması için rica etmiş, Erkin Koray da "Orhan baba çalamıyorsa ben hiç çalamam" diye ricasını geri çevirmiş." ben bunun gitar değilde sitar oldugunu zannediyorum..
::::::::::Dünya kuruldu kurulalı görülmedi böyle bir buhran::::::::::
::::::::::Allah seni başımızdan eksik etmesin ya sevgili Orhan::::::::::
Kullanıcı avatarı
isocity
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti SerdarYılmaz 19 Oca 2008, 15:05

isocity yazdı:birde yazıdaki "Erkin Koray'a albümünde gitar çalması için rica etmiş, Erkin Koray da "Orhan baba çalamıyorsa ben hiç çalamam" diye ricasını geri çevirmiş." ben bunun gitar değilde sitar oldugunu zannediyorum..

Ben de. Sanirim gazete orada bir yanlislik yapmisti, hatirliyorum o haberi. Biliyorsunuz, Erkin Koray bir gitar virtüözüdür, ülkemizde bu alanda çalgisina en hakim olanlarindandir. Gencebay ise gitarda virtüöz olmadigini bir röportajinda belirtmis, fakat bunun olabilmesinin mümkün oldugunu, gitarla bas basa 3-4 aylik bir sürenin bunu mümkün kilacagini söylemisti..

Tahminim Gencebay´in "virtüöz" diyebilecegimiz kadar ustalikla çaldigi çalgilar 3 ile 4 arasinda olmali, bunlari da hepimiz biliyoruz.. Ama "virtüözlük" dedigin sey de gerçekten zor birsey... Sazina hakim olmak var, güzel ve dinlendirici biçimde çalabilmek var, ama bir de virtüöz olmak var.. Bambaska bir olay.. Ömer´in saydigi çalgilarin hemen hemen hepsi üzerinde Gencebay´in en azindan tatmin edici ve dinleyiciye zevk verecek sekilde hakimiyeti vardir..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti topraktanbircan 19 Oca 2008, 17:11

SerdarYilmaz yazdı:
isocity yazdı:birde yazıdaki "Erkin Koray'a albümünde gitar çalması için rica etmiş, Erkin Koray da "Orhan baba çalamıyorsa ben hiç çalamam" diye ricasını geri çevirmiş." ben bunun gitar değilde sitar oldugunu zannediyorum..

Ben de. Sanirim gazete orada bir yanlislik yapmisti, hatirliyorum o haberi. Biliyorsunuz, Erkin Koray bir gitar virtüözüdür, ülkemizde bu alanda çalgisina en hakim olanlarindandir. Gencebay ise gitarda virtüöz olmadigini bir röportajinda belirtmis, fakat bunun olabilmesinin mümkün oldugunu, gitarla bas basa 3-4 aylik bir sürenin bunu mümkün kilacagini söylemisti..

Tahminim Gencebay´in "virtüöz" diyebilecegimiz kadar ustalikla çaldigi çalgilar 3 ile 4 arasinda olmali, bunlari da hepimiz biliyoruz.. Ama "virtüözlük" dedigin sey de gerçekten zor birsey... Sazina hakim olmak var, güzel ve dinlendirici biçimde çalabilmek var, ama bir de virtüöz olmak var.. Bambaska bir olay.. Ömer´in saydigi çalgilarin hemen hemen hepsi üzerinde Gencebay´in en azindan tatmin edici ve dinleyiciye zevk verecek sekilde hakimiyeti vardir..

ama şu da var ki,veyahut da bilmiyorum belki de bana öyle geliyor,gencebay son senelerde eskisi kadar müzikle içiçe,yan yana,can cana değil.belki bir 20 sene önce bağlamanın yanında gitar,sitar,saksofon,tambur,ud ve daha başka enstrumanlarda da üst düzey sayılabilecek bir icra yeteneği vardı ama şu anda bağlama virtüözlüğünün dışında üst düzey icra edebileceği pek de bir enstruman yoktur diye düşünüyorum.mesela eline en az 20 senedir sitarı almadığı kesin.hatta esas alanı olan bağlamada bile artık performansı sanki düştü gibi,bundan 5-10 sene evvel vermeyeceği fireleri veriyor.bu tamamen benim tahminim,belki de öyle değildir,bilmiyorum.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti SerdarYılmaz 19 Oca 2008, 17:27

Bence haklisin Basar. Ama bu tamamen dogal birsey olmali.. Yas ilerliyor, vücudun her yeri gibi parmaklar da eski kivrakligi kaybediyor. Galatasaray´in eski oyuncusu Gheroghe Hagi futbolu biraktiginda sordular, "neden birakiyorsun" diye. Cevabi su sekildeydi: "ben oynamak istiyorum, beynim de istiyor, ama bacaklarim izin vermiyor, beynimin istediklerine bacaklarim karsilik vermiyor" gibisinden bir açiklama vermisti... Gencebay da bir performansta mutlaka aklindan çok hos nüanslar geçiriyordur, ama bunu parmaklara aktarmak belki de eskisi kadar kolay degil..
Sadece fiziki degil, mental düsüsler de basliyor; özgüven eski özgüven olmuyor.. Mesela Gencebay´in 1985´ten bir TRT açilis saz solosu vardir, mükemmeldir, kusursuzdur, ki orada gerçekten çok zor geçisler yapmaktadir.... Hatta sundan 10 sene öncesi bile bir Ibo Show programinda sazina son derece hakim bir izlenim verir.. Ama yasadigi o talihsiz hastalik ve getirdigi ameliyattan sonra, ilerleyen yas da eklenince, sanirim Gencebay elinde gerek olan gerekse de olmayan nedenlerden ötürü artik eski performansi sergileyemiyor.. Dogal bence. Bundan sonra da daha iyiye gitmesine bekleyeyemiz.. Bu yüzden de is isten geçmeden bir baglama konçertosu beklemez haksiz bir beklenti degil, bunu Gencebay bilmeli ve duymali.

Kivraklik, hakimiyet eski hakimiyet degil, ama heyecan da eski heyecan degil.. Öyle olsaydi, bugün hala sitarlara v.b. - bize göre - ekzotik çalgilara bir egilim bir ilgi olurdu Gencebay tarafindan.. Ama bu ilgi son zamanlar - yani dedign gibi son 20 sene - söndü gibi.. "Degisti renkler, zevkler degisti, gücüm yetmiyor, yaslar degisti"...

Fakat sunu da belirtmek gerekir ki, her ne kadar Gencebay "tabiat geregi" gençligindeki görüntüyü sergileyemese de yine yasina göre sazina çok hakim bir durumda.. Bu daha çok kendisini milyonlarin takip etmedigi ve bundan kaynaklanan bir heyecanin olmadigi ortamlarda ortaya çikiyor.. Bkz. Akdeniz Saz evindeki müthis görüntüler..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti isocity 19 Oca 2008, 21:54

gencebayın baglamasında eskisi gibi kıvrak olmayısının ana nedeni olarak yaşını göstermek eksik bir tespit olur.. Al Di Meola 54, John Williams 75, Joe Satriani 55, ravi shankar 85 yasında ve buna benzer 1000 tane örnek sayılabilir.. hepside enstrumanlarını canavar gibi icra etmektedirler.. onların gencebaydan farkı hala aç ve üretken olmaları.. gencebay ise artık doymuş üretmiyor, çalışmıyor en kolay olanı yapıyor ve isminden para kazanıyor..
::::::::::Dünya kuruldu kurulalı görülmedi böyle bir buhran::::::::::
::::::::::Allah seni başımızdan eksik etmesin ya sevgili Orhan::::::::::
Kullanıcı avatarı
isocity
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti SerdarYılmaz 19 Oca 2008, 22:00

Süphesiz bunun da payi vardir. Dedim ya, eski heyecan yok kendisinde. "Korsan", "degisen sartlar" gibi nedenler ortaya atilabilir, dogruluk payi vardir da muhakkak, ama bir gerçekte herkes bulusabilir, o da kendisinde eski heyecanin, atilganligin olmamasi..

Bir de her "yasli" insan ayni sekilde yaslanmiyor.. Bazilarina bakiyorsun, 70-80 yaslarinda ama hala son derece dinç ve dinamik, bazilari ise 50´li yaslarinda öyle veya çökmüs gibi.. Burada Gencebay´i nereye koyacagimi pek bilmiyorum, çok sükür kendisi iyi durumda, yasina göre bence iyi duruyor, özellikle de malum ameliyat sonrasi daha iyi bakiyor kendisine.. Ama "kivraklik" konusunda gerileme gerçekten var ne yazik ki, ama diyecek de yok.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti topraktanbircan 19 Oca 2008, 23:35

isocity yazdı:gencebayın baglamasında eskisi gibi kıvrak olmayısının ana nedeni olarak yaşını göstermek eksik bir tespit olur.. Al Di Meola 54, John Williams 75, Joe Satriani 55, ravi shankar 85 yasında ve buna benzer 1000 tane örnek sayılabilir.. hepside enstrumanlarını canavar gibi icra etmektedirler.. onların gencebaydan farkı hala aç ve üretken olmaları.. gencebay ise artık doymuş üretmiyor, çalışmıyor en kolay olanı yapıyor ve isminden para kazanıyor..

son derece doğru bir tespit ismail.zaten hala aç olsa saçmasapan yarışma programlarında işi ne,öyle değil mi?
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti esra18 20 Oca 2008, 00:59

arkadaslar peki niye biz hep bunlari merak edip duruyoruz? niye orhan babamiz boyle sitar, gitar, buzuki, ud, yayli tambur, cura, baglama sololarini bizlerle paylasmiyo?
ilkgoz agrim son askimsin....
Kullanıcı avatarı
esra18
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İleti idam_mahkumu 20 Oca 2008, 23:08

esra18 yazdı:arkadaslar peki niye biz hep bunlari merak edip duruyoruz? niye orhan babamiz boyle sitar, gitar, buzuki, ud, yayli tambur, cura, baglama sololarini bizlerle paylasmiyo?

Biz bağlama solo albümüne "Eyvallah" edecekken, sen sitar, buzuki, ud, tambur sololardan söz ediyorsun :)
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

Sonraki

Gencebay Müziği

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir