Akustik Uzun Kol Bağlama: [1], [2] , [3] , [4] , [5] , [6] , [7] , [8] , [9] , [10] , [11] , [12] , [13]
Divan Sazı: [1] , [2] , [3] , [4] , [5]
Cura: [1]
Elektro Bağlama: [1] , [2] , [3] , [4] , [5]
Divane: [1] , [2] , [3] , [4]
Sitar: [1] , [2] , [3]
Ud: [1] , [2] , [3]
Ney: [1]
Tambur: [1]
Yaylı Tambur: [1]
Piyano: [1] , [2] , [3]
Tumba: [1]
Arp: [1]
Keman: [1]
Elektro Gitar: [1], [2]
Buzuki: [1]
Klavye: [1]
Gitar: [1]
Bunlar yalnızca resimlerini bulabildiklerimiz. Yeni ve farklı resimler buldukça bu çalışmayı güncelleyebiliriz.
Bunun dışında sizlerle paylaşmak istediğim diğer tespitler var:
70'lerden bir SES dergisinde "Orhan Gencebay Telefonda" konulu bir yazı dizisi vardı.. Hayranları telefonda Gencebay'a soru vs. soruyorlar. Orhan Gencebay hangi enstrümanları çaldığına dair bir soruya (tam metni şu an hatırlamıyorum, sonra dergiye bakar yazarım) "Bütün telli çalgılar, keman, yaylı tambur, piyano, saksafon ve ney" diye cevap veriyordu.
Orhan Gencebay'ın gençliğinde tenor saksafon çaldığını da kendi ağzından duymuştuk.
Bunun dışında, müzik hayatına 6 yaşında mandolinle başladığını, sonra bağlamaya geçtiğini, Klasik Batı Müziği ve keman dersleri aldığını, ve lisede kendi bağlama kursunu açıp bağlama dersi verdiğini ve yine lisedeyken TSM orkestralarında yaylı tambur çaldığını da biliyoruz.
Bunun dışında ben Orhan Gencebay'ı klâsik gitar çalarken görmüştüm. Hangi programdı tam hatırlamıyorum, ama Orhan Gencebay'ın belgeseliydi, ya Nebil Özgentürk'ün ya da Can Dündar'ın çektiği belgesel, ikisinden biri.. Orada klâsik gitar çaldı.
Yürekten Olsun albümünün çıkış zamanında gazetede bir haber okumuştum. Orhan Gencebay kendi albümünden bahsediyordu. Erkin Koray'a albümünde gitar çalması için rica etmiş, Erkin Koray da "Orhan baba çalamıyorsa ben hiç çalamam" diye ricasını geri çevirmiş. Böyle bir enstantane anlatmıştı Gencebay.. Kaynak
Neşet Ertaş bir röportajında Orhan Gencebay'ın bağlamacılığı hakkında şöyle diyor (Olay 50'li yıllarda cereyan etmiş): "'Seni bir çocuk çok merak ediyor, görmek istiyor' dediler. Nihayet bizi buluşturdular Orhan'la. Orhan bugün olduğu gibi '50'li yıllarda da yakışıklı bir gençti. Tanıştığımız gün ben çaldım biraz. Ömer Gök 'Orhan da çalar' dedi. Orhan sazı aldı eline, aynı bugünkü gibi fırtına gibi çaldı. Çalarken de bir yerde 'Bu Allah'a yalvarış' dedi. Yani çalarken sazını Allah'a yalvarttığını söyledi bana. Unutmuyorum." Kaynak
Caz saksafoncusu İsmet Sıral'la ilgili bir röportajda ise İsmet Sıral'dan "Gencebay'a sazıyla caz çaldırmasıyla ünlüdür" diye söz ediliyor. Kaynak
Şimdilik paylaşacaklarım bu kadar arkadaşlar...Berhudar olun.
_____Araştıran ve derleyen; yasakresim____