Arabesk "Denen" Müziğin Kökenleri [Makale]

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Re: Arabesk "Denen" Müziğin Kökenleri [Makale]

Yeni mesajgönderen kağan tarih 19 Şub 2009, 12:55

ve şunuda eklemek gerekirse 1936 ve 1946 yıllarda mısır ve arap ülkelerinin dillerinde yapılan besteler türkçe söz ve müzik yazan sadeettin kaynaktır böyle 500eseri olduğu tahmin edilir ve ondan sonrada 1957 ve 1973 döneminde kadri şençalar,yıldırım gürses,metin bükey,ve ismet nedimle bu furya devam etmiştir,ve oyılların tonmaisterlerinden necip sarıcı bu besteleri kaydedirdi lale film stüdyosunda kimi filmler için kimi plaklar için eyer arebeski orhan gencebaya ithaf edicekseniz bunlar ne müzikleriydi acaba,orhan gencebay önce besteleriyle meşhur oldu kendine has taklit olmayan besteler yaparak,buğün sabır taşını zeki mürende okudu goca dünya ı emelsayın,orhan gencebayın bestelerini handan karadan,belkıs özenere nerdeyse okumayan sanatçı kalmadı enağır türk müziyi sanatçılarıda(mustafa sağyaşar,ahmet özhan,)selami şahin bile orhan gencebay bestesi sabır taşı ile meşhur oldu ha bunlar arebeskçideyil orhan gencebay arebeskin kralı yada minibüs müziyi ya böle bir terim olurmu,ya buğün minibüslerde tarkan çalıyo bu nasıl işyada bütün pop müzik sanatçılarının alt yapısı arebesk bu nasıl olacak insanlara bi şey itaf ederken önce geçmişe bakacaksın,birde karaladığınız insanların müziklerine benzer müzikler yapmıcaksınız ankarada müzik kongresine hakkı bulut efendiyi davet etmişlerdi bi  zaman arebesk acılımı acısızmı olsun diye bu şahıs kimdir bütün müzik otoritelerinin olduğu bir yere davet edilip bilği alınıyor ve sonuç birde trt tarafından şarkı yaptırılır seven kıskanır diye acısız arebeskmiş bu kafalar yüzünden daha çok terimler çıkar müzik kongresinde hakkı bulut,ya senin müzik bilgin nedir,ne bilirsin,ne çalarsın,notadan,partisyondan anlarmısınki böle bir yere devlet seni davet ediyo bu ülkede müzizyen kalmadımı ki sen gittin trt yasak koyduğu orhan gencebaya şimdi kucak açıyo daha acısı onunmüziyini yıllrca eleştiren trt,şimdi ekranlarda bağlamalar,darbukular,kemanlar,ritmler,bir arada türk sanat müziyi programları yapıyo peki bu çelişki deyilmidir yıllarca orhan gencebaya amborgo koydunuz şimdi aynı müzikleri siz yapıyosunuz,bunlara verilecek en güzel söz şudur
YA OLDUĞUN GİBİ OL YA ĞÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL,berhudar olun
Kullanıcı avatarı
kağan
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 17
Uyarılar: (0%)
Level: 7
HP: 0 / 130
0 / 130
MP: 62 / 62
62 / 62
EXP: 80 / 81
80 / 81

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 08 Mar 2009, 15:16

LUTFEN BIRAZ BESTECI KIMLIGINE BAKARKEN BESTECININ CALDIGI ALETE VE ALETI CALMA GUCUNE DIKKAT EDEREK YORUM YAPMAYA OZEN GOSTERIN ARKADASLAR.AKSI HALDE NE KADAR ARASTIRSANIZ BILE DOGRU SONUCA GITMEK MUMKUN DEGILDIR. KIYASLAMALARDA DA ALET CALMA GUCUNU HESABA KATIN LUTFEN
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür aldi: 3
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 20 Mar 2009, 06:31

Meral hanimin kitabini ciktigi yil okumustum ve kendimce o yillarda cesitli notlar almistim bunlarin hangisi ne kadar muzikal elestiri diye dusunmustum.kitapla ilgili soylenecek cok soz var.Meral ozbek yanilmiyorsam yeni turku gurubundan Derya Koroglu ile evliydi...esininde muzikal fikirlere destek oldugu ihtimaliyle analizlerin yetersiz oldugunu dusunmekteyim.kaldiki kitabi yazarken sahsi roportajlar olmus bazi zaman Gencebayin zaman problemi olcaginida dusunerek bu kitapta anlatilmak istenen bazi konularin yetersiz kaldigi inancindayim..ama bugune kadar yapilan en kapsamli arastirma derseniz ki buda bana gore az ve oz olarak Engin ERGONULDAS IN YAPTIGI ANALIZLERDI.
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür aldi: 3
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

Yeni mesajgönderen Buzdağı tarih 16 Nis 2009, 23:07

GENCEBAY'ın yaptığı müziğe Arabesk diyenler, O'nu hiçbir zaman anlayamamış olan insanlardır. Eğer "Arap müziğinden etkilendi, Arabesk yapıyor işte" diyenler müziğin geneline bakacak olurlarsa bugün bu ülkede yapılan bütün müzik türlerinde -halk müziği hariç- "Arap etkisi"ni göreceklerdir. Nitekim, TSM'de kullanılan birçok makam Arap kökenlidir. Bu bağlamda, GENCEBAY'ın eserlerine Arabesk denebiliyorsa, bütün TSM parçalarına da "Arabesk" demek gerekir.

Hatta bugün "pop" diye nitelendirilen parçaların da bir çoğu "Arabask"tir. Çünkü; şu anda yapılan müziklerde bir iç içe geçme durumu vardır. Bakın mesela; birçok eski eserin "cover" versiyonu yapılmakta. Bu eserlerin içinde, mesela "Razıysan Gel" Arabesk tir. Ünlü bir rock grubu "Sabuha" şarkısını okumuştur. Neden? Çünkü bu müzikler insanların kulağına yerleşmiş melodilere sahiptir. Sebebi de, bu coğrafya da yaşamalarından ileri gelir. Bir insan hangi coğrafyada yaşamını sürdürüyorsa, o bölgenin kültürünü benimseyecektir...

Burada Arabeski savunuyormuşum gibi bir izlenim doğmasın. Ben Arabesk müziğin ne olduğunu anlatmıyorum. Sadece "Orhan GENCEBAY Arabesk müzik yapıyor diyenlere, GENCEBAY'ın Arabesk yapmadığını, O'na Arabeskçi deniyorsa, her müzik türünün içinde Arap müziğinden etkilenmeler olduğunu söyledim. GENCEBAY "bazı eserlerinde!" Arap motifleri kullandı diye O'na arabeskçi demek hiçbir mantığa uymaz.

Dünyanın en büyük müzik adamları arasında gösterilen Mozart, Beethoven gibi isimler, eğer bu ülkede yaşasalardı onlar da Arap müziğinden etkileneceklerdi. Bakın kesin konuşuyorum, iyi bir müzik adamı her zaman yaşadığı coğrafyadan etkilenir. Kaldı ki, GENCEBAY bununla yetinmemiş, dünyada varolan bütün müzik türlerini araştırmıştır. Eserlerinde de bu araştırmanın ürünleri vardır. Dediğim gibi, GENCEBAY, tüm eserlerinin içinde azınlık sayılabilecek kadar eserinde Arap etkisinin başgöstermesine izin vermiştir. Oysa, daha bir çok eserinde, Rock, Pop, Jazz, THM, TSM motifleri bulunur. Bizim insanımızda "ille de kategoriye koyma hastalığı" olunca da, bu türler üstü, gerçek anlamda araştırma geliştirme ürünü olan müziğe bir kategori uygun göremeyip, kendilerince "Arabesk" sınıfını uygun görmüşlerdir, maalesef...
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 51
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 352 / 372
352 / 372

Yeni mesajgönderen birgarip tarih 21 Haz 2009, 14:18

Muhterem arkadaşlar dediğim yalnış anlaşılmasın lütfen ama Gencebay " Öz Türk Müziği " değildir. Bildiğiniz gibi geniş bir yelpazeden, Batı'dan, Ortadoğudan, Uzakdoğu'dan birçok unsur alınarak üretilmiş bir sentezdir. Türk müziğiyle hiç alakası olmayan parçaları da vardır, bunu sizler de bilirsiniz. Bu yüzden Gencebay Müziği, Türk Müziği içinden çıkmış olsa da onun dışına taşmış, farklı bir alandır. Tekrarlayayım; bunu bir olumsuzluk diye söylemiyorum sadece kategorizasyonu doğru yapalım lütfen. Saygılar...
Kullanıcı avatarı
birgarip
Cüra
Cüra

Teşekkür aldi: 1
Level: 2
HP: 0 / 30
0 / 30
MP: 14 / 14
14 / 14
EXP: 12 / 18
12 / 18

Yeni mesajgönderen birgarip tarih 21 Haz 2009, 14:34

Buz Dağı yazdı:GENCEBAY'ın yaptığı müziğe Arabesk diyenler, O'nu hiçbir zaman anlayamamış olan insanlardır. Eğer "Arap müziğinden etkilendi, Arabesk yapıyor işte" diyenler müziğin geneline bakacak olurlarsa bugün bu ülkede yapılan bütün müzik türlerinde -halk müziği hariç- "Arap etkisi"ni göreceklerdir. Nitekim, TSM'de kullanılan birçok makam Arap kökenlidir. Bu bağlamda, GENCEBAY'ın eserlerine Arabesk denebiliyorsa, bütün TSM parçalarına da "Arabesk" demek gerekir.

Hatta bugün "pop" diye nitelendirilen parçaların da bir çoğu "Arabask"tir. Çünkü; şu anda yapılan müziklerde bir iç içe geçme durumu vardır. Bakın mesela; birçok eski eserin "cover" versiyonu yapılmakta. Bu eserlerin içinde, mesela "Razıysan Gel" Arabesk tir. Ünlü bir rock grubu "Sabuha" şarkısını okumuştur. Neden? Çünkü bu müzikler insanların kulağına yerleşmiş melodilere sahiptir. Sebebi de, bu coğrafya da yaşamalarından ileri gelir. Bir insan hangi coğrafyada yaşamını sürdürüyorsa, o bölgenin kültürünü benimseyecektir...

Burada Arabeski savunuyormuşum gibi bir izlenim doğmasın. Ben Arabesk müziğin ne olduğunu anlatmıyorum. Sadece "Orhan GENCEBAY Arabesk müzik yapıyor diyenlere, GENCEBAY'ın Arabesk yapmadığını, O'na Arabeskçi deniyorsa, her müzik türünün içinde Arap müziğinden etkilenmeler olduğunu söyledim. GENCEBAY "bazı eserlerinde!" Arap motifleri kullandı diye O'na arabeskçi demek hiçbir mantığa uymaz.

Dünyanın en büyük müzik adamları arasında gösterilen Mozart, Beethoven gibi isimler, eğer bu ülkede yaşasalardı onlar da Arap müziğinden etkileneceklerdi. Bakın kesin konuşuyorum, iyi bir müzik adamı her zaman yaşadığı coğrafyadan etkilenir. Kaldı ki, GENCEBAY bununla yetinmemiş, dünyada varolan bütün müzik türlerini araştırmıştır. Eserlerinde de bu araştırmanın ürünleri vardır. Dediğim gibi, GENCEBAY, tüm eserlerinin içinde azınlık sayılabilecek kadar eserinde Arap etkisinin başgöstermesine izin vermiştir. Oysa, daha bir çok eserinde, Rock, Pop, Jazz, THM, TSM motifleri bulunur. Bizim insanımızda "ille de kategoriye koyma hastalığı" olunca da, bu türler üstü, gerçek anlamda araştırma geliştirme ürünü olan müziğe bir kategori uygun göremeyip, kendilerince "Arabesk" sınıfını uygun görmüşlerdir, maalesef...

Haklısın muhterem kardeşim ancak  "Sabuha" adlı eser Arap ezgilerini çağrıştırıyorsa da şarkı değil, türküdür. "Urfalı Babe" adıyla da bilinen Yılmaz Kayral'a ait olduğu Halk Müziği kaynaklarında yazar. Ve lütfen "bir müziğin yoz olmaması için Arap etkilerinden tamamen arınmış olması ve pop, rock, jazz unsurları içermesi gerekir" gibi bir yanılgıdan uzak duralım. Bu yanılgıya düşersek Gencebay bu unsurları kullandığı için yoz olmaktan kılpayı kurtuldu gibi bir sanı oluşur. Gencebay pekala eğer isteseydi Halk Müziği ya da Sanat müziği branşının içinde kalarak da bir yenilik yapabilirdi.
Kullanıcı avatarı
birgarip
Cüra
Cüra

Teşekkür aldi: 1
Level: 2
HP: 0 / 30
0 / 30
MP: 14 / 14
14 / 14
EXP: 12 / 18
12 / 18

Yeni mesajgönderen Buzdağı tarih 26 Tem 2009, 23:42

birgarip yazdı:Haklısın muhterem kardeşim ancak  "Sabuha" adlı eser Arap ezgilerini çağrıştırıyorsa da şarkı değil, türküdür. "Urfalı Babe" adıyla da bilinen Yılmaz Kayral'a ait olduğu Halk Müziği kaynaklarında yazar.

"Sabuha" konusunda haklı olabilirsiniz, ben zaten Arap melodilerine yakın olduğu için o örneği vermiştim. Örnekler çoğaltılabilir, bunların tam tersi de düşünülebilir. (Müslüm Gürses'in "Arabesk" bir yorumla okuduğu Teoman'ın "Paramparça" şarkısı gibi)

birgarip yazdı:Ve lütfen "bir müziğin yoz olmaması için Arap etkilerinden tamamen arınmış olması ve pop, rock, jazz unsurları içermesi gerekir" gibi bir yanılgıdan uzak duralım.

Ben doğrudan veya dolaylı olarak böyle bir şey demedim. Yanılmış olmalısınız, lütfen yazdıklarımı iyi okuyun. Ayrıca "Arap müziği yozdur" gibi bir şey söylemem söz konusu dahi olamaz. Bu çok köklü bir müziktir. Türk Sanat Müziği olarak bilinen bir çok eserin makamları Arap kaynaklıdır.

Ayrıca, Pop, Rock ve Jazz örneğini ben değil siz kullandınız. Ben hiçbir müzik türünü diğeriyle karşılaştırmam. Hepsini varoluş biçimi ve şekli farklıdır. İnsanın ruh haline göre, uygun yer ve zamanda, hepsi insan kulağında kendine yer bulabilir. Ben batı müziklerini "yerine göre" dinlerim ve Gencebay'ın bunları yer yer uyguladığı için, sizin deyiminizle "yoz olmaktan kılpayı kurtulduğu" gibi bir düşünce sahibi olacak kadar batı müziği bağnazlarından değilim. Başkaları bu dediğiniz yanılgıya düşebilir ama ben neyin ne olduğunu biliyorum...
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Kullanıcı avatarı
Buzdağı
Divane
Divane

Teşekkür etti: 66
Teşekkür aldi: 51
Level: 17
HP: 12 / 630
12 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 352 / 372
352 / 372

Yeni mesajgönderen padoma tarih 18 Kas 2009, 19:44

slmlar.geçenlerde habertürkte bir programda murat bardakçı orhan gencebayın şarkılarının pek çoğunun araplardan aşırma olduğunu ve buna 40-50 tane bile örnek verebileceğini söyledi.bunun gerçekle ilgisi nedir?yoksa sallamamı?fakat baya da emindi konuşurken .açıklık getirirseniz sevinirim.
Kullanıcı avatarı
padoma
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 5
Teşekkür aldi: 19
Level: 9
HP: 0 / 193
0 / 193
MP: 92 / 92
92 / 92
EXP: 100 / 120
100 / 120

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 18 Kas 2009, 20:00

padoma yazdı:slmlar.geçenlerde habertürkte bir programda murat bardakçı orhan gencebayın şarkılarının pek çoğunun araplardan aşırma olduğunu ve buna 40-50 tane bile örnek verebileceğini söyledi.bunun gerçekle ilgisi nedir?yoksa sallamamı?fakat baya da emindi konuşurken .açıklık getirirseniz sevinirim.

konu ile ilgili bu başlığı inceleyebilirsin.

Linkleri sadece Üyeler görebilir.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Level: 46
HP: 1570 / 7478