Sayilan bütün noktalar önemlidir, bazilari bazilarindan daha üstün olaraktan.. Bazilari ise Gencebay´i Gencebay yapmis nitelikteki noktalardir.. Özellikle de listedeki 5-10 nokta benim için çok önemlidir, ben de bunlarin bir kismina kisaca deginecek olursam;
- Bir Gencebay eserinde biden fazla ezgi bulunur. Bir eserinden 3-4 ayrı beste üretilebilinir.
Bu gerçekten Gencebay´a has, Gencebay´i Gencebay yaptiran özelliklerden birisidir.. Su ülkede her bir sanatçi ve icracinin yeri geldiginde altini çizdigi gerçektir. Gencebay herseyden önce bir müzisyendir, bir müzik adamidir.. Bu alan üzerinde Allah vergisi üretme yetenegi muhtesemdir.. Müthis bir duayendir. Öyle ask ve kivilcim dolu bir üretim kaynagi vardir ki içinde, genelde eserlerini sadece "ana melodik hatlardan" degil burada da belirtildigi gibi zaman zaman aranagmelerle zaman zaman ise ana melodik temayi destekleyen veyahut bazen buna baska bir boyut kazandiran melodik katkilari bolca yapmistir.. Ve bunlar içi bos dolgular da degildir; içinden apayri bir beste çikartabilecek düzeyde kaliteli ve duygusu had safhada geçislerdir.. Gencebay müziginin en sevdigim yönlerinden, ayrintilarindan bir tanesidir, en önemli özelliklerindendir bu müzikal zenginlik.. Aranagmelerin özellikle ben de ayri yerleri vardir.
- Bir Gencebay Eserinde Enstrümanlar konuşur.
- Bir Gencebay Eserinde Enstrümanlar Yapabileceklerinin En İyisini Yapma Gayreti İçersindelerdir.
- Bir Gencebay Eserinde, Enstrümanlardan hiç duymadığınız ayrıntıları duymanız mümkündür.
Bu noktalar da Gencebay müziginin simgesidir. Hani Ömer abi ve "idam_mahkumu" Ömer de belirtmis ya bir baska bir konu basligi altinda; Al Hançeri eserini.. O eserdeki o harika yaylilar, hele ki ilk söz kismi sonrasindaki yaylilar.. Aslinda bir ayrintidir ama insan kulagini birazcik verdi mi o nagmelerin nasil mistik bir ruh hali içinde çalindigini, saheserin o bölümünün yaylilarla icrasinin aslinda ne denli zor bir olay oldugu anlasilir... Tüyleri tiken tiken eder, çünkü teknik ile duygu orada tek vücut olmustur.. Bu olay Gencebay müziginde sIkça rastlanilan özel bir hadisedir.. Bu bir özen ve bir müzik askinin ürünüdür.. Her alanda mükemmelliyetçilik.. Hem teknik hem de duygu babinda..
Evet; "Bir Gencebay müziğinde Her şey mümkündür..."
Berhüdar ol Ömer.