İcrası zor Gencebay şarkıları 3

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

İcrası zor Gencebay şarkıları 3

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 11 Mar 2009, 12:33

Daha öncekilerden farklı dört değerli eser hakkındaki naçizane yorumumla bu bahsi şimdilik kapatıyorum.

1- Ben o zaman ölürüm: Zemin, icrası kolay gibi gözükse de detonelere çok müsaittir. Olsa senin elinden bil ki benim ölümüm, ne şikayet ederim ne de üzülürüm, ne zaman ki kollarında bir yabancı görürüm, ben o zaman sevgilim ben o zaman, ben o zaman ölürüm. Burada tipik bir Gencebay karakteristiği vardır. Bazı söz gruplarının tekerrürü. Dikkat edin tam üç kez " ben o zaman" sözü söyleniyor.
Sonra aslında oktav olarak sesin çok çıkmadığı (tizleşmediği) bir meyan vardır. "O güzel ellerin başka bir el tutarsa" diye başlayan bölüm. Ama asıl zor olan bölüm bunun sonundaki ben o zaman, ben o zaman, ben o zaman ölürüm diye uzatılan sözler icra edilirken ortaya çıkmaktadır. Şimdi İbrahim Tatlıses'e "o sole mio" veya "be same muço" yu da söyletebilirsiniz. Ama bu şarkıyı söyleyemez mesela. Demek ki buradaki icra, sadece sesin oktavı ile alakalı değildir.

2- Veda edeceksen et: Türk Sanat Müziği formatında  diyebileceğimiz bu eser daha zeminde iken nispeten tiz başlıyor. Ufukta gün bitince, isyanım başlar benim; Karanlığa karışır gözümde yaşlar benim....Meyana bakalım: Bu gönülde bir akşam, sabah olmayabilir; Veda edeceksen et zaman kalmayabilir....Tekrar pesleşmeye bakalım ama notalar zemindekinden farklı: Dert ne birdir ne de bin; Feryadıma kulak ver; Bana en son darbeyi vurmadan geceler; Geceler.....

Şimdi uşşak makamı diyeceğim ama, yanılıyor olabilirim.

3- Bugün senin doğum günün: Bu sitede düzenlemesini beğenmediğiniz eserler bölümünde bir dostumuz, bu eseri beğenmediğini, piyasadaki diğer (arabesk) eserlere benzediğini söylemiş. Ben buna katılmam. Söylerken tutturması en zor eserlerden diyebilirim. Üstad dışında kimse icraya kalkışmasın. Zaten kalkışmıyor. Zaten bunu Sevim Emre için bestelediğini açıkça zikretti. Asıl besteleme zamanının da albümde yer alışından beş- altı sene eski olduğunu da ekledi. Yani düzenleme konusunu bayağı beklemiş bir beste. Düzenlemesi zor bir beste!

4- Sevmek ne güzel: Evet anlaşılması, yorumlanması güç bir eser daha. Zeminde tipik Gencebay karakteristiklerinden gülümsüyor gibi bir sound ile başlanıyor. Bir gülüş, bin acıya bedeldir; Gül artık yaşamak çok güzeldir; (coşku artıyor) Koşsana mutluluk bize gelmiş; Sorsana önce nerelerdeymiş; (birden ses adeta ölmeye başlıyor) Baksana (arada ritmik bir accompany var bu arada); Masmavi (aynı ritmik eşlik); Gözlerin gibi güzel bu hayat....

Anglo- saksonvari bir pop ritm ve sounduna kendimizi adapte etmişken birden İspanyol ezgilerini hatırlıyoruz: Bir ömür seni seni seni bulmakla geçti; Gördüğüm herşeye seni sormakla geçti....Tam alışmışken tamamen alaturka bir finalle bitiriyoruz: Sevmenin böylesi olur mu deme, olur mu deme...Sen yokken bile seni sevmekle geçti.

Şİmdi bakın, bu eserde ritmik ve pop kategorisine girebilecek bir zemin vardı.
Sonra İspanyol ezgilerini çağrıştırdı.
Sonra da alaturka final yaptı.
Ama atipik olmadı. Mükemmel oldu. Ama icrası zor oldu. Kategorize etmesi zor oldu.

Okuma zahmetine girenlere teşekkür ederim.
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 60
Teşekkür aldi: 175
Uyarılar: (0%)
Level: 15
HP: 9 / 488
9 / 488
MP: 233 / 233
233 / 233
EXP: 272 / 292
272 / 292

tarantini8 isimli üyemize teşekkür edenler :
ibrahim küçükkılıç

Re: İcrası zor Gencebay şarkıları 3

Yeni mesajgönderen Murat Yaşar tarih 11 Mar 2009, 21:01

Değerli kardeşim....

Her gün yazdıklarını ilgiyle takip ediyorum...Çokta hoşuma gidiyor doğrusu...Özellikle şu ölü sezon yada üzerimize ölü toprağının serpildiği şu dönemler siteye bir hareketlilik getirdin...Gencebayın popstar faciasından sonra tek beklentimiz malum son albüm....(projeler rafta)...

Bu beklentiyle birlikte hepimiz derin bir sessizliğe büründük...Bazı şeyleri okadar tartıştık ki inan nerdeyse her konuyu 3-5 sefer hatmetmişizdir...Bu dönemler bazı kırgınlıklar ,ayrılıklara varan neticeler  soğumalara neden oldu...

Bizlerin herşeyi temcit pilavı gibi tekrar etmemiz malesef bu yaşananlara sebebiyet vermiştir ...

Şimdi sende kalkıp '' Ulan o kadar şey karalıyoruz kimseden ses seda yok '' deme hakkında vardır elbette...Ama aslında öyle değil ...Bizim süvariler şu an ruhunu dinlendiriyor...Yakında herkes bomba gibi teker teker düşer kafanı yorma...Yeter ki sende kaçıp gitme çünkü senin her yazdığını hepimiz okuyoruz...Bunalıp kaçma ...Takiptesin... :D  :D  :D
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 75
Teşekkür aldi: 47
Level: 23
HP: 49 / 1225
49 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 692 / 698
692 / 698

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 12 Mar 2009, 13:38

Murat Yaşar yazdı:Değerli kardeşim....

Her gün yazdıklarını ilgiyle takip ediyorum...Çokta hoşuma gidiyor doğrusu...Özellikle şu ölü sezon yada üzerimize ölü toprağının serpildiği şu dönemler siteye bir hareketlilik getirdin...Gencebayın popstar faciasından sonra tek beklentimiz malum son albüm....(projeler rafta)...

Bu beklentiyle birlikte hepimiz derin bir sessizliğe büründük...Bazı şeyleri okadar tartıştık ki inan nerdeyse her konuyu 3-5 sefer hatmetmişizdir...Bu dönemler bazı kırgınlıklar ,ayrılıklara varan neticeler  soğumalara neden oldu...

Bizlerin herşeyi temcit pilavı gibi tekrar etmemiz malesef bu yaşananlara sebebiyet vermiştir ...

Şimdi sende kalkıp '' Ulan o kadar şey karalıyoruz kimseden ses seda yok '' deme hakkında vardır elbette...Ama aslında öyle değil ...Bizim süvariler şu an ruhunu dinlendiriyor...Yakında herkes bomba gibi teker teker düşer kafanı yorma...Yeter ki sende kaçıp gitme çünkü senin her yazdığını hepimiz okuyoruz...Bunalıp kaçma ...Takiptesin... :D  :D  :D

Yorum ve cevap zahmetine girmişsiniz. Teşekkür ediyorum. Zaman zaman yazmaya devam edeceğim. Madem böyle bir site oluşturulmuş. Ben de bu husustaki anlayışımı ve belki birikimimi aktarmalıyım. Çocukluktan itibaren Orhan Gencebay'ın bir kaseti çıktığı vakit (o zaman cd yoktu, esasen üstadı ilk dinleyişim 33 lük ve 45 liklere kadar gider), önce orijinal olanını arar bulurduk (Kervan plakçılık olacak)...Sonra o dönemin en iyi ama günümüze göre müzelik teyplerinde dinlemeye başlardık. İlk dinleme tamamen bir şok olurdu. O kasetteki, kendimizce hit eserleri seçmeye çalışırdık. Sonra anlaşılamayan eserleri bir kez daha, bir kez daha dinler hem müziğini hem sözlerini ezberlerdik. Ondan sonra da dinlemeye devam ederdik. Ta ki sonraki kaset çıksın. Aynı prosedür, sonraki kasete de uygulanırken; zaman zaman yapılan dönüşlerle önceki kasetler de dinlenir ve kendimizce mukayeseler daha o zaman başlardı.

Şimdi böyle bir sitede yazmayıp ta ne yapacağız? Paylaşımlar oldukça mutlu olunuyor elbette.
Tekrar teşekkürler.
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 60
Teşekkür aldi: 175
Level: 15
HP: 9 / 488
9 / 488
MP: 233 / 233
233 / 233
EXP: 272 / 292
272 / 292

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 16 Haz 2009, 12:16

Üstadlar merhaba,

O dinlenen süvarilerden biri de benim. :D  Bekliyorum fitilimin ateşlenmesini baba tarafından ama herhalde üstadımız fitili evin kuyusuna düşürdü. Neyse.... İllaki ateşleneceğiz. Kardeşim yazdıklarını yeni okuyorum çok etkilendim. Mesela babanın Bozamazsın beni dünya adlı eseri de çok zor bir eserdir. Ama işte bu yüzden onun eserlerini kimse okuyamıyor. Öyle bir eser vücuda getiriyor ki benim diyen şarkıcı bile afallıyor.

Zaten bu yüzden o ORHAN GENCEBAY.

Lütfen taklitlerinden sakınınız.
Başta site yöneticisi arkadaşlarım olmak üzere
tüm üyelere selamlarımı ve saygılarımı sunarım.
Mutlu kalın.
Berkay MERİÇÖZ.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1286 / 1384
1286 / 1384

Yeni mesajgönderen YILGOR tarih 16 Haz 2009, 15:22

mericoz yazdı:Zaten bu yüzden o ORHAN GENCEBAY

Kesinlikle doğru üstadım.. Tabiki bunu anlamak anlatmakta bize vazife..

Saygı ve Sevgi bizden... Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
YILGOR
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 35
Teşekkür aldi: 48
Level: 26
HP: 81 / 1637