Değerli arkadaşlar...
Gencebay'ın en mükemmel yeteneklerinden biriside düzenlemedir. Bunu hepimiz çok iyi anlamış durumdayız. Yıllardır düşünürüm, hep derim ki keşke tüm eserlerinin enstrümantal versiyonları elimde olsa...
Enstrümantal versiyonlarda müziğin ruhuna kapılır gideriz.. Özelliklw beni en çok cezbeden şey, enstrümantal eserlerde, Gencebay'ın sesini aynen icraa eden enstrüman olmuştur.
Meselâ Arıyorum eserinde, söz kısımlarını Keman çalıyor. Ve dikkat ettiyseniz neredeyse bir insanın ( Gencebay'ın) gırtlak nağmelerini aynen çalıyor, böylesine bir teknik böylesine bir duygu yok.
Çoğu müzisyen eserlerin söz kısımlarına hiç dikak etmiyor. Nasıl olsa üzerine benim sesim gelecek diye, alt kısma özen göstermiyor. Ancak bu tavırlar Gencebay'a çok uzak.
Gencebay bir mühendis bir mimar... Önce Arsayı parselliyor, sonra öyle temeller kazıyorki depreme son derece dayanıklı.. Sonra, malzemeden çalmadan çimento, kum ve su... Özene bezene aşk ile yapılmış bir inşaat. İnşaatın iç dekorasyonu, tesisatları, parkesi, sıvası, boyası... En ince ayrıntısına kadar..
Bir kaç örnek sunuyorum..
Sarhoşu Biri - Klasikler - 2 versiyonda, Şan altında o kadar duygulu bir Ney icrası var ki, tarifi imkansız..Notalar öyle derin yazılmış ki, Ney adeta eseri okuyor.. Hem de dertli dertli okuyor..
Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Bu Ney solo çıplak kulak ile çok zor fark ediliyor. Ben Dijital ortamda Gencebay'ın sesini silip Ney'i ortaya çıkarttım. Normal versiyonda, bu Ney'i duymak çok güç... Ki normal bir dinleyicinin dikkatini çekmez.
Eserin duyulmayan, yada çok zor duyulan bu bölümüne Neden Gencebay böylesine bir Ney icrası gizlemiş?
Bir diğer örnek Ben Doğarken Ölmüşüm klasikler - 2 versiyon..
Aynı şeyler bu eser içinde geçerli..
Eserin şan kısmının altında bir çello ve Gitar arpejleri var... Öylesine duygulu ki, anlatamıyorum... Normal versiyonda duymak için çok dikkat etmek gerekiyor, her zaman aynı dikkati gösteremeyeceğimiz için de duyamıyor olabiliriz. Ama şimdi bu haliyle dinleyince çok net duyacaksınız...
Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Berhüdar ol'un.

(0%)
News