Gencebay'dan Sonra, "Gencebay Müziği" yapılabilir mi?

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...

Gencebay'dan Sonra, "Gencebay Müziği" yapılabilir mi?

Yeni mesajgönderen idam_mahkumu tarih 04 Eyl 2009, 22:24

Arkadaşlar,

Orhan GENCEBAY Türk müziğinde bir çığır açarak, Türk müziği tarihini ikiye bölmüştür. Gencebay'dan önce ve sonra. O'ndan sonra çok şey değişti... Usuller, oresktralar, eser formları, söz yazım stilleri, enstrümanlar, aranjeler, kayıt teknikleri, virtüözler, besteler ve eserler...

O başlı başına bir müzik akımının kurucu ve mimarı... Ancak, "Gencebay Müziği" yapılamaz mı? O'nun müziğini iyi bilen bir müzisyen, "Gencebay Müziği" kategorisinde eserler üretemez mi? O'nun duygusunu taşıması olanaksız tabii. Ancak onun kayıt tekniklerini, orkestrasını, aranje tekniğini, notasyon tekniğini, makam, armoni, mızrap tekniğini kullanarak yeni "Gencebay Müziği" eserleri üretilemez mi?
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Dönüşü olmayan bir yola girdim, bir yalnışlık yaptım acaba nerde?

Severken mi yoksa sevilirken mi, herkese bir kader,yazı yazılırken mi?
Bana düşen payı bilmiyorken mi, bir yalnışlık yaptım acaba nerde?

Berhüdar Ol'un
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 163
Teşekkür aldi: 409
Uyarılar: (0%)
Level: 42
HP: 1611 / 5755
1611 / 5755
MP: 2747 / 2747
2747 / 2747
EXP: 2987 / 2992
2987 / 2992

Re: Gencebay'dan Sonra, "Gencebay Müziği" yapılabilir mi?

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 05 Eyl 2009, 00:16

Merhaba,

Ömer'im çok zor bu iş gerçekten. O bir efsane oldu. Kısa vadede böyle birinin olması çok zor. Belki uzun vadede biri babanın yerini almak için çıkabilir. Ama belki!!!

Şu an senin de zikrettiğin gibi böyle biri yok. Ama olması sanat adına çok iyi olacaktır. Günümüz musikisinin bu alanda rakipsiz en büyük duayeni hepinizin malumu Orhan GENCEBAY'dır. Şu an rakibi yoktur.

Onun stiline benzer bir müzik ancak kanaatimce uzun vadede çıkar. Ben şu Orhan'ımdan mutluyum. O nefes aldığı müddetçe de başkasını açıkçası düşünmüyorum. Bu benim acizane görüşümdür dostlar.

Sevgiyle kalın.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divane
Divane

Teşekkür etti: 49
Teşekkür aldi: 50
Level: 16
HP: 22 / 556
22 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 318 / 331
318 / 331

Yeni mesajgönderen mesutözşahin tarih 05 Eyl 2009, 11:23

imkansız değil tabi..ama başka bir gencebayın 21. yüzyılda doğacağını sanmıyorum:)
aslında kimse kimsenin yerini tutamaz gerçek anlamada..yani ii side kötüsüde bir olmaz..
ama gencebaya yakın teknik bilgiye yaklaşan hatta geçende olabilir ama aynısı olması imkansız yani bütünüyle sadece besteciliği sadece virtüözlüğü sedece söz yazarlığı sadece yönetmen veya notistliği sadece genel kültür araştırmacılığı sadece film artistliği..vs yani aynı anda bu meziyetlerin bir insanda buluşması zor:))
o yüzden gencebay bi kere geldi zor gelir derim..o yüzden nitelikli sanatsal söz verdiği projeleri yapmaz bize bırakmazsa çok yazık olur:((
gencebayım uyuma başla ve bitir şu eserleri:((
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Divane
Divane

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 47
Level: 17
HP: 18 / 630
18 / 630
MP: 301 / 301
301 / 301
EXP: 334 / 372
334 / 372

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 06 Eyl 2009, 19:44

Yeni bir Gencebay gelir mi?Zaman ve neon ışıklarının süslediği platformlar, yeni bir duygu ve duygunun sanatının devrimini yaratabilir mi?Büyük filozoflar ve büyük sanatçılar,öğretilerini ortaya çıkarırken yalnızlığı seçmişlerdir;ya doğayla başbaşa kalmışlar ya da kendilerini bir mekandan soyutlamışlar,evrenin sesine kendilerini bırakmışlardır..Sözlerin sustuğu yerde başka anlamlar ruhların içerilerine kadar akın etmiştir..Mevlana,Yunus Emre,Sokrates,Kant,Nietzsche vb. başka nasıl vurabilirdi insanların ve farklı dünyaların yaşamlarına damgasını..
        Dostlar artık yaşlar değişti,aşklar değişti,mekanlar değişti..Artık sığınacak doğamız kalmadı;doğayı katlettik.Artık ağlayacağımız omuzlar kalmadı;taş oldular.Artık gözden göze ve kalpten kalbe yollar kalmadı;o yolları dikenler bürüdü....Bundan böyle Gencebay ve onun gibiler olmaz.Artık yeni teknikle yeni duygular buluşacaktır.Tek umudumuz ise Gencebay'ın ve onun duyarlılığına yakın diğerlerinin yeni teknikle   sevdaları,yeni çığlıkları doğru bir şekilde buluşturmasıdır..Çünkü asırlara sığmayan dertlerimizin bir gün sevdaları yakalayabilen teknikle buluşmasını dilemekten başka elimizde başka bir şey kalmamıştır...
Kullanıcı avatarı
m.özer
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 37
Teşekkür aldi: 102
Level: 12
HP: 15 / 319
15 / 319
MP: 152 / 152
152 / 152
EXP: 182 / 194
182 / 194

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 09 Eyl 2009, 09:31

Bu soruya kısa bir cevap vermek zor.
1980'lerin başında, yurt dışında bir turnuvaya giden bir grup güreşçimiz İstanbul'da havaalanından uğurlanıyordu. Dönemin İstanbul valisi de dahil olmak üzere birçok protokol mensubu uğurlamada hazırdı. Ancak onların içinde en fazla ilgiyi, milli güreşçilerimize moral vermek için uğurlama töteninde bulunması istenen bir isim görüyordu.
O dönemde böylesine bir seremoni ile uğurlanan kafilede yer alanlardan bir dostum geçen yıl anlatıyor.
"Hepimiz heyecanla Orhan Gencebay'dan azıcık bağlama çalmasını istedik. Mümkün değil kabul etmiyor nazlandıkça nazlanıyor. En sonunda aheste aheste bağlamasını çıkardı eline aldı. Sadece bir kez tezeneyi tellere vurdu. Sadece bir kez. Ancak o bağlamadan o kadar enteresan bir ses çıktı ki şaşırdık kaldık."
Bunları anlatan kişinin kendisi de bağlama çalmaktadır.
Yani herşeyden önce Allah vergisi bir yetenek söz konusu.
Bir Orhan Gencebay daha asla gelmeyecektir. Orhan Gencebay müziğini devam ettirenler, örnek alanlar, esinlenenler daima olacaktır. Ama şu kişi tam olarak Gencebay tarzını devam ettiriyor diyebilecek miyiz?
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 17
Teşekkür aldi: 46
Level: 11
HP: 8 / 272
8 / 272
MP: 130 / 130
130 / 130
EXP: 159 / 167
159 / 167

Yeni mesajgönderen rho45 tarih 09 Eyl 2009, 19:14

gencebay müziği orhan abimize has bir yapıtır yeni şarkıcılar sürekli çıkıyor ve inmesi çok geçmiyor yeni şarkıcılar ne yazik elektronik bilgisayar desteği ile yapıyorlar teknoliciden tabiki faydalanmak gerekir aşırı olmaması gerektiğini düşünüyorum bir gün yeni yapıtlar mutlaka gelir biz görülmüyüz bilmiyorum orhan abimiz gibi gencebay müziği ben kimsenin yapacağını sanmıyorum yapan olursa oda orhan abimizin gönül dostları yaparsa yapar ancak sonsuza dek gencebay
Kullanıcı avatarı
rho45
Divane
Divane

Teşekkür etti: 50
Teşekkür aldi: 23
Level: 16
HP: 27 / 556
27 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 331 / 331
331 / 331

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 26 Eyl 2009, 03:14

Gencebay´in müzikteki ilkesi "gelisme, gelistirme, zenginlesme, zengislestirme" ve bu görüsleri müzige aktifce aktarmakti, yansitmakti, bunu da basardi. Düsünmek bir asama, ama o düsünceyi gerceklestirmek, pratige nakletmek büyük vizyon ve cesaret gerektiren bir adim. Bunu Gencebay malumumuz bir cok catlak sese ve karsi konmalara karsin basardi.

Gencebay müzigi bence ikiye ayrilir, biri Gencebay´in kendi ruhundan, kisisel becerilerinden cikanlar, bir de Gencebay müzik felsefesi, yani yenilikcilik, "zenginlestiricilik" ve kapsadigi hersey; orkestrasyon, enstrüman "bilesimleri", enstrüman icralarindaki orjinallik, özgünlük vesair.. Bu son nokta her ne kadar Türkiye babinda Gencebay´a özgü gibi gözükse de dünya acisindan bakacak olursak Gencebay bu fikirleri ile elbette yalniz degildi, zaten bu fikirlere diger kültürlerden aldigi ilhamlardan yola cikarak eristi.. Yenilikcilik, gelistirme ruhu ölmez.. Biri gider, digeri gelir, Gencebay müziginin motoru olan arastirmaciliga vurgusunu yapar.. Mutlaka. Bu sadece zaman meselesi.. Ya erken ya gec..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 96
Teşekkür aldi: 61
Level: 27
HP: 161 / 1795
161 / 1795
MP: 857 / 857
857 / 857
EXP: 994 / 1000
994 / 1000

SerdarYılmaz isimli üyemize teşekkür edenler :
Sabır Taşı

Yeni mesajgönderen Murat Yaşar tarih 26 Eyl 2009, 16:07

Bana göre gelmesi ne kadar zor ise bile geldiğini farzedecek olursak bizlerin onu kabüllenmesi,benimsemesi imkansız...Düşünsenize yeri geldiğinde gencebayı bile en ağır ve acı bir şekilde eleştiren bizlerin onun yerine başkasını koyup baştaçı etmesi müziğini aynı katagoriye koyması nerdeyse imkansız...Her ne kadar gerek teknik gerekse müzikal manada paralellik taşısada vekiller asılları yaşatır...Gene dönüp dolaşıp aynı yere varır aynı noktada buluşuruz...
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 70
Teşekkür aldi: 44
Level: 23
HP: 85 / 1225
85 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 690 / 698
690 / 698

Yeni mesajgönderen Razor tarih 01 Eki 2009, 18:12

Müzik okulu projesi hayata geçseydi herşey çok farklı olurdu. Ama şimdi fazla iyimser olamıyorum
Kullanıcı avatarı
Razor
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 326
Teşekkür aldi: 42
Level: 24
HP: 81 / 1353
81 / 1353
MP: 646 / 646
646 / 646
EXP: 710 / 766
710 / 766

Yeni mesajgönderen themdx tarih 08 Şub 2010, 01:39

Gencebay gibi gelmez bence...O bi Efsanedir..
Kullanıcı avatarı
themdx

Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldi: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 8 / 10
8 / 10