Gencebay Müziği ve Enerji Kavramları

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Re: Gencebay Müziği ve Enerji Kavramları

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 21 Nis 2008, 12:33

Arkadaslar... Çogunuz Gencebay´i bir sekilde baska insanlara anlatmaya ve kavratmaya çalismissinizdir ve çalissiyorsunuz da, ki bu konu hakkinda - Gencebay´ci yapmanin yöntemleri gibisinden - bir topic de açmis konusmustuk burada. Ben derim ki: Bir insana Gencebay´i anlatmak birsey ifade etmez, önemli olan o insana sadece Gencebay´in eserlerin dinletmek ve o esnada ve sonrasi o insanlarin tepkilerine bakmak.. "Birsey anlamis mi, birsey kazanmis mi, yoksa hala öküzün trene baktigi gibi, veyahut burnunu kivirarak önüne mi bakiyor.." Eger son sIktaki gibiyse, "ben selamün aleyküm" derim, fazla da diretmem..

Ben kimseye Gencebay´i anlatmaya çalismadim bugüne dek.. Derken "dogrusunu yaptim" demiyorum, tartisilir. Ama bu kisisel tercihim ve durusum oldu, yapmadim.. Sadece dinlettim.. Bu yöntemle Gencebay´i anladiklarina sahit oldugun insanlar da oldu, zerrecik kadar bir ilerleme göstermeyen insanlar da oldu.. Yani böyle.. Dinleyip anlamiyorsa yapacak birsey yok benim görüsümce.. Gerisi bosa çaba.

Ömer´in rastladigi veyahut tanistigi bu insan da klasik modellerden birisi.. Yazidan hepimiz anlamisizdir.. Basar´in dedigi gibi burada bu kisinin kastettigi bir çesit "yasam sevinci, mutluluk kaynagi, doping etkili" türünden müzikler.. Ama buna gelirsen insandan insana, kisiligine, algilamasina göre degisen algilamalar, görüsler vardir; bu baglamda Ömer´in - kendi ruh haline göre - Gencebay´in bir "neseli" müziginden enerji almasi da mümkün, bir "daha az neseli" müziginden hakeza... Bunlar öyle iki dakikada konusulacak meseleler degil, üzerinde belki aylarca beyin firtinasi yaptiracak düzeyde mevzular..  

Sonra müzik insana ille "nese", "mutluluk" vermek mecburiyetinde de degil.. Müzik insan içindir, yasayan içindir; müzik yasayanin her ruh halini yansitabilmeli.. Insanlar bazen mutlu olur bazen ise mutsuz. Bizler bazen aglayinca, çok üzgün olunca karsimizdaki birisinin sIrItmasindan bir teselli almayiz degil mi? "Bu adam ne gülüyor, benim burada halim yaman, bu benimle gülerek dalga geçiyor" der.. Ya da sen çok mutlu olursun, ama karsindaki bir adam aglar, sen de bozulursun... Durumuna göre karsi taraftan uygun tavirlar ve tepkiler vardir.. Müzikte de bu böyledir. Bir gün çok neseli olursun ve neseli bir eser dinleyerek gönlündeki mutluluk kivilcimini bir atese çevirtirsin... ya da çok mutsuz olursun, bazi olaylar seni bir ümitsizlige ve hüzne bogmustur, bir "teselleyici" eser dinleyerek "yalniz olmadiginin" bilincine vararak moralini bir nebze olsun düzeltirsin, POZITIF ENERJI(!) yüklersin.. Degil mi? Bilmem anlatabildim mi.. Ruh halinden ruh haline degisik degisik "ilaçlar" vardir... Her zaman salt bir çesit, insanin olasi derdine derman veyahut sevincine sevinç katma niteliginde degildir..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Uyarılar: (0%)
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

SerdarYılmaz isimli üyemize teşekkür edenler :
Ferhan

Yeni mesajgönderen hayat kavgası tarih 21 Nis 2008, 20:05

SerdarYılmaz yazdı:Arkadaslar... Çogunuz Gencebay´i bir sekilde baska insanlara anlatmaya ve kavratmaya çalismissinizdir ve çalissiyorsunuz da, ki bu konu hakkinda - Gencebay´ci yapmanin yöntemleri gibisinden - bir topic de açmis konusmustuk burada. Ben derim ki: Bir insana Gencebay´i anlatmak birsey ifade etmez, önemli olan o insana sadece Gencebay´in eserlerin dinletmek ve o esnada ve sonrasi o insanlarin tepkilerine bakmak.. "Birsey anlamis mi, birsey kazanmis mi, yoksa hala öküzün trene baktigi gibi, veyahut burnunu kivirarak önüne mi bakiyor.." Eger son sIktaki gibiyse, "ben selamün aleyküm" derim, fazla da diretmem..

Ben kimseye Gencebay´i anlatmaya çalismadim bugüne dek.. Derken "dogrusunu yaptim" demiyorum, tartisilir. Ama bu kisisel tercihim ve durusum oldu, yapmadim.. Sadece dinlettim.. Bu yöntemle Gencebay´i anladiklarina sahit oldugun insanlar da oldu, zerrecik kadar bir ilerleme göstermeyen insanlar da oldu.. Yani böyle.. Dinleyip anlamiyorsa yapacak birsey yok benim görüsümce.. Gerisi bosa çaba.

Ömer´in rastladigi veyahut tanistigi bu insan da klasik modellerden birisi.. Yazidan hepimiz anlamisizdir.. Basar´in dedigi gibi burada bu kisinin kastettigi bir çesit "yasam sevinci, mutluluk kaynagi, doping etkili" türünden müzikler.. Ama buna gelirsen insandan insana, kisiligine, algilamasina göre degisen algilamalar, görüsler vardir; bu baglamda Ömer´in - kendi ruh haline göre - Gencebay´in bir "neseli" müziginden enerji almasi da mümkün, bir "daha az neseli" müziginden hakeza... Bunlar öyle iki dakikada konusulacak meseleler degil, üzerinde belki aylarca beyin firtinasi yaptiracak düzeyde mevzular..  

Sonra müzik insana ille "nese", "mutluluk" vermek mecburiyetinde de degil.. Müzik insan içindir, yasayan içindir; müzik yasayanin her ruh halini yansitabilmeli.. Insanlar bazen mutlu olur bazen ise mutsuz. Bizler bazen aglayinca, çok üzgün olunca karsimizdaki birisinin sIrItmasindan bir teselli almayiz degil mi? "Bu adam ne gülüyor, benim burada halim yaman, bu benimle gülerek dalga geçiyor" der.. Ya da sen çok mutlu olursun, ama karsindaki bir adam aglar, sen de bozulursun... Durumuna göre karsi taraftan uygun tavirlar ve tepkiler vardir.. Müzikte de bu böyledir. Bir gün çok neseli olursun ve neseli bir eser dinleyerek gönlündeki mutluluk kivilcimini bir atese çevirtirsin... ya da çok mutsuz olursun, bazi olaylar seni bir ümitsizlige ve hüzne bogmustur, bir "teselleyici" eser dinleyerek "yalniz olmadiginin" bilincine vararak moralini bir nebze olsun düzeltirsin, POZITIF ENERJI(!) yüklersin.. Degil mi? Bilmem anlatabildim mi.. Ruh halinden ruh haline degisik degisik "ilaçlar" vardir... Her zaman salt bir çesit, insanin olasi derdine derman veyahut sevincine sevinç katma niteliginde degildir..

Arkadaşım Serdar,zamanında Gencebayı çok insana anlatmaya ve kavratmaya muaffak olmuş birisi olarak daha önce yazdığım gibi,Orhan Gencebayı dinlemek için belli bir birikime anlamak için ise yıllara ihtiyaç vardır diye düşünüyorum.Bazen olumlu geri dönüşüm aldım fakat bazen de yapacak bir şey yok almıyorsa kafası.Bence Orhan Gencebayı dinlemenin en büyük kriteri yanlız dinlemek,yanlız dinlemek.Kalabalık bir ortamda nasıl konsantre olacak,kime ne anlatacaksın.Tek bir nota tek bir söz kaçırdın mı büyü ve anlam bozuluyor.Zaten gelecekte de hemen hemen herkez kulaklıkla ve ya başka bir şekilde yanlız ve şahsına müzik dinleyecektir.Etrafınıza bir baksanıza.Ben öyle görüyorum.
Kullanıcı avatarı
hayat kavgası
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 147
Teşekkür aldi: 46
Level: 23
HP: 36 / 1225
36 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 642 / 698
642 / 698

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 25 Şub 2012, 15:33

Zaman değişti kapıları kırıp dışarı çıkanlardan oldum kendimce... Haykırmadan büyük bir eda ile en entellektüel ortamlarda bile rahatça Gencebay dinlediğimi söyleyebiliyorum artık. Sizin şimdilerde dinlediğiniz, pop zop rock hard tsm thm vs alayı arabesktir diyorum. Nasıl oluyormuş o diyorlar. Diyorum ki, kafa ütüleyen, acitasyon yapanlar, zengin hayat sürüp insanlara insanlığı unutturan sanatçı geçinenlerin yaptığı hoyrat müzikleri dinliyorsunuz. Günümüzde tek bir yeni ve kaliteli thm, tsm duyuyormusunuz. Onlar geçmişte kaldı diyorum. Zönk diye kalıyorlar. Artık rahatça sesimi yükseltip tartışabiliyorum. Artık çağ Gencebay'ın büyüklüğünün ispat ve yaşama zamanıdır.

Ayrıca beğenmediğiniz Gencebay 50 yıldır dimdik ayakta. Bana başka bir sanatçı gösterin nerdeyse her yıl albüm yapan ve bu kadar uzun süre dimdik ayakta kalan. Son sözüm Gencebay'dır onlara... Emhamdülillah...

Enerji konusuna gelince Üstadın enerjisi bitince bizim enerjimiz daha yeni başlayacak.! Bu enerji yakacak ortalığı o zaman görecekler enerjiyi...

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1722 / 1736
1722 / 1736

Yeni mesajgönderen kader diye diye tarih 26 Şub 2012, 02:02

bugün ben de böyle bir dangalakla tartıştım kısa bir süre. sonra baktım olacak gibi değil susmayı tercih ettim. bence sen de pek kale alma böyle arkadaşları.
çünkü ne demiş Orhan abimiz :
sana taş atana sen de ekmek at
insanlık ölmedi dostum gören anlasın
öfkene hakim ol, sabrında inat
hoşgörülü ol ki dostum tadında kalsın
Kullanıcı avatarı
kader diye diye
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 7
Level: 5
HP: 0 / 81
0 / 81
MP: 38 / 38
38 / 38
EXP: 40 / 51
40 / 51

Yeni mesajgönderen güler tarih 26 Şub 2012, 13:17

sanırım namık dinlemeliler enerjisi bol melodi orda daha çok.
eğlence müziği dinlence müzüği ayrımını iyi yapamamış....
Yanlış Yerde Zirve Olmaktansa,
Doğru Bir Yerde (Radikal gencebaycılık). Zerre Olmayı Tercih Ederim...

Anladımki susmak cüsse işiymiş,
Sığ suları en hafif rüzgarlar bile coşturabiliyor,
Derin denizleri ise derin sevdalar......
Kullanıcı avatarı
güler
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 48
Teşekkür aldi: 58
Level: 13
HP: 3 / 370
3 / 370
MP: 176 / 176
176 / 176
EXP: 208 / 224
208 / 224

Yeni mesajgönderen Ferhan tarih 26 Şub 2012, 14:34

Yıllardan beri Orhan Gencebay' a önyargılı davranan kitleyi şöyle nitelendiriyorum:

---% 20' si, müzikten anlamayan ama bilgili ( entel ) takınanlar. Onlarla muhatap olunmaz zaten.
---% 50' si, yıllardır yanıldıklarını ( bazılarının zorlarına gitsede ) kabul eden dürüstler. Saygı duyarız.
---% 20' si, yanıldığını bir türlü hazmetmeyen veya etmek istemeyen mağrur, inatçı ve kıskançlar. Bunlarla da
    sohpet, tartışma veya her türlü diyalog nafiledir, zira bunlar kendileriyle barışık değiller.
---Ve kalan % 10 ise, gerçekten elinde olmadan Gencebay müziğinden haz duymayanlardır. Yine saygı duyarız.
Kullanıcı avatarı
Ferhan
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 88
Teşekkür aldi: 35
Level: 6
HP: 0 / 104
0 / 104
MP: 49 / 49
49 / 49