Gencebay Müziğinde Edebi Akımlar

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Gencebay Müziğinde Edebi Akımlar

Yeni mesajgönderen asical tarih 15 Mar 2008, 15:58

Duygusal Sürrealizm:
                                                                  ‘’Gülde sussun bu sessizlik!’’

İnsanlık yeryüzünde kaç bin yıldır yaşıyor bilen var mı?Sürrealist bir soru gibi mi geldi?Peki bu yer yüzünde kaç bin yıldır kan dökülüyor onu biliyor musunuz?Yada nedenini hiç düşündünüz mü?İnsanlar neyin peşinde mi?Barış desem güldürme beni diyeceksiniz.İnsanlar gücün peşinde.Bunun için dinleri,bilimi,edebiyatı,müziği,uyuşturucuyu,savaşları,ihaneti kullanıyor.Bir duygu çeşidi olan ‘’Güç’ için.
    İnsan oğlu varolduğundan bu yana bu yana dünyayı her zaman duygular yönetmiştir.Şöyle de bir fıkra hatırlıyorum bileniniz vardır:Allah Adem Babamızla Hava Anamızı yarattıktan ve bütün organları taktıktan sonra elinde kalan iki organa bakarak hangisini istersiniz demiş.Biri ayakta işemeye yarıyor biri deee… demeden Adem Babamız atılmış ‘’Ben isterim Allahım nolur onu bana ver nolur’’ diye yalvarmış.Hava annemizde pek ses çıkarmayınca Adem Babamız ayakta işeme hakkını kazanmış :)  Hava anamızda ‘’Peki bana ne kaldı Allahım’’ diye sorunca:’’Beyin’’ demiş Allah :) .Tabii bu bir fıkra ama gerçek payı şu noktada inkar edilemez.Eğer insanlar aklı ve mantığı % 50 den biraz daha fazla duygularının önüne koyabilselerdi savaşlar olmaz,afrikada ki açlar doyurulur ,100 çocuk öldüren bir ülke hak arıyor diye savunulmaz,misilleme yapıp 8 kişi öldüren bir ülkede terörist ilan edilmezdiiiii.
   Bu açıştan sonra gelelim konumuza.Müzik yapmak dünyanın en zor işlerindendir.Belirli bir düzeyde zeka istediği,müzik yapan sanatkarın zeka katsayısı arttıkça müziğin  kalitesininde arttığını söylersek yanılmış olmayız.
   Bir adam düşünün ki yeteneği,yapacağı katkılar,getireceği yepyeni bakış açısı ortada iken müzik adına,özü korumak maskesi adına,kalıp ve şekil adına,birilerinin keyfi adına yok sayılıyor.Ama ‘Yağız at şahlandı mı durak dinlemez’ misali yönü müzikten hiç ayrılmıyor ama bu kez deniz daha büyümüş okyanus olmuş.
   Bağlamasına hakimiyeti ellerine hakimiyetiyle eşdeğer.Elleri gibi kullanıyor.Hani futbolda iyi solaklara derler ya sol ayağıyla konserve kutusu açabilir.O derece yani.Bağlamasıyla konserve kutusu açmaya kalkıştığını hiç duymadıysakta,gönülleri  hiç zorlanmadan açabilecek,her tezene vuruşunda yürekleri dağlayacak,en basitinden, en karmaşık nota dizinlerine kadar her bir sese neredeyse kabul edilemez yoğunlukta duygusal sağanaklar ekleyecek,güftenin anlattığı neyse, müzik onu anlatacak,hatta güfteninde sayısız çoğunlukla önüne geçecek eserler üretmede de hiç zorlanmayacak gerçekten sürrealist denemelerin piri olacak bir insandır.Sanki bağlamasını değil,kalbinde ki tertemiz duyguları çalmaktadır.’’Kalpten kalbe bir yol var ki senden gelir sana gider’’ onun bağlama hakimiyetinin güfteleşmiş hali değil mi sizce de?
    Ya güfteleri…Bu yazıyı kaleme almak için içimde bu isteği ne çağrıştırmış olabilir sizce?Sayısız şaheserinden en seçkinlerinden biri yerine neden ‘’Ne Oldu Gülümü’’seçtim.Bende yazımın başlığını çağrıştıran eserdir de o yüzden. ‘’Gülde sussun bu  sessizlik’’ bu benzersiz girizgah zihnimde hayal edilmesi o kadar zor  bir imaj oluşturur ki her dinlediğimde gerçek olamayacak kadar kuvvetlidir.Gerçeğin üstüne çıkar ve kelimelerle izah edebileceğim bir düzeyin üstündedir.Bu beni içten kuşatan, duygusal bir sürrealizm haline dönüşür.Gencebay müziğinde yakalamaya çalıştığım edebi sanatlar ve akımlar arasında en ön plana çıkan bu gerçeküstücülük 'imkansız böyle birşey ya' hissidir.Sayısız eserinde sayısız kereler bu hisse kapıldım.Müthiş duygusal tatminler yaşadım.
    Yazımı daha da uzatabilirim ama yazının amacı anlaşılmıştır ümidiyle fazla uzatmayı uygun görmüyorum.Ayrıca bir edebiyatçı da değilim.İşin uzmanı kadar bilemeyeceğim kesindir.Şu an dönüp bir kere daha odaklanıp ,bir kere daha dinleyeceğim.

Şimdi ‘’susun da gülsün bu sessizlik.’’
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 2
Uyarılar: (0%)
Level: 21
HP: 29 / 996
29 / 996
MP: 475 / 475
475 / 475
EXP: 562 / 574
562 / 574

Re: Gencebay Müziğinde Edebi Akımlar

Yeni mesajgönderen gencebayram tarih 15 Mar 2008, 23:25

sayın abim daha başka söze hacet bırakmamışsın.Ne denir? başkaki!!!!
Linkleri sadece Üyeler görebilir.

Linkleri sadece Üyeler görebilir.

MEDENİYET EĞER SOYUNMAYI GEREKTİRİYORSA,
DESENE HAYVANLAR BİZDEN DAHA MEDENİ                
M.AKİF ERSOY.....
Kullanıcı avatarı
gencebayram
Divane
Divane

Teşekkür etti: 28
Teşekkür aldi: 15
Level: 15
HP: 4 / 488
4 / 488
MP: 233 / 233
233 / 233
EXP: 282 / 292
282 / 292

Yeni mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 16 Mar 2008, 01:25

asical yazdı:...Sanki bağlamasını değil,kalbinde ki tertemiz duyguları çalmaktadır.’’Kalpten kalbe bir yol var ki senden gelir sana gider’’ onun bağlama hakimiyetinin güfteleşmiş hali değil mi sizce de?

Ne güzel demissin...

---

Düsündürücü ve çok güzel bir yaklasim olmus asical.. ‘’Gülde sussun bu sessizlik’’ öyle güçlü bir sözdür ki...

Berhüdar ol.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

Yeni mesajgönderen GözümSende tarih 16 Mar 2008, 14:18

zevkle okudum.Gencebay'ın sözlerini ele alan yazılara pekte alışık olmadığımız için dah bi heycanlı geldi bana.Devamını bekliyoruz,teşekkürler...
Yılların günahı kaderde mi kalacak?
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 302
Teşekkür aldi: 243
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1014 / 1087
1014 / 1087

Yeni mesajgönderen sevdanehri tarih 16 Mar 2008, 17:20

Bir yazı bu kadar akıcı ve bu kadar sade bir biçimde anlatılabilir..Okurken çok zevk aldım ve etkilendim..Ellerine yüreğine sağlık gönül dostu
Kullanıcı avatarı
sevdanehri
Dombra
Dombra

Teşekkür aldi: 1
Level: 8
HP: 0 / 159
0 / 159
MP: 76 / 76
76 / 76
EXP: 97 / 100
97 / 100

Yeni mesajgönderen asical tarih 16 Mar 2008, 23:34

Güzel düşünceleriniz için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar. ;)
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

29 / 996
475 / 475
562 / 574

Yeni mesajgönderen sevdanehri tarih 17 Mar 2008, 01:28

Asical bende bu ara CEMAL SÜREYA şiirlerine merak sardım ve şiirlerindeki üstü kapalı  mesajları çok dikkatimi çekti.. O zamanların şartları gereği .. Orhan abininde bizlere anlatmak istediği eserleri var ... Ömer abi çok deyinmiş bunlara forumda ve çoğu eserlerin gizli felsefelerini açıklamış bizlere berhüdar olsun.. Gönül dostları Orhan abinin gizli felsefesi olan bir kaç eserini alsa ve belirli bir tarihte yayınlasak nasıl olur ? M. Akif Ersoy un şiirlerini yaptığımız gibi ..Saygılar
Kullanıcı avatarı
sevdanehri
Dombra
Dombra

0 / 159
76 / 76
EXP: 97 / 100
97 / 100

Yeni mesajgönderen asical tarih 17 Mar 2008, 12:53

Neden olmasın?Benim yapmaya çalıştığımda daha akademik  bir bakış açısıyla ele almaya çalışmak.Bunu ne kadar başarabilirim bilmiyorum.Bir kere ne bir edebiyatçı kimliğim var nede Gencebay konusunda parmak ısırttıracak bir derinliğim..Anlıyorsun.Gelen tepkilere göre karar vereceğim. :?:
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

29 / 996
475 / 475
562 / 574

Yeni mesajgönderen sevdanehri tarih 17 Mar 2008, 18:49

asical yazdı:Neden olmasın?Benim yapmaya çalıştığımda daha akademik  bir bakış açısıyla ele almaya çalışmak.Bunu ne kadar başarabilirim bilmiyorum.Bir kere ne bir edebiyatçı kimliğim var nede Gencebay konusunda parmak ısırttıracak bir derinliğim..Anlıyorsun.Gelen tepkilere göre karar vereceğim. :?:

Bu konuya gönül dostlarının ilgileneceğinden hiç bir şüphem yok ...Elimden geldiğince ben yardıma hazırım diğer
dostlarda bu konuya alakalarını canı gönülden göstereceklerdir eminim..
Kullanıcı avatarı
sevdanehri
Dombra
Dombra

0 / 159
76 / 76