Gencebay "Sample" Yapmalı mı?

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Gencebay "Sample" Yapmalı mı?

Evet Yapmalı
15
33%
Hayır Yapmamalı
25
54%
Kararsızım...
6
13%

Toplam oy : 46

Re: Gencebay "Sample" Yapmalı mı?

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 27 Ara 2010, 18:23

elektronik muzikle hala ilgiliyim fakat aslı orjinal enstrüman varken elektronik yapay seslerin kullanımasına karşıyım..yani demek istediğim elektronik sesleri doğada olmayan kısmını kullanabiliriz...ama orjinal akustik aletse bunların aslında parmak izi olayı gecerlidir icrada...teknolijinde nimetlerinden faydalanmak lazım ama bu muziği dejenere etmemeli..elektro baglama gitar tonları içinde kendimde yıllardır bir çok effect aleti veya pedal pedal türü aletlerle ton arayıp yazdıgım dönemler oldu...sampler ses elektrik baglama için kanımca uygundur..ama bununda çığ gibi büyümesi ve her yerde artması haline gelmesi bu işten maddi kazancın yanında muziğe de vereceği zararlarda düşünülmelidir...bugün piyasa da pandora efect pedal denilen aletlerin içinde bir çok ünlü gitarcının ses örnekleri mevcuttur..ve gitarın çalınma tekniklerine göre örneğin pena şiddeti distortion  vibrato kolu gibi ve değişik anfi tonları ve monitör kapasitelerine ve cinslerine göre  tasarlanmıştır...aynı pedallardaki ses özelliklerini baglama için düşünürsek genel manada o zaman burda bir çalanalara has liste oluşturmak lazım...çünkü her elektro baglama çalanın kendine has özel tonları ve çalım şekli vardır...bunların ses muhendisleri tarafından analiziyle birlikte  öncelikle patent konusu gündeme gelecektir....çok da zor bir hadise değil..istenildiği zamanda yapılması mümkündür...aynı şeyleri akustik baglama için düşünemiyorum...çünkü aletin orjinalindeki tını agaç cinsi kapak ve aleti oluşturan etkenlerle ilgidir...ama midi pick up olayı tüm bunlarında ötesinde olup bir çok sorunu elektronik muzikte çözümleyebilecek bir şekilde tasarlanmıştır...ama olay sadece midi pick up lada bitmiyor örnegin dünyaca ünlü gitarist Al Di Meola için özel tasarım gitarlar hem akustik hemde elektronik olarak lutiyerler tarafından yapılmakta ve elektrik gitarların tonları için özel pick uplar üretilmekte ve bunun yanında tonlama içinde özel pireamp lar ton kartları plaketler yapılmaktadır...bu şekilde oluncada gitardan elde edilen sesler sadece o kişiye has bir ton şeklinde duyulmakta...bunların samplerleri gitar plug in lerde mevcuttur...biraz da kolaylık adına du sesleri sampler olarak yaygınlaştırmışlardır...ama orjinal çalanın parmak izi yine tonlama olayında çok daha büyük pozitif etki yapar diye düşünüyorum....bizde ise özellikle elektro baglama çalan arkadaşların bir ton bulma ton yaratma ton yakalama derdini haklı buluyorum..albümleredeki kayıtlarda nasıl tonlaer yakaladıkları bir çok kişi için merak konusu..pick up dediğimiz piyasada manyetik olarak bilinen ses taşıyıcı cihazların modeli kullanılan baglantı şeması kullanılan çekirdek kondansatörlerden kullanılan anfiye kadar hepsinin ayrı bir etkisi vardır...elektro baglama sampleri yapılırsa eger bu sadece bir ton değil en az 100 değişik ton üzerinde tasarlanmalı ve buna göre örnegin atıyorum mesela Turkish electric baglama tone gibi bir ses hesabı üzerinde önemli sesler kayıt altına alınmalıdır...ve tabiki bununda dünya piyasasına girmesi yaygınlaşması ne kadar başarılı olur derseniz bunu kullanacak kişiyle alakalı bir durum çıkar ortaya....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 3
Uyarılar: (0%)
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
m.özer

Yeni mesajgönderen mericoz tarih 27 Ara 2010, 19:03

Çok katılıyorum. Günümüzde Erkan Oğur, Orhan Gencebay, Erkin Koray ve daha pekçok müzisyen bizlere musiki adına pekçok şeyler kazandırdılar. Erkan Oğur'un perdesiz gitar ile yaptıkları büyük önem kazandı. Bu şekilde Türk musıkisinde de bu alet bu haliyle yer buldu. Gencebay'ın bağlama ailesiyle yaptıkları icraları zaten yıllardır konuşuyoruz ve üzerine yazılan tezler hala yetersiz kalıyor. Ömer Sabırsız hocamızın da sample makalesinde bizlere sunduğu bilgiler üzerinde Türk müzisyenleri daha çok emek harcamaları ve araştırmaları gerekiyor. İddia ediyorum dünyada en güzel müzik enstrümanları bizlerde. En zengin ritim ve en zengin enstrüman bizlerde. Ama bence sampler ve komalarla ilgili çalışmalar hala yetersiz. Elimizdeki hazineyi iyi kullanamıyoruz. Son yıllarda bir effecttir gidiyor. Çok kötü bir orkestrasyon yozlaşmasının içindeyiz. Bunlarla albüm yapanlara icracı ve çalgıcı demeye dilim varmıyor. Acayip derecede manasız ve avam tarzı güfteler ve yine çok eksik ve de berbat beste ve aranjeler görüyoruz. Yazık gerçekten yazık. Türk müziği adına pekçok şeyler yapılabilir. Ben inanıyorum ki insanlar maliyeti bir kenara bırakıp daha profesyonel orkestrasyonla ve daha zengin sazlarla çalışsa ve de güfteleri de manidar olanları seçilerek bir albüm çalışması yapılsa Türk müziği her dalıyla yeni bir çığır açacaktır. Böyle zengin müzikler oldukça insanlarımız da müziği daha da benimseyecektir. Kısa vadeli değil de uzun vadeli, unutulmayan eserlere vücut bulacaktır. Müzikologlara da büyük iş düşüyor pek tabii. Son yıllarda profesyonel ve üstün müzik adına yurdumuzda bir kıpırdanma varsa da yine de çok yeterli değil.

Arkadaşlar, Ömer hocamızın dedikleri hem kıymetli ve hem de doğru bilgilerdir. Ben de olayları biraz daha genişletmek istedim. Sonuçta bu başlık altında yazılanlar bizim müziğimizin son yıllardaki durumudur. 60-70 ve 80'lerin başlarındaki müziğimiz maalesef aranır oldu. Sadece kazancın kol gezdiği ve içi boş nağmeler insanlarımızın müzik zevkini alt-üst etti. Güzel çalışmalar elbette var amma dediğim gibi eskiyi aratıyor. Batıdaki gerek midi pick up, gerek sampler,gerek kullanışlı preamplar ve gerekse de tonlear ile ilgili icraatlar yeterli derecede çalışma konusu olmalıdır. Yapılacak sentezler ve ortaya çıkacak yeni akımlar ancak çok yönlü ve istekli yapılan çalışmaların sayesinde ortaya çıkacaktır.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1286 / 1384
1286 / 1384

mericoz isimli üyemize teşekkür edenler :
m.özer

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 27 Ara 2010, 19:35

Elektronik sesler,akustik sesler,sampler yapıp kullanmak ;birazda duyumsamayla,zevk tercihi ile ilgili bir durum.Ayrıca elektronik müzik ağırlıklı kurgulanan müzik tarzları var.New age çalışmalar,tecno çalışmalar vb. özellikle elektronik müzik ağırlıklı olarak kurgulanmaktadır.Ve bu kurgulanılan tarzlarda önemli çalışmalarda vardır.Özellikle new age çalışmalar evrensel müzik içerisinde farklı bir noktaya oturabilmiştir.(New age çalışmaların hepsini elektronik olarak vurgulandırmamak gerekli,içerisinde akustik çalışmalar da bulunmaktadır).Ancak bir yöreyi,bir coğrafyayı anlatan bir müzik biçiminin mutlaka o coğrafyanın yapısını doğal olarak sunması gerekmektedir.Düşünsenize Paco De Lucia'nın,Neşet Ertaş'ın vb. isimlerin elektronik olarak sunulmasını..Ne kadar içsel olabilir ki ?Hasretsevda arkadaşın belirttiği parmak izi olayının birebir örneği olan Gencebay'ın elektronik olarak kurgulanması ne kadar doğru olabilir ki ?Doğru olsa bile bunun imkanı olabilir mi ?El emeği ile üretilen halının yerini fabrikasyon halılar alabilir mi ?

Her taş kendince ve yerinde ağırdır.Teknoloji ve yenilikler gerektiği yerlerde kullanılmalıdır.Bu kullanılan yerlerin bizim ulaşmak istediğimiz sentez ve yeni duyumsamalarımız içerisinde ki yeri şimdilik olmamalıdır.Gencebay'ın deyimi ile bir abide gibi duran türkülerimize,KlasikTürk Müziğimize ve yine bir abide gibi duran Klasik Batı Müziğine teknolojik sesler,sampler sesler hiç uyum sağlayabilir mi ? Bu alanlarda hiç sampler sesler kullanılmış mıdır ?
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 400 / 417
400 / 417

Yeni mesajgönderen zafokeko tarih 28 Ara 2010, 00:41

''kaldı ki insan duygusu dediğimiz tuşe ve parmak izi olayı enstruman için her ne kadar sampler yapılırsa yapılsın o hissiyatı tam manasıyla veren çok az insanın olması muhtemeldir''     işte konunun özeti burasıdır,birikimlerine sağlık sayın Ömer Sabırsız
Kullanıcı avatarı
zafokeko
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 6
Level: 2
HP: 0 / 30
0 / 30
MP: 14 / 14
14 / 14
EXP: 10 / 18
10 / 18

Yeni mesajgönderen mesutözşahin tarih 28 Ara 2010, 12:07

bence gereksiz:(
Kullanıcı avatarı
mesutözşahin
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 85
Teşekkür aldi: 129
Level: 19
HP: 15 / 798
15 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 451 / 466
451 / 466

mesutözşahin isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 30 Ara 2010, 00:03

.            Sanal müziği hepimiz dinliyoruz. Lâkin;

Öyle ki; Müzik piyasaya plak olarak çıktığından beri, (belki dünyada daha da eski gramofon çıktığından beri, vs.) ancak, hiç bir müzik günümüzdeki kadar bozulmadı, hiç bir müzik aleti bu kadar ıstırap çekmedi.
O nedenle enstrumanların en azından sanal olsa da, gerçek seslerine yakın olarak işittik dinledik. Şimdi artık bilgisayar denen yapı ile her şey oyuncak haline geldi. Son 15 yıl galiba kalite anlamında sanal çukuruna düştük.

Ve bundan sonra da öyle olacak. Galiba benim gibi düşünenler eskilerle avunmaya devam edecek. Çünkü yeni diye adlandırılan hiç bir tarz ve yöntemden zevk almıyorum. Hâla plak, kaset dinleyebiliyorum. Onlarla daha mutluyum. Bundan sonra ne yapılırsa yapılsın artık galiba beni pek kesmeyecek...

Saygılarımla...

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı