Birçok eserin bölümleri dikkat çekicidir.
Yani kimi eserin giriş bölümü etkileyicidir (ilk göz ağrım, yokluk, yarabbim, benim dünyam, sevmenin zamanı yok)
Bazen meyanlar unutulmazdır (dertler benim olsun, aşk pınarı, aşk değil, kaderimin oyunu)
Bazen eserlerin ortasındaki geçiş müzikleri cezbeder (yaşamak bu değil, dertler benim olsun, ben topraktan bir canım, ilah gözlerin, bir araya gelemeyiz)
Ve bir de çok önemli finaller vardır.
Tabii bir eseri bir bütün olarak dinliyoruz. Bütün olarak algıladıktan sonra, değişik bölümlerdeki melodik, armonik yapıları ayrıca irdeliyoruz. Ama çoğu insana mesela "dertler benim olsun" şarkısı nasıldı diye sorduğunuzda hemen başını hatırlarken, "kaderimin oyunu" nu sorduğunuzda meyanını kolay hatırlayabilir. "Hayat kavgası" nı sorduğunuzda (biraz da dikkatli bir dinleyense) "bir yanda hayat kavgası var" meyanını hatırlar, ama "bir uçurum oldu hayat" girişini söyleyemeyebilir.
Ben kendimi bu yönden tarif etmeye çalışayım. Bana "yarabbim" eserini bir söylesene derseniz ben "yarabbim sen büyüksün" diye söylemeye başlamadan önce, kafamın içinde o eserin tüm introsunu bir çalarım mesela. Çoğu kişi introları, ara nağmeleri, final müziklerini ezbere bilmez. Ben bilenlerdenim. Ya klavye ile çalarım ya da melodisini mırıldanırım. Yoksa eser eksik kalır.
Yukarıda yazdığım giriş, meyan, geçişlerdeki çarpıcılıktan sonra (girişler üzerine "açılışlardaki ihtişam" diye ayrı bir yazı yazmış idim) bir finalden söz edeceğim. Yok bu kez "sen de bizdensin" değil. "Sevda borcun var" finali. Mükemmel. En iyi finallerden biri. Şimdi en iyi finaldir de demeyelim, başka bakış açıları ile daha iyileri çıkabilir çünkü. Ama çok önemli bir final. Birkaç özellik var o finalde. Onun için diğerlerinden biraz ayrı tutuyorum. Merak edenler veya tam hatırlayamayanlar tazelesinler anılarını ve bir de o açıdan değerlendirsinler şarkıyı.
Başka önemli final örnekleri de verelim isterseniz: Hatasız kul olmaz, hangi rüzgar, beni biraz anlasaydın, sen de haklısın, karar verdim, dil yarası...
Bu bakış açısı ile başka örnekleri de sizlere hatırlatıp, sanatsal dünyanıza naçizane katkılar sağlayabildiysem ne mutlu.

(0%)

News