Önemli finaller

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...

Önemli finaller

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 09 Eyl 2009, 10:22

Birçok eserin bölümleri dikkat çekicidir.
Yani kimi eserin giriş bölümü etkileyicidir (ilk göz ağrım, yokluk, yarabbim, benim dünyam, sevmenin zamanı yok)
Bazen meyanlar unutulmazdır (dertler benim olsun, aşk pınarı, aşk değil, kaderimin oyunu)
Bazen eserlerin ortasındaki geçiş müzikleri cezbeder (yaşamak bu değil, dertler benim olsun, ben topraktan bir canım, ilah gözlerin, bir araya gelemeyiz)
Ve bir de çok önemli finaller vardır.

Tabii bir eseri bir bütün olarak dinliyoruz. Bütün olarak algıladıktan sonra, değişik bölümlerdeki melodik, armonik yapıları ayrıca irdeliyoruz. Ama çoğu insana mesela "dertler benim olsun" şarkısı nasıldı diye sorduğunuzda hemen başını hatırlarken, "kaderimin oyunu" nu sorduğunuzda meyanını kolay hatırlayabilir. "Hayat kavgası" nı sorduğunuzda (biraz da dikkatli bir dinleyense) "bir yanda hayat kavgası var" meyanını hatırlar, ama "bir uçurum oldu hayat" girişini söyleyemeyebilir.
Ben kendimi bu yönden tarif etmeye çalışayım. Bana "yarabbim" eserini bir söylesene derseniz ben "yarabbim sen büyüksün" diye söylemeye başlamadan önce, kafamın içinde o eserin tüm introsunu bir çalarım mesela. Çoğu kişi introları, ara nağmeleri, final müziklerini ezbere bilmez. Ben bilenlerdenim. Ya klavye ile çalarım ya da melodisini mırıldanırım. Yoksa eser eksik kalır.

Yukarıda yazdığım giriş, meyan, geçişlerdeki çarpıcılıktan sonra (girişler üzerine "açılışlardaki ihtişam" diye ayrı bir yazı yazmış idim) bir finalden söz edeceğim. Yok bu kez "sen de bizdensin" değil. "Sevda borcun var" finali. Mükemmel. En iyi finallerden biri. Şimdi en iyi finaldir de demeyelim, başka bakış açıları ile daha iyileri çıkabilir çünkü. Ama çok önemli bir final. Birkaç özellik var o finalde. Onun için diğerlerinden biraz ayrı tutuyorum. Merak edenler veya tam hatırlayamayanlar tazelesinler anılarını ve bir de o açıdan değerlendirsinler şarkıyı.

Başka önemli final örnekleri de verelim isterseniz: Hatasız kul olmaz, hangi rüzgar, beni biraz anlasaydın, sen de haklısın, karar verdim, dil yarası...

Bu bakış açısı ile başka örnekleri de sizlere hatırlatıp, sanatsal dünyanıza naçizane katkılar sağlayabildiysem ne mutlu.
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 17
Teşekkür aldi: 46
Uyarılar: (0%)
Level: 11
HP: 8 / 272
8 / 272
MP: 130 / 130
130 / 130
EXP: 159 / 167
159 / 167

Re: Önemli finaller

Yeni mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 09 Eyl 2009, 12:25

Orhan Gencebayın  eserlerinde  başından sonuna ayrı bir inceleme  konusu  her zaman bulunabilir. Burada eserlerin son bölümü ilginç bir o kadarda önemli bir detay. Bu yüzden tarantini  ye  teşekkkür ediyorum ... aynen belirttiğin gibi eserin bitimi dinleyen üzerinde  tüm şarkının önemle vurguladığı hissiyatı son bir kez baskın ve etkili şekilde verebilir. Örneğin benim aklıma "O BENİM"  şarkısının bitimi geliyorki orada derin bir nefes alışı ve verişi varki orada verilen duygu ve bu şekilde kullanılan teknik hakikaten eşşiz......
"Ben Ömür yolunu koşarak geçerken
Gönlümde hal kalmadı seni aramaktan"
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 5
Teşekkür aldi: 18
Level: 14
HP: 17 / 426
17 / 426
MP: 203 / 203
203 / 203
EXP: 236 / 257
236 / 257

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 09 Eyl 2009, 14:34

verilen orneklerden ve 49luk divan arkadasinda anladigina gore de Sevda Borcun Var ve Hangi Ruzgar adli eserler finale ornektir...digerleri ise finalde fade out ornegidir genelde fade out eser sonunda bir dogaclama ile son bulmakta yada ayni nakaratla in konumuna gecmektedir....introlari aranagmeleri finalleri ezbere bilebilirsiniz fakat muzikal terim kargasasi hala devam etmektedir ;) ....
gercek anlamda muzikte final ise piyasa tabiriyle uc sekildedir..
1-adam gibi final
2.adli butun final
3.fade out final...
  genel anlamda GM'de rastadigimiz finalllerdir ve bunlarin disinda daha genis manada eklersek

4.puandorglu final.
5.eksik kadansla final...
6.tam kadansla final..
7.mukemmel kadansla final.
8.tus sekli final..
diye ornekler uzayip  devam etmektedir...kompozitorun kendi duyumu ve kisisel zevkine gore degiskendir.. :!: .

Denizlerdeki su aslında sarıdır fakat her zaman gökyüzü mavisine yenik düşmüştür..

www.myspace.com/mavikopru
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye
Divane
Divane

Teşekkür etti: 46
Teşekkür aldi: 112
Level: 16
HP: 11 / 556
11 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 312 / 331
312 / 331

Yeni mesajgönderen tarantini8 tarih 09 Eyl 2009, 16:05

Benim oluşturduğum bir kavram kargaşası yok. Çünkü yukarıdaki yazım eserlerde kaç tür final olduğu ve bunların açıklamaları üzerine değil. Yapılan yorum benim anlamadığım(!) konuları öne çıkarmak yerine, "sevda borcun var" eserinin finalinde hangi enstrümanlarla, hangi ritim kullanılarak ve ses kaç oktav tizleştirilerek ne yapılmış üzerine detaylar verseydi objektif olabilirdi.

Fade out denilen de final zaten. Fakat yukarıdaki yorum üzerinden benim fade out lar ile finalleri ayırt edemediğim sonucuna varıyor muhterem ve nedense bunu hemen yazıveriyor.

Yani, bu değerli üstadımıza bu kadar yazı yazdırabildiğim için memnunum da, yazdıklarında ayarını mani olamıyor tam olarak...
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 17
Teşekkür aldi: 46
Level: 11
HP: 8 / 272
8 / 272
MP: 130 / 130
130 / 130
EXP: 159 / 167
159 / 167

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 09 Eyl 2009, 16:11

verdigin ornekleri iyi oku derim.ve muzikte final nedir bunu arastir once.final bitis hissi uyandirmak  sona varmak varis cizgisi varis noktasi demektir.fade out sadece final olmadigi gibi asla bitis hissi vermez..bu farklar bariz.ama piyasada fade out final diye gecer buda tartismaya aciktir...arastirmaya devam etmeni siddetle tavsiye ederim...

Denizlerdeki su aslında sarıdır fakat her zaman gökyüzü mavisine yenik düşmüştür..

www.myspace.com/mavikopru
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye
Divane
Divane

Teşekkür etti: 46
Teşekkür aldi: 112
Level: 16
HP: 11 / 556
11 / 556
MP: 265 / 265
265 / 265
EXP: 312 / 331
312 / 331

Yeni mesajgönderen e-selcuk tarih 09 Kas 2009, 22:46

final olarak beğendiğim ve büyük haz duyduğum eserlerin en başında "Kimi Sarsın Ellerim" geliyor. eser biterken hem Gencebayın sesi hem de bağlama sesi ve melodisi tarifini yapamayacağım bir haz veriyor bana. bunun dışında "Kolay Değil" de mükemmel.
ORHAN GENCEBAY ve diğerleri ...
Kullanıcı avatarı
e-selcuk
Dombra
Dombra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 8
Level: 8
HP: 0 / 159
0 / 159
MP: 76 / 76