Yaylı Partisyonlarının en çok sevdiği müzisyen

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...
Forum kuralları
Dikkat:
-Tek bir eser ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, eserleri-f69/ kategorisini kullanınız.
-Tek bir albüm ile ilgili yorum ve analizler için burayı değil, diskografi-f67 kategorisini kullanınız.

Yaylı Partisyonlarının en çok sevdiği müzisyen

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 23 Şub 2008, 02:15

Yaylılar hem Türk, Hem Batı hemde Arap müziklerinin vazgeçilmez enstrümanıdır. Bir çok farklı türü bulunur ve farklı yorum tarzları vardır. Arap; Klasik Batı Vs.

Gencebay bir Yaylı ustasıdır. Eserlerin de ki güçlü Kemanların, yaylıların, duygulu nağmelerin sebebi de budur. En fazla keman toplulukları hep Gencebay eserlerinde bulunur.

Türk müziğinde 10 tane yaylıyı ilk defa yan yana getiren Orhan Gencebay'dır. Daha önce “keman grubu” diye bir kavram yoktu. Kemancılar yan yana gelip akort tutturamıyorlardı. Çünkü çoğu eğitimsizdi. Gencebay, kendi stüdyolarında kemancılara eğitimler de vermiştir. Bugün keman Türk müziğinde bu kadar yaygınsa, bu Gencebay'ın yetiştirdiği enstrümanistler sayesindedir.

Kemanların bir anda hızlanması, yavaşlaması, solo geçmesi, Gencebay Müziğinin olmazsa olmazıdır.

Gencebay’ın birkaç bestesi hariç bir çok kaydında çeşitli keman partisyonlarına rastlamamız mümkün.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Uyarılar: (0%)
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

Re: Yaylı Partisyonlarının en çok sevdiği müzisyen [MAKALE]

Mesajgönderen musikişinas tarih 23 Şub 2008, 05:19

Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler...
İçlerinde favorim sanırım "İlk Gözağrım"dır...
İnişler, çıkışlar, piyano ve sonrasında sazını eline alarak bizi diyardan diyara dolaştıran Gencebay Üstad...
Hele o kendi deyimiyle meşhur "yakarış"ını yaparken sazıyla, bizi Himalayaların tepesine götürüp getirmiştir, üşümek mi; yüreğimizi ısıtacak o kadar çok sebep var ki  ;)
Kullanıcı avatarı
musikişinas
Cüra
Cüra

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 1
Level: 5
HP: 0 / 81
0 / 81
MP: 38 / 38
38 / 38
EXP: 48 / 51
48 / 51

Mesajgönderen hasretsevda tarih 23 Şub 2008, 05:49

YAYLARI YAZAN GENELDE ÖZER ŞENAYDIR BENİM BİLDİĞİM....BİRAZ ARAŞTIRMACI ARKADAŞLAR VARSA ÖZER ŞENAYIN YÖNETTİĞİ ALBÜMLERİ İNCLESİNLER..ORDAN ÖNCE TARZI STİLİ BULSUNLAR..SONRASINDA ZATEN DİNLEDİKLERİNDE GENCEBAY ESERLERİNDE HİSSEDERLER..AYŞEN SARKISININ İNTROSU KACIRCEM KIZ SENİ GİBİ BİLDİĞİM BİR KAÇ ESERİ YAZDIGINI ANLATMIŞTI RAHMETLİ SAGLIGINDA BANA...BİR ÇOK ESERDE KATKISI VAR ..BURDA LİSTE VERMEK ANLAMSIZ ...BENCE..ŞİMDİ BEN DİKKATLERİ BAŞKA YÖNE ÇEKMEK İSTERİM... Linkleri sadece Üyeler görebilir. YOU TUBBEDEN MATTAR YAZIN...BU STİLE DİKKAT EDİN..USTAYLA MATTARIN BİR KARŞILAŞMASI OLMUŞ BİR ZAMANLAR...YAŞI 45TEN FAZLA OLAN ARKADAŞLARDAN DUYAN VARSA YAZSINLAR BU KONUYLA İLGİLİ DUYUMNLARINI
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür aldi: 3
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

Mesajgönderen hasretsevda tarih 23 Şub 2008, 05:52

ZAMAN AKIP GİDER ÜÇ GÜNLÜK DÜNYA VE DALGA DALGA ADLI ESERLERDEKİ KEMAN SAYIN MUSTAFA SAYANDIR...İSMET TOPÇI NİHAVETN ÜVERTÜRDEKİ ALTIN İM<ZA OLAYINI ZAMAN AKIP GİDERDE KEMAN SOLOSOYLA ATMIŞTIR...KENDİSİ HAYDAR TATLIYAY ÖĞRENCİSİDİR...BUGÜNKÜ KUŞAKTA SENDUR GÜZEL EL GİBİ İSİMLERİN YETİŞMESİNE ARACIDIR...DEGERLİ USTAD...MUSTAFA SAYAN...ARKADAŞLAR BİLGİLERİNİZİ DÖKÜN..GENCEBAY ORKESTRASINDA KİMLER ÇALIŞTI DİYE...HEPSİ BÜYÜK DEGERLER....VE HEPSİ TARİH BANA KALIRSA...BİRAZDA GENCLER RIFAT BABAYI ARAŞTIRIN..RIFAT ŞANLI EL....LÜTFEN.....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

Mesajgönderen hasretsevda tarih 23 Şub 2008, 05:53

UNUTMUŞUM ÖMERCİM...ÇİLEKEŞTEKİ SOLODA MUSTAFA SAYNI ABİMİZİN
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

Mesajgönderen hasretsevda tarih 23 Şub 2008, 06:01

ŞU KONUYA KATILMAM ASLA MÜMKÜN DEĞİL.GENCEBAY BİR YAYLI USTASIDIR...BOYLE BİŞEY YOK..ÖZER ŞENAYDA YAYLI US,TASIDIR...AMA HAYATINDA BİR KEZ KEMAN ÇALMIŞ DEĞİLDİR....RODRİGO NUN GİTAR KONCERTOSU YAZIPTA GİTAR ÇALMAMASINA BENZEYEN BİR OLAY BU...BİZDEKİ YANSIMASI ŞUDUR...BAGLAMADA ÇALINAN PASAJLARIN YAYLIYLA ÇALINMASI OLDUKÇA GÜÇTÜR..BAGLAMA 3  YAYLAR İSE DÖRT TEL..BU OLAYINDA NEDENİ BU...BUNLARI HEPSİNİ DEDİM YAA BİR GENCEBAY MURİDİ OLARAK HEPSİNİ AMA MİKROSKOPTA KILIN ÇIKTIGI DERİDEKİ ÇAPA ÖLÇENE KADAR MASAYA YATIRIP İSTİŞARE ETMİŞ BİR MUZİSYENİM..BU ARADA, ÖZER ŞENAYI SEVGİMDEN DOLAYI DEĞİL.....YAZDIJKLARIM..SADECE BİGİ KUTSALDIR...VE DOĞRU AKTARILMASI LAZIM..GENCEBAYI SEVMEK ÖZER ŞENAYI SEVMEK ONLARA TORPİL GECMEK DEĞİLDİR...BAZI KONULARI 100 KİŞİYLE KONUŞUIP ÖYLE KARAR VERMEK LAZIM....HİSLER YANILTABİLİR BİZİ AMA GERÇEK OLAN TEKTİR...KEMANLARDA EN BÜYÜK ROL ORKESTRADA ÖZER ŞENAY GİBİ BİRİSİNİNDİR..ÇOK İYİ OLMASAYDI ZATEN UZUN SÜRE GENCEBAY LA OLURMUYDU SİZCE..BANA : BANA GÖRE ÖZER=GENCEBAY....MEVLANA =ŞEMS GİBİ...
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

Mesajgönderen hasretsevda tarih 23 Şub 2008, 06:04

ÖMERCİM..İLK GÖZ AĞRIMDA KEMAN SOLO FELAN YOK..İNTRO VAR SADECE GURUP HALİNDE...DEYİMLKERİ KARIŞTIRMQAYALIM..LÜTFEN..SOLOI TEK BAŞINA İCRADIR...ÇİLEKEŞ GİBİ..İLK GÖZ AĞRIMDAKİ ELEKTRO SAZ SOLO GİBİ...DGERLERİ GURUP...İNTROYLA SOLOYU KARIŞTIRDIN SANIYORUM......BERHUDAR OL..
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

Mesajgönderen hasretsevda tarih 23 Şub 2008, 06:07

BİRAZ FAZLA OLUYOR BU ÖMER ABİ DİCEKSİN AMA KEMAN ÇALMA FORMU DİYE VBİŞE YYOK...FORM DENEN ŞEY BESTECİLİKLE KOMPOZİSYONLA ALAKALI SEYLER...BENİM OKUDUGUM  ALANLA..BATI FORMU ÇALMA İSPANYOL ÇALMA FELAN YOK BOYLE BİŞEY....HERKES ÖNÜNDEKİ NOTAYI CALIYOR SADECE GECE GÜNDÜZ BİNBİR ZORLUKLA BELKİDE O YILLAR...ŞÖHRETLERİN ŞÖHRETİ USTANIN ZAMANI ŞİMDİKİ GİBİ DEĞİL.ORTAM....KELİMELERİ LÜTFEN BİLİNÇLİ KULLANALIM Kİ..BİLMEYEN ARKADAŞLARA YANLIŞ GİTMESİN BİLGİLER.....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 23 Şub 2008, 09:59

Ömer abi değerli bilgiler için çok teşekkürler.Söylediğin gibi,bizim gibi müzik bilgisi olmayan insanların teknik konulara çok girmemesi gerekiyor çünkü her an yanlışlık yapabiliriz,yanlış ve olmayan ifadeler kullanabiliriz.Ben bu konuya azami dikkat gösteriyorum.

Ömer abi eğer yazını yanlış anlamadıysam kemanlarda,yaylıların yazılımında en büyük rolün Özer hocanın olduğunu söylemişsin.Burada benim aklıma bir soru takılıyor.O zaman niye albümlerde düzenleme ve yönetim:Orhan Gencebay yazıyor;o zaman Orhan Gencebay-Özer Şenay yazması gerekmez miydi?Sorumu sakın yanlış anlama Ömer abi,sadece bilmediğimden ve kafama takıldığından sordum.
En son topraktanbircan tarafından 23 Şub 2008, 10:50 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 16
Teşekkür aldi: 89
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1427 / 1495
1427 / 1495

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 23 Şub 2008, 10:13

Abiler haklısınız. Kaş yaparken göz çıkartmayalım, teknik bilgiler teknik insanlardan gelsin bizde öğrenelim.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Level: 46
HP: 1570 / 7478