konu çok geniş....şu cümle ilgimi çekti....GENCEBAY BATI MUZİĞİNİ SENTEZLEYEN BİR YAPI ORTAYA KOYDUGU İÇİN ONUN MUZİĞİNİN EVRENSEL İHTİMALİ KLASİK VEYA GELENEKSEL HALK MUZİĞİNE GÖRE DAHA YÜKSEKTİR....
aslında sordugumuz türk muziği neden sadece türklerin yaşadıgı bölgelerde dinlenir sorusuna bir şekilde bakış acısı olabilir...ama şu açıdanda bir problem var...zaten şu anda dinlediğimiz Gencebay muziği tüm bu iki kaynagın bir şekilde harmanlaşmış yada sentezlenmiş 1968-2010 yılları arasındaki halidir...bunun daha sentezlenmesi gerekiyorsa bunun için çok farklı kompozisyonlara düzenlemeler ve ya usta batı icracılarına ihtiyac olabilir.(Bana göre bunlardan birisi önemli enstrümanda çok özel kişilik olan Dr İsmet Topçu ve onun gibi enstrumanında ve muzik felsefesinde evrenselliği yakalamış degerlerdir..)
hem batıyı hemde türk muziğini bilen birileri olursa bu elbette şanstır....ihtimal olabilir ama ihtimale gerek yok bence..çünkü zaten elimizdeki verilen Gencebay muziiği ile ilgili veriler sabittir...olan biten bugüne kadar bu dur....tüm evrensel muziklerin ve çağdaşlamanın özünde ise halk muziği yatar.....ben bunu boyle biliyorum ve hep buna inanıyorum...evrensel degerler içinde de toplumların halk melodileri çok önemli yer tutar...birinci derecede budur.
aşagıdaki linkte sundugum eseri dinlediğinizde bunu çok daha iyi anlayacagınıza inanıyorum...parcada gitar akorları ve timpani var çok sade düzenleme olmasın ragmen melodik yapı itibariyle hem çok sesliliğe hemde otantizme örnek teşkil eden bir eser...eserin yöresinin trabzon olmasıda ilginç...buda ne kadar zenginiz folklorik yapıda bunun göstergesi...
Linkleri sadece Üyeler görebilir. ..birde batı muziğinde kilisenin etkisi vardır ki bu yapıyada karşılık verecek olan tsm içindeki zenginlikle birrlikte forma ilişkin olan eserlerdir....benim görüşüme göre gencebay muziği popüler muziğin içinde dışardan bir takım renkleri ve degerleri şu ana kadar en iyi yansıtan bir muzik oluşudur....mısır yunan hint orta asya ve rock denemeleri vardır...ama bu muziklerimn orjinal yapısına benzememektedir..çünkü bu birazda genler ve bestecinin kullandıgı enstumanla ilgilidir..kişisel zevk duyumun besteye yansıması farklı bişeydir..her muzisyenin kendi genleri kendi ülkesine aittir ve o ulke muziğine daha anne karnındayken adapte olur...PARMAK İZİ DEDİĞİM HADİSE DE BU SÜREDE OLUŞUR BANA KALIRSA.....evrensel degerler ayrı bişey...ama bizde sadece bazı formalar yenilikler bagnaz kesim tarafından arap muziği yaftası olarak yapıştırılmıştı...(örneğin ustanın her zaman anlattıgı radyoyda iki üç kemanı bir araya getirmek mümkün değildi diye bahsedilen yaylı gurubu konusu Mısır da Abdulhavap doneminde başlamıştı...egerki çin muziğinde boyle bir deneme örnek alınsaydı o zaman Gencebay muziğini çin muziğine benzemeklemi suçlayacaklardı buda düşündürücü bir konu bence::::??).halk muziğinde yapılacak reformlar batınında çok seslilik teknigi ile baglantılı olarak ortaya konulursa örnegin bir 4 sesli koşma 3 sesli semah garip hicaz senfoni gibi.....şu ana kadar Gencebay muziğinde duydugum batı teknigi ile ortaya sunulan çok sazlılıktır..unison bas ve tierce yada paralel beşli gibi armonik hareketler kullanılmış olsada bu gerçek manada çok seslilik içinde çok küçük bir bölümdür......zaman zaman eleştirdikleri arap taklidi ve bunun mısır muziğine benzemesi bana göre sadece yay tekniğinden kaynaklanmaktadır..ritmik ögeler zaten bizim kendi yapımıza aittir.....bir batılı türk muziğini dinlediği vakit ses sitemindeki komalar onlara detone olarak gelmektedir...ama işin içinde armoni girdiği vakit o zaman farkı herkes görecektir....ne yazıktır ki türk muzikçilerin çogu armoni konusunda çok zayıf ve tek sesli düşünmektedir...bu boyle oldugu sürece de bizim kendi öz muziğimizin evrensel olması diye bişey soz konusu olmaz....bu demek değldir ki türk muziği ses sistemi evrensel yapıya sahip değil..eger hint musikisi 5 sesli çin muziği ve tanpere sistem batı muziği evrensellk degerlerini yakalamışsa türk muziğinin evrenselliği yakayamama nedeni bence türk muziği ile ilgilenenlerin suçuıdur...bu konuda Gencebay muziğininde tek başına bişey yapmasını bekleyemem...zaten o muziğin yapısını açıklamak bir yana bugüne kadar hep tabloda firca yiyen bir konumda olması aşagılanması kötülenmesi ve hor görülmesi bir şekilde tartışma odak kaynagı yasak uvey evlat muamelesi görmesidir....peki bunun çözümü nedir sizce??
benim kişisel fikrim şu:
HERKES EL ELE VERMELİ...ULUSLAR ARASI DEGERLERİMİZ VAR TÜM DÜNYAYA AÇILMIŞ...KİMİSİ PİYANİST KİMİSİ GİTARİST KİMİSİ SAKSAFONİST KİMİSİ KEMANİST.....
TÜM BU BATI DEGERLERİNİ BİLEN FAKAT THM VE TSM DEGERLERİNDEN ÇOKDA FAZLA HABERDAR OLAMAYAN BESTECİ MUZİSYENLERİN DE BİR ARAYA GELMESİ....BİZDEKİ TÜRK MUZİĞİNİ BİLENLERİN BATI MUZİĞİ KONUSUNDA İLİMLERİ VE NAZARİYELERİ SINIRLIDIR...AYNI ŞEKİLDE BATICI DİYE TABİR EDİLENLERİN DE TÜRK MUZİĞİ BİLGİLERİ....HEP BİRLİKTE ORTAK BİR ÇALIŞMA ANALİZ VE METOD SAYESİNDE BU KONUDA YOL ALINACAKTIR....BENİMDE ÜZERİNDE ÇALIŞTIGIM YAKLAŞIK 20 YILDAN FAZLA OLAN KONU BUDUR.
EVRENSEL DEGERLERE HANGİ RECETE İLE ULAŞABİLİRİZ......??RECETE ELİMİZDE AMA GEREKLİ EKİP VE İNSANLAR NEDENSE FAZLA TÜRK MUZİĞİNİN DETAYLARINI BİLMEYEN VE HEP BATIYI VE TÜRK MUZİĞİNE İLGİ DUYAN GENELDE YABANCI MUZİSYENLER....VEYA BİR KAÇ TÜRK ABİMİZ....TÜRK MUZİĞİNİ İYİ BİLENLERSE MALESEF DÜNYADA MUZİĞİ SADECE TÜRK MUZİĞİNDEN İBARET SANMALARI..ZATEN BU BAKIŞ AÇILARI ONLARA BAGNAZ MUHAFAZAKAR ETKİTENİ KOYMA NEDENİMİZDİR...KONU BATI MUZİĞİNE GELİNCE HER BİRİ DUT YEMİŞ BÜLBÜLE DÖNÜYOLARLAR..EFENDİM BİZİM MUZİĞİMİZDE KOMA VAR KOMAYLA AKOR NASIL OLUR EN BÜYÜK SAVUNMA MEKANİZMALARI....ÇOKDA DAR BİR BAKIŞ AÇISI ASLINDA..
...KONSERVATUVARLAR VE DERNEKLER BU İŞİN AKADEMİK MANASINDA GERÇEK PLATFORMU OLMALIDIR....VE BASTA ORHAN GENCEBAY OLMAK ÜZRE BANA GÖRE ARİF SAG ERKİN KORAY EROL BÜYÜKBURC ELVAN ARACI ÖMER FARUK TEKBİLEK ERKAN OĞUR GİBİ BÜYÜKLERİN ORTAK BİR KONFERANS YADA KONFERANSLAR ZİNCİRİ OLUŞTURMASI GEREKİYOR........VE TÜM BUNLARIN SONUCUNDA İSE TÜRK KÜLTÜR MİRASININ EVRENSELLİĞE ULAŞMASI İÇİN HERKESİN BİŞEYLER YAPMASI ŞART.....EVRENSEL OLMAZSAK OLMAZMI DEMEYİN...EGER OYLE DÜŞÜNÜRSEK GÜNÜN BİRİNDE BATI MUZİĞİ SİSTEMİDE TÜRK MUZİĞİ SİTEMİNİ KENDİ İÇ YAPISINDA YOK ETMEK İÇİN HER AN KAPIDA HAZIR BEKLİYOR.....YOKSA İLK KURBANLAR TÜRK 5 LERİ OLMAZDI BANA GÖRE....AMA BUGÜN DÜNYA ÇAPINDA KENDİ BRANJLARINDA ÇOK İYİ OLUP İCRA VE ÜRETKENLİK AÇISINDAN HAYAL DÜNYALARINDA ŞU ANKİ ÇAĞINDA ÇOK İLERSİNDE OLAN VE BİZE AİT DEGERLERİ EVRENSEL PLATFORMLARDA SAVUNAN VE YORUMLAYAN ÖRNEĞİN TANBURİ MUSTAFA ÇAVUŞTAN ITRİDEN DEDE EFENDİDEN AŞIK VEYSELDEN PİR SULTANDAN BAHSEDEN ÖNEMLİ MUZİK ADAMLARIMIZ MEVCUT...BELKİ SİTE OLARAK BUNDAN SONRA BU İNSANLARIN BURAYA BİR ŞEKİLDE DİKKATİNİ BİR ÇEKEBİLİRİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM....BENİM BUGÜNE KADAR GÖZLEMLEDİĞİM TÜRK MUZİĞİ İLE İLGİLİ BAĞNAZ KESİMLER İÇİN DİYECEĞİM KENDİ İÇİMİZDEKİ MUZİĞE KARŞI OLAN SUİKASTÇİLER....VE EN BÜYÜK ZARARI DA ONLAR VERMİŞLERDİR...SANKİ BİRİLERİ HAKİKATEN BUNLARI İSTEMİYOR GİBİ...ELDEKİ KÜLTÜR HAZİNESİ YOK OLACAK KAYGISIMIDIR BU YOKSA BAŞKA BİR ŞEY Mİ BU DA TARTIŞILABİLCEK BİR KONU...EVRENSELLİK KAPISINA BAKTIKLARINDA İÇERDEKİ IŞIGI GÖRDÜKTEN SONRA GÖZLERİ KAMAŞIPTA YOLUNU ŞAŞIRAN MİSALİ.....