EVRENSEL MUZİK

Müzik Üzerine Özgün Bilgi Paylaşımları, Fikir Alış-Verişleri ve Tartışmalar...
Forum kuralları
Dikkat:
-Bu bölüm; müzik üzerine özgün içerikli bilgi paylaşımları, fikir alış-verişleri ve tartışmaların yapılabilmesi amacıyla açılmıştır.
-Bu bölüm müzisyen tanıtım forumu veya fan klübü değildir; video veya mp3 paylaşarak müzisyenleri tanıtmak amacıyla açılmamıştır.
-Hali hazırda internette başka sitelerde rahatlıkla bulunan bilgileri kopyala/yapıştır usulü paylaşmak yasaktır; bu bilgilere sadece LİNK veriniz.

EVRENSEL MUZİK

Mesajgönderen hasretsevda tarih 10 Oca 2011, 05:41

sevgili site sakinleri gönül dostları....''evrensel muzik deyince ne anlıyorsunuz??bu konuda bir beyin fırtınası yapmak istiyorum...umarım konu başlıgımı yanlış yerde açmamışımdır....öncelikle sitede de çok degerli nazari açıdan bize Gencebay muziğine ilişkin ve bir çok konuda analiz yapan arkadaşlarımızdan başta sevgili Meriç Öz,levon 10 ,tarantini gibi degerli çok önemli analizistler ve ardından yakın tanıdıgım ,senfonik muzik Mesut m.özer,,gözüm sende ,zafekeko idam mahkumu ve ismini sayamadıgım bir çok değerli arkadaşımdan burda yazdıkları bir çok konu ile ilgili derin bilgilerinden dolayı ve daha önceki muzikal analizlerine danayanarak bize düşüncelerini anlatmasını bekliyorum......belki bizlerde bu arkadaşlarımızın Gencebay muziğii ve muziğe baktıkları geniş açı sayesinde dünya muziğini epeyce iyi irdelemiş oldukları için Gencebay muziğinide daha iyi araştıma şevki ve hevesine kapılıp çok daha iyi analizler yapmak için araştırma içine gireceğiz...evrensel muzik nedir sizce??..sizleri düşünce platformunda ışık kadar aydınlık olan fikirlerinizi yazmaya davet ediyorum..
umarım yazmak istediğim düşünceler yanlış anlaşılmaz bende bir martı jonathan olmam ikinci kez.

Radikal Gencebay sitesinde konular radikal olmalı:
- form kurallarındaki  denilen çercevede......ne dediğimi iyi anlaşıldı sanıyorum...
-site yoneticisi üç kardeşime de selamlarımı iletiyorum

NOT :sitemizi en çok düşünen bir kaç kişiden biriyim..burda hiç bir maddi manevi ne bir beklentim nede çıkarım var....elimdeki külliyatı bir gün siteye hepsini sebil etmek istiyorum....yakında notalı analizlerde gelcek şimdiden duyurayım.....
herkese muzik dolusu günler diliyorum..
hasretsevda
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 3
Uyarılar: (0%)
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

5 hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
49lukDIVAN, m.özer, mericoz, Sabır Taşı, ufkumufuk

Re: EVRENSEL MUZİK

Mesajgönderen mericoz tarih 10 Oca 2011, 16:36

Evrensel müzik deyince benim ilk aklıma gelen tüm dünya tarafından benimsenmiş müziktir tanımı geliyor. Sadece belli bir ülkenin müziği kendi sathını aşamamış ise bu ülkede icra edilen müzik evrensel müzik değil sadece ülke müziği olarak kalır. Mesela klasik müzik diyoruz ama klasik müzik asyanın ve afrikanın pekçok memleketinde dinlenmez. Çünkü oralarda daha farklı müzik vardır. Mesela Afrika'da yine kendi ismine mensup bir müzik tarzı vardır. Mesela bizim THM ve TSM müziğimiz Asya ve Avrupa'nın belli bir bölümüne şamildir. Gencebay müziği icra olarak dünyanın dört tarafını barındırsa da yine de dünyaca tanınmış ve benimsenmiş bir müzik değildir. Yani mesela bugün Peru'daki veya Brezilya'daki bir adam ne GENCEBAY müziğini bilir ne de TSM/Thm'yi... Oranın insanları için en büyük müzik samba ve onun muadilleridir. Örnekleri çoğaltabiliriz tabii. Ama benim anladığım evrensel müzik, tüm dünya milletleri tarafından benimsenmiş ve dinlenen müziktir. Bugün bir Pink Floyd, bir BEE GEES, bir Santana, bir Madonna, bir Michael jackson, bir Frank Sinatra, bir Bone M. ve daha pekçokları evrensel müziğe (benim anladığım) yakın bir izlenim bırakmıştır.

Hiç yazan olmadığı için iş saatinde yazıyor olsam da yine de az ama öz anlatmaya çalıştım. Fakat bu yazdıklarım tabii ki yoruma açıktır. Ben evrensel müziği böyle anlıyorum. Sizleri de dinlemek isterim.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.

Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1286 / 1384
1286 / 1384

mericoz isimli üyemize teşekkür edenler :
49lukDIVAN

Mesajgönderen m.özer tarih 10 Oca 2011, 19:05

Aynı gökyüzüne,aynı yıldızlara bakan insanlar daha doğrusu canlılar olarak,bize ait olan her şey evrenin bir parçasıdır.Etik değerler olsun,folklorik değerler olsun,sanatsal değerler olsun vb. önce etnik bir kökenden başlangıç alır ve daha sonra bir dil ve yol bulabilirse, başka coğrafyalara da kendisini hissettirebilir.Bunun Dünya üzerinde örneği sayısızca vardır.Yani önce kendisi olmayı başarabilmiş değerlerin ,daha sonra başka kültürlere de ağırlığını koyabilmesi ,evrensellik kavramının tanımına yaklaşmışlığının bir göstergesidir.Ancak burada evrensellik tanımını yaparken dikkat edilmesi gerekli olan bir nokta vardır bence;acaba evrensel olabilmek sürekliliği gerektirir mi ?Yani evrensel olabilmek geniş coğrafyalarda kült olabilmekle eşanlamlı mıdır ?

Sanatta ve özellikle bizim konuştuğumuz müzik sanatında, popülerlik kavramı nesnel bir boyuttur.Çeşitli dönemlerde bir çok müzisyen yaptığı popüler çalışmalarla tüm Dünya'ya ulaşmış olabilir.Ancak bu çalışmalar sadece bir zaman kesidine ayna olmuştur.Olaya geniş zaman kipi ile bakarsak,bu isimler ve yaptığı çalışmalar unutulup gitmiştir.Oysa ki bazı klasik eserler vardır ki zaman ve mekan tanımadan varlıklarını sürdürebilirler.İşte bu bağlamda,evrensel olabilmek için bana göre yapılan çalışmaların zaman ve mekan kavramları ile entegre olması gerekmektedir..

Etnik kökene sahip bir müziğin evrensel olamaması bundan sonra da evrensel olmayacağı sonucunu doğurmaz.Çeşitli etnik değerler, farklı farklı zamanlarda ancak evrensel olduktan sonra sürekli bir zaman dilimine hitap ederek evrensel olabilmişlerdir..Yani her etnik değer evrensel olmayı hak edebilir ve evrensel olmayada adaydır.

Bir sanat eserinin evrensel olmaması onun değersiz olduğunu göstermez.Bazı değerler vardır ki sadece bulunduğu coğrafyada anlamını yakalayabilirler.Ve yalnızca o coğrafyada o değerler yaşanabilir.Başka bir coğrafyaya taşındığı zaman o değerler çok yapay bir hal alabilir..

Evrensellik görece kavramını içinde barındırdığı gibi(Subjektif bir bakış açısı) genel sunumu içerisinde ,geniş bir perspektifin tanımlamaları ve kriterleri ile ortaya çıkma olasılığı daha bir anlamlıdır.

Popülerlik kavramının evrensellik tanımı ile aykırı durumda değerlendirilmesi doğru bir bakış açısıdır.Ancak popüler yöntemlerin evrenselliğe katkılarını yadsımamak gereklidir.Yani süreç,siyaset,para vb. kavramlar evrensellik kavramına çeşitli yönlendirmelerde bulunmuşlardır.

Evrensellik kavramının ,etnik kökenin olduğu gibi sunulmasıyla mı,yoksa etnik değerleri Dünya'nın diğer değerleriyle harmanlanarak  sunulmasıyla mı ortaya çıkma olasılığı yüksektir ?Bana göre her ikiside mümkündür.Etnik evrensellikler olduğu gibi sentez evrenselliklerde vardır.

Hepimizi ilgilendiren soruyu kendime sormam da gereklidir:
Gencebay evrensel midir,değil midir?
Yukarıda ki tanımlamalarımdan yola çıkarak, Gencebay'ın şimdilik evrensel olmadığını söyleyebilirim.Ancak Gencebay'da her an evrensel olabilecek bir potansiyel bulunmaktadır.Önemli olansa o potansiyeli ortaya çıkarabilecek yöntemleri ve zamanlamayı doğru bir şekilde yapabilmektir..
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 400 / 417
400 / 417

2 m.özer isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir, 49lukDIVAN

Mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 10 Oca 2011, 21:41

Fizikte bir kanunun EVRENSEL olabilmesi için;  göz önüne alınan yani ölçüm yapılan bir referans eksen takımından, gözlemlenen olaydan elde edilen sonuçların, başka bir gözlemcinin bulunduğu eksen takımına transpoze edildiğinde dönüşümün yapıldığı diğer eksen takımında yapılan ölçümler ile  aynı sonuçları  vermesi gerekir. Eğer veriyorsa bu kanun evrensel bir kanundur. Peki müzikte durum nasıl ? Mühendislik ve fizikte iş kolay. Fakat müzikte durum fizikteki kadar kolay değil. Müzikte evrensellikten bahsetmek için bence iki paremetrenin  öyleki bir madalyonun iki yüzü gibi olan iki parametrenin yapılan icrada yada eserde olması gerektiğini düşünüyorum.
1- Teknik Evrensellik kriterleri: Müzik teknik bir olay, müziğin de fiziği var. Yani fizik kuralları var. Bu durumda icrada kullanılan bir enstrumanın teknik kapasitesinin yüzyıllar boyunca tecrübeler ile
hatta son yüz yılda bilgisayar analizleri yardımı ile ulaşabileceği son noktaya ulaşmış olması gerek. Yani öyle bir enstrüman düşünelimki örneğin "KEMAN" İngilizinden Fransızına,Hintlisinden Çinlisine,Türkünden Arabına ... kadar herkes kendi notalarını icra ediyorsa o enstrüman yarın başka bir gezegendeki canlı tarafındanda muhtemelen kullanılacaktır yani evrenseldir. Formda Türk müziği eserlerininde icra edilebileceği piyanoda evrensel bir enstrüman niteliğine ulaşmıştır artık. Aynı şekilde Gitar da aynı sınıfa konabilir. Kullanılan enstrümanın evrensel oluşu bu tarz enstrümanların fiziksel yeteneklerinin üst düzeyde olması dolayısıyla yapılacak eserlerinde teknik anlamda evrensel kabul edilecek teknik kriterlere uyması bakımından büyük kolaylık sağlayacaktır. Ancak bunun tek başına bir kriter olamadığınıda kesinlikle belirtmek isterim örneğin mandolin evrensel bir enstrüman değildir ama Antonio Vivaldinin Mandolin konçertosu evrenseldir. O halde bu maddeyi şöyle tamamlamaya çalışayım eseri yapan besteci notaların basımı konusunda seslerin çıkarımı konusunda evrensel ses sistemine hakim olursa ve bu ses sistemi ile tezat özelliği olmayan veya yetersiz olmayan enstrümanlar kullanırsa birinci madde büyük oranda tamamlanmış olur gibi geliyor bana. Örneğin Tibetin bir dağ köyünde iki kamışı birbirine bağlayarak yapılan bir enstrüman dünya ses sistemi içinde çok sıkıntılara sahipse o enstrümanla yapacağınız eser folklorik olmaktan öteye geçmeyecektir.
2- Duygusal Evrensellik Kriterleri: Bu madde ilk maddeden çok daha zor belkide en önemli husus. Duyguda evrenselliği yakalamak Everest dağının zirvesine oksijen maskesiz çıkmak kadar zor. Dünya üzerinde her telden her kültürden, duygudan milyarlarca insan,toplum yani komples bir dinamik yapı. Burada bestecinin yapacağı eser aradan yıllarda geçse yüzyıllarda geçse dünya üzerindeki her kuşağa hitap ediyorsa herkesin etkilenebileceği geniş açılı bir çalışma olmuş demektir. Böyle bir çalışmanın altında SENTEZ yatar yani dünya üzerindeki müziklerin sanatçının gönül potasında kendi bildiği yada uygun gördüğü karışımlar oranında karışarak SENTEZLENMESİ yatar Peki o zaman şu soru akla gelebilir Klasik Batı ve Klasik Türk Müzikleri evrenselmidir ? Evet evrensel ise bu müzikler SENTEZ midir? Evet sentez dir. 7 kıtada hüküm sürüp yüzyıllarca bir din ve ırktan insanın savaş ve barış ettiği Avrupa ve Osmanlı coğrafyası müzikleri derin ve etkileyici bestecisi toplumsal dinamizim olan sentezlerdir.
O halde başarılı bir karışıma ulaşmış eserler dünya üzerinde dünya üzerindeki toplumların tamamında     olmasada ( ki bence şart da değil) büyük bölümünde değişik dugular uyandırmayı başarmışsa 2. maddemizde tamam demektir.
Bu durumda yukarıdaki iki madde sağlanmış olursa evrensel bir müzik elde edilmiş olur gibi geliyor bana....
"sevmek yaşamak demektir...
Sevmek; Tanrıdan bize hediye....."
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 171
Teşekkür aldi: 135
Level: 25
HP: 104 / 1490
104 / 1490
MP: 711 / 711
711 / 711
EXP: 809 / 839
809 / 839

4 49lukDIVAN isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir, hawk20, m.özer, mericoz

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 10 Oca 2011, 22:40

Vay be mubbetlere bakk :) alkışlıyorum

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

Mesajgönderen hasretsevda tarih 11 Oca 2011, 11:51

49lukDIVAN yazdı:örneğin mandolin evrensel bir enstrüman değildir ama Antonio Vivaldinin Mandolin konçertosu evrenseldir. O halde bu maddeyi şöyle tamamlamaya çalışayım eseri yapan besteci notaların basımı konusunda seslerin çıkarımı konusunda evrensel ses sistemine hakim olursa ve bu ses sistemi ile tezat özelliği olmayan veya yetersiz olmayan enstrümanlar kullanırsa birinci madde büyük oranda tamamlanmış olur gibi geliyor bana. Örneğin Tibetin bir dağ köyünde iki kamışı birbirine bağlayarak yapılan bir enstrüman dünya ses sistemi içinde çok sıkıntılara sahipse o enstrümanla yapacağınız eser folklorik olmaktan öteye geçmeyecektir.
2- Duygusal Evrensellik Kriterleri: Bu madde ilk maddeden çok daha zor belkide en önemli husus. Duyguda evrenselliği yakalamak Everest dağının zirvesine oksijen maskesiz çıkmak kadar zor. Dünya üzerinde her telden her kültürden, duygudan milyarlarca insan,toplum yani komples bir dinamik yapı. Burada bestecinin yapacağı eser aradan yıllarda geçse yüzyıllarda geçse dünya üzerindeki her kuşağa hitap ediyorsa herkesin etkilenebileceği geniş açılı bir çalışma olmuş demektir. Böyle bir çalışmanın altında SENTEZ yatar yani dünya üzerindeki müziklerin sanatçının gönül potasında kendi bildiği yada uygun gördüğü karışımlar oranında karışarak SENTEZLENMESİ yatar Peki o zaman şu soru akla gelebilir Klasik Batı ve Klasik Türk Müzikleri evrenselmidir ? Evet evrensel ise bu müzikler SENTEZ midir? Evet sentez dir. 7 kıtada hüküm sürüp yüzyıllarca bir din ve ırktan insanın savaş ve barış ettiği Avrupa ve Osmanlı coğrafyası müzikleri derin ve etkileyici bestecisi toplumsal dinamizim olan sentezlerdir.
O halde başarılı bir karışıma ulaşmış eserler dünya üzerinde dünya üzerindeki toplumların tamamında     olmasada ( ki bence şart da değil) büyük bölümünde değişik dugular uyandırmayı başarmışsa 2. maddemizde tamam demektir.
Bu durumda yukarıdaki iki madde sağlanmış olursa evrensel bir müzik elde edilmiş olur gibi geliyor bana....

49luk divan açıklamlarınız çok hoş ve güzel...konunun özüne vakıfsınız bu yüzden tebrik ederim sizi..mandolinle  verdiğiniz örnekte evrensel ses sistemi hakimiyeti can alıcı bir noktada...bizimde yaptıgımız çalışmalarda ve araştırmalarda en çok üstünde durdugumuz SES SİSTEMİ ile alakalı bir durum...BATI MUZİĞİİ DÜNYANIN HER YERİNDE TÜRK MUZİĞİ İSE SADECE TÜRKLERİN YAŞADIGI BÖLGELERDE DİNLENİR...BUNUN NEDENİ NEDİR SORUSUNA BULMAYA ÇALIŞTIGIMIZ CEVAP YADA CEVAPLARLA İLİNTİLİ BİR DURUM BU...fakat Türk muziği ses standardı meselesi halledilemediği için bugüne kadar bizim muziğimiz evrenselliği hiç bir zaman yakalayamadı....bu yüzyıllar oncesinden kaynaklanan bir çok nedenelere baglı olan bir etkendi...bugün rodrigo gitar koncertosu deyince tüm dünyada bilinmektedir....ama bir hüzzam saz semaisini bir hicaz peşrevini dünyada hangi ülkelerde bilmktedirler...bunların bilinmeme nedenlerinden birisi de teknik açıdan nota yazımında kullanılan işaretlerinde türk muziği ile ilgili olmasıdır...gerçi dünyada kullanılan 4 temel sistemden en geniş ses yapısı ve doğadan alınma sesler olmasına karşı tüm zengin içsel malzemeye karşı evrensellik açısından Türk muziği hiç bir zaman bu boyuta gelememiştir...ama bu gelmeyecek demek değildir...yapı ve malzeme olarak elimizdeki halk muziği ve folklorik yapıyla birlikte saray muziği klasik türk muziği gibi isimlerle adlandırdıgımız makamsal yapı da çok büyük bir zenginliktir...makam çeşitliliği olsun ritmik ögeler olsun sadece bize ait olan degerlerdir...bizdeki 9/8lik aksak ritmle ile batının 9/8lik aksagı hiç bir zaman aynı değildir...bizdeki yapı 2+2+2+3 ve bunun versiyonları şeklindeyken batıda bu 3+3+3 şeklinde sonucta vals ritmi versiyonları yada 7/8 lik yada 5/8 lik türk ritmleri batıdan çok daha zengin oldugu halde sadece bize özgü olması ve evrenselleşmemeside yine bir çok nedenden kaynaklanmıştı...son 50 yılda özellikle fusion tarzında bizim kendimize ait olan ritmik yapı batıda işlenmeye başladı....daha öncesinde bu kadar yaygın değildi diye düşünüyorum...birde bizim muziğimizde yöresel farklılıklar mevcuttur...egedeki 9/4lük yada 9/2lik zeybek ritmindeki yapıyı bir başka bölgede göremeyiz....arada çok az binde bir istisnalar çıkabiliyo..ama genelde karekteristik özellikler bölgeden bölgeye değişmekte...ve yöresel çalgılarda bu değişimin içindedir...örnegin elazıg yöresinde antepte urfada divan toplantıları dedikleri yada sazlı sözlü gecelerde tsm ve thm enstrumanlarını bir arada görmek mümkün...klarnet kanun cümbüş baglama zurna gibi....yöresel farklılıklaer ve ritmik yapı bu kadar bariz belli olmasına karşın bunun evrensel kritelerde oldugunu asla soyleyemeyiz....enstrümandan daha çok  ses sistemi ile alakalı bir konu...örnegin klarnet normalde batı enstrümanı olmasına karşın bizde radyolarca kabul görmesi bu enstrumanın yaygınlaşma nedenidir..fakat bir fasıl gurubunda baglamayı görmek bugüne kadar pek mümkün olmamıştır...yimne istisna olarak ankara radyosunda biz zamanlar tanburacı osman pehlivanın yay la baglamayı yaylı tanbur gibi kullandıgını öğrendik araştırmalarımızda...bizim kendi ses sistemimiz içinde çok seslilik mevcuttur evrensel kriterlere sahibiz amahiç bir zaman malesef evrensel olamayıp daha çok yoresel oldugumuz bir acı gerçektir....batı ses sistemi 12 eşit parca major ve minor en başta olmak üzere bunların alt kolları olan bir kaç diziden oluşmasına ragmen tüm dünyaya hükmetmiştir...makamsız muzik değildir batı muziği...bizdeki nüansların o sistem içinde duyumu olmasada evrenselleşme krtilerlerinde ölçek ve metodlar batıdan alınmalıdır...çünkü sistem çok saglıklı ve iyi bir şekilde piano sayesinde tüm dünyaya yayılmıştır...bunun dışında orkestralarda çalgılar olsun evrenselleşmede çok büyük rol taşımış...örneğin bizim bağlamamız tüm enstrümanların atası olmasına karşılık bir gitar kadar yaygın bir alet değildir...dünyada gitarı herkes tanır ama baglama için boyle bir şey kıyaslandıgında aynı değildir....örnekler çogaltılabilir....türk muziği sebepleri baştan beri bir çok cevre içinde bilinen bazı sebeplerden dolayı kısır ve kendi dönemleri içinde yavaş bir ivmeyle gelişmiş thm ve tsm olarak iki kola ayrılmıştır....son 50 yılda ise şarkı formuna sıkışıp kalmıştır...halbuki bize ait olan bir çok formlar mevcuttur fakat kullanılmamaktadır...ses standartı ve makamsal yapıyı egerki bir gün dünya muziğine koyabilecek verileri tam olarak analiz edip bunu yaygınlaştırdıgımız vakit evrensel degerlere sahip olacagımız inancındayım...
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

3 hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
49lukDIVAN, hawk20, m.özer

Mesajgönderen tarantini8 tarih 13 Oca 2011, 15:14

İşin müzikle alakalı teknik yönünü değerli arkadaşlar açıklamışlar.
Evrensel müzik her yerde her zaman dinlenen müzik anlamına gelir.
Bu çerçevede, yukarıdaki yazıların satır aralarından da anlaşıldığı üzere, genel olarak batı müziği; doğu müziğine göre evrensel olma mahiyetinde önde yer almıştır.
Bunun sebeplerinden birisi şu da olabilir. Doğu kültürü ile harmanlanmış insanlar, kendi kültürleri dışında kalan müziklere daha açıktırlar. Türk kültürünü de bu manada doğunun bir parçası olarak düşünürsek; bir Türk dinleyen; bir Amerikalı'ya göre müzik dinleme yönünden daha geniş bir algılama çerçevesine sahiptir diyebiliriz. Çünkü bir Amerikalı'ya "Fikrimin İnce gülü" eserinin sanat musikisi sazları ile icra edilen versiyonu dinletilirse ne kadar anlar? Ama bir Türk'e Elvis Presley'in "blue suede shoes" şarkısı orijinal formatında dinletilirse ne kadar anlar?

Belki de Cumhuriyet dönemi ile birlikte, kültürümüzün batı müziğine aşinalığı artmıştır. Osmanlı döneminde avam, ne kadar batı müziğine aşina olabilirdi?

Bu konu böyle üç dakikada yazılacak bir konu değil. Uzun araştırma gerektiriyor. Fakat konuyu biraz Gencebay müziğine de getireceksek şunları da söyleyelim.

Geleneksel halk müziği ile klasik sanat müziğinin evrensel olma şansı nedir?
Gencebay müziğinin bu manada şansı nedir?

Gencebay müziği, batı kaynaklı müzikleri birçok yönü ile sentezlemiş durumda.
Enstrüman kullanımı, ritim buna işaret ediyor. Yani şunu söyleyeyim rahatlıkla. Gencebay yaptığı müzikte batı nüanslarını tamamen soyutlasa ortada ne kalır?

Sonuç olarak doğu kültürü, kültürel ürünleri kabulde daha mütevazı. Bunu batı, kendi kültürünü yaymada daha başarılı, yani iyi emperyalist diye de yorumlayabilirsiniz.

Gencebay, batı müziğini de sentezleyen bir yapı ortaya koyduğu için, onun müziğinin evrensel olma ihtimali klasik sanat veya geleneksel halk musikisine göre daha yüksektir.

"Sen eksik ve hatalı yazdın, sadece batı müziğini evrensel kabul ettin" diyebilirsiniz. Efendim katiyyen öyle değil. Ben, kişisel olarak Türk sanat musikisini evrensel kabul ediyorum. Ondaki değerlerin tüm dünyaca algılanmasını temenni ediyorum. Ama ne dedik? Evrensel deyince herkes her yerde, hatta her zaman dinleyebilecek. Bu malesef biraz populizmi de gerektiriyor. Madonna müziği kolay entegre oluyor her coğrafyaya. Siz Madonna müziği asla evrensel değil derseniz, kendi fikriyatınızın tesirinde kalmış olabilirsiniz. Çünkü Arap yarımadasında her vakit Madonna dinleyen olur. Ontario'da her vakit kürdili hicazkar peşrev dinleyen olur mu?

Bizim dinlediğimiz müzik, evrensel hale gelmemiştir. Ama bu o müziğin üreticileri için bir kayıp ise, onu dinleyemeyip anlayamayanlar için de benzer şekilde kayıptır.
Söz mü kaldı söylenecek?
Yar mi kaldı sevilecek?
Bundan böyle aşkın adı masallarda bilinecek
Kullanıcı avatarı
tarantini8
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 60
Teşekkür aldi: 175
Level: 15
HP: 9 / 488
9 / 488
MP: 233 / 233
233 / 233
EXP: 272 / 292
272 / 292

5 tarantini8 isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir, 49lukDIVAN, hawk20, idam_mahkumu, m.özer

Mesajgönderen hasretsevda tarih 15 Oca 2011, 05:26

konu çok geniş....şu cümle ilgimi çekti....GENCEBAY BATI MUZİĞİNİ SENTEZLEYEN BİR YAPI ORTAYA KOYDUGU İÇİN ONUN MUZİĞİNİN EVRENSEL İHTİMALİ KLASİK VEYA GELENEKSEL HALK MUZİĞİNE GÖRE DAHA YÜKSEKTİR....
aslında sordugumuz türk muziği neden sadece türklerin yaşadıgı bölgelerde dinlenir sorusuna bir şekilde bakış acısı olabilir...ama şu açıdanda bir problem var...zaten şu anda dinlediğimiz Gencebay muziği tüm bu iki kaynagın bir şekilde harmanlaşmış yada sentezlenmiş 1968-2010 yılları arasındaki halidir...bunun daha sentezlenmesi gerekiyorsa bunun için çok farklı kompozisyonlara düzenlemeler ve ya usta batı icracılarına ihtiyac olabilir.(Bana göre bunlardan birisi önemli enstrümanda çok özel kişilik olan Dr İsmet Topçu ve onun gibi enstrumanında ve muzik felsefesinde evrenselliği yakalamış degerlerdir..)
hem batıyı hemde türk muziğini bilen birileri olursa bu elbette şanstır....ihtimal olabilir ama ihtimale gerek yok bence..çünkü zaten elimizdeki verilen Gencebay muziiği ile ilgili veriler sabittir...olan biten bugüne kadar bu dur....tüm evrensel muziklerin ve çağdaşlamanın özünde ise halk muziği yatar.....ben bunu boyle biliyorum ve hep buna inanıyorum...evrensel degerler içinde de toplumların halk melodileri çok önemli yer tutar...birinci derecede budur.
aşagıdaki linkte sundugum eseri dinlediğinizde bunu çok daha iyi anlayacagınıza inanıyorum...parcada gitar akorları ve timpani var çok sade düzenleme olmasın ragmen melodik yapı itibariyle hem çok sesliliğe hemde otantizme örnek teşkil eden bir eser...eserin yöresinin trabzon olmasıda ilginç...buda ne kadar zenginiz folklorik yapıda bunun göstergesi...
Linkleri sadece Üyeler görebilir.

..birde batı muziğinde kilisenin etkisi vardır ki bu yapıyada karşılık verecek olan tsm içindeki zenginlikle birrlikte forma ilişkin olan eserlerdir....benim görüşüme göre gencebay muziği popüler muziğin içinde dışardan bir takım renkleri ve degerleri şu ana kadar en iyi yansıtan bir muzik oluşudur....mısır yunan hint orta asya ve rock denemeleri vardır...ama bu muziklerimn orjinal yapısına benzememektedir..çünkü bu birazda  genler ve bestecinin kullandıgı enstumanla ilgilidir..kişisel zevk duyumun besteye yansıması farklı bişeydir..her muzisyenin kendi genleri kendi ülkesine aittir ve o ulke muziğine daha anne karnındayken adapte olur...PARMAK İZİ DEDİĞİM HADİSE DE BU SÜREDE OLUŞUR BANA KALIRSA.....evrensel degerler ayrı bişey...ama bizde sadece bazı formalar yenilikler bagnaz kesim tarafından arap muziği yaftası olarak yapıştırılmıştı...(örneğin ustanın her zaman anlattıgı radyoyda iki üç kemanı bir araya getirmek mümkün değildi diye bahsedilen  yaylı gurubu konusu Mısır da Abdulhavap doneminde başlamıştı...egerki çin muziğinde boyle bir deneme örnek alınsaydı o zaman Gencebay muziğini çin muziğine benzemeklemi suçlayacaklardı buda düşündürücü bir konu bence::::??).halk muziğinde yapılacak reformlar batınında çok seslilik teknigi ile baglantılı olarak ortaya konulursa örnegin bir 4 sesli koşma 3 sesli semah garip hicaz senfoni gibi.....şu ana kadar Gencebay muziğinde duydugum batı teknigi ile ortaya sunulan çok sazlılıktır..unison bas ve tierce yada paralel beşli gibi armonik hareketler kullanılmış olsada bu gerçek manada çok seslilik içinde çok küçük bir bölümdür......zaman zaman eleştirdikleri arap taklidi ve bunun mısır muziğine benzemesi bana göre sadece yay tekniğinden kaynaklanmaktadır..ritmik ögeler zaten bizim kendi yapımıza aittir.....bir batılı türk muziğini dinlediği vakit ses sitemindeki komalar onlara detone olarak gelmektedir...ama işin içinde armoni girdiği vakit o zaman farkı herkes görecektir....ne yazıktır ki türk muzikçilerin çogu armoni konusunda çok zayıf ve tek sesli düşünmektedir...bu boyle oldugu sürece de bizim kendi öz muziğimizin evrensel olması diye bişey soz konusu olmaz....bu demek değldir ki türk muziği ses sistemi evrensel yapıya sahip değil..eger hint musikisi 5 sesli çin muziği ve tanpere sistem batı muziği evrensellk degerlerini yakalamışsa türk muziğinin evrenselliği yakayamama nedeni bence türk muziği ile ilgilenenlerin suçuıdur...bu konuda Gencebay muziğininde tek başına  bişey yapmasını bekleyemem...zaten o muziğin yapısını açıklamak bir yana bugüne kadar hep tabloda firca yiyen bir konumda olması aşagılanması kötülenmesi ve hor görülmesi bir şekilde tartışma odak kaynagı yasak uvey evlat muamelesi görmesidir....peki bunun çözümü nedir sizce??
benim kişisel fikrim şu:
HERKES EL ELE VERMELİ...ULUSLAR ARASI DEGERLERİMİZ VAR TÜM DÜNYAYA AÇILMIŞ...KİMİSİ PİYANİST KİMİSİ GİTARİST KİMİSİ SAKSAFONİST KİMİSİ KEMANİST.....
TÜM BU BATI DEGERLERİNİ BİLEN FAKAT THM VE TSM DEGERLERİNDEN ÇOKDA FAZLA HABERDAR OLAMAYAN BESTECİ MUZİSYENLERİN DE BİR ARAYA GELMESİ....BİZDEKİ TÜRK MUZİĞİNİ BİLENLERİN BATI MUZİĞİ KONUSUNDA İLİMLERİ VE NAZARİYELERİ SINIRLIDIR...AYNI ŞEKİLDE BATICI DİYE TABİR EDİLENLERİN DE  TÜRK MUZİĞİ BİLGİLERİ....HEP BİRLİKTE ORTAK BİR ÇALIŞMA ANALİZ VE METOD SAYESİNDE BU KONUDA YOL ALINACAKTIR....BENİMDE ÜZERİNDE ÇALIŞTIGIM YAKLAŞIK 20 YILDAN FAZLA OLAN KONU BUDUR.
EVRENSEL DEGERLERE HANGİ RECETE İLE ULAŞABİLİRİZ......??RECETE ELİMİZDE AMA GEREKLİ EKİP VE İNSANLAR NEDENSE FAZLA TÜRK MUZİĞİNİN DETAYLARINI BİLMEYEN VE HEP BATIYI VE TÜRK MUZİĞİNE İLGİ DUYAN  GENELDE YABANCI MUZİSYENLER....VEYA BİR KAÇ TÜRK ABİMİZ....TÜRK MUZİĞİNİ İYİ BİLENLERSE MALESEF DÜNYADA MUZİĞİ SADECE TÜRK MUZİĞİNDEN İBARET SANMALARI..ZATEN BU BAKIŞ AÇILARI ONLARA BAGNAZ MUHAFAZAKAR ETKİTENİ KOYMA NEDENİMİZDİR...KONU BATI MUZİĞİNE GELİNCE HER BİRİ DUT YEMİŞ BÜLBÜLE DÖNÜYOLARLAR..EFENDİM BİZİM MUZİĞİMİZDE KOMA VAR KOMAYLA AKOR NASIL OLUR EN BÜYÜK SAVUNMA MEKANİZMALARI....ÇOKDA DAR BİR BAKIŞ AÇISI ASLINDA..
...KONSERVATUVARLAR VE DERNEKLER BU İŞİN AKADEMİK MANASINDA GERÇEK PLATFORMU OLMALIDIR....VE BASTA ORHAN GENCEBAY OLMAK ÜZRE BANA GÖRE ARİF SAG ERKİN KORAY EROL BÜYÜKBURC ELVAN ARACI ÖMER FARUK TEKBİLEK ERKAN OĞUR GİBİ BÜYÜKLERİN ORTAK BİR KONFERANS YADA KONFERANSLAR ZİNCİRİ OLUŞTURMASI GEREKİYOR........VE TÜM BUNLARIN SONUCUNDA İSE TÜRK KÜLTÜR MİRASININ EVRENSELLİĞE ULAŞMASI İÇİN HERKESİN BİŞEYLER YAPMASI ŞART.....EVRENSEL OLMAZSAK OLMAZMI DEMEYİN...EGER OYLE DÜŞÜNÜRSEK GÜNÜN BİRİNDE BATI MUZİĞİ SİSTEMİDE TÜRK MUZİĞİ SİTEMİNİ KENDİ İÇ YAPISINDA YOK ETMEK İÇİN HER AN KAPIDA HAZIR BEKLİYOR.....YOKSA İLK KURBANLAR TÜRK 5 LERİ OLMAZDI BANA GÖRE....AMA BUGÜN DÜNYA ÇAPINDA KENDİ BRANJLARINDA ÇOK İYİ OLUP İCRA VE ÜRETKENLİK AÇISINDAN HAYAL DÜNYALARINDA ŞU ANKİ ÇAĞINDA ÇOK İLERSİNDE OLAN VE BİZE AİT DEGERLERİ EVRENSEL PLATFORMLARDA SAVUNAN VE YORUMLAYAN ÖRNEĞİN TANBURİ MUSTAFA ÇAVUŞTAN ITRİDEN DEDE EFENDİDEN AŞIK VEYSELDEN PİR SULTANDAN BAHSEDEN ÖNEMLİ MUZİK ADAMLARIMIZ MEVCUT...BELKİ SİTE OLARAK BUNDAN SONRA BU İNSANLARIN BURAYA BİR ŞEKİLDE DİKKATİNİ BİR ÇEKEBİLİRİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM....BENİM BUGÜNE KADAR GÖZLEMLEDİĞİM TÜRK MUZİĞİ İLE İLGİLİ BAĞNAZ KESİMLER İÇİN DİYECEĞİM KENDİ İÇİMİZDEKİ MUZİĞE KARŞI OLAN SUİKASTÇİLER....VE EN BÜYÜK ZARARI DA ONLAR VERMİŞLERDİR...SANKİ BİRİLERİ HAKİKATEN BUNLARI İSTEMİYOR GİBİ...ELDEKİ KÜLTÜR HAZİNESİ YOK OLACAK KAYGISIMIDIR BU YOKSA BAŞKA BİR ŞEY Mİ BU DA TARTIŞILABİLCEK BİR KONU...EVRENSELLİK KAPISINA BAKTIKLARINDA  İÇERDEKİ IŞIGI GÖRDÜKTEN SONRA GÖZLERİ KAMAŞIPTA YOLUNU ŞAŞIRAN MİSALİ.....
En son hasretsevda tarafından 15 Oca 2011, 17:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0

hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
m.özer

Mesajgönderen m.özer tarih 15 Oca 2011, 11:15

Dün akşam Arif Sağ ile beraberdim.Bir dinletisi vardı ve dinletiden sonra kuliste yanına gittim.Onu tebrik etmek istedim ve şu cümleyi kurdum:
"-Türk Beşleri vardı ya,ben asıl Türk Üçlerinden birisini kucaklamak istiyorum.".Ve Arif Sağ'ı tebrik ettim.Ardından şu cümleyi ekledim:
"Hocam Türk üçleri derken,raslantısal bir cümle kurmadım,Orhan Gencebay,Arif Sağ Ve Özer Şenay'ı kastetmiştim.Hocam artık zamanı gelmedi mi Türk Müziği'nin kendi içerisinde ki çok sesliliğini yakalamaya ?"Gözlerime anlamlı anlamlı bakarak sarıldı bana."-Daha bugün Orhan'la konuştum" dedi.Başka şeylerde söyledim Arif Sağ'a..Ama defalarca dinlememe rağmen,Arif Sağ'ı dinlerken Türk Müziği'nin evrenselliği yakalaması gerekli olduğuna bir daha emin oldum.

Sevgili Hasretsevda;konferanslar,akademik bilgilendirmeler çok önemli.Ancak eylem zamanı gelmiştir.Yani somut bir şeyler ortaya koymak için ,zaman kaybetme lüksümüz kalmadı.Elimizde önemli değerler var ve bu değerleri kaybetmeden ,zaman geçmeden yeni bir alana kanalize etmek gerekli.İnsansal değerlerin kaybolduğu,paranın biçimlendirdiği sistemler içerisinde yeni değerler üretmek,daha doğrusu yeni değerlerin ortaya çıkmasını sağlamak çok zor olabilir.Bir an önce vira vira demek gerekli.İşte bu düzlemde çok önemli bir soru akla geliyor:
BUNU KİM YAPACAK,KİMLER ? Hasretsevda Dost;isimler saydın,belki eklemediğin isimlerde var ama bu isimleri biraraya getirmek,somut adımlar atmasını sağlamak payı kime düşecek ?
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 400 / 417
400 / 417

m.özer isimli üyemize teşekkür edenler :
hawk20

Mesajgönderen hasretsevda tarih 15 Oca 2011, 14:39

isim listesi uzun sadece o donemin en önde gelenlerinden bir kaç örnek isim yazdım...aslında listeyi dahada uzun yapmak lazım...girişim derseniz bu girişimi platform oluşursa zaten kendileri yapacaktır...keşke sihirli değneğim olsada istediğim muzik adamına dokunup bir araya gelmelerini saglasam...kendimin  zemin ve imkanı yok ama bu büyüklerin her zaman vardır diye düşünüyorum....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

0 / 0
0 / 0
0 / 0