Gönül Mecmuası - Haftalık Gencebay ve Gönül Dostu Dergisi
//Sayı - 3// 01 - Şubat - 2008 Cuma // 15 Kuruş // OrhanAbi.NET Kültür Yayınları
Tür: Röportaj || Röportaj no: R-0005
Konuğumuz, İkimizden Bir Kalmadı: Eray
Sevgili Gönül Dostları Bu Hafta Sitemizin Değerli üyelerinden''İkimizden Bir Kalmadı'' ile Güzel Bir Söyleşi Yaptık... Sizlere sunmaktan onur duyuyoruz...
SEVGİ SAYGILARIMIZI SUNDUK..
GÖNÜL_FIRTINASI: Selam Gönül dostu...
ikimizdenbirkalmadı:Selam, iyi akşamlar...
GÖNÜL_FIRTINASI: Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için Saygılarımı sunuyorum.
ikimizdenbirkalmadı: Teşekkür ederim sağolun
GENCEEBAY FELSEFESİ İLE BAŞLADIK...
GÖNÜL_FIRTINASI: İlk önce şöyle sorayım; ORHAN GENCEBAY FELSEFESİNDE AŞK ACIDANMI İBARETTİR? BU KONU HAKKINDA NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ GÖNÜL DOSTLARINA?
ikimizdenbirkalmadı: Gencebay felsefesınde sevgıyı buldum ben acıda oluyorsa olmak zorundaysa gencebay hep zor olanı secmıs dertler benım cıle benım mutluluk senın olsun dedıgı gıbı bu bence burada anlattıgı acı degıl sevgıdır baska hangı ınsandan veya sanatcıdan bu sozlerı duydukkı acısında bıle bence ınsan sevgısınden bahsedıyor..
GÖNÜL_FIRTINASI: olmak zorunda ise yakışanı yapmıştır diyorsunuz yani...
ikimizdenbirkalmadı: Aynen...
GÖNÜL_FIRTINASI: peki Orhan Gencebayın sesindeki etkiyi yorumlar mısınız?sizde hissettirdiği şeyler nelerdir?felsefesi ile doğru orantılı olan duyguları bir cümle ile açıklayın desek...
ikimizdenbirkalmadı: gencebayın sesının tonunu duydugum zaman kendı aılemden bırını gormus gıbı oluyorum bendekı etkısı budur 90 yıllardı sanırım sesını dogru kullananlar sanatcılar dıye bır yazı cıkmıstı Orhan abı ıcın %100 yazmıslardı tabıkı sebebınıde cok ıyı nota bılıyor onunla nota yarısmasına gıren boyunun olcusunu alır yazıyordu tabıkı cok gururlanmıstım. felsefesını bır cumle ıle acıklamak cok zor...
GÖNÜL_FIRTINASI: ÇOK GÜZEL..AÇIKLAMALARINIZ DERİN GÖNÜL DOSTU...HER ZAMAN SÖYLEDİĞİM GİBİ ANLAMAK YAŞAMAK GEREK..
ikimizdenbirkalmadı:Kesinlikle!
GENCEBAYIN ÖZGÜRLÜK AÇILIMINA DA DEĞİNDİK...
GÖNÜL_FIRTINASI: BİLİNDİĞİ GİBİ GENCEBAY ÖZGÜRLÜĞÜ bir arayış ve teslim olmamak OLARAK ADLANDIRIR... BUNUDA ŞARKILARINDA BİZLERE YANSITIR..SİZ NE SÖYLERSİNİZ BU KONUDA. katılıyor musunuz? Kapıyı üzerinize kitleyip gitseler, bu odadan çıkmak için her şeyi yapar, belki kapıyı da kırarsınız. ama kapıyı azıcık açık bırakıp gitseler, içeride, günlerce bu odadan çıkmadan, oturabilirsiniz." bunu roll dergisinde üstad kendisi söylemiştir...soruya ek olarak belirtiyorum...
ikimizdenbirkalmadı: Gencebayın hayatını okudugumda benı etkıleyenlerden bırı ankara radyosu olmustur 20 yasında bır genc hem arayıs ıcınde hemde teslım olacak bır yapıda degıl bu ozgurluk anlayısı bugunku orhanızm ve gencebay muzıgının dogusuna sebeb olmustur. buna katılmamak mumkun degıl...
GÖNÜL_FIRTINASI: Peki sizce şarkılarındaki genel ideoloji nedir?
ikimizdenbirkalmadı: bence Gencebayın ıdeolojısı ınsandır dolayısıyla ınsan sevgısı onun ıcındırkı sarkılarında vururum senı allah belanı versın gıbı sozler bulunmaz gonulden dınleyen ınsanlarda bu mesajı gorur..
GÖNÜL_FIRTINASI: KESİNLİKLE KATILIYORUM...O DEĞİLMİDİR NERDE BOYNU Bükük bir garip görsen hor görme kimbilir ne derdi vardır diyen...
ikimizdenbirkalmadı: Çok doğru...
ARANILAN NEDİR...KİM BİLİR Kİ!!!
GÖNÜL_FIRTINASI: Gencebay bir şarkısında, "ne güç yeter ne dil seni anlatmaya, ömrüm yetmez belki bir sen daha bulmaya..." Diyor, sizce tam olarak neyi arıyor?
ikimizdenbirkalmadı: Bu benım favorı sozlerımdendır nerde bır ask tarıfı yapılmak ıstense ben hemen bu sozlerı soylerım kesınlıkle sevgısıne sahıp cıkıyor kaybetmek kolay kazanmak zor olan..
GÖNÜL_FIRTINASI: içten bir ifade teşekkürler...
ikimizdenbirkalmadı: Ben teşekkür ederim..
GÖNÜL_FIRTINASI: Berhudar olun..
ETKİ TEPKİ DEDİK...DERİNLERE İNDİK...
GÖNÜL_FIRTINASI: sizi en çok etkileyen gencebayın sesimidir şarkı sözlerimidir ?ikisi arasında bir tercih yapmak zorunda kalsanız ne derdiniz?
ikimizdenbirkalmadı: Et ve tırnak ayrılmaz ama ıllakı bırını tercıh edersem sozler olurdu hersey haktan ama zulmetmek kuldan... askı sen ogretmıstın unutmayıda ogret..... kırdıgın gonuldur parcasından utan.... bu ornekler o kadar uzarkı sabahı bulur bu sozlere ısının ehlı bırı kıtap bıle yazar nasıl vazgecerız...
GÖNÜL_FIRTINASI: Haklısınız.... peki en sevdiğiniz albümü nedir? Sizi çok etkileyen parçasıda olabilir....
ikimizdenbirkalmadı: ben eskı halımle daha mesuttum..
GÖNÜL_FIRTINASI: diyorsunuz...bu parça sizi ne yönde etkiler desek özle girmiş olur muyuz Eray bey?
ikimizdenbirkalmadı: 1990larda dolasırım bu sarkıyı dınlerken lise yıllarına gıderım bınlerce kılometre uzaga gıderım bugune kadar en cok dınledıgım gencebay saheserıdır...
GÖNÜL_FIRTINASI: Çok güzel....
70'Lİ YILLARA DA DALDIK..UFKUMUZUN TILSIMINDA KAYBOLDUK...
GÖNÜL_FIRTINASI: 70 li yıllarda genelde duygusal anlamda insanımızı etkileyen Gencebay, 80 ve 90 larda aynı zamanda düşündüren eserler ortaya çıkamaya başladı bunu neye bağlıyorsunuz?
ikimizdenbirkalmadı: Bence 70 lerdede vardı dusunduren eserlerı hor gorme garıbı gıbı ama bunun mıladını cogu kımse batsın bu dunyayı saymazsak bıtecek dertlerımız olarak goruyor her eser mesajdır bence bızede dusen o mesajı almak gencebay eskıyı unutmadan sureklı gelışim demıstır hep demekkı o yonlere mesaj vermek ıstedı...
GÖNÜL_FIRTINASI: HIMM..insanlar belkide anlamak istedikleri gibi anlıyorlar ...böyle söyleyebilir miyiz..
ikimizdenbirkalmadı: Bence Orhan abıyı hıc anlamadılar en yakın arkadslarından Arıf sag anlamamıs baskasınada cok gormuyorum...
GÖNÜL_FIRTINASI: eğer böyle ise ..yine aynı noktaya geldik...anlayarak dinleyen sayı çok az ...dinlemek için dinleyense çok... Üzücü bir durum
ikimizdenbirkalmadı: Evet bencede...
TRT...
GÖNÜL_FIRTINASI: peki yine derin bir soru daha... sizce Hindistanın milli sazı olan 'sitar' a kadar uzanan gencebay ufkunu TRT neden 'arabesk' diyerek kestirip attı... Neden anlamak istemediler? neden Türk müziğinin önünü açmak yerine kısıtlamalar getirerek Türk müziğinin devamı olan GENCEBAY müziğini reddettiler?
ikimizdenbirkalmadı: 1930larda yanlıs hatırlamıyorsam turk muzıgı yasaklanmıs bu ulkede gencebayın muzıgını yasaklasalar cokmu bence ılk baslarda gencebayın bu ısı yapacagına ınanmadılar 20 yasındakı bır genc ankara radyosuna gırıyor ve muzıgımızı gelıstırelım dıyor dusunsenıze ordakı 60 yasındakı muzısyenın halını arabeskmıs hepsı hıkaye o donemın muzısyenlerı bence kıskandılar camur at ızı kalsın...
GÖNÜL_FIRTINASI: Kesinlikle..Asırlardır süregelen türküleri tekrar tekrar halka dinletmek yanlıştı.... Türk müziğinde Devrim şarttı... Gencebay bu devrimin öncüsüydü fakat anlamadılar, anlamak istemediler... fakat her ne kadar yolları kesmiş olsalarda işte herşey ortadadır.... GENCEBAY MÜZİĞİ kendisini ispatlamıştır herşeye rağmen.
ikimizdenbirkalmadı: Gencebayın muzıkle getırmıs oldugu ıkıncı yenılık orkestradır bence...Tabiiki anlayana...
GÖNÜL_FIRTINASI: Aynen... Sanmıyorum ki bir orkestra bu kadar muhteşem olsun...
BİZE HAYATI ANLATAN TEMALAR..TANIMLARDA KAYBOLDUK..
GÖNÜL_FIRTINASI: Gencebay eserlerinde genellikle ayrılık felek gönül zulüm gibi konular işler bilindiği gibi..bir kaç kelime istesek bu temalarla ilgili...
ikimizdenbirkalmadı: Kendısıde soylemıstı eserlerımı yasadıklarım ve cevremde olan olaylardan esınlenerek yapıyorum dıye azıze gencebay ve sevım emre bıraz acı cektırmısler galıba 70 yıllarıda dusunursek ulke pek gulluk gulustanlık degılmıs msjını vermıs kaldıkı bu gencebaya has bır sey degıl tum muzıklerde vardır bu sozler ama Gencebay yapınca goze batmıs...
GÖNÜL_FIRTINASI: eheh..
ikimizdenbirkalmadı: At gozluguyle bakanlar oyle gormus....
GÖNÜL_FIRTINASI: Arabeske hayır... Sitemizin En önemli kuralı...
ikimizdenbirkalmadı: Gencebayın muzıgıne ne ad verırsek verelım bence bu muzıgı taklıtcıler yozlastırdı gencebayın kalıtesıne yaklasamadılar bıle...
GÖNÜL_FIRTINASI: EN GÜZEL AÇIKLAMAYI YAPTINIZ..
SANAT ÖZGÜRLÜKTÜR...
GÖNÜL_FIRTINASI: : Radikal bir gencebaycı olarak size sorsak sanat nedir ?kısaca paylaşsanız gönül dostları ile..
ikimizdenbirkalmadı: Bır tarıfı olup olmadıgı bıle mechul bugun hala tartısılıyor benım ıcın sanat ozgurluktur...
GÖNÜL_FIRTINASI: Kısa ve öz söylediniz...aslında özgürlük sanatta sanat özgürlükte birbirine eş te diyebiliriz..
ikimizdenbirkalmadı: Sanat hakkında her ınsan farklı bır mana cıkarabılır bence hepsı dogrudur nasıl askın tarıfı mılyonlarcaysa bence sanatınkıde oyle...
GÖNÜL_FIRTINASI: Evet.Üstad bizce en büyük sanat adamı..onun dışında buda sanatı gerçekten bizlere sunuyor diyebiliceğiniz bir isim var mı?
ikimizdenbirkalmadı: Erkın korayı cok dınledım layıkıyla yapıyor dıye dusunuyorum Suat Sayın ı cok severım bence oda cok ıyı...
GÖNÜL_FIRTINASI: çok güzel...gerçekten iki isimde müzikte iyi yer etmiş kişiler..
GÖNÜL_FIRTINASI: Biraz konuyu değiştirelimmi? ne dersiniz?
ikimizdenbirkalmadı: Olur tabii..
KORSANA HAYIR....
GÖNÜL_FIRTINASI: Korsan satış hakkında neler düşünüyorsunuz? bunun verdiği zararları bizlerle paylaşsanız neler söylerdiniz?
ikimizdenbirkalmadı: Allah sanatcılara sabır versın cok kotu bır olay korsanı yasa devlet vs cozemez dıye dusunuyorum bunu cozecek dınleyıcıdır yanı once bız kendımızı duzeltmelıyız bence herkes yapıyor ama bunu yaptıkca daha az album daha kalıtesız yapımlar cıkacagını hıc dusunmuyoruz...
GÖNÜL_FIRTINASI: EVET. ÜSTELİK BİR İKİ PARÇA DİNLEYECEĞİZ DİYE KORSANI DESTEKLEMİŞ OLUYORUZ. . .
ikimizdenbirkalmadı: Kesinlikle...
GÖNÜL_FIRTINASI: BU HEM maddi hemde manevi yönde etkiler hem bizi hemde müzik adamlarını..
ikimizdenbirkalmadı: bence ınsanlar sevdıgı destekledıgı sanatcıya yapmıyordur ama dıgerlerıne cok rahat yapıyoruz...
GÖNÜL_FIRTINASI: biz insanoğlu bazı şeylerin değerini küçülterek büyülttüğümüzü sanıyoruz ..çok yalnış!yapılmamalı diyorum...
ikimizdenbirkalmadı: ınsan=hata hepsı bızım ıcın onemlı olan yanlısı gorup bır daha yapmamak....
GÖNÜL_FIRTINASI: BENCE SENDE HAKLISIN..
ORHANABİ.NET...ASALETLE...
GÖNÜL_FIRTINASI: Sitemiz hakkında bişiler soracağım mümkünmüdür?
ikimizdenbirkalmadı: Tabiiki...
GÖNÜL_FIRTINASI: Öncelikle sitede bulunmanızın sebebini soralım acizane...
ikimizdenbirkalmadı: Gencebay sevgısı tabıkı gencebay hakkında cok sıte var denılıyor koskoca bır yalan bu sıteye gırerkende bu kadar ıyı olacagını tahmın etmemıstım...
GÖNÜL_FIRTINASI: Bu demek oluyor ki sitemizi beğendiniz..berhudar olun...
ikimizdenbirkalmadı: Hemde çok...
GÖNÜL_FIRTINASI: SAOLUN..Peki biliyoruz ki güzel klipler sunuyorsunuz bizlere...bunu neye borçluyuz...tutkunu olduğumuz şaheserlere mii...yada başka nedenleri varmı kısaca alabilir miyiz?
ikimizdenbirkalmadı: Aslında sadece eserler yasasın dıye baslamıstım sonra gerısı geldı...
GÖNÜL_FIRTINASI: emeğinize yüreğinize sağlık gönül dostu..Neden ikimizden bir kalmadı?isminiz açısından..soruyorum gönül dostu...varmıdır özel bir nedeni?
ikimizdenbirkalmadı: Genclık ınsana cok hata yaptırıyor bızde bu hatayı yapanlardandık ama anılarda kalan..
GÖNÜL_FIRTINASI: anlıyorumm...
GÖNÜL_FIRTINASI: müzik dışında ilgilendiğiniz alanlar nelerdir?
ikimizdenbirkalmadı: : Sporla bırebır ılgılendım body yaptım hala evde calısırım kendı aletlerım var futbolu pek sevmem sıkı bır formula takıpcısıyım...
GÖNÜL_FIRTINASI: Çok güzel...
VEDA ETTİK...SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNDUK...
GÖNÜL_FIRTINASI: İzin veriseniz sohbeti burada noktalamak istiyorum.. Bu doyumsuz sohbetiniz için çok teşekkür ederim...zamanınızı ayırdığınız için...bizlerle paylaştığınız için yürek dolusu sevgiler yolluyorum size...BERHUDAR OLUN....
ikimizdenbirkalmadı: Ben tesekkur edıyorum cok zevklıydı...
GÖNÜL_FIRTINASI: SAĞLICAKLA KALIN...

(0%)

News