Gönül Mecmuası - Haftalık Gencebay ve Gönül Dostu Dergisi
//Sayı - 13// 17 - Nisan - 2008 Perşembe // 15 Kuruş // OrhanAbi.NET Kültür Yayınları
[*][*][*]Tür: Röportaj || Röportaj no: R-0013
Konuğumuz: MURAT YAŞAR
Sevgili Gönül Dostları..
Bu hafta röportaj köşemizde sevgili Murat Yaşar ağabeyimizi ağırladık..
Keyifli sohbetimizi sizlere sunmanın asaletini yaşamaktayım..
GÖNÜL_FIRTINASI: Merhabalar gönül dostu..nasılsınız?
MURAT YAŞAR: tşk..Sizler nasılsınız..
GÖNÜL_FIRTINASI: berhudar olun..siz gönül dostlarını tanıyarak ve tanıtarak daha da iyi oluyorum...
MURAT YAŞAR: allah razı olsun...Merakla her röpartajınızı beklerken sıra bizede geldi demek ki..
GÖNÜL_FIRTINASI: evt..aktif üyelerimizdensiniz...Gönül dostları sizi daha iyi tanımak istiyordur eminim.
MURAT YAŞAR: Tabi ki...1966 Almanya doğumluyum...Aslen ürgüplü olmakla beraber sene 1975 den beri kayseride yaşamaktayım...Artık nerdeyse kayserili oldum da diyebilirim...
GÖNÜL_FIRTINASI: çok güzel..alıştınız yani...ne denilir doğduğun yer değil doyduğun yer misal..
MURAT YAŞAR: aslımızı inkar etmemekle birlikte öylede denebilir..
GÖNÜL_FIRTINASI: evt..orası reel..ne işle meşgulsünüz peki gönül dostu?
MURAT YAŞAR: Ben bir tekstil şirketinde çalışıyorum...Ama ünü bütün dünyaca meşhur bir şirket...Yurt içi mal bile vermiyor tamamen avrupaya ihracat..
GÖNÜL_FIRTINASI: Anlıyorum..peki yorucu mudur ..kısaca alsak sizden... tekstil?
MURAT YAŞAR: Evet...Zaman zaman bayağı yıpratıcı olabiliyor...Birde günlük değişebiliyor durumlar..Arz talep meselelerinden dolayı..
GÖNÜL_FIRTINASI: yoğun bir tempo...evt...
MURAT YAŞAR: İşin teknik boyutunu anlatmak bayağı uzun sürebilir o yüzden kısa ve tatmin edici cevaplar vermeye özen gösteriyorum..
GÖNÜL_FIRTINASI: peki.. direkt soralım o zaman .. Gencebaycılık kavramını ne zamandır taşıyorsunuz? yani nedir sizi Gencebaycı kılan...?
MURAT YAŞAR: Hani meseleleri kısa tutmaktan bahsetmiştim ya şimdi vazgeçiyorum....3 saat konuşabilirim bu konuda....Şaka tabii...
GÖNÜL_FIRTINASI: bir sahrada kalan gönlün suya kavuşması gibi bişey olsa gerek...aynı duyguları taşımaktayız..gönüllerimiz bir...ne kadar güzel...
MURAT YAŞAR: Evet...
GÖNÜL_FIRTINASI: Kısaca alalımmı o olaylardan bir tanesini?
MURAT YAŞAR: Sıkmak istemem....Ama ilginç bir olayımıda anlatmadan geçemeyeceğim...
GÖNÜL_FIRTINASI: Tabiiki.. sıkılmak ne kelime gönül dostu..
Bir çok gönül dostunun başından geçen Gencebay ve Okul anısı...
MURAT YAŞAR: tşk..Liseye gidiyorum o yıllar..Su çiçeği çıkartmıştım...(Ta lise yıllarımda)Hasteneden rapor aldım..Okula gidip raporu vereceğim...Mevsim kış...Elimi yüzümü gözükmeyecek şekilde iyice sardım..(Utanıyorum) .Kimseler görmesin..Çarşıya gittim..Oradan okula gideceğim. Sonra bir kasetçinin önünden geçiyorum..Bi Yerde baktım BEN TOPRAKTAN BİR CANIM kasedi çıkmış yeni..Hiç düşünmeden girdim kasedi aldım..Ama okula gitmek ne mümkün...Önce eve gittim tabi ki..Kasedi sindire sindire iyice dinledim.. Sonra okul falan tamamen unutmuşum.
GÖNÜL_FIRTINASI:
MURAT YAŞAR: İşin ilginç tarafı o gün yazılılar var raporu vermek zorundayım..Yarın veririz dedim kasedi hatmetmeye başladım..Ertesi gün gecikmeli olarak raporu verdim..Ama o günkü yazılılardanda malesef bir aldım...Rica minnet hocalarla konuşa konuşa ikna edip daha sonra tekrar girmiştim o yazılılara...
GÖNÜL_FIRTINASI: ne denilir ki..gönlünüze sağlık demekten başka
MURAT YAŞAR: Her Gencebaycı gibi bizlerde birçok fedakarlıklarda bulunmuşuzdur...
GÖNÜL_FIRTINASI: peki bu açıklamanın üzerine soralım. Gencebay arşiviniz var mı?
GÖNÜL_FIRTINASI: Varsa nelerden oluşuyor?
MURAT YAŞAR: Olmaz mı zehra hanım...
MURAT YAŞAR: Bir çoğunun fotoğrafını çekip Ömere ulaştırıyorum..Halada var..Sitedeki nostaljik haber serisini ömer kardeşime ulaştırıyor oda sağolsun yayınlıyor...Ama en büyük arşivim malesef ben askerdeyken kazaya uğradı... Her albüm ve cd şu an tabiki mevcut...
GÖNÜL_FIRTINASI: güzel..ömer farukta bizlerle paylaşmanın asaletini yaşıyordur muhakkak...
MURAT YAŞAR: Ama bu öyle bir hastalıktır ki arşivden bir kaset eksilse inan arşivi en baştan yeniden düzenliyorum. Ömer sağolsun..Gerekli desteği veriyor..
GÖNÜL_FIRTINASI: evet..sağolsun..gönül dostlarının katkılarıda gereğinden fazla ...berhudar olsunlar..
MURAT YAŞAR: Evet...
GÖNÜL_FIRTINASI: Biliyorsunuz ki Üstadın müziğine arabesk yakıştırmaları yapılıyor..O her ne kadar kabul etmeyip bu tanımlamanın yerine Gencebay müziği,serbest türk müziği desede...bu söylemler mevcut..ne dersiniz bu konuda biz gönül dostlarına..?
MURAT YAŞAR: Öncelikle Cehalet derim...
"Gencebay malesef derdini yıllardır anlatamamakla beraber adının bi dolu insanla birlikte anılmasıda ayrıca bir gaflettir..."
MURAT YAŞAR: Ortada bir pota düşünün...O potaya müzik adına birileri bir şeyler atıyor...Şimdi sormak isterim.O potaya gencebaydan çok katkı sağlayabilen kim vardır.Gencebay müzik adına, geliştirmek adına yapılması gereken ne varsa yıllardır onu yapıyor..Gencebayın müziğe olan katkılarını göremiyorlarsa eğer zaten onlar müzik adamı değil başka kimlikte ki art niyetli insanlardır... Gencebay malesef derdini yıllardır anlatamamakla beraber adının bi dolu insanla birlikte anılmasıda ayrıca bir gaflettir...
GÖNÜL_FIRTINASI: Haklısınız..bunun bilincinde olmak çok önemlidir..müzik adına bilgisi olmayanların bile yorumları mevcut...bu üzücü..üstelik Gencebay gibi bir idole..sadece üzülüyorum.. gaflet ki ne gaflet...aynen gönül dostu..
MURAT YAŞAR: Malesef...Düşünün yaptığı müziği daha anlatmaktan aciz insanlarla adı anılıyor..Çok yazık.
GÖNÜL_FIRTINASI: insanoğlunun en büyük marifetidir yakıştırmalar yapmak...dediğiniz gibi cehalet...
MURAT YAŞAR: Şimdi bir şey sormak isterim size...
GÖNÜL_FIRTINASI: Buyrun?
MURAT YAŞAR: Düşünün adının anıldığı insanlara bir bakın..Yıllardır para ve şöhret sahibi bu insanlar malesef müzik adına bir adım ileriye gidememişlerdir..İnsan yaptığı işin hakkını her yönüyle vermelidir..Sadece yorum ve konserlerle olmuyor bu işler..Kimi parasını araziye, kimisi devremülke, kimisi kebabçı salonlarına harcarken bir türlü kendilerini geliştirmek akıllarına gelmiyor... Şimdi bu insanlarla gencebayı bir tutmak hangi vicdana sığar?
GÖNÜL_FIRTINASI: evet..bu düşünceniz gerçekten doğru..müzikte ilerlemek adına yapılması gereken herşeyi Üstad tüm hakkı ile yapmıştır..bu ortadadır..TUTULMAZ O KİMSEYLE BİR..çok ayrı bir sanat adamıdır idoldür diye düşünüyorum ben..fazla söz gerekmez!
MURAT YAŞAR: Sadece müzikte kendini yetiştirmekle kalmayıp her konu da bilgi sahibi olmayı, bilgiyi esas alan hayat görüşü ile o mütevazi beyefendi kişiliğiyle gönüllerimize taç kurmuştur.
GÖNÜL_FIRTINASI: Kesinlikle...peki Gencebay dinlemeyen birine nasıl Gencebaycılığı empoze edersiniz...?
MURAT YAŞAR: 5 Puanlık uzmanlık sorusu..
GÖNÜL_FIRTINASI:
MURAT YAŞAR: Allahtan tercübeliyim bu konuda.
MURAT YAŞAR: Bir defa müziği gerçek manada seven birine gencebayı anlatmakta güçlük çekmiyorum...Asıl sorun hiç birşey bilmeden sırf gencebay arabesk yapıyor diye şartlanmış insanlarda.
GÖNÜL_FIRTINASI: Evet... Maalesef.
MURAT YAŞAR: Onun içinde pratik yaklaşımlarım vardır.
GÖNÜL_FIRTINASI: ?
MURAT YAŞAR: Örneğin arabama alır hafif hafif veririm müziği...Öncelikli parçalarım vardır..Isınma turlarından sonra muhabbeti gencebaya getirir damardan girmeye başlarım...Önce kafasındaki o yoz düşünceyi silmeye çalışır daha sonra yakın olduğu grubtan bir parça dinletirim...Halk müziği seviyorsa gurbetten girer elhamdülillah tan çıkarım...Fazla uzatmayım sonra olayı orkestraya yada bilgiye getiririm.. Ve bu adamına göre değişir
GÖNÜL_FIRTINASI: Ama etkileyici. Şahsen çok beğendim.
MURAT YAŞAR: Daha çok şey var ama şimdi aklıma gelen bu..Ve fazlada anlatıp sıkmak istemiyorum.
GÖNÜL_FIRTINASI: Estağfurullah. Çok güzelmiş.
MURAT YAŞAR: Benim mahalleden bir hasan abim var. Biz her albüm çıkışında beraber oturur tek tek analiz yaparız...Hasan abim 55 yaşında tam bir gencebaykolik...Arabada biri bizi görse küs falan zanneder...Önce bir parça dinleriz daha sonra müziği kapatır yarumlarımızı yapar tekrar açarız.
GÖNÜL_FIRTINASI: nezih bir yaklaşım..ama hoş. Neşet Ertaş ve Arif Sağ ile olan dostlukları hakkında neler söylersiniz? üç ustada kendini bağlamaya adamış. Kısaca alalım..
MURAT YAŞAR: Her biri kendi dalında ekol...Ben şahsen arif sağı pek sevmem..Ama doğruyu söylemek gerekirse bağlamayı en iyi bilenlerden.
GÖNÜL_FIRTINASI: Evet.
MURAT YAŞAR: Neşet babaya ne denilebilir ki.. Başlı başına bir efsane. Ayrıca çok içten ,samimi ve yapmacıksız
GÖNÜL_FIRTINASI: Kısa, öz ve anlamlı.. Katılıyorum.
GÖNÜL_FIRTINASI: Gencebay klipleri hakkında neler söylersiniz peki gönül dostu..fazla olmamakla beraber...damakta tadı kalan eserler?
MURAT YAŞAR: Ben hep gencebayın yanlış yönlendirildiğini düşünenlerdenim...
GÖNÜL_FIRTINASI: Ne gibi?
MURAT YAŞAR: Gerek klip için parça seçimleri gerekse popstar olayının perde arkasında olan kişiler(kimler olduğuda malumdur)gerek katıldığı diğer magazinsel yerler.. Bir gencebay gizemi , otoritesi vardı.. Malesef o sihir bozuldu.
GÖNÜL_FIRTINASI: Bu durumdan muzdaribiz evet.
MURAT YAŞAR: İnsan bu kadar mütevazi ve içten olunca belkide karşısındaki insanı kırmamak adına bazı yanılgılara düşebiliyor.
GÖNÜL_FIRTINASI: kesinlikle..ama Üstad bu popstar yarışmasına gençliğe müzik adına birşeyler vermek için katıldığını açıkladı..vardır bir bildiği diye düşünüyorum..
MURAT YAŞAR: Mutlaka vardır..Onunda haklı olduğu yerler vardır..Mesela birçok arkadaşım itiraf ettiler..Biz gencebayın bu kadar bilgili olduğunu sanmıyorduk diye...Ama bizim kızdığımız oradaki ortam ve maruz kaldığı muameleler..Yanındaki insanlar konusunda daha seçiçi olma şansı varmıy dı bilemem ama en azından otoriteyi elden bırakmayacak sululuklara alet olmayacaktı. Yeri geldiğinde sesini yükseltmesini bilecekti.
GÖNÜL_FIRTINASI: Doğru. Sizce üstad kendi şarkılarını dinlerken ne hisseder?
MURAT YAŞAR: Ben olsam öncelikle başımdan geçenleri yada dinlediğimde beni alıp götüren yaşamımda fon oluşturmuş parçaları öncelikli tutardım..Ama o hepsine imzasını atan kişi olarak fazlada ayırım yapabileceğini sanmıyorum...Ama kendisininde söylediği gibi özelleri vardır.Mesela Ben topraktan bir canım, Gurbet yada Dertler benim olsun gibi eserler.
GÖNÜL_FIRTINASI: Hmm..
MURAT YAŞAR: Bizde her Gencebay parçasının ayrı bir yeri vardır. Hayatımın bir döneminde kendi kendime dedim ki şu yaşadığım olayları anlatsam acaba nasıl bir eser yapar diye ..Önümüzdeki ilk albümde ikimizden bir kalmadı eserini yapmıştı...yani anca bu kadar olur demiştim.
GÖNÜL_FIRTINASI: herkesin kendini bulduğu bir şaheser mevcut ..evt..örneğin bende ...nerden bileceksin..
GÖNÜL_FIRTINASI: Belkide ben son mecnunum belkide sen son leylasın zalim aşklar tarihine en büyük imza atansın... cümlesini kısaca tanımlayabilir misini?
MAZİYE ÖZLEM!
MURAT YAŞAR: İşte bu da günümüzdeki insanların hayata bakış açısıyla ilgilidir..Bizler sizlerden 3-5 gömlek fazla eskitmiş dinazorlar olarak belki sizlerden daha iyi hissedebiliriz bu duyguyu...Eskiden aşklar bir başka yaşanırdı...Tüm imkansızlıklara rağmen herşeyin tadı bambaşkaydı..İnsanlık başkaydı.Duygular başkaydı..İnsan sevdiği için birçok badireleri göze alırdı.Mesele o duyguyu o ruhu keşfedebilmek. Şimdi herşey teknoloji olmuş..Açıyorsun msn yi yüzyüze herkesle görüşebiliyorsun..biz telefonun bile her evde olmadığı dönemlerde birkaç satır mektubu birbirimize verebilmek için neler yapardık.. Hayat değişiyor, şartlar daha ağır, insanları geçim derdiyle yüzyüze bırakmışlar.. Sonrada insanlık bekliyorlar. Maziye özlem bu yönde var.
GÖNÜL_FIRTINASI: açıklamanız insanı nerelere götürdü..berhudar olun..
MURAT YAŞAR: Duygu o duygu. Anlatabildiysem ne mutlu bana.
GÖNÜL_FIRTINASI: anlattınız hemde çok derin..
MURAT YAŞAR: Çünkü uzun meseleler bunlar..Gencebayın felsefi yönü bu duyguları en güzel şekilde yansıtmasıyla bütünleşmiştir.
GÖNÜL_FIRTINASI: İdrak etmek en güzeli. Peki Leyla ile Mecnun şaheserini dinlerken ilk hissettiğiniz?
MURAT YAŞAR: Ben ilk filmi geldiğinde sinemada dinlemiştim...oradaki atmosfer daha farklı olabiliyor...Mesela yukardakilere bir örnek vereyim..Mecnun çölde esir düşmüş leyla leyla diye sayıklıyor..Yanımdaki kızım bana diyor ki ya adama bak esir düşmüş canından olacak eziyetlerin bini bin para adam hala leyla leyla diyor diye gülüyor...Hatta günümüzde bu görüntülere artık gülüyorlar..Bu da bizim millet olarak ne hale düştüğümüzün bir göstergesidir. O yüce duyguyu yaşayabilecek, hissedebilecek kaç kişi kaldı günümüzde?
GÖNÜL_FIRTINASI: maalesef..gerçekler acı olabiliyor.. Kalmadı gibi bir şey. Ne yazık ki
MURAT YAŞAR: Belki soruya tam manasıyla bir cevap veremiyorum ama buda hayatın gerçekleri değil midir..
GÖNÜL_FIRTINASI: ben yürekten katılıyorum üzülerek.. Diyelim ki şu an bir sanatkarsınız ve üstadı kendinize örnek almışsınız. Nasıl bir çaba ile kendisine yaklaşırdınız?
MURAT YAŞAR: Eğer yaptığım işte iyi isem (hani sanatkarım ya) öncelikle sanatımla kendisini etkilemeye çalışırdım..Üstelik kendi eserlerinden örnekler vererek..
GÖNÜL_FIRTINASI: Başka?
MURAT YAŞAR: Sonra onunla ortak bir konu bulur muhabbet etmenin ve bu muhabbetinde kalıcı olması yada bir abi kardeş dostluğunun adımlarını atmak adına bazı gelişmelerin ortak fikirlerin oluşabileceği konuları zikretmeye çalışırdım..Baktım olmuyor abi nedir senin bu arabesk mevzuundan çektiğin der bam teline basardım.
GÖNÜL_FIRTINASI:
MURAT YAŞAR: Oda bayağı birşeyler anlatırdı herhalde.
GÖNÜL_FIRTINASI: Gerçekten harika
MURAT YAŞAR: İlk aklıma gelenler bunlar zehra hanım..Önceden bilsem bu sorunun çıkacağını dersime çalışır öyle yazardım birşeyler.
GÖNÜL_FIRTINASI:
MURAT YAŞAR: Olmaz mı...Yapı olarak kavgacı bir kişiliğim vardı eskiden..(şimdilerle uyaroğlu olduk)..Her haksızlığa uğradığımızda herkesle en sert bir şekilde mücadelemizi verirdik de konu yada kişiler farklı olduğunda bu cesaretimizi herzaman bulamayabilirdik...Ve gene en güzel cevabı gencebay dizeleri yada eserleriyle verdiğim olmuştur çoğu zaman.
GÖNÜL_FIRTINASI: Hmm
MURAT YAŞAR: Mesela bir keresinde o zaman ki bir arkadaşımıza öldürdün beni yada sen bu aşka bu sevgiye layık değil sin dizeleriylede karşılık verdiğim olmuştur.
GÖNÜL_FIRTINASI: Etkileyici..
MURAT YAŞAR: Valla o zamanlar yazdığım kişi pekte etkilenmemişti. O suçlamalarına devam etmişti.
GÖNÜL_FIRTINASI: olsun..siz gönlünüzü koymuşsunuz ortaya bilmeyen bilmesin gönül dostu.
GÖNÜL_FIRTINASI: Gönül dendiğinde aklınıza gelen kelime nedir? tek kelime ile...
MURAT YAŞAR: GÖNÜL= AŞK
GÖNÜL_FIRTINASI: Hayatı tanımlatsak size, ve hayatın içindeki değerlerinizi sorsak?
MURAT YAŞAR: Hayat içinde tabiki çok önemli değerlerimiz olmazsa olmazlarımız vardır hepimizin..Önce aile kavramıyla başlamak isterim..Eş, çocuklar, anne, baba, kardeş..Hele çocuklar...Gencebayın en küçük fanatiği 10 aylık oğlum efe ..Takdimimdir..Benle beraber şarkılara eşlik etmeye başladı..Mırıldanıyor..Hayatın içindeki değerlere gelince öncelikle dürüstlüğü çocuklarıma aşılamaya çalışıyorum. Bunla beraber vatana millete faydalı evlat olması gerektiği biçimde hayatı kavramalarına yardımcı olmaya çalışıyorum. Manevi değerlerimize sahip çıkmaları gerektiğini her fırsatta dile getiriyorum.
GÖNÜL_FIRTINASI: En güzelini yapıyorsunuz..tam bir Gencebaycılık örneğisiniz.. Gönlünüze sağlık.
MURAT YAŞAR: Maksat hayatı en güzel şekilde yaşamaksa bununda yolunun paylaşmaktan geçtiği gerçeğini anlatıyorum.
GÖNÜL_FIRTINASI: Anlamak.. anlatmak.. gayemiz. Berhudar olun.
GÖNÜL_FIRTINASI: orhanabi.net nedir sizce?
MURAT YAŞAR: Ben siteyede yazmıştım...ORHAN GENCEBAY ın çok geniş bir ailesi var diye ..Ben bir bütün olarak görüyorum...Zaman zaman yaramaz çocuk olsak da isyan etsekte yaramazlık yapsakta her ailede olur böyle şeyler diyorum. Birazda söyleyene değil söyletene bakmak lazımdır diye düşünüyorum...
GÖNÜL_FIRTINASI: o sizin gönlünüzün güzelliğinden...sevmek karşılıklı..her birimizin gönlü bir..
HALKA, SANATCININ NASIL OLACAĞINI ÖĞRETMEYE ÇALIŞAN ADAM!
MURAT YAŞAR: Sene 1991..İki abimizle beraber fuarda pavyon vari bir yerde oturduk demleniyoruz.(benim arkadaşlarım genellikle benden 15-20 yaş büyük olur)..Gazinoya h.bulut gelmiş tesadüf o çıktı söylüyor..Hiç araştırmadan sorup sormadan girdiğimiz için bilmiyorduk sürpriz oldu..Tabi büyük sanatçıya kendisi bir kibir bir kibir....Adamlar, aileler fotoğraf çektirmek için yanına gidiyor doğal olarak..Gelen insanlara vebalı muamelesi yapıyor. O kendini sanatçı zanneden zavallı kendini beğenmiş gelenleri azarlama gafletinde bulunuyor.. Neden sonra oradaki insanlar onu kovmaktan beter ettiler tabii.
GÖNÜL_FIRTINASI:
MURAT YAŞAR: Başta ben bir provakatör olarak adamı yerle bir ettik deyim yerindeyse.. Ama birde babamıza bakın..
GÖNÜL_FIRTINASI: Tezat var
GÖNÜL_FIRTINASI: ortada
GÖNÜL_FIRTINASI: 2 zıt kişilik
MURAT YAŞAR: Tv de izliyorum bazen gelen misafir yada tanıdık başka biri yada bir çocuk ..Öyle bir sarılıyor ki öyle içten samimi ki ben izlediğim yerde onur duyuyorum.
GÖNÜL_FIRTINASI: evet...kim olsa
MURAT YAŞAR: İşte insan diyorum herşeyden önce insan
GÖNÜL_FIRTINASI: O değilmi tinerci çocuklarla klip çeken.. Onları saran. Ne diyelim ki... Karakter meselesi birazda.
MURAT YAŞAR: Evet.. Önce insan olmak çok önemli. Diğer sıfatlar peşinden gelir zaten.
GÖNÜL_FIRTINASI: Çok doğru.
GÖNÜL_FIRTINASI: Son olarak Gönül dostlarına neler söylersiniz?
MURAT YAŞAR: Gönül dostlarına müziğin kalbinin attığı bu sitede gösterdikleri ilgi alaka ve samimiyete öncelikle teşekkür ederim.Sıkılmadan yazımı okuyan tüm dostlarada ayrı bir paragraf açmak isterim.. Bu site tüm Gencebaycıların ortak olarak kullandığı nezih, elit insanların oluşturduğu araştırmacı kimliğiyle örnek teşkil eden nadide sitelerdendir.. Hoşçakalın,sağlıcakla kalın, Berhudar Olun...
GÖNÜL_FIRTINASI: Değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için sonsuz sevgilerimi sunuyorum gönül dostu..Engin bilgilerinizi bizlere sundunuz berhudar olun..sağlıcakla......

(0%)

News