Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Gönül Mecmuası - Haftalık Gencebay ve Gönül Dostu Dergisi
//Sayı - 15// 29 - Nisan - 2008 salıİ // 15 Kuruş // OrhanAbi.NET Kültür Yayınları
Tür: Röportaj || Röportaj no: R-0015
KONUĞUMUZ:SERDAR YILMAZ...
Sevgili Gönül Dostları
Bu Hafta Yine Gurbette Olan Bir Gönül Dostumuzu Ağırladık..Kah Duygulandık,Kah Düşündük..Kah Güldük..Güzel Bir Söyleşi Yaptık..Paylaşmanın Asaletini Yaşamaktayım..
MERHABA İLE BAŞLADIK...
GÖNÜL_FIRTINASI: merhabalar gönül dostu nasılsınız?
SerdarYılmaz: sagolun iyiyim, siz nasilsiniz?
GÖNÜL_FIRTINASI: teşekkürler iyiyim...röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok sağolun..
SerdarYılmaz: Rica ederim, ben tesekkür ederim teklif ettiginiz icin. Bu sekilde birbirimizi daha da iyi taniyor ve anliyoruz..
GÖNÜL_FIRTINASI: bir mukabil evet...ilk olarak sizi biraz tanıyalımmı?
SerdarYılmaz: Tabii. Adim Serdar, 21 yasindayim, Danimarka´da yasiyorum, burada dogup büyüdüm. Yakin aile cevremde burada yasamakta. Su an ögrenciyim. Kisa bir özet olarak
GÖNÜL_FIRTINASI: çok güzel...sizde gurbetçisiniz..
SerdarYılmaz: Evet, aynen.
FELSEFEMİZ...
GÖNÜL_FIRTINASI: lk olarak size Gencebay felsefisini tanımlatalım gönül dostu...nedir felsefemiz...
SerdarYılmaz: Gencebay´in demek istedikleri ortadadir, ama tabii kisiden kisiye bazi farkli algilamalar olabilir. Ama bu felsefede bazi temel taslar vardir ki sanirim hepimiz bu konuda ayni düsünceleri paylasiyoruzdur,o da herseyden önce hosgörüyü, sevgiyi ve saygiyi benimsemis bir düsünce yapisi. Insanin yasayacagi ortami rahat ve huzur dolu edecek bir bakis acisidir bu.Herkesin arzu etmesinin gerektigi bir bakis acisi, bir yaklasim biçimi.
GÖNÜL_FIRTINASI: kesinlikle katılıyorum...peki Gencebay'ı insanlara anlatmak, anlatabilmek; Gencebay'cılığın verdiği içgüdüsel bir hareket midir?
SerdarYılmaz: Bu noktaya dair ben forumda bazi konularda da yazdim; ben sanirim arkadaslarin arasinda Gencebay´i baska insanlara anlatmaya calismayanlar arasinda bulunan ender kisilerdenim. Böyle bir ugrasim acikcasi olmadi hicbir zaman.
Cünkü bazi seyler iki tarafli olmali diye düsünüyorum.Sen ugrasiyorsun duruyorsun,ama karsi taraf kuru bir "dogrudur" diyor geçiyor sonra söylediklerinin heba oldugu acikca ortada oluyor.O zaman da insan düsünüyor, "ben kime anlatiyorum, kime ugrasiyorum" diye.
GÖNÜL_FIRTINASI: o zaman Üstadı dinlemeyen biri ile hiç tartışmanız olmadı bu aşikar ortada öylemi gönül dostu...
SerdarYılmaz: Simdi söyle ki; (bunu da forumda arkadaslar biliyordur az cok), ailemi, yakin cevremi birak,uzaktan akrabalarimin bile Gencebay´a özel bir ilgisi ve sevgisi var.Ben böyle bir ortamda büyüme sansina sahip oldum. Hayatimda hemen hemen hic bir Gencebay karsiti veyahut Gencebay´a karsi önyargili davranan insanlar görmedim desem abartmis olmam.
Bazi istisnalar olmustur, ama onlar bile saygi sinirini asmamislardir.Diger tarafta da zaten Danimarka´li insanlar var, onlarin müzige yaklasimi ise cok daha güzel ve acik. Ister yerli olsun ister yabanci, yeniliige,degisiklige açik ve aç insanlar. Gencebay´i da dinlettigim bir cok insan oldu, özellikle de müzikten anlayan insanlarin büyük bir hayranligi oldu. Dolayisiyla bu cevreden de beni bir tartismaya itecek bir cesit tepki almadim su ana dek..
GÖNÜL_FIRTINASI: anlıyorum... şöle sorayım o zaman sizce Gencebaycılık insanda bağımlılık oluşturur mu?
SerdarYılmaz: Gencebaycilik derken kastimiz önemli burada.Eger kastimiz felsefesiyse bagimlilik olmasi ne ala,keza o felsefe, dedigimiz gibi hayatin ve insan duygusunun ve davranis biciminin güzelliklerini ortaya dökmek isteyen bir felsefe.Gencebay´in görüsleri ve felsefesi sonucta görülmemis ve herseyden siyrilan ve degisik olan bambaska seyler degil,Gencebay hayati güzel yasamanin bazi temellerinin altini çizmek istemistir "sadece", bunda da basarili olmustur.Bizler de kendisiyle yakindan ilgilenen insanlar olarak Gencebay´in müzigi disinda gerek eserlerinde bu görüsleri yansitan sözlerinden gerek bizzat yasam tarzindan etkilenerek bu güzel yasam felsefesini bir daha keşfetmiş olduk..
belki bazilarimiz bunu Gencebay ile farketmis ve bundan sonraki hayatimizda hayatimizin alacagi sekli üzerine daha farkli düsünmeye baslamisizdir.Yani Gencebay ve durusu bizlerE bir sekilde yön vermis olabilir,ki zaten bunu yaptiracak da bir durusu ve kisiligi fazlasiyla vardir Gencebay´in.Yani bu baglamda, bizim benimsedigimiz bu felsefe; Gencebay´cilik bagimlilik olusturacaksa ne mutlu.
Ki zaten, sorunun özüne gelecek olursak
GENCEBAYA İNDİK NEBZE NEBZE...
GÖNÜL_FIRTINASI: doğru...anlamak anlatmaktanda öte gibi bir şey...onu bilmek hayata geçirmek..kısacası SEVMEK...Üstadın kişisel özellikleri arasında kendinize yakın bulduğunuz yönleri var mı?varsa neler?
SerdarYılmaz: Güzel bir soru. Aslinda var bayagi, ama su an aklima getirmekte güçlük çekiyorum doğrusu. Ama kendisinin astrofizikle ve bilimin bir cok dallariyla ugrastigini biliyoruz,bunlara yakin bir ilgi duydugunu ve gerektiginde sözlerinde bunlara da degindigine zaman zaman sahit oluyoruz. Ben de su an fizik okuyorum, Gencebay´in ilgi duydugu diger bazi dallara da bir yakinlik hissediyorum.Mesela bu bakimdan vardir Orhan abimizle bir yakinligim.
GÖNÜL_FIRTINASI:
özel yaşamı ile pek gündeme gelmeyi sevmiyor Üstad..fakat sanat camiasında olduğundan bir sürü haberleri çıkmakta...
SerdarYılmaz: Bunlar süphesiz yeni seyler degil. Ünlü iseniz ve medya diye birsey var ise, ve medya yapisi bildigimiz bu sekildeyse ünlülerin üzerine de ya bu yandan ya diger yandan bir sekilde gidilmeye çalisilir.Gencebay da bu camianin en önde gidenlerinden biriyse bu tarz "haberlerin" olmasi dogal.Gencebay yillardir bu haberlerden ya uzak durmayi ya da siyrilmayi iyi basarmistir,neticesinde kisiliginde fazla "malzeme" verecek bir durum da yoktur çok sükür.
GÖNÜL_FIRTINASI: doğru...yine de bazı haberler canını sıkmış olacakki konuşmama kararı almış...duyduğumuz kadarı ile...üzülmüş...bu çok kötü
SerdarYılmaz: Sanirim "annesini ziyaret" konusu sonrasi aldi bu karari. Insani konusmama durumuna da getirebiliyor ne yazik ki. Ama tepkisinde haklidir,keza ortada bir yalandan baska birsey yoktu.
GÖNÜL_FIRTINASI: evet...insanı kırmak kolay
SerdarYılmaz: Insanlara olan güzel iliskilerimi daha cok kucaklardim,daha çok sahip çikardim sanirim.Ki yapmiyorum degil,yapmak için elbet elimden geldigini yapiyorum,ama yine de insaniz, zayifiz, bazen güzelliklere ayirmamiz gereken vakti tam olarak ayiramayabiliyoruz,kendimizi ve nefsimizi gerektiginden daha fazla da düsünebiliyoruz.
GÖNÜL_FIRTINASI: hoş bir cvp gönül dostu
SerdarYılmaz:
GÖNÜL_FIRTINASI: hımm..
anlatılmak isteneni gönül dostları kendi aleminde böyle anlıyor o zaman
SerdarYılmaz:
HAYAL MEYAL
GÖNÜL_FIRTINASI: sizce Üstadın şaheserleri arasında sevgiliye olan özlemi en güzel en derin anlatan en enfes şaheser hangisidir
SerdarYılmaz:
GÖNÜL_FIRTINASI: hepsi cvbını kabul etmiyoruz
SerdarYılmaz:
Elbet hepsini diyemem, ama bazi "daha agir basanlar" vardir diyebilirim muhakkak. Bu soru bir arastirmayi isteyen bir sual bence, simdi ne desem tatmin edici olmaz.Insanin ruh haline göre de bazi- ve derinden etkileyen degisik degisik eserler olabilir. Bana göre böyle bir "en" eser yok yani, kusura bakma,soruna tatmin eden bir cevap yazamadim
GÖNÜL_FIRTINASI: hayır
SerdarYılmaz: Yalniz..! Gencebay´in en duygulu okudugu bir eser vardir ki bana göre, bu da "Asla"´dir bence. Burada sevgiliye bir kirginlik bariz sekilde ortadadir, "asla geri dönemem artik", ama ayni zamanda bu sözleri sesiyle öyle bir yansitis sekli vardir ki.. Öyle bir duygu yüklüdür ki.. Ortada sadece bir kirginlik ve ayrilik yoktur.Gencebay´in sesinden, sesindeki o renkten aslinda sevdigine ne kadar çok bagli oldugunu aslinda kavusmayi arzuladigi ortadadir bence.. Sözler ile sesteki duygu sanki baska seyleri anlatiyor bu yorumda. Eser harika yorum da...
GÖNÜL_FIRTINASI: evet bencede...ek olarak ..vaktinde gel sevgilimde diyorum
SerdarYılmaz: Vaktinde Gel Sevgilim de çok güzide bir eserdr, evet.
GÖNÜL_FIRTINASI: Şimdi yer değişelim
SerdarYılmaz: Afallardim, kendimi bile tanitamadan yanimdan uzaklastigina tanik olurdum
Ama
GÖNÜL_FIRTINASI: bende öyle gönül dostu ama ..mecbursunuz dergi yetişecek,editörsünüz..acele edin...
SerdarYılmaz:
GÖNÜL_FIRTINASI: başka..
SerdarYılmaz: Tabii editör olarak genis kitlelerin ilgisini amaçlayan bir mevzu üzerine soracak olsaydim sanirim yine o klasik ve kliselesmis magazinsel sorulari iletirdim kendisine... Insanlar galiba bunu okumaktan hoslaniyor veyahut "hoslandiriliyor". Yani o gözlügü takmis olsaydim öyle sorardim. Ama halka ne verirsen halk da ona bir süre sonra alisiyor.ben de bir editör olarak bir ilk yaratip böylesi ilginç ayrintilara dair sorular iletebilirdim yani... Sonuçta artik dünya alem biliyor arabesk mevzusunu v.s v.s.
GÖNÜL_FIRTINASI: haklısınız doğru bir yaklaşım...
SerdarYılmaz: ama söyle de birsey var: Bu gibi sorulari yöneltmek için editörün de ilgili bir Gencebay severi olmasi gerekecek. Yoksa kimin aklina gelsin böyle bir soruyu sormak
GÖNÜL_FIRTINASI: İnternet aleminde, özellikle Gencebay sitelerinde karşılaştığınız ilginç olaylar varmı varsa paylaşırmısınız gönül dostları ile?
SerdarYılmaz: Ilginç derken?
GÖNÜL_FIRTINASI: mesela ben eski yazılarda orhan gencebay öldü gibi bişey okumuştum ...
SerdarYılmaz: Anladim (Allah gecinden versin). Söyle bir anim var:
Gencebay´i bilinçli olarak takip etmeye basladigim ilk yillarda internete resmi siteye girmistim, yil da 2000 veyahut 2001 idi, hatirlayamiyorum, ziyaretci defterine bir bayan isimli sahis Gencebay´i çouklugundan beri tanidigini sölüyordu ve Gencebay´in dogum tarihinin aslinda 1944 degil 1942 oldugunu diyordu tüm samimiyetiyle.. Yazisinda da dogrudan Gencebay´a bir eski arkadasi olarak hitap ediyordu. Çok dikkatimi çekmisti, hala bazen düsünürüm bu yaziyi. Inanip inanmamak degil, ama üslubu çok kibardi ve sanki eski dostunu yillardir görmemis edasiyla yaziyordu. O küçük ve "ergenlik" yaslarimda beni etkileyen bir yazi olmustu
GÖNÜL_FIRTINASI: ilginç ama..o yaşlarda insan merak ediyor evt..
SerdarYılmaz: Evet, insan o evrelerde daha degisik algiliyor bazi olaylari.
GÖNÜL_FIRTINASI: peki ..Yıllardır gönül dostlarının haklarının biriktiği cephede, gönlünüz ile mücadele ediyorsunuz, bozuk giden düzenin düzelebilmesi adına. Sizce düzelecek mi?
SerdarYılmaz: Her iyi niyetli insanin arzusu böyledir. Ama insanligin tarihine bakarsak böyle gelmis böyle gitmis.Düzelmesi bence bir ütopik düsünceden ve yaklasimdan öte birsey degildir,hayaldir. Ama düzenin tamamen yerle bir olmamasi için de bu ümitlerin yasamasi ve en azindan bir denge bulmaya ve olusturmaya çalistirılmasi gereklidir.Yani bir nevi: bizler herseyin güzel olacagini ümit edip bundan yola çikarak yaptigimiz mücadele sayesinde düzenin yerle bir olmasini engelliyoruz. Ama "düzenin hiç bir zaman ideal bir safhaya ulasamayacagi" gerçegini kabul edip hiç birsey yapmasaydik da iste o zaman da düzen tamamiyle yerle bir olurdu. Bizim bu iyi niyetli yaklasimimiz kötülügün herseyi alip götürmesine engeldir.Dolayisiyla ümitli olmak ve bu dogrultuda mücadele etmek tek gerçektir.
Bunlari ancak Kiyamet düzeltecek anlayacagin
GÖNÜL_FIRTINASI: eheh..doğru söze ne denir ki..
GÖNÜL_FIRTINASI: şu an bir Gencebay şarkısı mırıldanma şansınız olsa bizde buralardan duyabilsek hangisi olurdu..
SerdarYılmaz: Kördügüm. Bugün aklimda bu saheser vardi nedense..
GÖNÜL_FIRTINASI: süper...
DÖNMEYEN YILLAR...
GÖNÜL_FIRTINASI: Dönmeyen Yıllar adlı şaheserin sizde bıraktığı etkiler...neler
SerdarYılmaz: Aslina bakarsaniz Gencebay ile bilinçli olarak tanismaya vesile olan ilk saheserlerden biridir bu eser. Tabii orjinal versiyonu.Özellikle o versiyonu her dinleyisimde o "Gencebay´i yeni kesfetmis insan" sevincini ve farkliligini hissettigim günleri anarim
GÖNÜL_FIRTINASI:
SerdarYılmaz:
GÖNÜL_FIRTINASI: sevgili idam mahkumu gönül dostumuz da ensturmansal olanını yolladı bana mükemmeldi
SerdarYılmaz: O eser her haliyle mükemmeldir, toprak gibi
GÖNÜL_FIRTINASI: hiç bir şey yapmadan dinle...sözsüz bile ben burdayım diyen bir şaheser...
SerdarYılmaz: Kesinlikle...
Zaten Gencebay´in müzigidir beni herseyden önce etkilemis ve kendine baglamis olan. Müzigi ile, sözleri ile anlatmak istediklerini fazlasiyla basaran bir insan Gencebay.. Müzigi ruhundakileri eksiksiz biçimde yansitabilmekte. Bu Allah vergisi müthis bir yetenektir.
GÖNÜL_FIRTINASI: aynen gönül dostu bu konuda tek yüreğiz...gönül dostları ile..
ben onu sevmeyi dinlemeyi de bir sanat olarak görüyorum şahsen...
SerdarYılmaz: Insan yaratilis itibariyle güzel müzigi ve gürültuyü ayirtedebilme özelligine sahip bir varlik.Müzik Allah´in yarattigi her bir canli için yaratilmistir muhakkak,bundan en büyük nasibini alan da süphesiz yaradilanlarin en gelismisi olan insandir.Insan güzel frekanslar ile bütün frekanslari içeren gürültü dedigimiz seyin farkli oldugunu bilir. Simdi lafi nereye getirmeye calisiyorum
GÖNÜL_FIRTINASI: merakla bekliyoruz
SerdarYılmaz: biraz karisitiyorum, kabul
GÖNÜL_FIRTINASI: ilki diyorum ben
PES...
GÖNÜL_FIRTINASI: Geçenlerde sitemizde yayınlanan bir haberde, bir köpeğe acı çektirerek hatta onu öldürerek sanat yapılmak istenmiş. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
SerdarYılmaz: O hayvancagiz zaten en büyük sanat örneklerinden biridir. Her canli essiz ve akilalmaz bir sanat eseridir. O sanat eserlerini alip bozarak, iskence ettirerek sanat yapiyorum demek kadar sacma ve sapikça bir düsünce olamaz. Siddetle kiniyorum.
GÖNÜL_FIRTINASI: esefle evt...kurbanlık hayvanlara bile zulmetmeyiniz diyor HaK Teala...yazık diyorum..
İDEALİNİZ...İLGİ ALANLARINIZ
GÖNÜL_FIRTINASI:EN BÜYÜK İDEALİNİZ NEDİR...gönül dostu ?
SerdarYılmaz: Hem kendime, hem çevreme hayirli olacak bir yasam sürdürebilmek ve öylece bitirebilmek..
GÖNÜL_FIRTINASI: ne kadar güzel..müzik dışında ilgi alanlarınız...boş vakitlerinizde neler yaparsınız?
SerdarYılmaz: Fizik dalina olan ilgim tabii hobi niteliginde de diyebiliriz, yani bunu devre disi birakamam,ama hayat sadece bundan ibaret degil elbette; Fanatik bir Galatasaray´liyimdir
GÖNÜL_FIRTINASI: spor evt..güzel...
ORHANABİNET
GÖNÜL_FIRTINASI: sitedeki üyelerimiz hakkında neler söylersiniz,gayet uyumlu bir üyesiniz...
SerdarYılmaz: bu kaliteli ve istikrarli ortami yaratan bu üyelerdir. Bütün gönül dostlarina sükranlarimi iletmek isterim, hep böyle kalalim.
GÖNÜL_FIRTINASI: orhan abi net nedir sizde?
SerdarYılmaz: bu forum ve olusturdugu ortam Gencebay´ciliga yakisan yegane forumdur. Gencebay´in konusulmasi gereken yönlerine agirlik veren tek forumdur. Gencebay hakkinda - kendimizce - egrileri ve dogrulari konusmayi beceren yegane forumdur..Orhanabi.net Gencebay´i gerçekten anlamis insanlari toplamayi hedefleyen bir yerdir. Gencebay´i kavramis insan gelecek ve Gencebay´i, müzigini, felsefesini her yönüyle konusacak, tartisacak. Burada kimseye "Gencebay şudur, gencebay şu degildir" anlatma derdi yok, Orhanabi.net bazi seylerin aşildigini,artik ayiklama süresinin geldigini,mecbur bazi yaklasimlarin da filtreden gecmeyecegini saglayan radikal bir harekettir.
GÖNÜL_FIRTINASI: enfes bir tanımlama sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum..yüreklerimiz bir..
SerdarYılmaz: berhudar olun..
GÖNÜL_FIRTINASI: mecmuamızı nasıl buluyorsunuz her hafta ayrı bir üye..ayrı kişilikler fakat tek bir yürek hepside...neler söylersiniz...
SerdarYılmaz: Mecmua fikri ve hareketi harika bence. Çok orjinal bir fikirdi, zaten Orhanabi.net "konseptinin" de farkliligini ve genis ufkunun altini çizen bir hareketti. Bu fikri hayata geçiren röportajlar sahibi Sizi de çok kutluyorum. Insanlarin farkli yönlerini ortaya yanistabilmek adina çok dogru ve ilginç sorular iletiyorsunuz. Bu söylesilerin devamini merakla bekleyecegim sahsen bir forum sakini olarak..
GÖNÜL_FIRTINASI:
SONSUZ TEŞEKKÜLER...keyifli bir sohbetti söyleşiydi...zamanınızı bizlere ayırdığınız için çok çok saolun...berhudar olun...gönül dostu...buralardan siz gurbetteki gönül dostlarımıza sınırsız sevgilerimizi yolluyoruz...
SerdarYılmaz: Ben tesekkür ederim, ben de çok keyif aldim. Aleyküm selam. Zaten gurbette de olsak gönüllerimiz bir, sagolun. Herkese selamlar ve saygilar..
GÖNÜL_FIRTINASI: Allaha emanet olun...sağlıcakla kalın..
SerdarYılmaz: Sagolun, siz de. Berhüdar olun
SON...

(0%)

News