Gönül Mecmuası - Haftalık Gencebay ve Gönül Dostu Dergisi
//Sayı - 2// 14 - Ocak - 2008 Pazartesi // 15 Kuruş // OrhanAbi.NET Kültür Yayınları
Tür: Röportaj || Röportaj no: R-0003
Konuğumuz, İdam Mahkumu: Ömer Faruk EROL
Sitemiz Kurucularından, İdam Mahkumu: "Bir Diğer Yanım 'Yargısız İnfaz'dır..."
Bu hafta site kurucularımızdan biri olan sayın ''İdam Mahkumu'' ile güzel bir söyleşi yaptık..Derinden derine,beyazdan bembeyaza indik...Gönül dedik,yürek dedik,hayat dedik..Bu söyleşimizi siz değerli gönül dostları ile paylaşmanın asaletini yaşmaktayım...
HAL HATIR SORDUK!...
Gönül Fırtınası: Merhabalar sayın İdam Mahkumu nasılsınız?
İdam Mahkumu: Teşekkür ederim,iyiyim,siz nasılsınız?
Gönül Fırtınası:Teşekkür ederim bende iyiyim,öncelikle şunu belirteyim bu benim ilk röportajım şimdiden bir hata edersem affınıza sığınırım..
İdam Mahkumu: Rica ederim..Buyrun..
MERAK ETTİK NEDİR ''İDAM MAHKUMU''...ÖZÜMSEDİK YA HANİ EN DERİNDEN...
Gönül Fırtınası: Öncelikle sitedeki isminizin anlamını kısaca bizlere anlatır mısınız? yani Gencebay şarkısı anlamı dışında neyi simgeliyor sizde?
İdam Mahkumu: İdam Mahkumu adlı rumuzumu soruyorsunuz sanırım...
Gönül Fırtınası: Evet...
İdam Mahkumu: Bu isim; Benim duygularımı yüklediğim değerleri içerisinde barındıran, benim için oldukça anlamlı bir isim..Orhan Gencebay'ın, unutulmaz bir şaheseridir..
"Dertleri dermanla verensin Tanrım, bir zalim kulunu çok seviyorum..."
Bundan 3-4 yıl kadar evvel, 14 Nisan 2004'de Yürekten Olsun albümü çıktığında; İşte be buyum demiştim"
"İdam Mahkumu..."
O dönemlerdeki manevî halimi yansıtan özel bir eserdi.Bir o kadarda müzikal açıdan üst düzey bir şaheserdi..Yürekten Olsun albümünün zirve eseridir, diyebilirim..
Gönül Fırtınası: Peki..
İdam Mahkumu: Sanırım siz bir de Gencebay şarkısı anlamı dışında diyede sormuşsunuz?
Gönül Fırtınası:Evet yinelemek üzereydim...
İdam Mahkumu: Şimdi; "İdam Mahkumu" kelimesi aslında bünyesinde farklı anlamlar barındıran bir ifade..
Bazıları için bir sapığa verilen isim; bir katile verilen isim, ya da insanlık suçu işlemiş bir teröriste verilen isim olabilir...
Fakat, elbetteki ben insanlık suçu işlemiş biri değilim!
Gönül Fırtınası: Önemli olan sizce gönülde verilen anlamdır değil mi?
İdam Mahkumu:Gayet tabii. Ve gerçekten bir mahkûm değilim.
Gönül Fırtınası: Yürek mahkumu desek acizane!
İdam Mahkumu: İdam Mahkumunu ben bir de "Yargısız infaz" felsefesiyle birleştirmişimdir..
Gönül Fırtınası: Açıklarmısın biraz?
İdam Mahkumu: Yani birine bir yalnış yapmışımdır...Özür dilemek için yola koyulmuşumdur.. Fakat karşıdaki sahış beni yalnış anlamış; "Yargısız infaz" yapmış; Ve beni; "İdam'a Mahkûm" etmiştir. Burada ki 'Mahkûm'; ölümünü bekleyen bir mahkûm değil;Aksine, af çıkmasını bekleyen bir mahkum..
Ve "Adaletin Bir Gün Tecelli" edeceğine inanan bir mahkum...
Gönül Fırtınası: Açıklamanız bizi nerelere götürdü anlatılması imkansız..
İdam Mahkumu: Anlıyorum..
Gönül Fırtınası: Zaten Gencebay demek anlam demek tabiri caizse...
İdam Mahkumu: "İdam Mahkumu" sözünü altında benim için bir de şu özel anlam yatar; "Ne Berat Edilen, Ne de Öldürülen Mahkum.."
Gönül Fırtınası: ''Gönül Mahkumu'' yine aynı yere çıkıyoruz!
İdam Mahkumu: Üzerine atılmış bir iftira, bir suç var.. Biri bu yalnışdan dönüp onu ne beraat etmiş yani serbest bırakmış ne de onu öldürmüş..Bu kötü birşey.. Arada olmak, arada kalmak..
GENCEBAY FELSEFESİNİ ATLAMADIK..ANLAMANIN ASALETİNİ PAYLAŞTIK...
Gönül Fırtınası: Peki size desem Gencebay felsefesini iki kelime ile tarif edin ne dersiniz kısaca?
İdam Mahkumu, Gencebay'ı; evrenin en önemli teorisiyle ilişkilendiriyor:
İdam Mahkumu: Gencebay Felsefesi; Big Bang teorisinden (büyük patlamadan) kopan parçaların, ezgilere ve sözlere dönüşmüş varyasyonudur..
Gönül Fırtınası: Çok güzel..
.
Gönül Fırtınası: Hepsi anlamlı bunun idrakındayız fakat bir şaheserini seçme şansınız olsa idi hangisi olurdu?
İdam Mahkumu: Seçmeden kastınız? Yani benim için özel ve üst düzey olan mı?
Gönül Fırtınası: Evet sizin için çok anlamlı ve özel !''İdam Mahkumu'' dışında
İdam Mahkumu: Bu zor bir soru
Gönül Fırtınası: ...
Beni Gencebay tutkunu yapan eserlerin başında "Kader Diye Diye" Gelir...
İdam Mahkumu: Fakat şöyle bir düşünecek olur isem; beni ilk Gencebay tutkunu yapan eserlerin başında şüphesiz "Kader Diye Diye" gelmiştir...Benim nazarımda ayrı bir yeri vardır.
SİNAMASIZ BİR SÖYLEŞİ OLUR MU? BİR NEBZE OLSUN ATIŞTIRDIK...
Gönül Fırtınası: Kader Diye Diye çok güzide bir parça...size yürekten katılıyorum,peki sinama ile aranız nasıl?
İdam Mahkumu: Gayet iyi..Yakından takip ederim, hemen her pazar bir filme gitmeye çalışırım.
Gönül Fırtınası: Peki yeşilçam filmleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
İdam Mahkumu: Çok şey
Gönül Fırtınası: Asıl sorum Gencebay filmleri aslında...genellikle biliyorsunuz konular hep aynı...
Yeşilçam bir tutkudur... Vazgeçilmezdir...
İdam Mahkumu: Yeşilçam bir klasiktir. Bir tutkudur,vazgeçilmezdir. Biz Türk Milletinin duygularını yansıtan özgün yapılardır.
Gönül Fırtınası: Kan davaları,karşılıksız sevgiler ...
İdam Mahkumu: Bu konuların mükerrer olmasının sebebi;Türk halkının genelde aynı şeyleri yaşamış olmasıdır. 70'li yıllarda kaç Türk uzaya gitti, Kaç Türk zamanda yolculuk yaptı?
Gönül Fırtınası: Evet haklısınız fakat ben birazda senaristlerin aynı konu üzerinde diretmelerini yalnış buluyorum..
İdam Mahkumu: Türk halkı hep aynı şeyleri yaşadı ve yaşıyor.. Yoksulluk, fakirlik, düşkünlük, çaresizlik...
Gönül Fırtınası: O zaman sadece fakir kız zengin adam ya da fabrikatör kız fakir adam söz konusu değildi birazcıkta ezbercilik yapılmış kanısındayım..
İdam Mahkumu: Ve birazda arz talep meselesi Zehra hanım... Fakir kız, zengin oğlan konusunu,Ayhan Işık ve Fatma Girikle,Samanyolu şarkısı ile bir film yapıp, 2008 Amerikasının gençliğine bir seyrettirin, ondan ne anlayacaklar.. Ama biz Türk halkı çok şey anladık ondan..
Ve halada anlıyoruz..Son zamanlarda yeşilçam arayış içerisinde ama bakın yeşilçam en özgün eserlerine 1960 sonları 80 ortalarına kadar yapmıştır.60 sonlarındaki kırsal filmler, 70 ortalarındaki sanat ağırlıklı, hafif batı kıvamı eklenmiş o aşk filmleri, 80 ortalarına doğru çevrilen polisiye-dram-aşk filmleri.. Yeşilçam da bozulma; 70 sonlarındaki paragöz film yapımcıları ile başladı ve 80 başlarından, 80 sonlarına kadar devam eden cinsel içerikli filmler bunun en iyi örneği..80 ortalarında birden türeyen arabesk filmler.. Bülent Ersoy'un bile arabesk filmi var..
HAYATI TANIMLATTIK...TANIMLAR İÇİNDE KAYBOLDUK
Gönül Fırtınası:
İdam Mahkumu: Hayatın anlamını mı?
Gönül Fırtınası: Evet..
İdam Mahkumu: Aslına bakarsanız, kilit bir soru sordunuz... Bu günlerde kafama takılan en büyük muamma buydu..
Gönül Fırtınası: Ne açıdan?Kısaca anlatsanız.. Gönül dostları da bilse bir nevi..
Beynimin içinde kurduğum özel çalışma ofisimde; evreni sorgulamaya başladım...
İdam Mahkumu: Evreni sorgulamaya başladım..
Bu yaşımın verdiği özel bir durum mu..bilmiyorum...Daha öncesinden yoktu..Fakat son zamanlarda kendime sorular sorup,beynimin içinde kurduğum özel çalışma ofisimde cevap arıyorum..
Gönül Fırtınası: Cevap alabiliyor musunuz ?garip bir soru oldu ama..
İdam Mahkumu: Bazen, bazen tıkanıyorum!
Gönül Fırtınası: Peki sizi bu düşünceye iten ilk şey ne oldu?
İdam Mahkumu: Bazen beynimin devrelerininin ısındığını fark ediyorum Zehra hanım..
Gönül Fırtınası: Her insanda olduğu gibi diyelim ...
İdam Mahkumu: Evet.. Bu bende 1-2 yıl kadar önce başladı aslında..
Gönül Fırtınası: Neden doğduk, niçin yaşıyoruz ve nereye gidiyoruz gibi mi?
İdam Mahkumu: Evet..Bu tür sorular sormak, cevap aramak. Bulmak ya da bulamamak.. Bulduğum cevapları bir puzzle gibi birleştirip gerçek gücü aramak..
ALLAH(c:c) ADINIDA ANDIK..O Kİ EN GÜZELDİR,EN ÖZELDİR!BİLDİK SÖYLEDİK...SEVDİK..KADER DEDİK...KADERİMİZİN OYUNU DEDİK...
Yaradan'ı arıyorum...
Gönül Fırtınası: Yaradan gönüldedir yani ONU BULMAK İSTEDİĞİMİZ YERDE!
HAK TEALA(c.c) buyurmuş '"Yerlere, göklere sığmadım; ama mümin kulumun kalbine sığdım."
NE GÜZEL BİR KELAM!!!
İdam Mahkumu: O işin manevi kısmı Zehra hanım.. İnanmayan birine "yaradan senin gönlünde" diyerek onu iknâ edemezsiniz... Çünkü ateizmin baş kurallarından biri, beyinlerinden "inanmak" kelimesini silmek, yerine "bilmek" felfesini yerleştirmektir. Bir ateiste "yaradan senin içinde, görmüyorsun belki ama, sen orada olduğuna inan" demek doğru olmaz... Evrende "bilgi" esastır. Herşey bir bilgiye dayalıdır. Nedir bu bilginin kaynağı? bunu aramak lazım gelir.
Gönül Fırtınası: İnanmayan bir kul bile zor anında yada dara düştüğünde ALLAh diyor. Çünkü her insan acizdir kendinden üstün bir varlığa tapma içgüdüsü taşır...
İdam Mahkumu: Şimdi; Zehra hanım, bir konuda görüş ayrıcalığına düşüyoruz... Ben "Ateist" değilim ve evrende işleyen "ihtimaller hesabı bütününün" bir formülü olduğunu, bu formülünde yüce yaradanın bildiğini, daha doğrusu evrenin tüm bilgisinin tek bir noktadan tüm kahinata saçıldığı kanısındayım. Ki Gencebay'da aynı şeyi söylüyor ;" kader tüm hayatın olaylar zinciri, en büyük gerçekse olup olmamak..." derken.
Fakat ateizm felsefesinde "İnanmak" diye birşey yok. "bilgi"var...
İdam Mahkumu: Bir Ateist normal zamanda "Tanrı" bilincinde değilken, başı dara düştüğünde "Allah" dan yardım dilemesi kendiyle çelişmesidir. Böyle bir insana "Ateist" denilmez "asi müslüman" denir. Ateistler için kahinatta bir sürkülasyon vardır, tanrı yoktur. Bir yaratıcı yoktur.. Kahinat tesadüfen varolmuş, ve öylede devam ediyordur. Ve edecektir..
Gönül Fırtınası: Peki insan kaderini kendi mi yazar sizce?ya da insanın kaderdeki rolü nedir?
İdam Mahkumu: Bu soruyu Yaradanın varlığına inanan biri olarak şöyle izah edeyim;
Kader, ihtimaller hesabı bütünüdür...
Kainat var olmadan önce;
Yüce Yaradan tüm ruh alemini yaratırken onların kaderini de yaratmıştır... Sonsuz ilmî ile..O'nun iradesi ve bilgisi sonsuz ve sınırsızdır.Oysaki bizim ki cüz-i iradedir.İnsan dünyaya geldiğinde kendi kaderinin kendi kaderini kendi çizer;oysaki yaşayacağı herşey aslında belkide trilyonlarca yıl evvelinden yazılmıştır..
Ama insan cüz-i iradesiyle kendi kaderini dilediği gibi yaşar..Bunu yönlendirir !
Gönül Fırtınası: Evet kesinlikle..
İdam Mahkumu: Şimdi ben kendimi çıkıp binanın çatısından aşağı atsam, sonrada "benim kaderim buymuş.." desem bu saçmalık olur..
Gönül Fırtınası: İnsanlık maalesef bunun arkasına sığınmakta..ufak tefek dediğimiz yaralarda bile kaderin arkasına gizlenmekte ve de bunu kadere yüklemekte..asiliğe doğru yol almakta..çok yazık!!
İdam Mahkumu: Kader, tüm hayatın olaylar zinciri..
Gönül Fırtınası: Gencebay da şarkılarında bunu belirtmekte hepimizin bildiği gibi..yaşamak..anlamak..
İdam Mahkumu: Evet...Şimdi bu konuda şunları dile getireyim..Gencebay; "Kader diye diye geldik bu kapkaranlık günlere..." diyor meselâ..
Gönül Fırtınası: Ne güzel söylüyor...idrakına varmak daha da mutlu kılıyor bizleri..
İdam Mahkumu: Gencebay kadercidir..Allah'ın sonsuz ilmiyle herşeyi bildiğine inanır. .Ama birşeylerin arkasına " kaderim bu" diye sığınmak acizliktir...İnsan gücünün yettiği mertebede kendi kaderini kendi çizer!
Bir yer varki; gücün yetmez... Bozamazsın kaderini...
Ama...bir yer varki gücün yetmez, bozamazsın kaderini...
Gönül Fırtınası: Katılıyorum aynı zamanda bozamazsın beni dünya diyorum gencebay şarkısı ile!
İdam Mahkumu: Bir diğer şarkısında Gencebay;
"Kadere bak, kadere bak.. Çok çektirdi ikimize.. Şimdi özür diler gibi sevin dedi gönlümüze.." diyor...
Gönül Fırtınası: Evet diğer yandan da ''Bana Kaderimin Bir Oyunu Mu Bu''!ne hoştur sözlerdeki anlam...
Dinamik ve Statik Kader vardır...
İdam Mahkumu: Evet bana kaderimin bir oyunu mu bu diyor.. Burada bahsettiği kader," insanoğlunun asla değiştiremeyeceği bir kader" Evet, aynen.. Kaderin oyunu değişmez. Ama bir de insanoğlunun elinde olan gücünün yetebileceği düzeyde bir kader var..Dinamik kader denilebilir..
Gönül Fırtınası: Dinamik...ilginç ama bi o kadarda hoş bir benzetme..
İdam Mahkumu: Diğerine ise, statik kader diyebiliriz..
Bu konuda diyeceklerim bu..
Gönül Fırtınası:Peki son olarak insanlar neden Gencebay dinleme gereği duyarlar sizce?Nasıl duygulara hitap eder Gencebay şaheserleri..bir nevi kendimide kastetmekteyim..onurla ..şerefle...
İdam Mahkum'un ilginç Gencebay dinleme açılımı; "Gencebay'ı üç insan dinler...."
İdam Mahkumu:Gencebay'ı üç insan dinler..
Bir;Dinlemek isteyen insan,
İki;Anlamak isteyen insan,
Üç ise;Anlamak için dinleyen insan..
Gencebay; müziğiyle aslında her türden insana hitap edebilecek yapılar ortaya koymuştur. Müziği evrenseldir.. Tartışılmaz.. Felsefesi ile taa Yunan mitolojisinden tutunda, Yunus Emreye, Karacaoğlana, Mevlanaya kadar uzanır...günümüze kadar gelmiş derin bir sentez, ulu bir çınardır!
Bizler aslında neyiz biliyor musunuz Zehra hanım?
Gönül Fırtınası: Neyiz, Buyrun...
İdam Mahkumu ile, kelime haznemize giren yeni bir kavram;
İdam Mahkumu:"Gencebaycı Düşünce Sisteminin Elemanlarıyız..."
İdam Mahkumu, felfemizi bakın nasıl özetledi...
İdam Mahkumu: Gencebay dinlemek için yaşamıyoruz, yaşamak için Gencebay dinliyoruz..
Gönül Fırtınası: İşte bu tam anlamıyla burda bu sitede olmanın bu yürek çırpıntılarını yaşamanın simgesidir...çok güzel söylediğiniz..yüreğinize sağlık!
Doyulmaz bir pınar diye adlandırıyorum ben Gencebay eserlerini..
bu ilk röportaj deneyimimde bana güzel sohbetinizle eşlik ettiğiniz için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum..gönülden..Berhudar ol'un!
İdam Mahkumu: Sizde Berhüdar Ol'un Zehra Hanım! Beni baya terlettiniz sorularınız ile
Gönül Fırtınası: Eheh...
İdam Mahkumu: Saygı bizden efendim..Tüm Gönül Mecmuası okurlarına ve Orhanabi.net üyelerine saygı ve sevgilerimi gönderiyorum,sevgiyle kucaklıyorum...
-SON-
Gönül Mecmuası, Orhanabi.net kültür yayınları. Araştırma ve Genel Yayın Yönetimi: Gönül Fırtınası...

(0%)

News