müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Geyik Yapmak İçin Birebir :)
Forum kuralları
Bu forumda Siyaset yapmak yasaktır.

müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen zamansız rüzgar tarih 20 Eki 2010, 23:59


Müslüm Gürses<!-- google_ad_section_end -->

<!-- google_ad_section_start -->Müslüm Gürses, Türk Sanatçı 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa`nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü Köyü'nde dünyaya gelmiştir ve gerçek adı Müslüm Akbaş`tır.

Ses sanatcisi, bestekar, söz yazarı ve oyuncu olan Müslüm Gürses yaklaşık 44 yıllık müzik hayatı ile Türk müziği tarihine ismini altın harflerle unutulmaz biçimde yazdırmıştır. Onu anlatabilmek icin kelimeler, sözler adeta yetersiz kalır.

Türkiye'nin "Johnny Cash"i veya "Leonard Cohen"i olarak da anılan Gürses, sahip olduğu eşsiz caz gırtlağı ve doyumsuz yorumuyla Türkiye'de alanında tektir. Gerek klasik Türk müziği, gerekse Türk halk müziğini mükemmel yorumuyla kusursuz dile getirdiği gibi, söylediği fantazi/arabesk tarzdaki şarkılar ile de ses sanatçıları arasında farklı ve üstün bir yer edinmiştir. Şarkılarında daha çok duyguları, hüznü, sevgiyi ve acıyı anlatır. Sadık bir hayran kitlesi vardır. Hayranları, hatta herkes tarafından genelde Müslüm Baba olarak anılır. Ayrıca söylediği fantazi/arabesk tarzındaki şarkılar ile Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur ile birlikte Türk fantazi/arabesk müziğinin üç önemli isminden biri olarak sayılır. Bu noktoda hayranları "Babalarin Babası" şeklinde bir tanımlama getirmektedirler. Oturaklı kişiliği, yufka yüreği, efendilik sembolü tarzı ve derin entellektüel birikimi ile örnek bir insandır.

Son yıllarda kendine has essiz yorumu ile bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuarına katarak cok genis bir dinleyici kitlesine ulasmis, cok begenilmis ve her daim her zamana ne derece kendini uyarlayabildigini acikca ortaya koymustur. Az konuşan ve ekranlarda pek fazla görünmeyen sanatçı zaman içinde medyada daha fazla yer almaya başladı. Bu değişim rüzgarları Gürses’in müzisyen kimliğine de yansıyacaktı. Nilüfer’in Olmadı Yar isimli şarkısını yorumlayarak bu değişimin ilk sinyallerini veren şarkıcı, Teoman’ın Paramparça ve Tarkan’ın İkimizin Yerine adlı çalışmalarını da seslendirdi. Bu konuda elestiriler karsisinda "Son günlerde bir de Arabesk mevzularında ‘’değişime uğradı’’ gibi görüşler türedi! Biz değişmedik… Özümüzde aynıyız… Ufak tefek alt yapı hadisesinde farklılık göründüyse de biz özümüzü muhafaza ediyoruz.Müsterih olsunlar, bir yere kaybolmadık. Tarzımızdan uzaklaşmak gibi bir gayretimiz, çabamız olmadı, olmaz da. Biz o pop şarkıları kendimize has bir şekilde okuyoruz. Herkes müsterih olsun." demektedir.

1979 yılında ilk defa İsyankar filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, oynadigi toplam 37 film ile de gönüllere ayrica taht kurmustur


Çocukluğu
7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü Köyü'nde kerpiç duvarlı bir evin nohut odasında yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlama çalardı. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek, bir de kız çocukları oldu.

Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Adana'da geçti. Gürses dört yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler.

Önce Gürses'in annesi Emine Hanım babası Mehmet Bey tarafından öldürülmüştür ve ardından da erkek kardeşi Ahmet Adana'da köy meydanında vurularak hayata veda etmistir. Gürses, annesi Emine Hanım'ın babası Mehmet Bey tarafından öldürülmesinin etkilerini üzerinden atamadı ve babası Mehmet Akbaş'la uzun süre görüşmedi, ancak yine de babasindan maddi destegini hicbir zaman esirgemedi. Gürses, 8 Ocak 2010'da vefat eden babasının cenazesinde taziyeleri kabul etti.

Kiz kardesi Zeyno'nun akibeti ile ilgili bir bilgi mevcut degildir.

Gürses'in hayata bakışını şu sözleri anlatacaktır: "Eskiden dedeler varmış, önce çilehaneye girer çile çeker, unvanlarını sonra alırlarmış. Biz de bu hayatın acısını çekmek için geldik, çekeceğiz".

Sanat yaşamının ilk yılları
Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1966 yilinda, kücük yasta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, ayni zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda şans eseri bir gazinoda sahneye çıkarak sanat yaşamının kapısını araladı. Ayrica ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yilinda Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum".

Bir süre bu çay bahçesinde söyler şarkılarını. Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirirler. Mehmet Genç isimli bağlama çalan ve terziliğe başladığında arada bir yanına gelip giden bir arkadaşı vardı. Mehmet Genç o zamanlar İzzet Altınmeşe'nin kardeşi Sadık Altınmeşe'ye çalardı. Bir akşam Sadık Altınmeşe hastalanmıştı ve bu sebeple Mehmet Genç, Gürses‘i arayıp “Bu akşam Gazino'ya sen çıkacaksın“ der. Gürses de çıkar ve Gazino sahibi tarafından çok beğenilir. Bundan sonra artık Gürses Çay Bahçesini bırakıp, bu Gazino‘da çalışır.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioglu/Ovada Tasa Basma" plagidir ve Ömür Plak, Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nin sahibi oldugu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik Plak yaptı: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatimi Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Ask".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır. Günümüz şartlarına kıyaslandığında ancak milyonlar ile ifade edilebilecek bir rakamdır bu. Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firmasi ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak yapti.

Trafik kazası
Müslüm Baba'nın hayatındaki en talihsiz olaylardan biri Tarsus`tan Adana`ya dönerken geçirdiği trafik kazasıdır. 1978 yılında vuku bulan bu kazada Müslüm Gürses ölümden döndü. Alnı çok ciddi biçimde zedelendiğinden dolayı, teşhisler sonucu kafatasının kırıldığı tespit edilince kırılan kafatasının yerine beynini koruyacak şekilde bir platin parça takıldı. Bu kazadan dolayı koku alma duyusunu neredeyse tamamıyla yitirdi. İşitme duyusu da ciddi biçimde zarar gördü. Sorulara geç veya ilgili görünmeyen cevaplar vermesi, sanıldığının aksine sürekli ickili olmasından değil, hastalığından dolayıdır. Ayrıca Müslüm Baba bu talihsiz kazadan sonra Adana'da bir hastanenin morguna, öldü sanılarak konulmuştur. Ancak Müslüm Baba bunun da üstesinden gelmeyi bilmiş ve morgdan kendi çabasıyla çıkmayı başarmıştır. Kazanin etkileri halen devam etmektedir. Alnini en ufak darbeye karsi korumak zorunda oldugu gibi, hayat boyu devam edecek dayanilmaz bas agrilari da Gürses'in hayatini derinden etkileyecektir. Gürses kazayi su sözler ile dile getirir: "O kazada şoför öldü… Beni de öldü sanmışlar zaten… Sonra alıp hastaneye götürmüşler… Ben ölümü yaşadım aslında… Bana göre yeniden hayata dönmüş olmam, Allah’ın bir lütfudur. Alın kemiğim un ufak olduğu için en küçük bir darbede ölebilir ya da kör kalabilirim… Ameliyatta alnıma beynimi koruyacak plaka gibi bir şey taktılar… O korkunç kazadan sonra koku alma duyumu yitirdim… Hiçbir kokuyu alamıyorum ne yazık ki şimdi… Çok kuvvetli parfümler ispirto kokusu veriyor bana… Ayrıca işitme duyumu da yüzde elli yitirdim… Çok ağır işitirim… Neyse, buna da şükür, yaşıyoruz işte…"

Sonraki sanat yaşamı
Çocukluğunda hiçbir filmini kaçırmadığı ve büyük bir hayranlık duyduğu sinema oyuncusu Muhterem Nur’la 1982’de çıktığı Malatya turnesi sırasında karşılaşan şarkıcı, 1985 yılında Nur’la evlendi. Ardarda çıkardığı kasetler sayesinde şöhreti gün geçtikçe yayılan Müslüm Gürses, zamanla "arabeskin babası" olarak anilmaya basladi. 68 adet orijinal albümü ve saymasi imkânsız yüzlerce korsan albümü bulunan Gürses, Türk müzik tarihinde en cok albüm çıkaran isim oldu.

Dinleyici kitlesi
Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır. Bu araştırmalarda, ikinci sınıf insan muamelesi gören yoksul gençlerin Müslüm Gürses`in genel dinleyici kitlesini oluşturduğu sonucuna ulaşılsa da 2000'li yıllardaki dinleyici kitlesi bunun aksine kültürlü, son derece entellektüel ve bilinçli kişilerdir. Kah Garipler adlı parçada "Hor görülenlerin tanrım , isyanıdır bu/Sevip sevilmeyenlerin feryadıdır bu/Düzensiz dünyanın günahıdır bu/Yakarsa dünyayı garipler yakar" diyerek kah İtirazım Var parçasında "Ben hep yenilmeye mahkûm muyum?/Ben hep ezilmeye mahkûm muyum/İtirazım var bu yalan dolana" diyerek kendisine hayran olan kesimin isyanını dile getirmiştir. Konserlerinde ise bu kitle, sığınacağı, kendisine kızılmayacağını bildiği ender bir yer bularak, hayata karşı duyduğu öfkeyi vücuduna yönlendirip, kendisine ciddi biçimde zarar vermiştir. Bu yüzden Gürses konserlerinde göğüs ve kollarını jiletleyen fanatik dinleyicilere rastlanması vaka-ı adiyeden sayılmaktadır. Kendi vücuduna zarar verme eğilimi, sınırlı sayıda Müslüm Gürses hayranları için geçerli olmuştur ve son yıllarda bu durum değişmiştir. Artık bu tür davranışlarda bulunan hayranları mevcut değildir. Çok büyük bir bilinçlenme gerçekleşmiştir.

1998 yılında Müslüm Gürses’in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı. Bunun temel sebebi Gürsese her albüm için ortalama 15-20 adet parça okutulması ve bunlardan sadece 10 adedinin ilgili albümlere girmesiydi. Ticari kaygılar ile yıllarca bekletilen yayımlanmayan parçalar ise ya başka sanatçılarla karma albümlere konmakta ya da toplama tarzda 10 parçalık albümler şeklinde piyasaya sürülmekteydi. Gürses bu süreçte büyük zararlar gördüğünü söylemiş, aynı durumu Muhterem Nur da dile getirmiştir: "Alakasız, değersiz, istenilen düzeyde olmayan ne varsa bizden habersiz üzerine müzikler ekleyip, yine bizden habersizce piyasaya sürdüler".

2000'li yıllarda Rock ve Pop parçalarını ( Paramparça, İkimizin Yerine, Sensiz Olmaz, Olmaza Mektubun, Kadınım, vs.) söylemesiyle birlikte kendisine tapan kitlenin de gönlünü almaya devam ederek, bu sefer de kendisini entelektüel sınıfın ilgi alanında bulmuştur.

Ocak 2006`da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendiren Gürses yine çok büyük bir basariya imza atti. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri dönmüştür ve cok begenilmistir.

Yasaklı albüm yalanı
Müslüm Gürses`in hicbir yasakli sarkisi ya da albümü mevcut degildir. Korsan yapım Zincirlikuyu vs. gibi albümler icin bu tür iftiralar olsa dahi bunlar genellikle korsan kasetlerin reklamı icin ticari kaygılarla söylenen iftira derecesindeki yalanlardır.












        kaynak:   Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Kullanıcı avatarı
zamansız rüzgar
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama
 
Mesajlar: 229
Kayıt: 05 Kas 2007, 19:15
Teşekkür etti: 47
Teşekkür aldi: 106
Uyarılar: (0%)
Level: 14
HP: 4 / 426
4 / 426
MP: 203 / 203
203 / 203
EXP: 229 / 257
229 / 257

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 21 Eki 2010, 00:09

yazıyı okumadım baştan sona ama şu giriş yeter zaten,

"Ses sanatçısı, Söz yazarı bestekar ve oyuncu..."

Bağışlayın ama müslüm gürses'e ait beste veya söz var mı arkadaşlar ( gerçekten bilmiyorum.)

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...





Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 3724
Kayıt: 25 Eyl 2007, 05:41
Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Uyarılar: (0%)
Konum: Gaziantep - Kıbrıs
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen mericoz tarih 21 Eki 2010, 08:49

Saçmalık bu yahu!!!
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.


Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 1286
Kayıt: 29 Eki 2008, 00:45
Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Uyarılar: (0%)
Konum: KARTAL/İSTANBUL
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1286 / 1384
1286 / 1384

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 21 Eki 2010, 13:11

ne hayatı varmış bee..:)
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 1344
Kayıt: 25 Ara 2007, 15:23
Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Uyarılar: (0%)
Konum: BURSA
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1344 / 1384
1344 / 1384

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen ibrahim demir tarih 21 Eki 2010, 21:46

çok abartılmış bestesimi varmış peki kaç tane varmış
Kullanıcı avatarı
ibrahim demir
Divane
Divane
 
Mesajlar: 397
Kayıt: 23 Eki 2007, 20:18
Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 14
Uyarılar: (0%)
Level: 18
HP: 14 / 711
14 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 397 / 417
397 / 417

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen levon10 tarih 21 Eki 2010, 23:12

Bir sanatçının bir sevdalısının dilinden çarpık bir biyografisi... Bu mudur, budur...



Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.


O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 1722
Kayıt: 09 Nis 2010, 14:47
Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Uyarılar: (0%)
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1722 / 1736
1722 / 1736

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen GözümSende tarih 22 Eki 2010, 15:39

Müslüm Gürsesle ilgili yazılan bu yazı tamamen Orhan Gencebay biyografilerini kıskanarak aşırma ve uyarlama yoluyla ortaya çıkmıştır.Bu çok bariz.Ama gel gelelim, besteci, aranjör,söz yazarı, enstürmanist ve hakkında tezler yazılan bir jazz'cı olmasa da müslüm Gürses iyi bir yorumcu ve her şeyden önce şahsına münasır düzgün bir insandır..
Yazıda da okumuşsunuzdur babasıyla ilgili..Bir gün televolelerde Müslüm Gürses'in babasını Adana'da sanırım buluyorlar ve muhabir soruyor..
-Oğlunuz trilyonlar içinde siz neden bu barakada fakir hayatı yaşıyorsunuz.
-Hayır öyle demeyin, oğlum bana her ay 1000TL(yanlış hatırlıyor olabilirim.) para gönderiyor.
-Peki sizce az değil mi koskoca Müslüm Gürses'in babasına o kadarcık para yollaması..
-Fazla bile, ben bundan 40 sene Müslüm'ün gözünün önünde annesini öldürdüm.O buna rağmen bana bu parayı gönderiyor..

Dinleyenlerin hareketlerinden,yaşam tarzlarından dolayı pek çoğumuz tahmin etmeyiz belki ama ben bunu televizyonda izlediğimde gözlerim dolmuştu.
Bu yüzden sanatçılığı konusundaki abartılı yorumlara gülüp geçsek de kendisi hakkında önyargılı olmayalım bence..
Yılların günahı kaderde mi kalacak?
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 1014
Kayıt: 03 Kas 2007, 11:14
Teşekkür etti: 302
Teşekkür aldi: 243
Uyarılar: (0%)
Konum: KKTC
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1014 / 1087
1014 / 1087

3 GözümSende isimli üyemize teşekkür edenler :
idam_mahkumu, mericoz, чαѕαкяєѕім

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen mericoz tarih 22 Eki 2010, 16:32

Arkadaşım gerçekten bu yorumundan sonra benim gözüm sende :)  Şaka bir yana Müslüm Bey de naif ve iyi bir insandır. Her ne kadar onu dinleyen bazı fanatik kitlelere kızsak da... Sonuçta böyle olmasını o istemiyor.
Ben Toprağın Sinesinde İnsan Denilen Bir Canım.
Hem Düşünür Hem Severim Budur Taştan Farklı Yanım.
Her Maddenin Zerresini Bedenimde Taşıyorsam,
Ben Ne Bir Taş, Ne Bir Ağaç, İnsanlığımla İnsanım.

Ağaçların Özgürlüğü Ancak Ağaç Gibi Olur.
Benim Özgürlüğüm İse Düşüncemle Hayat Bulur.
Her Sürünün Bir Çobanı Var, Çobanını Koyun Seçmez.
Ben İnsanım Koyun Değil, Ben Bilirim Koyun Bilmez.


Kullanıcı avatarı
mericoz
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 1286
Kayıt: 29 Eki 2008, 00:45
Teşekkür etti: 385
Teşekkür aldi: 363
Uyarılar: (0%)
Konum: KARTAL/İSTANBUL
Level: 31
HP: 228 / 2536
228 / 2536
MP: 1211 / 1211
1211 / 1211
EXP: 1286 / 1384
1286 / 1384

mericoz isimli üyemize teşekkür edenler :
GözümSende

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 22 Eki 2010, 18:14

Benim için Müslüm baba "Ferdi" dan çok daha üstün ve kaliteli bir insandır.

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...





Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı
 
Mesajlar: 3724
Kayıt: 25 Eyl 2007, 05:41
Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Uyarılar: (0%)
Konum: Gaziantep - Kıbrıs
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

idam_mahkumu isimli üyemize teşekkür edenler :
GözümSende

Re: müslüm gürses = ORHAN GENCEBAY EDİYOR (kim inanır tabi)

Mesajgönderen ilker37 tarih 23 Eki 2010, 01:22

GözümSende yazdı:Müslüm Gürsesle ilgili yazılan bu yazı tamamen Orhan Gencebay biyografilerini kıskanarak aşırma ve uyarlama yoluyla ortaya çıkmıştır.Bu çok bariz.Ama gel gelelim, besteci, aranjör,söz yazarı, enstürmanist ve hakkında tezler yazılan bir jazz'cı olmasa da müslüm Gürses iyi bir yorumcu ve her şeyden önce şahsına münasır düzgün bir insandır..
Yazıda da okumuşsunuzdur babasıyla ilgili..Bir gün televolelerde Müslüm Gürses'in babasını Adana'da sanırım buluyorlar ve muhabir soruyor..
-Oğlunuz trilyonlar içinde siz neden bu barakada fakir hayatı yaşıyorsunuz.
-Hayır öyle demeyin, oğlum bana her ay 1000TL(yanlış hatırlıyor olabilirim.) para gönderiyor.
-Peki sizce az değil mi koskoca Müslüm Gürses'in babasına o kadarcık para yollaması..
-Fazla bile, ben bundan 40 sene Müslüm'ün gözünün önünde annesini öldürdüm.O buna rağmen bana bu parayı gönderiyor..

Dinleyenlerin hareketlerinden,yaşam tarzlarından dolayı pek çoğumuz tahmin etmeyiz belki ama ben bunu televizyonda izlediğimde gözlerim dolmuştu.
Bu yüzden sanatçılığı konusundaki abartılı yorumlara gülüp geçsek de kendisi hakkında önyargılı olmayalım bence..


Biyografi Kısmen Alıntıdır. Besteci , Söz Yazarı gibi kısımlar tamamen uydurmadır. Fakat Kendisininde Tam Hatırlamıyorum 5 Civarında Söz ve Bestesi Vardır. 1969 da çıkardığı Sevda Yüklü Kervanlar diye biliyorum mesela.

Hayatı Hakkında Bir çok Şeyi Bildiğimi Düşünerek Başından Geçen Bir Olayı Anlatmak İstiyorum. Kimsenin Ön Yargılı Olmaması ve Küçük Görmemesi açısından ;

Anadolu'da Verdiği Bir Konseri Esnasında Herkes Kendine Jilet Atarken ''Yapmayın etmeyin'' Uyarılarını Dinlemeyen Hayranlarını '' O Zaman Giderim'' diye Bir Kaç Kere Sahneyi terkettiği Fakat yinede bu Çirkin Görüntülerin Olmasını Bir Türlü Engelleyemediğini ve Aynı Konserde Esrar İçmiş Bir Hayranının Kendisini Jiletleyerek Sahneye Çıkıp ''Baba Baba'' Diyerek Kendisini Jiletliyor. Müslüm Gürses ''Evladım Yapma Bırak Jileti'' Uyarısını da Dinlemeyip Jileti Boynuna Vuruyor ve Şah Damarını Kesip Oraya Yığılıp Ölüyor Fakat Kanlar Gürses'in Beyaz Takım Elbisesini Kırmızıya Boyuyor. Bu Olaydan Sonra Gürses Yıllarca Etkisinden Kurtulamıyor ve Anadolu Turnelerini İptal Ediyor. Yıllar Sonra Verdiği İlk Konserinde Sevmek Ne Güzel Parçasını Defalarca Söyleyip Sahneyi Terkediyor.

Bu Olayların Olmasını Kendisi de İstemiyor Ama Hayran Kitlesinin Çoğunluğu Sokaklarda Yaşayan , Hayatta Kaybedecek Bir Şeyi Olmayan , Toplumda Dışlanan , En Yakınından Bile Darbe Yiyen v.s. İnsanlar Olduğu İçin Elinden Bir şey Gelmiyor.

Hiç Bir Sanatçının Orhan Gencebay'ın Seviyesine Çıkamayacağı Gibi Müslüm Gürses'te Çıkamayacaktır.Fakat  Kendi dalında Baba Ünvanı Almış İlk Sanatçıdır. Yorumladığı Eserlerin Geneli Aslında Onun Geçmişte Yaşadıklarıdır. Yaptığı Kaza , Annesinin Babası Tarafından Öldürülmesi ,Kardeşinin Köy Meydanında Öldürülmesi, Hayranı Olduğu Muhterem Nur'la Tanışmasını Sanki Söylediği Şarkılarla Dile Getirmiştir.

Yorumladığı Bir Çok Eseri Ondan Sonra İcra Edebilen Bir tane bile sanatçı Çıkmamıştır.

Kısacası Deryada Bir Salı Olmayan Bir Çok İnsanın Gönlünde Büyük Bir Yere Sahip , Bir Benzeri Daha Olmayan Sanatçılarımızdan Birisidir.

Ayrılık Bile Ağlardı Ayrılığı Yaşasaydı.


Utanırdı Ettiğinden Felek Aşkı Tanısaydı...
Kullanıcı avatarı
ilker37
Dombra
Dombra
 
Mesajlar: 77
Kayıt: 21 May 2010, 23:48
Teşekkür etti: 113
Teşekkür aldi: 15
Uyarılar: (0%)
Konum: Kastamonu / Taşköprü
Level: 7
HP: 1 / 130
1 / 130
MP: 62 / 62
62 / 62
EXP: 77 / 81
77 / 81

2 ilker37 isimli üyemize teşekkür edenler :
GözümSende, mericoz

Sonraki


İlginizi Çekecek Diğer Başlıklar


Dön Havadan Sudan

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir