İsmet Topçu' yu Almanya' da bir arkadaşla gördüm, sohbet ettik. Ayrıca Türkiye' de başka bir arkadaş Gencebay'la yaşadıklarını anlattı.
Topçu'yu toplam 2 saat gördük, o arada 2 veya 3 kez kokain çekti, gerisini siz düşünün, çok rahatsız oldum bundan.
Sürekli Gencebay'ı kötülüyor, hayal kırıklığı sendromu var. Şimdi bir şekilde oradan buradan para kazanmaya çalışıyor ama çok silik.
Onunla yaşadıklarını, sürekli alaylı küçümsemeler, yalan yanlış maceralar vs vs. İnsan biraz olsun ekmek yediği insana karşı saygı duyar. Onu ilk karşılayan ve ilgilenen rahmetli Özer hoca olmuş, çok yetenekli olduğunu görünce Orhan Gencebay'la tanıştırmış.
Toplamak gerekirse şu derim:
İsmet Topçu altyapı bilgisiyle ve Allah vergisi yeteneğiyle Türkiye'nin en yetenekli bağlama icracılarından birisi. O kadar. Başka bir mahareti yok. İnanılmaz süratli, fakat duygu yok, elindeki yeteneği maksimum derecede kullanmasını bilemedi, kendini daha fazla geliştiremedi, ortamın gazına geldi. Beste, güfte, aranje, ses yok. Üstelik madde bağımlısı. Çetin Akdeniz' e bakın, dünya kadar fark var. Aile adamı, herkes takdir eder.
Türkiye'deki arkadaşımın demesine göre kendisi Orhan Gencebay umutlu bir şekilde kadrosuna dahil edildi, 4 sene birlikte çalıştılar, bağlama partisyonların çoğunu ona bıraktı, ilk defa böyle bir şey oluyordu. Fakat zamanla çatlak sesler çıkmaya başladı, Gencebay ona az para verdiğinden yakınıyordu, ayrıca senede bir albümden başka bir faliyet yok, konser gazino yok, solo albüm yapalım demiş, satmaz demiş Gencebay. Buna bozulup beni kullandın deyip çekip gitmiş.
Kimse birisiyle uzun vadeli çalışmak istemese bağlama gibi önemli lider enstrumanı, ki seni sen eden enstrumanı başkasına emanet etmez, demek ki sende bir şey görmüş. Ama kendisi bunu değerini bilmeyip kolay paraya kaçtı, Gencebay sadece bağlama çalarken böyle varlıklımıydı? Elbette hayır, zamanla oldu, beceri üstüne beceri koyarak. Topçu Gencebay'ın 60'lı yıllar statüsündeyken nasıl hemen yükselerbilir ki? Topçu bunu anlamadı ve malesef kaybolup gitti veya eski adını kaybetti, Gencebay yine aynı yerde, zirvede. İnsan biraz mütevazi olur.
Kemal Alaçayır vardı, Tatlıses'ın bir numaralı bağlamacısı, o da Topçu' ya benzer şekilde çalardı, çok severek dinlerdim. Kokain'i fazla kaçırınca elleri tutuldu, aylarca terapi gördü. Yetenekle iş bitmiyor, kişilik de lazım. Futbolda her yetenek nasıl şöhret olamıyorsa...
Yazık böyle İsmet Topçu veya Alaçayır gibi yeteneklere, çok yazık.