MÜYAP 2010

Gencebay İle İlgili Diğer Mevzular...
Forum kuralları
Buraya yalnızca ORHAN GENCEBAY İLE İLGİLİ olan ve diğer Gencebay kategorilerine uygun olmayan konuları açınız.
Orhan Gencebay ile ilgili olmayan konular için Serbest Kürsü forumlarını kullanınız.

Re: MÜYAP 2010

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 21 Ara 2010, 23:21

ask pınarı yazdı:* Kaç firma var şu anda?
Kalmadı doğru dürüst. Birkaç tane. Kültür Bakanlığı'na kayıtlı olanlar çok ama aktif değiller. İflas edenlerin alt yapısı yoktu. En önemlisi ekonomik pasta küçüldü. Yıllar önce müzik piyasası 2 milyar dolarlık bir pastaydı şimdi ise 100 milyon dolarlık. Şirketler peş peşe battı. Prestij, Üniversal battı. Sony, dünya müzik piyasasında bir dev ama Türkiye'de çok küçük bir firmadır.

"

konu işin içinde oldugum için çokda bilindik ama bazı detaylar var mesela...seyhan muzik açıklamalarında batan firma örnekleri var..SONY muzik evet dünyada dev 3 firmadan birisi..şu an 180 ülke temsilciliğini yaptıgım alman firma da bu üç şirketten bir birliğe bağlı...Türkiyeden Avrupa pazarına açılabilecek kalitede işleri istiyorlar.işimin bir parcası bu..fakat Türkiyede bu albümleri pazarlamaya sıcak bakmıyorlar..nedeni ise SADECE KORSAN..kendi yasaları buna karşı yeterince önlem almış durumda..
burda bir firmanın küçük bir şubesi olması onun küçük oldugu anlamına gelmiyor aksine demekki Türkiye bu güveni sağlamamıştır sonucu çıkıyor...ayrıca bu konuların konuşulmasından bu yana 7 yıl gecmiş....NERDE BU DEVLET ???Bu cümleyi herkes hatırlar sanıyorum artık espri haline geldi...
Avrupa zamanında nasıl önlemler aldıysa çöken biten sektörde birileri çıkıp Avrupa modelini sunmasını beklemesin...Biraz araştırma çalışma işbirliği gerekiyor...egerki bu konuyla ilgili sistematik ve yasal bir sorun varsa kanunlar değişsin cezalar artsın sanatcılar için sosyal güvenlik yasaları değişsin vergilendirme sistemi yeniden düzenlensin binlerce yolu var bunun...bunları ilk soyleyen ben değilim...sorun sadece lafta kalması gibi geliyor bana...
ayrıca diğer ismi gecen iki firmada neden battı bunların da sebepleri vardır....istanbul dünya muzik merkezlerinden çok önemli yerde oldugu halde muzikte sıralamada eurovizyonda dünya listelerinde show dünyasında çokda başarılıdır diyemiyeceğim...istanbul dünya muzik merkezlerinden biri olmasına ragmen ülkemiz malesef son yıllarda dünya muzik birliği hattında black listede yer almaktadır bu durumda korsanın sonucudur....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 3
Uyarılar: (0%)
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
m.özer

Yeni mesajgönderen m.özer tarih 22 Ara 2010, 00:22

Korsan konusu çok girift ve bir çok yönü olan bir konu.Özellikle Hasretsevda arkadaşımız konunun teknik yönlerini ve piyasa pratiğinde ki açılımlarını anlattı.Ne yazık ki bir çok arkadaşımızın da ifade ettiği gibi geldiğimiz nokta dip noktasına yakın seviyededir, ama dip noktasına henüz ulaşılmamıştır.

Yasal önlemler ve modeller bir yer kadar.Değişen ve dönüşen Dünya,yaşam pratiğinde insanları sonu gelmeyen dehlizlere iten piyasa ekonomisi ve onun yansımaları,üretime ket vuran duygu kuşatmaları,yalnızlıkları yaşayamama,ekonomik duyarlılıkların yetenek,kalite ve paylaşımın önüne geçmesi;korsan konusuna kötü anlamda katalizör etkisinde bulunmuştur.

İşte ülkemizde ki müzik sektörünün ve dolaylı olarakta Gencebay'ın ,anlatmış olduğum döngü içinde kalmış olması kaçınılmaz olmuştur. Birazda bu durulan noktadan itibaren değerlendirilmelidir, sokağın sesinin Gencebay'dan uzak kalması..Satış rakamlarının azlığı veya çokluğu kalite göstergesi değildir.Ancak kalite ile halk buluşmasını çok iyi düzeyde başarabilmiş bir müzik adamı ,eğer dayandığı noktalardan birisini kaybederse,sıkışma noktalarının,çıkmaz sokakların ,onun ufkunda olmaya başladığını söylememe bile gerek yoktur.İşte bu noktada ,bu labirentten çıkışın yolu şu olmalıdır:

Gencebay gibi büyük bir müzik adamının yeni yol olarak ,idealist çalışmaları kendisine ilke olarak belirleyebilmesidir.İşte o zaman korsanla mücadelesini başka bir düzlemde devam ettirmek koşuluyla,oluşturduğu yeni düzlemde korsanla bir işi olmayacaktır.
Kullanıcı avatarı
m.özer
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 213
Teşekkür aldi: 330
Level: 18
HP: 28 / 711
28 / 711
MP: 339 / 339
339 / 339
EXP: 400 / 417
400 / 417

Yeni mesajgönderen sendehaklısın tarih 22 Ara 2010, 08:26

Diriliş ve Emaneti Al Da Götür şarkılarına klip çekilse albüm daha çok merak ve ilgi çekerdi.Sanırım çok satmak gibi bir amaç yok sadece korsan odaklı düşünülüyor.Korsanın etkisi kaçınılmaz yalnız.
Kullanıcı avatarı
sendehaklısın
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldi: 41
Level: 13
HP: 7 / 370
7 / 370
MP: 176 / 176
176 / 176
EXP: 205 / 224
205 / 224

sendehaklısın isimli üyemize teşekkür edenler :
Misafir

Yeni mesajgönderen hasretsevda tarih 22 Ara 2010, 19:17

GözümSende yazdı:.Amacımız Orhan Gencebay albüm çıkardı mı hayat dursun,herkes o albümü,üstadın müzisyenliğini konuşsun eskisi gibi..Albüm bomba gibi,Türkiye'nin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza attın,bugüne kadar albümleri en çok satmış insansın,Türkiyenin %98i seni tanıyor,%75i seviyor..
Peki bunlara rağmen ne bu satış rakamı?
Hangi radyoda kaç kez yeni albümden bir eser duydunuz?
Vatan Sağolsun kkibini,Berhudar Ol klibini kaç kez televizyonda gördünüz?
Hangi müzik programında albümünü tanıttığını gördünüz?
Seda Sayan'ın programına çıktı da,müzik programlarında,tarih osmanlı müziği, halk müziği tartışılan programlarda eline mikrofonu aldı, yaptıklarını sundu da ben mi kaçırdım?

..

Eskiden TRT denetiminden gecerdi tüm şarkılar..klip çekmek özel tv ler yoktu..bahsettiğimiz büyü gizemle de alakalıydı bence.yasaklı olmanın verdiği bir avantaj mı desek yoksa o yıllarda gerçekten daha fazla sanat ugruna idealizm mi desek bu tartışmaya açık bir konu...ama hep soylemek istediğim arabesk tartışmasındaki Timur Selçugun özel tv ler ile ilgili o günlerde yaptıgı açıklama:''HERKES SENİN KADAR YETENEKLİ DEĞİL ORHAN''cümlesi can alıcıydı ve sanki özel tvlerin kurulmasıyla denetimin ortadan kalkacagı iyi kötü olan her yapımın sonucta ekonomik gücle alakalı ekran da boy göstermesinin sanki o günlerde tabloyu bize sunar nitelikteyi..durumda boyle oldu zaten..mankenden şarkıcı olurmu diyorlar...olursada ne kadar olur??uluslararası muzisyen sanatçı bir abimize tvde soruyorlar..Türkiyede sanatçılar hakkında ne düşünüyorsunuz??verdiği cevap son derece çarpıcı...''benim başım agrıyor ve ben bir ağrı kesici ilaç alıyorum...bu durumda ben doktor mu oluyorum??Türkiyede sanat boyle bişey...3 ay ders aldım ve sanatcı oldum diyen insanlar var...bu durumda onlara sanatcı diyebilirmiyiz?bu işin belli bir alt yapısı bir eğitimi bir yaşam şekli var...''
malesef ülkemizde durum boyle..hep kabullenmek istemediğimiz üstüne üstlük araptan çalma diye bir takım insanların üstüne çamur gibi attıkları arap muziği yakıştırmasından yola çıkalım...durum acaba arap ülkelerinde nasıldır??araplarda ve orta doguda muzik ve eğlenceye aşırı düşkünlük vardır...bizim türk muziği seslerine yakın bir sistemdedir muzikleri.ama muzik kaliteleri çok yüksektir..islam dinindeki ezan ile alakalı olarak ''kötü sesli olana ezan okutmayın''hadisininde muziğin gelişiminde artı faktor oldugunu düşünüyorum..çünkü araplarda kötü sesli bir kişinin şarkı soylemesine asla izin verilmez..ve en az konservatuvar mezunudur albüm yapanlar..eğitimli ses konusu..bu demek değildir alaylılar kötü sesli demek..sadece dinleyicinin ulaştıgı kaliteden örnek veriyorum.mesela yurt dışında çaldıgım guruplarda bir arkadaşım vardı Lübnanlı..ritm çalıyordu ama konservatuvar mezunu..ritm aleti çalıp aynı konservatuvar eğitiminde meslek çalgısı yanında mecburi olarak branşlaşma öncesinde de  temel solfej armoni ve muzik nazariyatı zorunluymuş bana bunu anlatmıştı...bu sitede zaman zaman çok güzel konuları istişare imkanı oluyor ama sonucunda sorunlar gelip bir yerde toplanıyor...albümlelerin çok satması yada az satması bir ölçek değildir...ama günümüzde zaten çökmüş olan muzik sektörünün çökme nedenleri bir çok acıdan degerlendirilebilir.fakat eskiden özel tv yoktu...bizim konumuz burda albümün çok satması mıdır?yoksa bundan başka bişeymidir??özel tvlerde durum beklenenin tam tersi olmaktayken ardından daha büyük bir sorun çıkmıştır...internet üzeri korsan paylaşım..daha özel tv lerin işlerliği tam rayına oturmamışken muzikteki kalite nerelere geldi..halkın kulagı bozuldu...acaip acaip insanları ortalıkta sanatcı diye gormeye başladık...ve bunlara halk olarak ya güldük gectik yada alkış tuttuk...peki bunları oraya çıkaran bunlara albüm yapan kişiler kimlerdi??yine unkapanı dükalıgı değilmi??bu albümleri kim yaptı??isim vermeyim zamanın çok büyük batan firmalarından birisi..kaç kişiyi dolandırdı?kaç kişinin umudunu söndürdü???kimler nelerini kaybetmediler renkli ekranda boy gösterebilmek için...kalite nerde??eger herşey reklamsa klipse yine bir örnek vermek istiyorum..Erkan OĞUR ne bir kanalda ne bir haberde hiç bir yerde değil...ama albümleri satıyor..konserleride var..bir ara eşkiya filmiyle ilgili bir klib yayınlanmıştı....o zaman ortada çok büyük bir soru işareti oluşmuş olmuyormu???özel tvlerin kurulması en çok belli bir kısıma ve firmalara yaradı...parası olan herkes sanatcı olabiliyor...Türkiyede bir gece de tüm ülkenin merak ettiği koşan çocugu meşhur eden yine özel tv ler olmadı mı??Mirkelam ın ilk çıkış klibini hatırlayın...
ölçü bence tiraj değildir...yada çok izlenen bir yapıt bir dizi çok kalite değildir...halka sunulan neyse onu alıyor halk..devlet kanallarında bile reyting kaygısı yüzünden bir şeffalaşma var şu anda...eskiye göre daha özgür şekilde biraz daha esnek...ama bunun zamanındaki zararlarını ve yapısını başka bir platformda uzunca anlatabiliriz.yeni çıkacak isimlerin tv lerde reklama ihtiyacı var destege bazı sanatcıların lanse sine..bunların hepsi normaldir...olmalı da...fakat piyasada şu anda iyi ve kötü mix halinde iç içe geçmiş...sanki bana öyle geliyor ki ne kadar kötü muzik yaparsan ne kadar saçmalarsan o kadar çok satarsın gibi bir halde...bu mantık halkın diline düşmesi sakız olması mantıgı tam bir unkapanı mantıgıdır ve bana göre hiç bir zaman gerçek sanat ölçeği değildir...egerki muyap verilerinde Bizim kendimize ait olan degerlerimiz çok alt sıralarda ve nerdeyse dışındaysa bunu öncelikle düşünmesi gereken bir çok kesim var....bir zamanlar en yüksek tirajlarda olan albümlerin şu anda nerdeyse liste dışında olmasıda ''NE OLUYOR YAA KENDİMİZE GELELİM ''dememizi gerektiren bir sonuc bence..
herkese muzik dolusu günler diliyorum...
hasretsevda
Kullanıcı avatarı
hasretsevda

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 3
Level: 0
HP: 0 / 0
0 / 0
MP: 0 / 0
0 / 0
EXP: 0 / 0
0 / 0

3 hasretsevda isimli üyemize teşekkür edenler :
cundali11, GözümSende, mericoz

Yeni mesajgönderen AŞK_MEZARI tarih 23 Ara 2010, 04:10

Baktığımda en çok satan albüm 130,000 se,2.sıradaki 100,000 se bu sektörde ben 75 binle neredeyse hiç tanıtım yapmadan göz önünde bulunmadan klip dönmeden vb.. 4.lüğü başarı olarak görüyorum..elbetteki bu albüm milyonlar satmalı ama olamazz...
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
Kullanıcı avatarı
AŞK_MEZARI
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 159
Teşekkür aldi: 67
Level: 31
HP: 202 / 2536
202 / 2536
MP: 1211 / 1211