"ONU ANLAMAK BIR SANATTIR"

Gencebay İle İlgili Diğer Mevzular...
Forum kuralları
Buraya yalnızca ORHAN GENCEBAY İLE İLGİLİ olan ve diğer Gencebay kategorilerine uygun olmayan konuları açınız.
Orhan Gencebay ile ilgili olmayan konular için Serbest Kürsü forumlarını kullanınız.

"ONU ANLAMAK BIR SANATTIR"

Mesajgönderen yalnızkalp&guler tarih 16 Şub 2008, 19:00

ORHAN GENCEBAY'I tumuyle anlamak baslı baslına bır sanattır.cunku onu anlayabılmek ıcın onu tanımak,onu tanıyabılmek ıcın de onu dınlemek gerekır.onu dınleyebılene ne mutlu kı;dunyada kendını yasarken en mukemmellıge getırmıs bır kısılık oldugunu gormus olurlar.onu dınleyen kımılerı olduruluyormus,kımılerı dınlemıyormus,ıcı sıkılıyormus!...afedersınız ama; halt etmıs onlar...kısacası arkadaslar:"ONU ANLAMAK,BIR SANAT" degılmıdır sızce?
Kullanıcı avatarı
yalnızkalp&guler

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 0
Uyarılar: (0%)
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 1 / 10
1 / 10

Re: "ONU ANLAMAK BIR SANATTIR"

Mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 16 Şub 2008, 19:54

"Sanat" derken kastettigimiz ne? "Zorluk" manasinda mi kullaniliyor buradaki "sanat" kelimesi..? Yani sanati herkes yapamaz, onu anlayanlar da ancak o sanatin ehli olan insanlardir demeye mi geliyor bu is..? "Onu anlamak zordur, herkes anlamaz" mi..??

Bence öyle degil.. Ben bu anlayisa katilmiyorum. Ama "Onu anlamamak veya anlamak istememek bir hastaliktir" diyebilirim, bu görüse katilabilirim. Orhan Gencebay´in gerek müziginde, gerek sözlerinden çikan mesajlarda öyle anlasilamayacak, sifrelerle donanmis bir hal yoktur.. Verdigi mesajlar apaçik ortadadir, bunlari anlayamamak gibi bir durumu kafamda canlandiramiyorum.. "Onu anlamak istememek" diye bir durum ise fazlasiyla vardir... "Ona önyargiyla yaklasmak" bir bulasici beladir. Halbuki otursan ve adamin söyle tesadüf 10 tane eserini seçip dinlesen ve birazcik kafa yorsan, ortada anlayamayacak, kavrayamayacak birsey yoktur..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 16 Şub 2008, 19:55

yalnızkalp&guler yazdı:ORHAN GENCEBAY'I tumuyle anlamak baslı baslına bır sanattır.cunku onu anlayabılmek ıcın onu tanımak,onu tanıyabılmek ıcın de onu dınlemek gerekır.onu dınleyebılene ne mutlu kı;dunyada kendını yasarken en mukemmellıge getırmıs bır kısılık oldugunu gormus olurlar.onu dınleyen kımılerı olduruluyormus,kımılerı dınlemıyormus,ıcı sıkılıyormus!...afedersınız ama; halt etmıs onlar...kısacası arkadaslar:"ONU ANLAMAK,BIR SANAT" degılmıdır sızce?

Orhan Gencebay dinlemek bir ayrıcalıktır.Onun derin sanatı bazı yüzeysel insanlara bir gömlek üstün gelebilir,bu doğaldır.Ne mutlu onu gerçekten anlayarak dinleyenlere;müziğini,müzik ve hayat felsefesini kendine ışık edinenlere.Orhan Gencebay bütün gerçekleri gösteriyor;anlayabilene..

Ancak unutmamamız gereken,hatasız kul olmaz.Ve bir hata işlemeyle de kul günahkar olmaz.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 16
Teşekkür aldi: 89
Level: 32
HP: 220 / 2753
220 / 2753
MP: 1314 / 1314
1314 / 1314
EXP: 1427 / 1495
1427 / 1495

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 16 Şub 2008, 20:04

SerdarYılmaz yazdı:"Sanat" derken kastettigimiz ne? "Zorluk" manasinda mi kullaniliyor buradaki "sanat" kelimesi..? Yani sanati herkes yapamaz, onu anlayanlar da ancak o sanatin ehli olan insanlardir demeye mi geliyor bu is..? "Onu anlamak zordur, herkes anlamaz" mi..??

Bence öyle degil.. Ben bu anlayisa katilmiyorum. Ama "Onu anlamamak veya anlamak istememek bir hastaliktir" diyebilirim, bu görüse katilabilirim. Orhan Gencebay´in gerek müziginde, gerek sözlerinden çikan mesajlarda öyle anlasilamayacak, sifrelerle donanmis bir hal yoktur.. Verdigi mesajlar apaçik ortadadir, bunlari anlayamamak gibi bir durumu kafamda canlandiramiyorum.. "Onu anlamak istememek" diye bir durum ise fazlasiyla vardir... "Ona önyargiyla yaklasmak" bir bulasici beladir. Halbuki otursan ve adamin söyle tesadüf 10 tane eserini seçip dinlesen ve birazcik kafa yorsan, ortada anlayamayacak, kavrayamayacak birsey yoktur..

Serdar,bence gönül dostumuz haklı.Sen ne şanslısın ki;hiç benim dünyam şaheserini çalarken, "baydın,baydın :!: " diye yanından kalkan bir insana rastlamamışsın.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

220 / 2753
1314 / 1314
1427 / 1495

Mesajgönderen idam_mahkumu tarih 16 Şub 2008, 20:08

topraktanbircan yazdı:
SerdarYılmaz yazdı:"Sanat" derken kastettigimiz ne? "Zorluk" manasinda mi kullaniliyor buradaki "sanat" kelimesi..? Yani sanati herkes yapamaz, onu anlayanlar da ancak o sanatin ehli olan insanlardir demeye mi geliyor bu is..? "Onu anlamak zordur, herkes anlamaz" mi..??

Serdar,bence gönül dostumuz haklı.Sen ne şanslısın ki;hiç benim dünyam şaheserini çalarken, "baydın,baydın :!: " diye yanından kalkan bir insana rastlamamışsın.

"Onu Anlamak Bir Sanattır" sözü Yılgör Yalçınkaya dostumuza aittir, 90'sonlarında OrhanGencebay.ORG'un sloganıydı ve gönüllere taht kurdu...

Sloganda anlatılmak istenen şey, "Gencebay'ı anlayabilmek ayrı bir tarzdır, o anlatılmaz yaşanır. Onu gerçekten anlayanlar farklıdır. O'nu her insan anlayamaz..." gibi ifadelerdir...

İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...

Berhüdar Ol'un

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 401
Teşekkür aldi: 1195
Level: 46
HP: 1570 / 7478
1570 / 7478
MP: 3570 / 3570
3570 / 3570
EXP: 3724 / 3828
3724 / 3828

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 17 Şub 2008, 14:00

Bir de ben burada bir nokta daha eklemek istiyorum Serdar'ın söylediklerine karşı.Bir dinleyici Gencebay müziğine karşı şu tutumları geliştirebilir.

1)Müziğini hem anlamaz;hem de sevmez ve dinlemez.
2)Çok kaliteli bir müzik adamı olduğunun farkındadır ama müziğini çok sevmez ve dinlemeyi pek tercih etmez.
3)Dinler ama ne kadar kaliteli müzik yaptığını düşünmez ve bunun onun için bir anlamı yoktur(Arabeskçiler bu grubun üyesidirler)
4)Orhan Gencebay'ın müziğini ve felsefesini hem çok iyi anlar hem de dinlemekten büyük keyif alırlar.(Bizler bu gruptayız)

Aslında bu grupların bile kendi içinde alt grupları var ama kabaca böyle sınıflandırabiliriz.Bence arkadaşın bahsetmek istediği bu dördüncü grup.Yani bilinçli ve özgün dinleyiciler.Ve bu grubun sayısı da çok fazla olmadığı için bu gruptaki insanların durumlarına ve eylemlerine  ister sanat deyin,isterseniz ayrıcalık deyin ama bir farkları var.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

220 / 2753
1314 / 1314
1427 / 1495

Mesajgönderen SerdarYılmaz tarih 23 Şub 2008, 00:04

topraktanbircan yazdı:

Bir de ben burada bir nokta daha eklemek istiyorum Serdar'ın söylediklerine karşı.Bir dinleyici Gencebay müziğine karşı şu tutumları geliştirebilir.

1)Müziğini hem anlamaz;hem de sevmez ve dinlemez.
2)Çok kaliteli bir müzik adamı olduğunun farkındadır ama müziğini çok sevmez ve dinlemeyi pek tercih etmez.
3)Dinler ama ne kadar kaliteli müzik yaptığını düşünmez ve bunun onun için bir anlamı yoktur(Arabeskçiler bu grubun üyesidirler)
4)Orhan Gencebay'ın müziğini ve felsefesini hem çok iyi anlar hem de dinlemekten büyük keyif alırlar.(Bizler bu gruptayız)

Aslında bu grupların bile kendi içinde alt grupları var ama kabaca böyle sınıflandırabiliriz.Bence arkadaşın bahsetmek istediği bu dördüncü grup.Yani bilinçli ve özgün dinleyiciler.Ve bu grubun sayısı da çok fazla olmadığı için bu gruptaki insanların durumlarına ve eylemlerine  ister sanat deyin,isterseniz ayrıcalık deyin ama bir farkları var.

Basar, söylediklerin çok dogru, ama ben ona iste "sanat" degil de senin ifadenle bir "ayricalik" denilmesi gerektigine inaniyorum.. Bu önemli bir püf nokta diye düsünüyorum. Çünkü ortada esasinda anlayamayacak birsey olmadigina inaniyorum, onu demek istiyorum.

Bir kere neyi anlamak sanattir..? Müzigini mi, sözlerini mi..? Salt müzik olayi zevk/renk meselesidir... Adamin kulagina hitap eder belki etmez, ki Gencebay müzigini enine boyuna arastirmis birisinin Gencebay müziginde bir tanecik dahi sevilecek eser bulamayacagini imkansiz bir olay olarak görüyorum.. Salt müzik hususunda olay sadece ve sadece önyargidan ibarettir.. Buna karsin herhangi "sevmeyen" bir vatandas kendisini gerçekten Gencebay müzigine verse, biraz zamanini ayirsa mutlaka kendi kulagina da hitap edecek seyler bulacaktir..

Sözler? Dedigim gibi, Gencebay´in vermek istemis oldugu mesajlar sakli gizli bir sekilde sunulmamistir, kullandigi terimler, siirlerin teknik yapisi kimsenin aklini zorlayacak sekilde degildir, aksine Gencebay saf ve sade bir dille mesajlar vermek istemistir ki insanlara mümkün mertebe en kolay ve hizli yol ile ulassin... Bunu da anlamiyorlarsa bazi insanlar, demek ki ya bu insanlar - affiniza siginiyorum - koyun misali, ya da arastirmadan atip tutuyorlar... Kim ki anlayarak dinliyor, iste o Gencebay´i tanimis demektir.. Iste bizler bu ayricaliga sahip insanlariz. Ama bu safhaya gelmek öyle çok zor bir olay degil, yani bunu demek istiyorum.. Yoksa ben de kesinlikle buradaki gönül dostlarinin ve sokaktaki "Orhan babaaaa, en büyük arabesçi" diyen adamla aramizda farklar olduguna tabiiki katiliyorum, ama onu anlamanin bir sanat oldugunu düsünmüyorum.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 169
Teşekkür aldi: 106
Level: 28
HP: 117 / 1963
117 / 1963
MP: 937 / 937
937 / 937
EXP: 1050 / 1087
1050 / 1087

Mesajgönderen topraktanbircan tarih 23 Şub 2008, 01:43

Serdar dediğim gibi,ben o kelimeye takılmıyorum.Sanat tabiki biraz abartılı bir ifade,ayrıcalık demek lazım.Sanat orada pekiştirmek için kullanılan bir ifade bence.Yoksa kelimenin önemi yok.Şöyle söyliyeyim;"Nasıl sanatta sınır yoksa,Orhan Gencebay'ı anlamakta da sınır yoktur." Ben bile her geçen gün onu dünden daha iyi anlıyorum.Bu bakımdan Gencebay'ı anlamaya sanata benzetiyoruz.Yani sadece bir benzetme.Tabiki gerçek anlamıyla değil.Orhan Gencebay'ı enine boyuna araştırmış birisinin onun bir şarkısını dahi sevememesinin imkansız olduğunu söylemişsin;evet doğrudur.Ama ben de şunu diyorum:"Orhan Gencebay o kadar derin bir sanatçıdır ki,onu anlamanın sınırı yoktur.Ve onu dinlemek,araştırmak ve bazı şarkılarını sevmek bile onu çok iyi anladığınız anlamına gelmeyebilir,ya da yeterli olmayabilir.Onu anlamak için sadece beyin ya da sadece gönül yetmez.Beyin ve gönlün koordinei bir şekilde çalışması gerekir." Bunu demek istiyorum.Yoksa "sanat" dersin, "ayrıcalık" dersin,"emek" dersin;vurgulamak istediğim noktalar bu kelimeler değil.Bu olguya ne isim verileceği değil,olgunun kendisi..
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Divan Sazı
Divan Sazı

220 / 2753
1314 / 1314
1427 / 1495

Mesajgönderen asical tarih 23 Şub 2008, 22:41

yalnızkalp&guler yazdı:ORHAN GENCEBAY'I tumuyle anlamak baslı baslına bır sanattır.cunku onu anlayabılmek ıcın onu tanımak,onu tanıyabılmek ıcın de onu dınlemek gerekır.onu dınleyebılene ne mutlu kı;dunyada kendını yasarken en mukemmellıge getırmıs bır kısılık oldugunu gormus olurlar.onu dınleyen kımılerı olduruluyormus,kımılerı dınlemıyormus,ıcı sıkılıyormus!...afedersınız ama; halt etmıs onlar...kısacası arkadaslar:"ONU ANLAMAK,BIR SANAT" degılmıdır sızce?

Sevgili arkadaşlarım,ben kişisel mana da Orhan Babamızı anlamanın bir sanat düzeyi gerektirdiğini düşünmesemde,Gencebay'ı anlamak noktasında gerçekten bir sanatkar gibi davranan ve bu davranışla da sizleri bilmem ama (hatta kendileri de bilmez)benim çok haklı takdirlerimi hakeden Radikal ve Özgün Gencebay sever arkadaşlarım var.
  Benim kanaatime gelince müzikten anlamak zaten Allah'ın insana bir lütfudur.Bir müziğin ne anlattığını ruhen, kavrayabilmek muhteşem bir nimettir.Hele bir de üstüne Gencebay Orhan gibi bu ülkede doğmak bahtsızlığına erişmiş bence  dünya çapında bir müzisyeni anlamak;İŞTE O YÜZDE YÜZ AYRICALIKTIR.NE MUTLU O AYRICALIĞI YAŞAYANLARA.
Kullanıcı avatarı
asical
Atılmış Üye
Atılmış Üye
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 2
Level: 21
HP: 29 / 996
29 / 996
MP: 475 / 475
475 / 475
EXP: 562 / 574
562 / 574

Mesajgönderen Bestekar-NKA tarih 24 Şub 2008, 01:18

kısaca bu cümleyi şu şekilde açıklayım.
Gencebay eserlerini tam hakkıyla anlayabilmek için,müziğinde ki incelikleri farkedebilmek gerek bu da şunu gerektirir.
iyi bir kulağa sahip olmak ve müzik hakkında genel bilgileri  tamamen olmasada yüzeysel olarak bilinmeli,
ve dinleyecinin diğer müziklerden farklı beklentileri olmalı,işte bu beklentiler ister istemez Gencebay müziğine götürür,
işte bu sebeblerden dolayı onu anlayabilmek sanattır.  
Kullanıcı avatarı
Bestekar-NKA
Akustik Bağlama
Akustik Bağlama

Teşekkür etti: 9
Teşekkür aldi: 17
Level: 11
HP: 0 / 272
0 / 272
MP: 130 / 130
130 / 130