topraktanbircan yazdı:SerdarYılmaz yazdı:"Sanat" derken kastettigimiz ne? "Zorluk" manasinda mi kullaniliyor buradaki "sanat" kelimesi..? Yani sanati herkes yapamaz, onu anlayanlar da ancak o sanatin ehli olan insanlardir demeye mi geliyor bu is..? "Onu anlamak zordur, herkes anlamaz" mi..??
Bence öyle degil.. Ben bu anlayisa katilmiyorum. Ama "Onu anlamamak veya anlamak istememek bir hastaliktir" diyebilirim, bu görüse katilabilirim. Orhan Gencebay´in gerek müziginde, gerek sözlerinden çikan mesajlarda öyle anlasilamayacak, sifrelerle donanmis bir hal yoktur.. Verdigi mesajlar apaçik ortadadir, bunlari anlayamamak gibi bir durumu kafamda canlandiramiyorum.. "Onu anlamak istememek" diye bir durum ise fazlasiyla vardir... "Ona önyargiyla yaklasmak" bir bulasici beladir. Halbuki otursan ve adamin söyle tesadüf 10 tane eserini seçip dinlesen ve birazcik kafa yorsan, ortada anlayamayacak, kavrayamayacak birsey yoktur..
Bir de ben burada bir nokta daha eklemek istiyorum Serdar'ın söylediklerine karşı.Bir dinleyici Gencebay müziğine karşı şu tutumları geliştirebilir.
1)Müziğini hem anlamaz;hem de sevmez ve dinlemez.
2)Çok kaliteli bir müzik adamı olduğunun farkındadır ama müziğini çok sevmez ve dinlemeyi pek tercih etmez.
3)Dinler ama ne kadar kaliteli müzik yaptığını düşünmez ve bunun onun için bir anlamı yoktur(Arabeskçiler bu grubun üyesidirler)
4)Orhan Gencebay'ın müziğini ve felsefesini hem çok iyi anlar hem de dinlemekten büyük keyif alırlar.(Bizler bu gruptayız)
Aslında bu grupların bile kendi içinde alt grupları var ama kabaca böyle sınıflandırabiliriz.Bence arkadaşın bahsetmek istediği bu dördüncü grup.Yani bilinçli ve özgün dinleyiciler.Ve bu grubun sayısı da çok fazla olmadığı için bu gruptaki insanların durumlarına ve eylemlerine ister sanat deyin,isterseniz ayrıcalık deyin ama bir farkları var.
Basar, söylediklerin çok dogru, ama ben ona iste "sanat" degil de senin ifadenle bir "ayricalik" denilmesi gerektigine inaniyorum.. Bu önemli bir püf nokta diye düsünüyorum. Çünkü ortada esasinda anlayamayacak birsey olmadigina inaniyorum, onu demek istiyorum.
Bir kere neyi anlamak sanattir..? Müzigini mi, sözlerini mi..? Salt müzik olayi zevk/renk meselesidir... Adamin kulagina hitap eder belki etmez, ki Gencebay müzigini enine boyuna arastirmis birisinin Gencebay müziginde
bir tanecik dahi sevilecek eser bulamayacagini imkansiz bir olay olarak görüyorum.. Salt müzik hususunda olay sadece ve sadece önyargidan ibarettir.. Buna karsin herhangi "sevmeyen" bir vatandas kendisini gerçekten Gencebay müzigine verse, biraz zamanini ayirsa mutlaka kendi kulagina da hitap edecek seyler bulacaktir..
Sözler? Dedigim gibi, Gencebay´in vermek istemis oldugu mesajlar sakli gizli bir sekilde sunulmamistir, kullandigi terimler, siirlerin teknik yapisi kimsenin aklini zorlayacak sekilde degildir, aksine Gencebay saf ve sade bir dille mesajlar vermek istemistir ki insanlara mümkün mertebe en kolay ve hizli yol ile ulassin... Bunu da anlamiyorlarsa bazi insanlar, demek ki ya bu insanlar - affiniza siginiyorum - koyun misali, ya da arastirmadan atip tutuyorlar... Kim ki anlayarak dinliyor, iste o Gencebay´i tanimis demektir.. Iste bizler bu ayricaliga sahip insanlariz. Ama bu safhaya gelmek öyle çok zor bir olay degil, yani bunu demek istiyorum.. Yoksa ben de kesinlikle buradaki gönül dostlarinin ve sokaktaki "Orhan babaaaa, en büyük arabesçi" diyen adamla aramizda farklar olduguna tabiiki katiliyorum, ama onu anlamanin bir sanat oldugunu düsünmüyorum.