Bundan yaklaşık 2-3 ay kadar evvel Başar abiden bir özel mesaj aldım. Mesajda, Gencebay'ın Bir araya gelemeyiz filminde film müziği olarak hazırladığı ve 76 yılında Şoför filminde de kullandığı bir yaylı ve gitar solosundan söz ediyordu.
Ve diyordu ki, bence o yaylı sololar ve gitar sololar aslında 76 Şoför'deki Seni buldum ya film müziğinin introsu olarak düşünülmüş. Yani Gencebay bir araya gelemeyiz film müziklerini hazırlarken ve Seni buldum Ya'ı bestelerken aynı zamanda bir introda hazırlamış. Yalnız bu intro albümlerde yer almamış. Film müziği olarak filme yansımış. Ve filmde de parça pölük halde sunuluyor tabii. Söz konusu film müziğinin ispanyol tarzda olması ve Seni Buldum Ya eserinin de ispanyol tarzda bir eser olması, bu iki eserin bir birinin devamı olabilme ihtimalini göz önünde getiriyor zaten.
Bir araya gelemeyiz filminde Gencebay hapisten çıkıp kız kardeşinin odasına girdiğinde ( hani yatakda kız kardeşişinin bir resmi var ) işte o sahnede çalan yaylılar... Hatırlayın, çok kısa ve enfes bir yaylı.. Ama annesi söze girdiği anda o büyü bozuluyordu ve dikkatimiz dağılıyordu. Sonra bu yaylılar Şoför filminde karşımıza çıkıyor. Fusün Atakan'ın evinin önüne arabada sabaha kadar bekleyip, sabahleyip Fusun hanıma arabanın kapısını açıyor. Hah işte tam burda Bir araya gelemeyiz'deki yaylılar devam ediyor. Yalnız kapı sesi ve arabanın çalışması sesi ile yaylılar tekrar bölünüyordu. Filmin ilerleyen sahnelerinde, o yaylılar tekrar devam ediyor felan.
Şimdi ben ne yaptım? Bir araya gelemeyiz'deki kız kardeşinin odasında başlayan yaylılar ile, Şoför'de araba kapısı açma sahnesindeki yaylılar birleştirdim. Yalnız oldukça titiz ve hassasca birleştirdim. Ne bir araya gelemeyiz'deki annenin konuşma sesi, nede şoför'deki araba kapısı kapatma ve nede araba çalıştırma sesi geliyor ve size o enfes yaylıları kesiksiz ve uzun bir şekilde dinlettiriyorum. Sonra Şoför'de de kapı kapatmanın ardından çalan yaylılardan sonra gitar solo giriyordu. Bu Gitar soloyuda aldım aynen, yine konuşma ve ses yok tabii. Sonra bir kaç ufak düzenleme daha derken, tekrar Bir araya gelemeyiz'de Gencebay'ın kız kulesine karşı çay içtiği sahneye geldim ve o sahnedeki gitar + yaylı soloyu ekledim bu çalışmaya.. Uzun lafın kısası Gencebay'a ait Makara bantlarda belkide şuan uzun full şekilde hazır bulunan bu özel film müziğini ben kendi imkanlarım ile orjinaline en yakın halini tamamen deneme ve yanılma ve başar abinin fikri ile birleştirmeye ve gerçeğine en yakının bulmaya çalıştım. Sanırım oldu... Yaylılar kesiksiz devam ediyor ( arada tabi Bir araya gelemeyiz filminden, Şoföre geçiyor ama çok hassas geçiyor ve pek anlaşılmıyor zaten) sonrasındaki gitar solosuyu soluksuz dinleyeceksiniz. Sonra zaten kız kulesi gitar solosu girecek...
Şimdi ortaya böyle bir intro çıktı. Başar abininde dediği gibi bende bu intronun aslında Seni Buldum Ya'nın, Şoför filmindeki o eşsiz düzenlemesine bir giriş yada bir intro olarak düşünüldüğünü düşünüyoruz. Ama tabii filmide parça pölük çaldığı için dikkat dağılıyor. Baba Dramdan hatırlayın meselâ, filmlerde parça pölük çalıyordu hep, albüm olarak full eser olarak çıkınca nasılda dumur olmuştuk.Çünkü dinlemediğimiz azda olsa bölümleri de varmış, dinledik ve mest olduk. Eminimki makara bantlardada bu ispanyol intronun özgün versiyonu vardır. Bunlara şu aşamada ulaşmanın imkanı yok tabi.
Şimdi size iki eser sunuyorum. Biri sözünü ettiğim o ispanyol film müziği. Diğeri yine şofördeki seni buldum ya eseri ve introsunda ispanyol film müziği var. Yalnız şöyle bir olayda var, Seni buldum ya'ya intro olarak hazırlandığını düşündüğümüz intro ile, Şoför'deki sanat müziği düzenlemesi olan seni buldum ya eserlerinin birbirlerine karar tonları uymuyor... Yani böyle bir muammada var...
1 - İspanyol İntro - ( Yaylı+Gitar solo, uzun ve kesintisiz)
Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Acaba bir Engin Deniz + Ümit Şarkısı vakkası mı diyoruz yani...
Berhüdar Ol'un..
[Link güncellendi]

(0%)

News