135 MİLYARLIK SAZ VE GENCEBAY

Bağlamanın kalıplarını, tabularını kırmış devrimci virtüöz...

135 MİLYARLIK SAZ VE GENCEBAY

İleti Hatasız_Kul_Olmaz 11 Nis 2008, 19:45

Büyük emek harcanıp Gencebaya hediye edilen saz...
Bu iletideki ekleri görmek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.
Bu feryat bu hasret öldürür aşk beni
Uzaktan olsada razıyım sev beni...
''CAN DEMEK SEN DEMEK''
Kullanıcı avatarı
Hatasız_Kul_Olmaz
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Re: 135 MİLYARLIK SAZ VE GENCEBAY

İleti sosyetelaz6161 11 Nis 2008, 20:46

vay be ne güzel bir hediye olmus simdiden böyle bi degeri varsa ilerde baya degerli olur
Kullanıcı avatarı
sosyetelaz6161
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti isocity 11 Nis 2008, 21:20

bu saz mevzuuda tam şehir efsanesi oldu. sazın hediye edilmesi diye bir olay söz konusu değil. gencebayın 40bin marka (o zamanın 20bin euro su) 3 senede yaptırdıgı saza gazeteler 135.000 ytl fiyat biçmişler ama benım aynı ustaya yaptırdıgım 1000 ytl lik saza şimdilerde 800 ytl ye alıcı bulamıyorum.. :) bi ara benim sazı üstada götürüp okutup üfleteceğim değeri artsın diye.. :)

ayrıca telleri altında değil o sazın yapım asamasınıda biliyorum. saz baya bir efsane olmustu sazı görmek için imalathaneye gidenler vardı ballandıra balandıra anlatırlardı bize.. zaten altından ses cıkacagınıda zannetmıyorum. saz gencebaya teslim edildikten 1 yıl kadar sonra tel değişimi için geri geldiginde tesadufen bende oradaydım bir kere kucaklayıp tıngırdatma fırsatı da buldum ne sanslıyım ki.. saz bildiginiz sazın muhteşem bir işçilikle sunulmuş hali.. ancak ses olarak standart üstü imal edilen bir akdeniz marka sazdan cok farklı değil. yani aynı sesi aynı ustanın 3bin ytl lik bir sazdındanda alırsınız.. ayrıca sazın bir daha yapılamayacagı yazılmıs ki bu da bir efsane.. ustasına parayı verin cok daha iyisini yaptırabilirsiniz ama önce en az 20bin ytl yi gözden cıkarmanız lazım cunku gercekten çok ince işçilik istiyor ve baya bir zaman alıyor yapımı....
::::::::::Dünya kuruldu kurulalı görülmedi böyle bir buhran::::::::::
::::::::::Allah seni başımızdan eksik etmesin ya sevgili Orhan::::::::::
Kullanıcı avatarı
isocity
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti Hatasız_Kul_Olmaz 11 Nis 2008, 21:33

Kardeşim eğer aslı senin dedigin gibiyse doğrudur ben okudugumu gördügümü verdim zaten bu gazetelerede inanılmazki harbi yalan dolan napalım adı üstünde gazete diye bakıyoruz :)
Bu feryat bu hasret öldürür aşk beni
Uzaktan olsada razıyım sev beni...
''CAN DEMEK SEN DEMEK''
Kullanıcı avatarı
Hatasız_Kul_Olmaz
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti SerdarYılmaz 11 Nis 2008, 21:34

Sagol bilgiler için isocity.

Bu baglamayi Gencebay acaba neden yaptirdi..? Yani "ne gerek var" diye düsünmüyorum degil, haddime düsmez esasinda, ama insan bazen yine de düsünüyor.. Ne kadar kullaniyor acaba... Ve hangi ortamlarda kullaniyor??
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti Bestekar-NKA 11 Nis 2008, 21:49

Doğrusu ismail kardeşimizin yazdıklarıdır.gazete olayı abartmış.ayrıca duyduğuma göre Gencebay sazın sesini beğenmiyormuş.
sanırım 1 albümde ve bir tv proğramında kullandı o da yeni teslim aldığı zamanlarda sonrası yok.
Kullanıcı avatarı
Bestekar-NKA
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti SerdarYılmaz 11 Nis 2008, 21:54

Bestekar-NKA yazdı:Doğrusu ismail kardeşimizin yazdıklarıdır.gazete olayı abartmış.ayrıca duyduğuma göre Gencebay sazın sesini beğenmiyormuş.
sanırım 1 albümde ve bir tv proğramında kullandı o da yeni teslim aldığı zamanlarda sonrası yok.

Hangi albümdü o, ve hangi sarki(lar)?
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti idam_mahkumu 11 Nis 2008, 21:56

İdeal Aşk klibindeki saz... Yalnız hiç bir albümün kayıtlarında kullanılmadı. Sadece İdeal aşk klibinde Gencebay'ın elinde, bir de 2004'de Kanal 7'de, bir programda Güloyolom'u Playback yaparken yine bu saz elinde... İsmail abinin dedikleri doğru. Ama büyük bir olay tabi.

bir kere telleri altından değil. O bir Efsane... altın telli bağlama olmaz.

Rivayetlere göre, gencebay ragıp ustaya "bana öyle bir saz yapki, dünyada eşi olmasın." demiş; rapıg usta, oğulları ile 4 yıl çalışarak bu sazı yapmışlar....

98 yılında teslim almışdı gencebay. O yıllardaki değeri, 40 Bin mark Yani, 20 Bin Eur'du. Yıllar geçtikce, kamu, değeri o yıla göre belirledi, katladı..

Aradan, 8 yıl geçtiğine göre şuanki Fiyatı aşağı yukarı, 130 Küsür milyar diye tahmin ediliyor..

Evet, Dünyanın En Pahalı Sazı Gencebay'ın.. 1998 Yılında, İdeal bir bağlama, Taş çatlasa 1 milyardı.. Oysa 98 yılında, Gencebay bu sazı 40 bin marka, Yani o günde 9 milyara almış oldu...

Şuan bile piyasada 9 milyarlık saz yok.. En kralı 5 milyarı geçemez.

Yakışır Orhan Baba.......14-07-2001 Milliyet

Usta Ragıp Akdeniz, iki oğluyla dört yıl çalıştı ve Gencebay'a sıfır kilometre araba fiyatına çok fiyakalı bir bağlama yaptı...

Orhan Gencebay, dört yıl önce en iyi bağlama ustalarından Ragıp Akdeniz'e ısmarladığı sazına sonunda kavuştu. Gencebay'dan 'Bana öyle bir bağlama yap ki, sesi güzel, görüntüsü fiyakalı olsun' talimatı alan Ragıp usta, oğulları Cihan ve Rafet'le dört yıla yakın bir süre çalıştı. Ve sonunda usta ile oğulları, 'kelebek ve abanoz' ağaçlarından, altın varak ve sedef kaplamalı bağlamayı tamamladı.

BU bağlamanın evlatlarına kalacak en kıymetli hazine olacağını belirten Gencebay, 40 bin mark yani yaklaşık 23 milyara mal olan nadide müzik aleti için şöyle konuştu: 'Bu bağlamanın maddiyatı değil, maneviyatı önemli. Çünkü, eşi, benzeri yok. Ragıp Akdeniz, 'Bir daha isteyen olsa da böyle bir şey yapamam' dedi. Müthiş el emeği ve göz nuru var bunda. Maddi olarak bedeli ödenemez..."

-----------------------------------------------------------------------------------

Orhan Baba'ya 135 milyarlık Saz....27 Haziran 2005 Posta

Malatyalı saz ustası Ragıp Akdeniz ve oğulları 3.5 yılda yaptıkları sazı Orhan Gencebay'a hediye etti. Ragıp Usta, "Gövdesi sedef işlemeli, telleri altın olan bu sazın dünyada bir eşi yok. Bir daha ne biz ne de bir başkası böyle bir saz yapamaz. 1700'lü yıllarda yaşamış Stradivari'nin yaptığı kemanlar bugün 2 milyon dolara satiliyor. Bu saz da ileride o kemanlar gibi olacak. Çünkü müthiş bir sesi var" diyor. Sazın bugünkü değerinin 100bin dolar olduğu öğrenildi.

Altın varak kaplama olduğu rivayet ediliyor... Bu sazla ilgili efsane çok. Mesela bu saz ile gizlice 8 çok özel beste yapmış. Bu özel besteler Orhan abinin vefatından sonra albüm olarak piyasaya sürülecekmiş,mişte mişmiş... :)

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti isocity 11 Nis 2008, 22:04

Hatasız_Kul_Olmaz yazdı:Kardeşim eğer aslı senin dedigin gibiyse doğrudur ben okudugumu gördügümü verdim zaten bu gazetelerede inanılmazki harbi yalan dolan napalım adı üstünde gazete diye bakıyoruz :)

kardes sözlerim sana değildi sakın yanlış anlama ben genel amaçlı bir bilgi vereyim dedim ama aynı gazete haberine dayanarak cok efsane türetildi. dediğin gibi gazetelere guven olmuyor..

SerdarYılmaz yazdı:Bu baglamayi Gencebay acaba neden yaptirdi..? Yani "ne gerek var" diye düsünmüyorum degil, haddime düsmez esasinda, ama insan bazen yine de düsünüyor.. Ne kadar kullaniyor acaba... Ve hangi ortamlarda kullaniyor??

serdar gencebayın yaptırma amacını kesin bilemem ama görünüş ve ses itibariyle fiyakalı bir saza sahip olmak ve torunlarına miras bırakmak istemiş olabilir neticede bir saz asıgı gencebay.. ben bile bu caylak halimle 3 tane baglamaya sahipsem gencebaya o saz az bile..

Bestekar-NKA yazdı:duyduğuma göre Gencebay sazın sesini beğenmiyormuş.

sazın sesini begenmedigi konusuna bende katılırım ama ustayla konustugumda söyledigi aynen şuydu. o saz sahne ve ses amacından çok gözteriş amacıyla yapıldı. o sazın cok normal ses vermeside zor cunku doğal bir saz değil cok fazla ayrıntı var.. tam kaplama,varak, sedef,işleme,altınbaş...vs.. saz normalden cok agır zaten..
::::::::::Dünya kuruldu kurulalı görülmedi böyle bir buhran::::::::::
::::::::::Allah seni başımızdan eksik etmesin ya sevgili Orhan::::::::::
Kullanıcı avatarı
isocity
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti SerdarYılmaz 11 Nis 2008, 22:10

isocity yazdı:serdar gencebayın yaptırma amacını kesin bilemem ama görünüş ve ses itibariyle fiyakalı bir saza sahip olmak ve torunlarına miras bırakmak istemiş olabilir neticede bir saz asıgı gencebay.. ben bile bu caylak halimle 3 tane baglamaya sahipsem gencebaya o saz az bile..

...

sazın sesini begenmedigi konusuna bende katılırım ama ustayla konustugumda söyledigi aynen şuydu. o saz sahne ve ses amacından çok gözteriş amacıyla yapıldı. o sazın cok normal ses vermeside zor cunku doğal bir saz değil cok fazla ayrıntı var.. tam kaplama,varak, sedef,işleme,altınbaş...vs.. saz normalden cok agır zaten..

Hayirlisi diyelim :) Maneviyat ise söz konusu herhalde divan sazindan daha degerlisi yoktur geridekilerine miras olarak kalacak.. Bana da biraz "gösteris" havasi veriyor, çünkü dedigin gibi o kadar ayrinti dolu bir alet dogru ses vermeye ne kadar elverisli olabilir, tartisilir.. Ama helal olsun, hakeden varsa Gencebay hakeder böyle birsey :)

Bu arada harika resimler için tesekkürler Ömer. Özellikle sazin arkasina bayildim.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

Sonraki

Gencebay ve Bağlama

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir