nikrizruyası 31 Ekm 2007, 17:55
bu site ye biraz uzak kaldım sağolsun ömer özellikle beni uyardı
Siteyi gezdğimde farkı anlamamak mümkün değil, sanıyorum burda sadece gencebay müziği ve onun felsefesı konuşulacak böyle olması gerektiğini düşünüyorum.Özellikle bu konuda site yöneticilerine çok önemli işler düşüyor.
Ben 8 yaşımdan beri orhan gencebay dinliyorum.Bu yaşıma kadar da başka müzik dinleme ihtiyacı duymadım.Halk müziğimiz hariç o zaten bizim baştacımız.Başka müzik dinlemedim dedim nasıl dinleyeyimki Gencebay bize caz,halk,sanat,anadolu rock,senfonık melodıler,protez denilen müzik türü vb.herşeyi önümüze koydu ve bunun sonucunda da bizle doyduk.Ben nikriz ruyasını dınlerken bağlama ya doydum.Kaçıracam kız senı,gurbet elde hasta düştüm,cennet gözlüm derken halk müziğine doydum.Deryada salım yok,giden gelmez yerine derken sanat müziğine doydum.Yorgun gözler derken bu nedir acaba dedik sonradan duyduk amerıkada caz müzikle ilgilenenler bu şarkıyı inceliyorlar ne oldu caz müzik dinledik.Daha şimdi burda sayamayacağım bir sürü eser.
Fanatiklikten nefret eden bir insan olarak hep aşırılıktan kaçmışımdır.Arabesk müzik dinleyen arkadaşlarımı tahlil ettiğimde(arabesk derken neyi kastettiğimi anlıyorsunuz) onların müzik bilgilerının olmadığını bu müzik türünü sadece sözleri icabı dinlediklerini farkettım.Onlar için müziğin kalıtesi hangi enstrumanlar kullanıldığı önemli değildi.Onlar efkarlandıklarında aşık olduklarında " vaybe sözlere bak" demek için müzik dinliyorlardı.Bu müzik onlar için mezeydi.Her ortamda bu konuyla ilgili mucadele vermişimdir.Maalesef toplulumuzda müziğe genelde bu gözle bakıldığı için Gencebay hep bu kategorıye konulmuştur.İnsanlar şarkı sözlerının içinde acı oldugunu gorunce buna arabesk diyorlardı.Ne kadar acıdırki gencebay hala bu yaftayı uzerınden atamamıştır.Sezen Aksu Ah İstanbul derken arabesk olmuyordu ama Gencebay dediği zaman oluyordu.Gönül arabesk parçası iken Zerrın Özer söyleynce nedense bırden bıre pop müzik oluyordu.Sonuçta bizim dedıklerımıze gelınıyordu ama bunlar olurken bız ve Gencebay müziği yara alıyordu.
Aslında işin özüne inersek bazı ınsanların özellikle medyanın Gencebay ı boyle gostermesı işlerine gelmiyordu.Tüketım toplumu olmamız gerekıyordu.Hersey hemen tuketılecek onun yerıne yenıse gelecek ve çark böylece donecektı kalıte önemli değildi.Orhan Gencebay ise tüketilecek bir malzeme değildi onlar için.Bunların yanında gencebay müzği insanı düşünmeye sevk ettiği ve insanı olgunlaştırdığı için o gurplar için tehlikeydi.Çünkü toplumun düşünmemesi ve tüketmesi gerekiyordu.İşte buna benzer sebeplerden dolayı Gencebay Müziği hep arka planda kaldı.Gencebay arabeskin kralı olarak günümüze geldi.
Radikal gencebaycılık bence butun bunları reddedıp ne dınledıgını bilen eserlerde ki sözlerden neyın anlatıldığını çözen insanlar grubu olmalı.Diğer müzik türlerıne saygıyla yaklaşan onları aşağılamayan ama aşağılandığı anda da kesın tavrını koyan bır duruş göstermeli.Kesınlıkle aşırıya kaçmamalıyız.Diğer fanatık arabeskçiler gıbı müziği meze yapmayan ve bilinçli ınsanlar olmalıyız.Zaten bizlerede bu yakışır.
Dilim döndüğü kadar fikirlerimi beyan ettim:inşallah bu sitede bu olgunluğu buluruz.Bu olgunluğa erişmeyenler Gencebay a her zaman zarar vermiştir ve imajı zedelemiştir.Mücadelemiz bu konyla ilgili olursa başarılı oluruz inş.Tabii Orhan Abi mizizn katkılarıya
berhudar olun
gencebay müzik evliyasıdır ne mutlu onu gerçekten anlayanlara