Orhan'cılık ve Gencebay'cılık arasındaki uçurum [MAKALE]

Neler Olduklarını Biliyorsunuz...
Forum kuralları
Bu forum fikir paylaşım forumudur ve geyik kesinlikle yasaktır. Gencebay hakkında oldukça ciddi meseleler masaya yatırılır ve değerli gönül dostları tarafından enine boyuna incelenir. Konu dışına çıkan üyelerin mesajları sorgusuz kaldırılır yada üyeye ceza verilir.

Re: Orhan'cılık ve Gencebay'cılık arasındaki uçurum [MAKALE]

İleti helluri 07 Mar 2008, 23:34

gerçektende bu tip yakıştırmalar doğru değil gencebaycı denince akla arabesk geliyor gerçekten ama böyle bir şey asla olmadı olamaz orhan gencebay eserleri kıymetli ve eşi bulunmayan eserlerdir
aşkı sen öğretmiştin unutmayıda öğret...
Kullanıcı avatarı
helluri
Yeni Üye
Yeni Üye

ömer kardeşım çok ıyı bır gözlem dogru bır tespitte bulundu

İleti avsar29 08 Mar 2008, 18:52

Ömer kardeşımın tespıtlerı tamamen doğrudur bızde hep ınsanlar abır lakap takma yandaş halıne getırme bı bölme merakı vardır'' orhancı '' ne dmek ya bır kere türkçeye de aykırı ci cu ekı ısmın sonuna gelemez bı kere=) bunuda gectım ferdı tayfur gıbı kıskançlık abıdesıyle aynı kategorıde kesnlıkle orhan baba bulunamaz yanı ferdıcı ıbocu dıyenler olablır çünkü bunlar tam bir müzisyen asla değiller asla da olamıcaklar ama gencebay bütün bir müzisyendir ve onun kendıe has bır hayata bakışı müzik birikim ve üslubu felsefesı vardır . o açıdan bız gencebay severız dıyorum bız onu gercekten anlıyan ve ınceleyenız babanın dedği
gibi koyun bılmez ben bılırm... biz anlarız orhan babayı koyunlar gıbı popüler kültürün peşindekı koyunlar deıl=) saygılar tüm gönül dostlarına...
avsar29
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti vedat 09 Haz 2008, 08:59

cok güzel acıklamıssın saol abi gencebaycı olmak başkadır ona bu arabesk ifadesini yakıstıranları şiddetle kınıyorum cok saol makale için emegine saglık
vedat
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti enging 10 Haz 2008, 13:39

çok güzel olmuş bu makale ömer faruk kardeş orhan gencebay ı arabeskçi olarak tabir eden onu anlamadan dinleyen kendini orhancı olarak tanıtmaya ve gencebay müziğini çarpıtarak onu rencide eden herkesi esefle kınıyorum anlamıyorsanız öğrenin lütfen bu site bunun için var.
bıktı artık gönlüm gamdan kederden
ayrılık isteme sakın ne olur benden
şu benim bahtımı bilemezsin ki
yerden yere vurdu beni ne gelir elden ...
Kullanıcı avatarı
enging
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti muratali 25 Haz 2008, 15:05

çok doğru tespitler gerçektende. Bu kadar emek bravo vallahi.
muratali
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti pusucu 22 Tem 2008, 13:07

Konuyla alakalı cok güzel bir araştırma cok teşekkürler...fark ve farkcılık aıkca ortaya konmus...belkı muslumcu ferdıcı olmak onların sarkıalrı cok sevmek olabılır ama özetle gencebaycılık yasam tarzını fıkır anlayısını benımsemek hayatına katmak tır...guzel paylasım saolun
O davetkar bakışkarın....Çatılmayan o kaşların...Ağlıyorke gözyaşların ..Bana seni öğretecek..
Kullanıcı avatarı
pusucu
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti og_asigi 01 Ağu 2008, 12:44

idam_mahkumu yazdı:Orhan'cılık ve Gencebay'cılık arasındaki uçurum

Nedir bu Gencebaycılık, yada neden “Orhancılık” değil de, “Gencebaycılık”…

“Orhancı” olmak yada “Orhancılık” sadece Orhan Gencebay dinleyenlerin kendilerine yakıştırdığı isimdir. Bu şahıslar Orhan Gencebay’ı dinlerler, severler, baş tacı yaparlar. Lakin körü körüne bir bağlılıktır bu. Bizim nazarımızda gericiliktir.

Ayrıca, “Orhancılık” farklı anlamlarda çağrıştırmaktadır. Örneğin arabesk gibi. Yani “Orhancılık” denilince akla gelen ilk terim Arabesk yaşamak, arabeskçilik, arabesk şarkılar, arabesk fikirler, arabesk filmler gibi saçma düşünceledir.

Arabesk olayının Gencebay’dan ne kadar uzakta olduğunu detaylıca incelemiştik. Fakat hala “Orhancılık” insanlığın aklında bu tür ifadeler uyandırıyor..

Bir diğer konu ise “Orhancılık” ifadesinin “Ferdicilik” , “Müslümcülük” gibi ifadelerin arasına karışmış olması ve insanların aklına “ Orhan – Ferdi – Müslüm” üçlüsünü getirmiş olması gibi bir kötü tarafı bulunmaktadır.

Gencebay’ın Türk Müziğinin en büyük ismi olduğunu ve dünya müziğine de adını altın harflerle yazdırmış olmasından söz ettiğimiz çabalarımzda anlamamız gereken olay, “Orhancılık” diye bir şeyin asıla gerçek Gencebaycılar tarafından kabul edilmemesidir. Gerçek bir Gencebaycı kendisine “Orhancı” denildiğinde size kızabilir, küsebilir.

Çünkü “Orhancı” dediğimiz kimseler gerçek Gencebaycıları hep zor durumda bırakmıştır. Bu kimseler “Orhan baba sen kralsın,” “alemin kralı Orhan baba” , “batsın bu dünya baba…” , “Arabeskin kralısın baba!” “ Arabeskin En büyüğüsün Orhan baba” … gibi sapça sapan sloganlar üretmiş ve bu sloganlar Gencebay’ın ve Gencebay’cıların bacağına kene gibi yapışmıştır. Bu sapıkça ve fanatikçe ifadelerden Gencebay’ı ve Gönül Dostlarını arındırma çabaları gerçek Gencebay’cıların üzerine düşmüştür. Ki yıllardır da gerek net ortamında, genel sanal alemde, gerek sitelerimizde, yazı, metin ve şiirlerimde, katıldığımız felsefî ve müzikal ortamlarda en büyük savaş ve gayretlerden biri Gencebay’ın ne kadar büyük bir müzisyen olduğunu, ikinci ve üçüncü sınıf taklitçilerle birlikte adının anılmaması gerektiğini anlatmak olmuştur. Kısacası Gencebaycılık cemaatine en büyük darbeyi, anladığı sandığı adamı aksine köstekleyen “Orhancı” bozuntuları vurmuştur ve vurmaya da devam edecektir.

Orhan Gencebay’ın müzikal ve duygusal alanda dahiliğinin yanı sıra, kendine has felsefesi olan bir insan olduğundan da söz etmiştik. Tarih de felsefesi olan kimselere soy isimleri ile hitap edilir. Yani “Maoculuk” ,” Leninizm” , “Darwinizm” , “Kemalizm” , “Mevlanacılık”.. gibi. Gencebay kendine özgü felsefesi olan bir Türk müzik dahisidir. Dolayısı ile gerçek Gencebaycılar ona “Orhan” diye asla hitap etmezler, “Gencebay” derler.. Ve kendilerine de “Gencebaycı” derler. Gerçek Gencebaycılar, Gencebay’a hem müzikal hemde felsefî alanda bağımlı olan kimselerdir. Oysa kendilerini “Orhancı” diye nitelendiren kimselerin ne Gencebay’ın müzikal alanda ki dahiliğinden nede Gencebay’ın felsefesinden haberleri vardır. Bu kimselerin Arabeskçiden bir farkı yoktur. Gencebay’a arabesk denmesinin bir sebebi de bu ikinci parti Orhan Gencebay dinleyenlerdir.

Makale: Ömer Faruk EROL/İdam Mahkumu

cok hakliymissiniz..bende orhanci derdim aam bu yaziyi okuduktan sonra isin derinligini anladim..babanin essiz sanatina haksizlik..tekrar tesekkurler bu guzel bilgi icin
Kullanıcı avatarı
og_asigi
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti karayağız 07 Ağu 2008, 11:05

yüreğine sağlık ömer.bu yazdıklarından sonra gencebaycılık daha iyi anlaşılmıştır ve orhancılarda gencebaycı olmaya gayret gösterecektir.hayırlı teskereler ömer gardaş.
karayağız

İleti sende seversin 25 Eyl 2008, 21:23

çok haklısınız.bunu insanlara gencebaycılara yakışır bi şekilde insanları kırmadan cevaplamamız lazım.onlara anlatmalıyız.türk müzik tarihinde hiçbir müzik adamına bu kadar haksızlık yapılmamıştır herhalde
sende seversin

Önceki

Masadaki Mühim Mevzular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir