Sevgili gerçek Gencebaycılar;
Hepimiz biliyoruz ki, Orhan abimiz anlatılması en zor olan müzisyendir. Belki bir çok büyük müzisyenin, ( Elvis gibi) kitapları çıktı, anlatıldı, yazıldı çizildi ama ne hikmettirki müzikologlar dahil hiç bir yazar Gencebay hakkında akademik ve bilimsel bir kitap çıkaramadı..Hoş çıkarsalarda anlatabileceklerini sanmıyorum. Çünkü işin akademik boyutu ile ilgilendiklerinde, işin felsefik ve duygusal kısmı boş kalacak. Gencebay müziği, duygu, felsefe ve bilimin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Dolayısı ile Gencebay'ı ne güç yeter ne dil anlatmaya..
Zaman içerisinde Gencebay hakkında yazılan bazı kitaplar oldu.. Ama bu kitaplar, bizim Gencebay'ı anladığımız gibi anlatamadılar.. İşin sosyolojik, toplumsal ve yüzeysel kısmı ile ilgilendiler, felsefeden ve duygudan söz etmediler..
Ben bir gönül dostu olarak son iki üç aydır bir kitap çalışması içerisindeyim. Kitap içersinde elbette akademik yada bilimsel veriler yok.. Dilimin döndüğü kadar naçizane anlattım. Gencebay'ın hemen hemen tüm hayatını kaleme aldım.. Nelerle uğraştı, neler yaptı, Gencebay müziği nedir, TRT konusu nedir, Gencebay felsefesi nedir... bu ve bunun gibi sorulara cevap aradım.. Gencebay'ı yüzde yüz anlamış kimselerin bilebileceği şeyleri yazdım. Ama asıl hedef kitlem Gencebay'ı anlamakta güçlük çekenler olacak.
Berhüdar Ol'un.