Sev dedi gozlerim hakkinda bir soru

Bilinen Bilinmeyen Eserleri ve Bunların Sözleri...

Re: Sev dedi gozlerim hakkinda bir soru

İleti yavuzdiyebiri 29 Ağu 2008, 09:25

Arkadaşlar, av, ağ veya rüya...
Filmi baz alırsak Rüya dediği aşikar.Ama gencebay kasete veya plağa okurken değişiklik yapıyor .Hatta aynı şarkıda bile .Bu birçok şarkıda böyle olmuştur.Örnek Kır gönlünün zincirini neşe mutluluk SAR senin olsun (yani neşeyi mutluluğu sar,kucakla ki senin olsun,ilgisiz kalırsan kaçar gider) ikinci kez söylerken de "neşe mutlulukLAR" senin olsun diyor.Birincisi öğüt ikincisi temenni...Şu an hatırlayamadığım filminde başka albümde başka olanlar da var.
Gencebay o anki ruh haliyle anlamı bozmadan hangisi uygun gelmişse onu tercih ediyor.
Kara Toprak şarkısı hep dikkatimiçekmiştir:"Bir gün bu alemden geçip gidersem " kısmını söylerken "geçip" ile "göçüp" arası birşey diyor.Sanki o an dili sürçmüş gibi.Yani net anlaşılmıyor.Ama her ikisi de anlamı bozmuyor.Doğrusu alemden göçmektir.Yani yaygın olarak öyle kullanılır.Ama "alemden geçmek" dediğinizde sanki bir feragat var, yani ya küserek yada başka sebeplerden dolayı dünyadan vazgeçmek, herşeyi bir kenara bırakmak.Göçmek kendi isteğimizle olmuyor.Geçmek ise kendi elimizde gibi.Ama her ikisi de anlam kaymasına yolaçmıyor.
Bu Alem Gülmeyi Senden Öğrenmiş,
Sen Aşkın En Güzelini AŞKLA Verensin...
yavuzdiyebiri
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti necati 29 Ağu 2008, 17:54

GözümSende yazdı:sevenler mesud olmaz derlerdi inanmazdım
şimdi mesut değilsin bilseydi... bağlanmazdı...
n mi m mi?

çekip gitmekse maksadı.. ne bu kararsız feryadı...

n mi m mi?

bence ilki n ikincisi m

tamamen tersi desem...
şimdi mesut değilsin, bilseydiM bağlanmazdıM
çekip gitmekse maksadıN, ne bu kararsız feryadıN, anlaşılmaz oldu tadıN, zehre doğru, zehre doğru...
Arkadaşım alıntılarını kopyala/yapıştır yaparak tek mesajda yazabilirsin. Her alıntıyı ayrı bir mesajda yazmana gerek yok,
anlaşıldı, dediğini yapmaya gayret ederimde, unutursam umarım sen tek mesaja sıkıştırırsın... ;)
Bu kullanıcı Forum Kuralları md.2, md.3, md.7 ve md.8'i ihlâl ettiğinden dolayı atılmıştır. -yönetim-
necati
Atılmış Üye
Atılmış Üye

İleti e-selcuk 29 Ağu 2008, 21:49

yavuzdiyebiri yazdı:Arkadaşlar, av, ağ veya rüya...
Filmi baz alırsak Rüya dediği aşikar.Ama gencebay kasete veya plağa okurken değişiklik yapıyor .Hatta aynı şarkıda bile .Bu birçok şarkıda böyle olmuştur.Örnek Kır gönlünün zincirini neşe mutluluk SAR senin olsun (yani neşeyi mutluluğu sar,kucakla ki senin olsun,ilgisiz kalırsan kaçar gider) ikinci kez söylerken de "neşe mutlulukLAR" senin olsun diyor.Birincisi öğüt ikincisi temenni...Şu an hatırlayamadığım filminde başka albümde başka olanlar da var.
Gencebay o anki ruh haliyle anlamı bozmadan hangisi uygun gelmişse onu tercih ediyor.
Kara Toprak şarkısı hep dikkatimiçekmiştir:"Bir gün bu alemden geçip gidersem " kısmını söylerken "geçip" ile "göçüp" arası birşey diyor.Sanki o an dili sürçmüş gibi.Yani net anlaşılmıyor.Ama her ikisi de anlamı bozmuyor.Doğrusu alemden göçmektir.Yani yaygın olarak öyle kullanılır.Ama "alemden geçmek" dediğinizde sanki bir feragat var, yani ya küserek yada başka sebeplerden dolayı dünyadan vazgeçmek, herşeyi bir kenara bırakmak.Göçmek kendi isteğimizle olmuyor.Geçmek ise kendi elimizde gibi.Ama her ikisi de anlam kaymasına yolaçmıyor.

kardeşim yazdıklarına katılmamak elde değil...
ORHAN GENCEBAY ve diğerleri ...
Kullanıcı avatarı
e-selcuk
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti cesur27 13 Eyl 2008, 14:03

yavuz kardes dogrusun ordaki anlama kaymaması gencabayın ozgunlugunun kanıtıdır ve cok guzel yakalmıssın
Gördu Gözlerim Bir gercegi Gözlerinde Gördü Gözlerim
Kullanıcı avatarı
cesur27
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti mericoz 31 Ekm 2008, 23:16

Üstatlar bu makaleye biraz geç olacak yanıtım ama şu bir gerçekki yazan kim? GENCEBAY. O halde o ne söylemişse odur. Diğerleri nasıl okurlarsa okusunlar. Ben eserin gerçek sahibi ne yazmış ne söylemiş ona bakarım. Paylaşım için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
mericoz
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti KILIC 03 Kas 2008, 21:45

bence bir "ağ" gibi hep sen vardın. mantıklısıda bu zaten bence
KILIC
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti cccelopen 05 Kas 2008, 19:23

Bence"her arzumun ötesinde, bir ağ gibi hep sen vardın" diyor.
Benimde "sevilmek ümidi"ni anlamam bir hayli zaman almıştı.
cccelopen

İleti nezihi kadak 06 Kas 2008, 14:22

KILIC yazdı:bence bir "ağ" gibi hep sen vardın. mantıklısıda bu zaten bence

gereksiz uzayan konulardan biri daha.film versiyonuda dahil rüya gibidir.ötesi yok.sevgili kılıç kardeşim eğer incemersen ağ.mantıklı değil.çok net rüya diyor zaten.
nezihi kadak
Usta Üye
Usta Üye

İleti asakallı 21 Kas 2008, 13:05

Şimdiye kadar bu konuya uzak kalmaya çalıştım ve o kadar çok şeyler yazıldı çizildi ki Av - Ağ - Rüya gibi ben de yazıp yazmamakta kararsız kaldım ve utana sıkıla da olsa :oops: yazmaya karar verdim ilk dinlediğim günden beri yani aşağı yukarı 20 yıldan beri aynı şekilde geliyor kulağıma
Her arzumun ötesinde Günah gibi hep sen vardın
yanlız gülmek yok ama :D :D
Kullanıcı avatarı
asakallı
Kadim Üye
Kadim Üye

Önceki

Eserleri ve Şarkı Sözleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir