Alın Size Divan Solo --Link Yenilendi 12.05.2009--

Çözülemeyen Bir Muamma...
Forum kuralları
Dikkat! Bu paylaşım forumunda paylaşımlara "Sağol" , "Teşekkür" , "Eline sağlık" gibi hiç bir samimiyeti olmayan sıradan şeyler yazmak yasaktır. Mümkünse insanlara faydalı bilgiler verme telaşında olalım. Aksi halde siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Re: Alın Size Divan Solo --Link Yenilendi 12.05.2009--

Yeni mesajgönderen ilahgözlerin tarih 31 May 2009, 02:20

öncelikle paylaşımınız ve emeğiniz için çok teşekür ederim ben dinledim vav halini harika olmuş mp3 e dönüşümünde kayıp oluyor bu eserin olduğu albüm bende mevcut yavuz bey ve diğer gönül dostlarının bildiğini umarım bir damla mutluluk albümünün ilk baskısı olan albümün b kısmı son eseri olan bağlama solo fakat eser 4:14 ten daha uzun bende 5:22 gibi bir süre fakat benim aktardığım kayıt yavuz beyin kaydının yanında çok sönük :)
Kullanıcı avatarı
ilahgözlerin
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Teşekkür etti: 3
Teşekkür aldi: 13
Uyarılar: (0%)
Level: 9
HP: 1 / 193
1 / 193
MP: 92 / 92
92 / 92
EXP: 105 / 120
105 / 120

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 31 May 2009, 19:20

Sevgili ilah gözlerin
Kasetin orjinal ilk baskısının sende olduğunu yeni öğreniyorum.
Eğer kaset zamanla deforme olmamışsa (yani bandı oluşturan madde sürtünmeden kaynaklanan durumla aşınıyor ve kasetten tıkır tıkır ses geliyor) ses berraklığını koruyorsa ben yeni bir masrafı göze alıp ses kartımı yenilerim.Böyle olunca kaseti istediğim kalitede bilgisayara atarım.Yani analog hali nasılsa dijital hali de %99 o olur.Tabii ki kaset bana emenet verilirse...
Bu Alem Gülmeyi Senden Öğrenmiş,
Sen Aşkın En Güzelini AŞKLA Verensin...
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Teşekkür etti: 4
Teşekkür aldi: 15
HP: 3 / 193
3 / 193
92 / 92
EXP: 119 / 120
119 / 120

Yeni mesajgönderen ilahgözlerin tarih 01 Haz 2009, 15:18

Linkleri sadece Üyeler görebilir.
kaset bu yavuz bey ben söylediğiniz gibi inceledim kasette herhangi bir deforme yok sanırım ses kartından kaynaklanıyor veya kaset çalardan diyeceğim ama pıoneer dec kullanıyorum kristal yeni..ses kartı 10bortmuş öğrendiğim kadar..program olarakta  audacıty diye bir program eğer programdan olma ihtimali varsa siz bana yardımcı olun kaydı sitemizde paylaşalım..saygılar ..
Kullanıcı avatarı
ilahgözlerin
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

1 / 193
92 / 92
105 / 120

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 01 Haz 2009, 16:50

Onboard ses kartları profesyonel kullanım için değildir.Örneğin siz 24 bit derinliğinde ses kaydetmek isteseniz kaydedemezsiniz.(Kaliteli oto CD veya mp3 çalarlarda  24 bit ses kartı vardır ve ses inanılmaz derecede büyüleyicidir.Tabii ki uygun kalitede ve frekanslarda hoparlörler ile desteklenmişse.Böyle bir cihazda sesin insan kulağına yumuşak dokunuşları vardır ve ses bir kutuya hapsedilmiş gibi çıkmaz.Her kanaldan tam bağımsız ses duyarsınız.Yüksek frekanslar (tiz sesler) kulağı çınlatmaz , düşük frekanslar da (bas sesler) güm güm kulak zarını patlatmaz.
Pineer deck kullanıyorum diye yazmışsınız.Orjinal kayıt için dolby seçeneğikesinlikle aktif olmayacak (Deck üzerinde Dolby A veya Dolby B veya Dolby A+B yazar.Bunlar devre dışı olmalı.Diyeceksin ki bunlar ne işe yarıyor.Dolby gürültü azaltmada kullanılır.Kasetteki hışırtıyı önler fakat bu arada yüksek frekansları da (tiz sesleri) keser atar.Kasetten ses kartına bağlantı mutlaka kaliteli ve stereo kablo ile olmalı. (ucuz çin malı kalitenin can düşmanı.Emin olun ki kaliteyi çok düşürüyor.Piyasada 2 liraya kablo var, ben 10 liraya olanını kullanıyorum).Harici ses kartı olursa mükemmel olur.Bu ses kartlarında line-in vardır ve stereo'dur.Özellikle creative ses kartları bu alanda çok iyi.Bunların özel gürültü önleme (filtreleme) özelliğ var.Zaten kendi ses düzenleme ve kaydetme programı ile birlikte geliyor.Kayıt öncesi ayarlarda ön kayıt yaparak optimum kaliteyi yakalayabilirsiniz.Bir sürü parametre var.Bunlar sesin hangi formatta kayıt edileceğinden tut sinyal şiddetini iyi ayarlamaya kadar önemli ayarlardan oluşuyor.Giriş sinyali yüksek olursa (zaten vu-metre'den anlaşılır ki kırmızı gösterge sürekli yanar.Giriş sinyali öyle ayarlanmalı ki kırmızılar sadece sinyalin maximum şiddetinde yansın.Giriş sinyali az olursa bu sefer frekans kayıpları olur.Ses stüdyoda nasıl kayıt yapılmışsa öyle bırakılmalı.Ses düzenleme yazılımları en çok yeni (sıfırdan) kayıtlar için kullanılır.Yani kendi çaldığın enstrümanı ve sesini kaydederken istediğin gibi düzenle.Ama sütüdyo kaydını olduğu gibi bırak.
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

3 / 193
92 / 92
119 / 120

Yeni mesajgönderen ilahgözlerin tarih 01 Haz 2009, 22:02

Yavuz bey verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekürler ben hemen creative ses kartı için para biriktirmeye başlayayım..evet dediğiniz gibi dolby konumunda farkettim seste kaybı devre dışı bıraktım sizin sanırım ses kartı harici creative ses kartı ki ben dinlediğimde müthiş etkilendim ya sanki canlı yanımda çalıyor gibi gözlerimi kapatıyorum tekrar tekrar dinliyorum..TEKRAR TEŞEKÜR EDERİM SES KARTI İÇİN ARAŞTIRMAYA YARINDAN BAŞLIYORUM..
Kullanıcı avatarı
ilahgözlerin
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

1 / 193
92 / 92
105 / 120

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 01 Haz 2009, 23:20

Sevgili ilah gözlerin
Ben kayıtı bana emanet bırakılan Sony masaüstü bilgisayarda yapmıştım.Sony'nin standartları bildiğiniz gibi yüksek.Yani Sony'de zaten standart olan bir ses kartı başka bilgisayarda fiyatı arttıran bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.Neyse...
Bahsetmeyi unutmuşum,analogdan dijitale kayıt yapanların en çok yaptığı yanlış mikrofon girişini kullanmalarıdır.Mikrofon girişi mono.Kayıtı mono yapıp ses düzenleme (Wav editör) programı ile stereo yapmaya çalışıyorlar.Ortada doğallık kalmıyor.Altın kural giriş sinyali normal seviyede olacak, ses kartında mikrofon girişi değil line-in kullanılacak.
Diğer husus:Cassette deck'te sesin her iki kanaldan aynı netlikte duyulması çok önemli.Bu stereo kulaklıkla çok rahat anlaşılır.Ben önce kristali ve lastik tamburu alkolle iyice temizlerim.Sonra kulaklığımı takarım ve kristal netlik ayarını mutlaka kontrol ederim.Maalesef kasetler standart üretilmediği için birine göre mükemmel olan ayar diğerine göre çok bozuk olabiliyor.Özellikle gencebay'ın almanya basımı kasetleri hariç bana hep bozuğu denk geldi.
Kristal ayarı basitçe şöyle yapılır:Kaset kapağının (kaseti yerleştirdiğin deck kapağının) altında toplu iğne başından biraz büyük delik bulunur.Buradan minik yıldız tornavida yardımı ile hassas ayar yapabilirsin.Yapacağın şey, kulaklığı tak, kaseti yerleştir ve play tuşuna bas.Kaset çalışır durumdayken minik tornavidayı sok ve hafifçe sağa veya sola döndür.Her iki kanaldan (yani kulaklığın hem sağından hem solundan) berrak net sesduyunca ayar mükemmel demektir.Ama dediğim gibi, ayarı bir defa yapınca iş bitmiyor, kasetin kalitesine göre yeniayar yapmak gerekebiliyor.
Diğer altın kural:Acaba kaset dekimiz ne kadar kaliteli? Pioneer marka olabilir, fakat zamanla çıkış kondansatörleri kuruyup değer kaybetmiş olabilir.Yada besleme katı tam regüleli değildir.Bunu anlamanın yolu: Kaset koymadan play tuşuna bas.Bu durumda sesi aç.Eğer kulaklıklardan uğultu cızırtı duyarsan o kaset dek arızalıdır, yada orjinalliğini kaybetmiştir.Yani kaset dek boşta çalışırken de hiş gürültü yapmayacak.
Her yeni kayıtta mutlaka kristal temizlenecek.Ben kayıtta her parçadan sonra temizliyorum.Çünkü kasetler zaman içinde nemden hamur gibi oluyor ve kafayı (kristai) bir parça bitene kadar kirletiveriyor.
Kayıt bittikten sonra waw editor (ses düzenleme) yazılımıyla görsel kontrolunu yap.Yani ses tayfını incele.Bunu anlayabilmen için masaüstünde hem başka bir şarkının orjinal kayıtının ses tayfına bak hemde senin kaydettiğin şarkının ses tayfına.Her ikisini karşılaştır.Normal durum:testere dişi gibi inişli çıkışlı olmalı.Bu kayıtın güzel olduğunu gösterir.Yok eğer tayfın aly ve üst kısımları düz veya düze yakın ise giriş sinyaliçok yüksek olmuş demektir.Bunun tersi ses tayfı ortada ip gibi duruyorsa o zaman da ses giriş sinyaliçok düşük demektir.( Bu arada ses tayfı:waw editor'u açtığında yüklediğin parçanın ekranda gördüğün görüntüsüdür.İki kısımdan oluşur.Biri sağ kanalı diğerisol kanalı gösterir.İkisinin görüntüsü birbirine eşitve tırtıklı bir görünümdeyse ses stereo ve düzgün denebilir)
Şimdilik bu kadar hoşçakal.
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

3 / 193
92 / 92
119 / 120

Yeni mesajgönderen balkan tarih 28 Haz 2009, 20:34

selamlar... kasetten çok nitelikli aktarım yapmak yazılımsal edit ten ziyade donanımsal nitelik ile ilgili... en azından şu ikili ve iyi kablolar dinlenebilir kayıtlar ortaya çıkmasına yardımcı olabilir...

Kayıt için orta seviye bir ses kartı... "creative falan denmiş ama bu işler için pek uygun değil bence"

Kaset oynatmak için ortanın üstü bir kaset çalar "en kötü bir nakamichi olabilir"

Kesinlikle yanlış anlaşılmasın ama sitede incelediğim kayıtların , oradan buradan kurtarılmış eserlerin pek çogu dijital ortama yeterince nitelikli aktarılmamış... Umarım ellerinde bu tür donanımlar olan arkadaşlar bizlere ilerde yardımcı olacaklardır...
Kullanıcı avatarı
balkan

Teşekkür etti: 0
Teşekkür aldi: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 9 / 10
9 / 10

Yeni mesajgönderen yavuzdiyebiri tarih 30 Haz 2009, 22:18

Sevgili balkan arkadaşım
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.
Cassette deck için 850 TL veren biri zaten kaliteden anlıyor demektir.
Bendeki kayıtları paylaşmam Hak sahipleri tarafından (telif hakkı) hoş görülmeyeceğinden sizlerle paylaşamıyorum.Paylaşabilseydim kalite ne imiş müziksever arkadaşlarım anlayabileceklerdi.Burada paylaşıma sunduğum Bağlama Solo isimli eser (Bu başlıkta akustik divan solo olarak tantılmış) piyasada mevcut değil.Meraklısının elinde var ama onlar da paylaşmıyorlar.Paylaşanlar teknik bilgilerden yoksunlar.Teknik bilgi tam olsa bile teknik donanımdan yoksunlar.Anlayacağınız yağ şeker un  bir arada beraber bulunsa evvel Allah nasıl helva yapıldığını göstereceğiz fakat mutlaka biri eksik oluyor.Burada paylaştığım eser kasette de aynen bu kalitede.Yani üst sınıf ses kartı ve kaset dek olsa bile pek bir şey değişmeyecek.Bu kasetin el değmemiş yada yıpranmamış sütüdyo kayıtını bulsam o zaman size kristal netliğinde sunabilirdim.Zaten internetten indirip de arşivime kattığım eserlerin orjinallerini bulursam satın alıyorum.
Sen bir güzellik yapıp da bize tanıttığın cihazlar ile bir eseri dijital ortama kaydedip paylaşırsan en azından 60 saniyelik bir bölümü o zaman kalite konusunda bizleri kamçılarsın.Biz de o zaman kaliteli kayıtları paylaşıma sunmak için bütün imkanları seferber ederiz.Mesela ben bir örnek sunayım:(tanıtım amaçlıdır)
Kullanıcı avatarı
yavuzdiyebiri
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye