gönderen yavuzdiyebiri tarih 01 Haz 2009, 23:20
Sevgili ilah gözlerin
Ben kayıtı bana emanet bırakılan Sony masaüstü bilgisayarda yapmıştım.Sony'nin standartları bildiğiniz gibi yüksek.Yani Sony'de zaten standart olan bir ses kartı başka bilgisayarda fiyatı arttıran bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.Neyse...
Bahsetmeyi unutmuşum,analogdan dijitale kayıt yapanların en çok yaptığı yanlış mikrofon girişini kullanmalarıdır.Mikrofon girişi mono.Kayıtı mono yapıp ses düzenleme (Wav editör) programı ile stereo yapmaya çalışıyorlar.Ortada doğallık kalmıyor.Altın kural giriş sinyali normal seviyede olacak, ses kartında mikrofon girişi değil line-in kullanılacak.
Diğer husus:Cassette deck'te sesin her iki kanaldan aynı netlikte duyulması çok önemli.Bu stereo kulaklıkla çok rahat anlaşılır.Ben önce kristali ve lastik tamburu alkolle iyice temizlerim.Sonra kulaklığımı takarım ve kristal netlik ayarını mutlaka kontrol ederim.Maalesef kasetler standart üretilmediği için birine göre mükemmel olan ayar diğerine göre çok bozuk olabiliyor.Özellikle gencebay'ın almanya basımı kasetleri hariç bana hep bozuğu denk geldi.
Kristal ayarı basitçe şöyle yapılır:Kaset kapağının (kaseti yerleştirdiğin deck kapağının) altında toplu iğne başından biraz büyük delik bulunur.Buradan minik yıldız tornavida yardımı ile hassas ayar yapabilirsin.Yapacağın şey, kulaklığı tak, kaseti yerleştir ve play tuşuna bas.Kaset çalışır durumdayken minik tornavidayı sok ve hafifçe sağa veya sola döndür.Her iki kanaldan (yani kulaklığın hem sağından hem solundan) berrak net sesduyunca ayar mükemmel demektir.Ama dediğim gibi, ayarı bir defa yapınca iş bitmiyor, kasetin kalitesine göre yeniayar yapmak gerekebiliyor.
Diğer altın kural:Acaba kaset dekimiz ne kadar kaliteli? Pioneer marka olabilir, fakat zamanla çıkış kondansatörleri kuruyup değer kaybetmiş olabilir.Yada besleme katı tam regüleli değildir.Bunu anlamanın yolu: Kaset koymadan play tuşuna bas.Bu durumda sesi aç.Eğer kulaklıklardan uğultu cızırtı duyarsan o kaset dek arızalıdır, yada orjinalliğini kaybetmiştir.Yani kaset dek boşta çalışırken de hiş gürültü yapmayacak.
Her yeni kayıtta mutlaka kristal temizlenecek.Ben kayıtta her parçadan sonra temizliyorum.Çünkü kasetler zaman içinde nemden hamur gibi oluyor ve kafayı (kristai) bir parça bitene kadar kirletiveriyor.
Kayıt bittikten sonra waw editor (ses düzenleme) yazılımıyla görsel kontrolunu yap.Yani ses tayfını incele.Bunu anlayabilmen için masaüstünde hem başka bir şarkının orjinal kayıtının ses tayfına bak hemde senin kaydettiğin şarkının ses tayfına.Her ikisini karşılaştır.Normal durum:testere dişi gibi inişli çıkışlı olmalı.Bu kayıtın güzel olduğunu gösterir.Yok eğer tayfın aly ve üst kısımları düz veya düze yakın ise giriş sinyaliçok yüksek olmuş demektir.Bunun tersi ses tayfı ortada ip gibi duruyorsa o zaman da ses giriş sinyaliçok düşük demektir.( Bu arada ses tayfı:waw editor'u açtığında yüklediğin parçanın ekranda gördüğün görüntüsüdür.İki kısımdan oluşur.Biri sağ kanalı diğerisol kanalı gösterir.İkisinin görüntüsü birbirine eşitve tırtıklı bir görünümdeyse ses stereo ve düzgün denebilir)
Şimdilik bu kadar hoşçakal.
Bu Alem Gülmeyi Senden Öğrenmiş,
Sen Aşkın En Güzelini AŞKLA Verensin...