Gencebay'ın 7 Harikasından Biri: Gencebay'ın SESİ [MAKALE]

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...

Re: Gencebay'ın 7 Harikasından Biri: Gencebay'ın SESİ [MAKALE]

İleti idam_mahkumu 23 Oca 2008, 00:12

topraktanbircan yazdı:Gencebay müzik bilgisi derin ve dolayısıyla ses bilgisi de derin olduğu için sesini ve yorumunu ustalıkla kullanan bir insan.Çok da müthiş bir yorumcu.Evet belki şarkılarının duygusunu onun kadar yansıtabilen başka yorumcu da yok denecek kadar az.Ama ne ses rengi çok orijinal;ne de güçlü,geniş aralığı olan bir sese sahip.Bunu niye kabul etmek istemiyorsun Serdar?Bunda kötü birşey de yok üstelik.gerçek bu.Gencebay evvela bir müzik adamı.Ses özelliği benim için 5.,6. sıralarda gelir.Ses bakımından gencebay'ı hafız burhan,ahmet özhan,pavarotti,Nat king cole gibi isimlerle kıyaslayabilir miyiz?Ama müzisyenliği dünya çapında.Demek istediğim buydu.bunda yanlış birşey olduğunu düşünmüyorum.

Hayır hayır bana kalırsa Sen de, O da, Ben de aynı şeyi düşünüyoruz. Ama neticesince Serdar için Gencebay "çok iyi bir ses sanatçısı" olabilir ki belli bir noktaya kadar bizde. Ama Gencebay'ın sesini sadece kendi eserleriyle değerlendirmek gerekmez mi? O zaten başlı başlına farklı bir müziğin sabibi değil mi? Dolayısı ile başlı başına farklı bir müziğin en büyük ses sanatçısı...

Benim içinde ses fakötürü 4-5 de gelir.. Ama "Sesi" olmasaydı, sadece üretip başkasına verseydi, bu gün bir Gencebay felsefesinin varlığından söz ediyor olmayabilirdik diye düşünüyorum; düşününcede sesinin müziğinde çok ama çok önemli bir yeri olduğu kanısına varıyorum...

Şuda bir gerçek ki başlı başlına müzik bilgisi ise sesi yönetmekden öte, geçrekten duygulu ve güzel bir sesi var.... Bana kalırsa en duygulu ses diyebilirim. Ayrıca sesinin oktavı da çok geniş.. O tizleri, basları vermek kimin haddine düşmüş.. Ama bir ses sanatçısı olarak kalsaydı, durum çok daha farklı olurdu diye de düşünmeden edemiyorum.. Neticesinde onun herşeyi bir bütün, sesini kesip bir tarafda değerlendirmek yalnış. Seside, sazıda, müziğide aynı bütünün parçası. Et tırnak gibi..Onun sesi, müziği için var.. Müziği İse, sesi için var..
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti topraktanbircan 23 Oca 2008, 00:26

Ömer;ses ve nota bilgisi,duygu,yorum hat safhada;kabul.bunları zaten ben de söylemiştim.ama çıplak ses rengi,ses gücü,ses yeterliliği için aynı şeyi diyemem.bence ses özelliği müzisyenlik özelliğine göre daha arka planda.müzik adamı olarak dünya çapında ama ses sanatçısı olarak aynı şeyi diyemeyiz.Zaten ses ve nota bilgileri,yorum ve duygu hat safhada.bu yüzden kendi eserleri ne kadar zor olursa olsun altından kalkar.üstelik kendi eserini iyi okuması da çok doğaldır zaten.ama hangi şartlarda?stüdyoya girer;eseri defalarca okur.en iyisi kayıt edilir.o da sesi makyajlanarak.ama herhangi bir canlı performansta ya da çıplak sesle yorumda bu işin gerçek uzmanları kadar başarılı değildir(bkz. zalimsin stüdyo provası,hatasız kul olmaz köprüyü geçmek canlı performans,2005 bayram konseri) bunu demek istiyorum.yani herkesin bir uzmanlık alanı var.uzmanlık alanlarına saygı gösterilmeli.Bu adam süpermen değil ki her alanda aynı performansı gösterebilsin,dört dörtlük olsum.yoksa eserlerindeki yorumu,duygusu,sesini kullanışı tabiki çok güzek.ama yukarda dediklerimi unutmamak şartıyla.
En son topraktanbircan tarafından, 23 Oca 2008, 00:30 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti idam_mahkumu 23 Oca 2008, 00:30

topraktanbircan yazdı:Ömer;ses ve nota bilgisi,duygu,yorum hat safhada;kabul.bunları zaten ben de söylemiştim.ama çıplak ses rengi,ses gücü,ses yeterliliği için aynı şeyi diyemem.bence ses özelliği müzisyenlik özelliğine göre daha arka planda.müzik adamı olarak dünya çapında ama ses sanatçısı olarak aynı şeyi diyemeyiz.Zaten ses ve nota bilgileri,yorum ve duygu hat safhada.Ama hangi şartlarda?stüdayoya girer;eseri defalarca okur.en iyisi kayıt edilir.o da sesi makyajlanarak.ama herhangi bir canlı performansta ya da çıplak sesle yorumda bu işin gerçek uzmanları kadar başarılı değildir(bkz. zalimsin stüdyo provası,hatasız kul olmaz köprüyü geçmek canlı performans,2005 bayram konseri) bunu demek istiyorum.yani herkesin bir uzmanlık alanı var.uzmanlık alanlarına saygı gösterilmeli.Bu adam süpermen değil ki her alanda aynı performansı gösterebilsin,dört dörtlük olsum.yoksa eserlerindeki yorumu,duygusu,sesini kullanışı tabiki çok güzek.ama yukarda dediklerimi unutmamak şartıyla.

Gayet tabii, bu hususda haklısın. Ama kendi müziğini en iyi kendi yorumluyorsa, kendi alanının en büyük ses sanatçısıdır.
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti idam_mahkumu 23 Oca 2008, 00:32

topraktanbircan yazdı:Ömer;ses ve nota bilgisi,duygu,yorum hat safhada;kabul.bunları zaten ben de söylemiştim.ama çıplak ses rengi,ses gücü,ses yeterliliği için aynı şeyi diyemem.bence ses özelliği müzisyenlik özelliğine göre daha arka planda.müzik adamı olarak dünya çapında ama ses sanatçısı olarak aynı şeyi diyemeyiz.Zaten ses ve nota bilgileri,yorum ve duygu hat safhada.bu yüzden kendi eserleri ne kadar zor olursa olsun altından kalkar.üstelik kendi eserini iyi okuması da çok doğaldır zaten.ama hangi şartlarda?stüdyoya girer;eseri defalarca okur.en iyisi kayıt edilir.o da sesi makyajlanarak.ama herhangi bir canlı performansta ya da çıplak sesle yorumda bu işin gerçek uzmanları kadar başarılı değildir(bkz. zalimsin stüdyo provası,hatasız kul olmaz köprüyü geçmek canlı performans,2005 bayram konseri) bunu demek istiyorum.yani herkesin bir uzmanlık alanı var.uzmanlık alanlarına saygı gösterilmeli.Bu adam süpermen değil ki her alanda aynı performansı gösterebilsin,dört dörtlük olsum.yoksa eserlerindeki yorumu,duygusu,sesini kullanışı tabiki çok güzek.ama yukarda dediklerimi unutmamak şartıyla.

Bu konuda hakkında ilginç bulduğum bir anekdot ekleyeyim.. Etrafımda ki insanlar hep Gencebay için "yakışıklı adam.." , "zeki adam..." , "kültürlü adam.." , "efendi adam..." , "büyük müzisyen" , "bağlamanın en büyüğü" .. gibi yakıştırmalar yapıyorlar ufak tefek.. Ama şuana kadar hiç kimse bana "Yaw şu adamın sesinede hastayım be..." dediğini duymadım :) Gencebay'ın sesinin sudaki balık olduğunu düşünmekteyim. Gencebay müziği dışına çıktığında, kendi tabiriyle, "sudan çıkmış balığa" dönebilir :)

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti topraktanbircan 23 Oca 2008, 00:40

idam_mahkumu yazdı:
topraktanbircan yazdı:Ömer;ses ve nota bilgisi,duygu,yorum hat safhada;kabul.bunları zaten ben de söylemiştim.ama çıplak ses rengi,ses gücü,ses yeterliliği için aynı şeyi diyemem.bence ses özelliği müzisyenlik özelliğine göre daha arka planda.müzik adamı olarak dünya çapında ama ses sanatçısı olarak aynı şeyi diyemeyiz.Zaten ses ve nota bilgileri,yorum ve duygu hat safhada.bu yüzden kendi eserleri ne kadar zor olursa olsun altından kalkar.üstelik kendi eserini iyi okuması da çok doğaldır zaten.ama hangi şartlarda?stüdyoya girer;eseri defalarca okur.en iyisi kayıt edilir.o da sesi makyajlanarak.ama herhangi bir canlı performansta ya da çıplak sesle yorumda bu işin gerçek uzmanları kadar başarılı değildir(bkz. zalimsin stüdyo provası,hatasız kul olmaz köprüyü geçmek canlı performans,2005 bayram konseri) bunu demek istiyorum.yani herkesin bir uzmanlık alanı var.uzmanlık alanlarına saygı gösterilmeli.Bu adam süpermen değil ki her alanda aynı performansı gösterebilsin,dört dörtlük olsum.yoksa eserlerindeki yorumu,duygusu,sesini kullanışı tabiki çok güzek.ama yukarda dediklerimi unutmamak şartıyla.

Bu konuda hakkında ilginç bulduğum bir anekdot ekleyeyim.. Etrafımda ki insanlar hep Gencebay için "yakışıklı adam.." , "zeki adam..." , "kültürlü adam.." , "efendi adam..." , "büyük müzisyen" , "bağlamanın en büyüğü" .. gibi yakıştırmalar yapıyorlar ufak tefek.. Ama şuana kadar hiç kimse bana "Yaw şu adamın sesinede hastayım be..." dediğini duymadım :) Gencebay'ın sesinin sudaki balık olduğunu düşünmekteyim. Gencebay müziği dışına çıktığında, kendi tabiriyle, "sudan çıkmış balığa" dönebilir :)

işte bunu demek istiyorum ömer.ama eline bir bağlamayı alsın suda da,havada da,karada da,uzayda da gencebay'dır :D o zaman ne jazz tanır,ne blues :lol:
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti SerdarYılmaz 23 Oca 2008, 12:48

Ben sizlerin dediginden çok farkli birsey söyledigimi düsünmüyorum. Ömer´in su sözleri demis olduklarim ile gayet iyi örtüsüyor:

idam_mahkumu yazdı:Şuda bir gerçek ki başlı başlına müzik bilgisi ise sesi yönetmekden öte, geçrekten duygulu ve güzel bir sesi var.... Bana kalırsa en duygulu ses diyebilirim. Ayrıca sesinin oktavı da çok geniş.. O tizleri, basları vermek kimin haddine düşmüş..

Gencebay´in sesi elbet süper bir ses degil, bunu da zaten belirtmistim, ama salt sarkici olmak için mükemmel bir sese sahip olacaksin diye birsey yok.. O zaman ortalik Emel Sayin Ibrahim tatlises´lerle dolup tasardi.. Gencebay´in çok güzel bir sesi vardir, hala bunu söylerim, mükemmel degildir ama "çok güzel" diyebilirim.. Örnek denilirse yine örnegin bir "Ilah Gözlerin" bir "Aysen" v.s. gibi performanslari sayabilirim.. Burada gerçekten zor girtlak nüanslarini basariyla yansitan bir ses duyuyoruz.. Dinlemesi bir keyif.

Gencebay canli performanslarda elbette haz vermez.. Su var ki kendisinden ilk temiz canli kayitlarini 50´li 60´li yaslarinda duyduk; buradaki Gencebay da yorgun, bitkin, hasta ve yasli bir Gencebay´in sesiydi.. Ayrica sahne tecrübesi 0, sahne heyecani ise had safhada bir Gencebay.. Bu durumlarda kendisinden pek parlak bir performans da bekleyemem, bkz. konser monser istemiyoruz kendisinden.. Ama sayet ses antrenmanli olsaydi, Gencebay bir sahne adami olsaydi, bugün hala canli olarakta dinlenilir bir sesi olurdu.. Ama suna inaniyorum ki Gencebay ancak stüdyoya girdiginde sesini adam akilli bir antrenmana aliyordur, o da ite kaka yetiyor bazen de yetemeyebiliyor.. Çünkü sesini kullanma gibi bir alisganligi yok, buna pek inanmiyorum.. Yani ne bileyim, bir Ibrahim tatlises falan gibi evinde dolasip sarki okuduguna inanmiyorum.. Onun yerine eline baglamayi aliyor saatlerce çaliyordur, besteler üretiyordur, kalemi eline alip kagita döküyordur.. Ama söylemesi nadirdir.. Benim izlenimim böyle.. Zaten bu faktörler Gencebay´i Gencebay yapti, sesi degil.. Ama, yine demis oldugum gibi, bestekar kimligini sesiyle birlestirince bizim o çok iyi bildigimiz ve sevdigimiz bütün ortaya çikiyor...
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti asakallı 24 Oca 2008, 10:49

Orhan Gencebay'ın sesiyle ilgili düşüncelerimiz hemen hemen aynı.
Ben dinlerken söylediği eseri yaşatıyorsa eğer bana ki yaşatıyor benim için fazla söze hacet yok.
Sonuçta sesini beğeniyorum bir de Ömerin dediği gibi sadece Bestakar olarak kalsaydı ne kadar tanırdık kendisini oda başka
tabi bundan sonra da yaşı itibariyle Canlı performans da beklemediğimide belirtmeliyim. Yanlız Canlı performans derken sadece şarkı okumasını kastettim şöyle kendini hazırlayıp Bağlama resitaline hiçbir zaman hayır diyemem
Kullanıcı avatarı
asakallı
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti nikrizruyası 04 Şub 2008, 12:53

tebrıkler ömer gene döktürmüşsün

bravo ne diyeyim düşünüpte dile getiremediklerimizi yazıya dökmüşsün tşkler
gencebay müzik evliyasıdır ne mutlu onu gerçekten anlayanlara
Kullanıcı avatarı
nikrizruyası
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti p_arazit 09 Şub 2008, 17:06

ilk olarak bize orhan GENCEBAY'ın sesiyle ilgili detaylı olarak bilgi verdiği için ömer abi ye tşk ederiz bende orhan gencebayın ses tonuyla ilgili söyleyeceğim Türkiye'nin yüce ve büyük sesi olan büyük bir sanatçı sesiyle yorumladığı şarkıların hiçbir sanatçıda olamadığı sadece ona özgü sesi yüce bir ses ve insanları sesiyle ayrı dünyalara götürüyor çok büyük bir ses bişey diemiyorum harika bir ses
p_arazit

İleti SerdarYılmaz 10 Şub 2008, 02:10

Bir de biraz daha farkli açidan degerlendirelim Gencebay´in sesini... Zamanla ugradigi degisimi, gelisimi, ve de gerilemeri ve çikislari ele alalim.. Daha önceleri tadimlik da olsa deginmisizdir bu mevzuya, bu da tadimlik olacak benim açimdan, çok fazla derinlerine girecek vakit bulamiyorum ne yazik ki...

Söyle kisaca sayacak olacaksak:

Yaşın vücudun her bir parçasinin degismesinde rol oynadigi gibi sesi de ayni sekilde etkiledigi tartismasiz bir gerçektir.. Bu degisim belli yaslara göre olumlu olur (çocukluktan ergenlik çagina ve ardindan ilk olgunluk, yetiskin yillarina kadar), ardindan ise ses gücünü yavas yavas kaybetmeye baslar... Ama bu asamada bile ses degisik (güzel) tatlar verebilir.. Bir sarkici ise söz konusu..; belli yaslarin ses açisindan artilari da vardir eksileri de... 50 yasindaki bir ses elbette 20-30´lu yaslarin parlakligina ve gücüne sahip degildir, ama belki de daha bir tecrübeli, kontrollü ve oturakli bir ses olabilir.. V.s...

Gencebay´in sarkici/ses sanatçisi kimligi hiç bir zaman ön planda olmamistir.. O´nun sesi müthis saheserlerini dogrudan sunmaya bir vesile olmustur, neden degil... Dolayisiyla sesini - benim sahsen düsüncem sudur ki - gerektigince antrenman yaptirmamistir.. Bir albümde bir belli renge sahip olabilir sesi, sonra ertesi sene bakarsin ki ses sanki 5 yil yaslanmis gibi durur.. Ha, burada "tatsiz durur" anlaminda söylemiyorum, ama ses 1 degil sanki 5 sene yillanmis gibi durur.. Bunu hep antrenmansizliga baglamisimdir..; konserden konsere kosan, sesiyle ün yapmis olan bir sarkici olmak baska, bir kez dahi sahne tecrübesi olmayan, sesini adamakilli ancak stüdyoya girdiginde kullanan bir sanatçi olmak baska.. Ses arada pas tutuyor, sen de ya ite kaka paslari siliyorsun, ya da belki yetistiremiyorsun da...

Bütün bunlari göz önüne alarak kendimce söyle tespitlerim var;

196? - 1968 dönemi.. Buradan bu platformda paylasan arkadaslarin sayesinde az çok dinledigimiz "en ilk" Gencebay kayitlari vardir.. Genelde Türkü okumustur.. Ses burada toydur, oturmamistir, kendini bulmaya çalisan bir hali vardir.. Detone vardir, yersiz yerlerde bazen basarili bazen ise basarisiz sayilabilecek girtlaklar yapilir, ses bazen oldugundan fazla kalinlastirilmaya çalisilir.. Ki buna bu dönemden 2-3 yil sonralarina kadar da kismen devam etmistir.. Ama neticesinde duygu dolu ve genel grafige bakilacak olursa vasatin üstünde bir yorum vardir... Tabii 196? derken erken yillari kastediyoruz, bura ile 60´li sonlarin arasinda tabiiki ses tonu olarak farklar vardir.. Sonuçta 20 yasindaki ses ile 25-26 yaslarindaki sesin arasinda "kalinlik" anlaminda ciddi farklar vardir..

1969 - 1972 dönemi... Burada ses artik Türkiye çapinda taninmis bir ses haline gelmistir, artik ses sanatçiligi bakimindan da dönüsü olmayan bir yola girilmistir, dolayisiyla gelisim sarttir.. Basa Gelen Çekilirmis´in getirdigi basari, arti olarak daha da yillanan ve antrenman yapan bir ses Bir Teselli Ver yorumuyla o yillarda "doruk" yapar.. Ses hala o 20´li yaslarin saf ve parlakliginin izlerini tasir, ama yorum bir daha oturmustur.. Duygu had safhadadir artik... Ve örnekleri çogaltabiliriz..

1973 - 1981 dönemi.. Aslinda bu dönemi de daha ufak intervallere bölmek mümkün, çünkü buralarda da dikkatli dinleyince farkliliklar gözden kaçmiyor.. Ama 30´lu yillarin etrafindan 30´lu yillarin son yarisinin sonlarini kapsayan bu dönemde ses, bildigimiz ve efsane eserlerin efsane yorumu haline gelmis oluyor.. Burada ses 20´li yaslarin oturmus, ama hala parlak ve "delikanli" duran yorumunu geride birakip oturmus, en güçlü hallerini buluyor... Yogun sigara tüketiminin de bir etkisi olmali, söyle ki sesin 20´li yaslardaki parlakligi geride birakmasi sadece yas ile baglantili birsey olmamali.. Bence sigaranin da bunda bir etkisi vardi, ama ne yalan söyleyeyim..: Gencebay o yillardaki ses tonu tabiri caizse bir efsaneydi.. Bu yillarda müthis basarili yorumlar yapmistir.. Seni Buldum Ya´lar, Yarabbim´ler, Gitme´ler, bütün bu eserlerde harika, oturakli, duygu seviyesi had safhada yorumlar sunmustur...

1982-1984 dönemi... Kördügüm, Bir Damla Mutluluk ve Leyla ile Mecnun albümlerinde bir önceki döneme göre bir degisiklik belirtisi dikkat çeker...; ses aslinda bir önceki dönemden çok farkli degildir, ama dikkat edilirse yavas yavas bir incelme baslar.. Örnegin Kolay Degil eserinde vardir bu olay..Veyahut Bir Damla Mutluluk´ta.. Bu ileride bu konuda bir uç noktanin varilacaginin göstergesidir, bkz. Dil Yarasi albümü.. Bu albümde Gencebay´in sesi aklimin alamadigi derecede incelmistir.. "Kayittan midir" desem, hayir pek ondan da degil, çünkü bu albümde yaptigi "girtlaklara" bakilirsa "girtlaklarin" verdigi ses de tam olarak 70´lerdeki gibi ince degildir.. Yani söyle ki, ses önceki dönemlere göre bayagi incelmistir, girtlak nagmelerinde çikan ton ise önceki dönemlere göre bir hayli kalinlasmistir.. 40 yaslarina varmis olan Gencebay´in sesi bu yaslarda artik iyiden iyiye bir dogal degisime girmeye baslamistir...

1985 - 1988 dönemi... Dil Yarasi´nda ne kadar ince bir ses vardiysa, Beni Biraz Anlasaydin albümünde de insani insani hayretler içerisinde birakacak kadar kalin bir ses çikar karsimiza... Ses kalinlasmistir, ama girtlaklar da kalin olmaya devam etmektedir... Sesin rengi de degismeye baslamistir... Mesela Büyük Askimiz saheserinin nakaratinda Gencebay tizlere giderken renk 70´lerden bildigimiz renk degildir, daha az haz veren güçsüzlesme isaretleri veren bir renktir... Emrin Olur albümüne kadar bu çizgi üç asagi bes yukari ayni sekil devam eder, ama isler kötüye gitmez, aksine 1985 kalin ve renk degisikligi belirtileri veren ses 1988´larda daha oturmus, kalin ve duygu yüklü olgun bir hal almis olur..; O kalinlasmalar yeni bir döneme girmenin isaretleridir; Gencebay ses bakimindan da gençlikten orta yas devresine adimini atmis bulunmaktadir...

1989 - 1995 dönemi.. Yine burada da aslinda daha küçük intervaller- veyahut albümden albüme degerlendirmeler yapmak mümkün..; mesela Hasret Rüzgari albümündeki yorum baska hiç bir albümdeki yoruma benzemez, ses burada acaib olgun, oturakli ve güçlü, ama ayni zamanda yasli durur.. Diger yillarda ise yasina uygun sekilde yansir ses... Ama dedigimiz gibi; yine güçlü, oturakli ve duygu yüklü.. Ya Evden Yoksan´dan Gönül Dostu´na kadar müthis haz veren olgun bir yorum vardir.. 40´li yaslarin sonu, 50´lerin basinin verdigi olgun bir ses vardir, dinlemesi keyiftir..

1996 - 1999 dönemi.. Kiralik Dünya´da ses "50´li yaslar baglamindaki pürüzsüz rengini" kaybetmeye baslar, daha yasli ve güçsüz bir ses vardir.. Klasikler 1´de bu bazi eserlerde daha da belirgin olur.. Mesela Hatasiz Kul Olmaz... Ama sunu da belirtmek gerekir ki ayni albümde kanimca harika yorumlar da olmustur, bkz. Kabahat Seni Sevende, Ask Pinari gibi eserlerde... Cevap Ver´de pürüz konusunda bayagi bir ilerleme meydana gelmistir, sanirim bu da sadece yastan olmaktan ziyade yaklasan talihsiz hastaliktan ötürü de olmalidir... Pürüz derken tek olumsuz nokta da budur aslinda.. Çünkü bu dönemlerde Gencebay´in sesinde güç anlaminda bir kayip yoktur, evet renk degismistir, fakat güç hala aynidir; girtlak nagmeleri hala müthis sekilde yapilabiliyor, ses kullanimi üst düzeydedir, duygu had safhadadir.. Bir Deryada Bir Salim Yok veyahut Sen farkli Birisin eserlerindeki duyguya, bir Giden Gelmez Yerine´deki basarili inis çikislara bakalim mesela...

2002 Gencebay talihsiz hastaliktan ve bir agir ameliyattan çikmistir... Klasikler 2 albümünde bunun izleri süphesiz ki var.. 58 yasindaki Gencebay zaman zaman 78 yaslarindaki bir Gencebay gibi duyulmaktadir.. Ses çok güçsüz, halsizdir.. Girtlaklar genelde yapilamiyordur, sesin renginde bir hastalik vardir sanki.. Oradan bile belirtiler vardir.. Keske bu albümü biraz uzatsaymis derim hep..

2002 - 2006 Klasikler 2´yi çikardigi ayni yil gencebay bir de Ideal Ask´i çikarir, ayni yilda çikmasina ragmen Gencebay´in bir sarkicik da olsa basarili bir yorumu vardir.. Klasikler 2´deki genel görüntüye nazaran daha fazla kendini bulmus, yasini yansitan güçlenmis bir yorum vardir.. Yürekten Olsun´da ise hastalik belirtileri tamamen ortadan silinmistir, ses 60 yasindaki bir Gencebay´in sesi gibi çikar.. Elbette bir 10 yil öncesinin gücüne sahip degildir, ama renk yine kendini bulmustur, daha haz veren bir yorum vardir.. Bu Yargisiz Infaz abümünde de böyle devam etmistir kanimca..

Kisaca benim düsüncelerim bunlar bu mevzu hakkinda.. Allah Gencebay´a güzel sesiyle güzel eserler sunacak nice yillar versin.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

ÖncekiSonraki

Gencebay Müziği

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir