ORHANİZM

Gönül Dostluğu ile alakalı tüm mevzûlar bu başlıktadır...

ORHANİZM

İleti ufukerkol 30 Oca 2008, 01:04

ARKADAŞLAR BEN 43 YAŞINDAYIM VE BUNUN 25 SENESİ ORHAN GENCEBAYLA GEÇTİ VE 25 SENEDİR BENİM İÇİN DİN, DİL, IRK HİÇ ÖNEMLİ OLMADI HEP HÜMANİST BİR YAŞAM SÜRDÜM ŞU YAŞIMA KADAR KARINCAYI BİLE İNCİTMEDİM HİÇ BİR SİYASİ GÖRÜŞÜM OLMADI. ORHAN GENCEBAY BENİM İÇİN BİR YAŞAMA BİÇİMİ, HAYATA BAKIŞ AÇISI OLDU.MÜZİĞİNİ AYRI BİR TARAFA KOYDUM.ONU ARAŞTIRDIKÇA HAYATI ONUN GÖZLERİYLE GÖRMEYE ÇALIŞTIM.ANLADIMKİ O HEPİMİZDEN FARKLI BİRİ VE BİZ YETERİNCE HAYATA ONUN PENCERESİNDEN BAKAMIYORUZ.ONUN İÇİN DİYORUMKİ AŞAĞIDAKİ FELSEFEYİ BENİMSEYENLER PARMAK KALDIRSIN.BİR YÜRÜYÜŞE ÇIKALIM.BAKALIM KAÇ KİŞİYİZ..
ORHANİZM
HAYATA BAKIŞ AÇISI, YAŞAMA BİÇİMİ, BİR FELSEFE, GEÇMİŞTEKİ DEĞERLERİN, HAKLARIN VE SAYGININ GELECEĞE AKTARILMASI. BÜTÜN EVRENİ DİL, DİN, IRK GÖZETMEDEN KUCAKLAMAK. DEMOKRAT, TÜM CANLI HAKLARINA SAYGILI, ÇEVREYE DUYARLI, ATATÜRK DEVRİMLERİNE SAHİP ÇIKAN VE GÖZETEN BİR ANLAYIŞ. GELECEĞİMİZİ
KURTARMAK İÇİN TARİHİMİZİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖĞRENMEYE AÇIK, GEÇMİŞTEKİ HATALARDAN DERS ÇIKARTARAK, BENLİĞİNDEN VE KİŞİLİĞİNDEN ÖDÜN VERMEDEN YAŞAMAK. BÜYÜKLERE SAYGI GÖSTERİP, KÜÇÜKLERE SEVGİ AŞILAMAK. DAHA GÜZEL, DAHA MUTLU, DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN, BARIŞ İÇİN İNSANLIK İÇİN ÇABA GÖSTERMEK. FERYADA GÜCÜ OLAYANLARIN SESİ, TUTUNAMAYAN GÖNÜLLERİN ZİNCİRİ OLMAK VE EN ÖNEMLİSİ İNSAN OLMAK.
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye

Re: ORHANİZM

İleti idam_mahkumu 30 Oca 2008, 01:13

uyger35 yazdı:ARKADAŞLAR BEN 43 YAŞINDAYIM VE BUNUN 25 SENESİ ORHAN GENCEBAYLA GEÇTİ VE 25 SENEDİR BENİM İÇİN DİN, DİL, IRK HİÇ ÖNEMLİ OLMADI HEP HÜMANİST BİR YAŞAM SÜRDÜM ŞU YAŞIMA KADAR KARINCAYI BİLE İNCİTMEDİM HİÇ BİR SİYASİ GÖRÜŞÜM OLMADI. ORHAN GENCEBAY BENİM İÇİN BİR YAŞAMA BİÇİMİ, HAYATA BAKIŞ AÇISI OLDU.MÜZİĞİNİ AYRI BİR TARAFA KOYDUM.ONU ARAŞTIRDIKÇA HAYATI ONUN GÖZLERİYLE GÖRMEYE ÇALIŞTIM.ANLADIMKİ O HEPİMİZDEN FARKLI BİRİ VE BİZ YETERİNCE HAYATA ONUN PENCERESİNDEN BAKAMIYORUZ.ONUN İÇİN DİYORUMKİ AŞAĞIDAKİ FELSEFEYİ BENİMSEYENLER PARMAK KALDIRSIN.BİR YÜRÜYÜŞE ÇIKALIM.BAKALIM KAÇ KİŞİYİZ..
ORHANİZM
HAYATA BAKIŞ AÇISI, YAŞAMA BİÇİMİ, BİR FELSEFE, GEÇMİŞTEKİ DEĞERLERİN, HAKLARIN VE SAYGININ GELECEĞE AKTARILMASI. BÜTÜN EVRENİ DİL, DİN, IRK GÖZETMEDEN KUCAKLAMAK. DEMOKRAT, TÜM CANLI HAKLARINA SAYGILI, ÇEVREYE DUYARLI, ATATÜRK DEVRİMLERİNE SAHİP ÇIKAN VE GÖZETEN BİR ANLAYIŞ. GELECEĞİMİZİ
KURTARMAK İÇİN TARİHİMİZİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖĞRENMEYE AÇIK, GEÇMİŞTEKİ HATALARDAN DERS ÇIKARTARAK, BENLİĞİNDEN VE KİŞİLİĞİNDEN ÖDÜN VERMEDEN YAŞAMAK. BÜYÜKLERE SAYGI GÖSTERİP, KÜÇÜKLERE SEVGİ AŞILAMAK. DAHA GÜZEL, DAHA MUTLU, DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN, BARIŞ İÇİN İNSANLIK İÇİN ÇABA GÖSTERMEK. FERYADA GÜCÜ OLAYANLARIN SESİ, TUTUNAMAYAN GÖNÜLLERİN ZİNCİRİ OLMAK VE EN ÖNEMLİSİ İNSAN OLMAK.

Ufuk abi hürmetler ediyorum ellerinden öpüyorum... Sen büyüğümüzsün, sen abimizsin, sitemizdeki saygı değer, hürmetli abilerimizdensin. Bizim yaşımız kadar senin Gencebay dinlemişliğin var, anlamışlığın var...

Sonuna kadar hak veriyorum... Orhanizim, bir başka değişle Gencebay'cılık bir düşünce sistemidir. Gencebay bir filozoftur. Bizlerde o filozofun şakirtleriyiz, müritleriyiz, o bizim hocamız, biz onun dizinin dibinde oturan elemanlarız..

Bizler, Gencebay'cı düşünce sisteminin elemanlarıyız... Gencebay dinlemek, başka, sevmek başka, müziğine değer vermek başka, O'nu sabah akşam dinlemek ve anlamak başka, ama ben "Gencebay'cıyım, Filozof Gencebay'ın öğrencisiyim..." demek başka... Haklısın, bizler aynı zamanda birer felsefe öğrencileriyiz... O bizim hocamız, o bizim önderimiz liderimiz....

Hayata O'nun gözünden bakınca, dolu olarak bilinen şeyler boş, boş olarak bilinen şeyler dolu görünür... Bu çok özel ve anlamlı bir yaşam biçimi olduğu ortada... Ama insanız, hata yapıyoruz, kusur yapıyoruz. Ki kendisi de söyledi Hatasız Kulun olamayacağını ama hatalarımızı düzeltmek, düzeltebilmek için çalışmakta büyük bir onur. Bu da Genceabay'cılığın yaşam kavramlarından biridir. Sevmek, sevilmek, aramak, her zaman bulmak için aramak değil, en azından bulabilmek ümidi için aramak...
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti ufukerkol 30 Oca 2008, 01:39

ÖMER BENİM YAZDIKLARIMIN BOŞLUKLARINI DOLDURDUN TEŞEKKÜRLER.BENİM İÇİMDEN DE MÜRİTLERİYİZ DEMEK GEÇTİ AMA MALUM KONULARDAN VAZ GEÇTİM.İZİNDEN GİDEN YOLCUYUZ DİYELİM.
GENCEBAY KARDEŞLİĞİ...
Kullanıcı avatarı
ufukerkol
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti idam_mahkumu 30 Oca 2008, 01:43

uyger35 yazdı:ÖMER BENİM YAZDIKLARIMIN BOŞLUKLARINI DOLDURDUN TEŞEKKÜRLER.BENİM İÇİMDEN DE MÜRİTLERİYİZ DEMEK GEÇTİ AMA MALUM KONULARDAN VAZ GEÇTİM.İZİNDEN GİDEN YOLCUYUZ DİYELİM.
GENCEBAY KARDEŞLİĞİ...

Haklısın Ufuk Abi. Niyetimiz berrak. Müritleriyiz, yolundan gidenleriz, elemanlarıyız, askerleriyiz, talebeleriyiz, müdavimleriyiz, müptelasıyız, öğrencileriyiz... O bir Filozof, o bir düşünür, o bir fikir adamı...
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti topraktanbircan 30 Oca 2008, 11:09

Ufuk abi tamamen beni tarif etmişsin.Aynen o özetlediğin felsefeye sahibim.Her cümlesinin altına imzamı atıyorum.Ben kendimi bu dünyada çok yalnız hissediyordum bu konuda.Ama benimle aynı felsefeyi paylaşan insanları görmek beni çok mutlu ediyor.Gencebay dinlemek başka,onun felsefesini anlamak başka.Beni küçük yaşlarımdan beri Gencebay'a iten etmenlerin en önemlilerinden biri felsefesinin ve hayat görüşünün benimkiyle paralel olmasıydı.Ve ben onu dinledikçe bu felsefe ve bu düşünce tarzının daha da çok içine girdim.Bu felsefeyi o kadar güzel özetlemişsin ki Ufuk abi,bana söz bırakmamışsın.Aynı şeyleri tekrar yazmama gerek yok.Bazı konulara da çok girmek istemiyorum polemik olup konu başka yerlere çekilmesin diye.Ben sadece bunları diyorum,arif olan anlar ;)

Şunu da ilave etmek isterim ki;nasıl gencebay dinlemek başka,onun felsefesine sahip olmak başka birşeyse;onun felsefesini anlamakla onu hayata tatbik etmek de farklı şeyler.Felsefe olarak Gencebay felsefesini benimsiyorum ama pratik olarak bunu hayatıma uyarlayamıyorum bazen,insan olmamızın kaçınılmaz bir sonucu olarak.Bunun sebebi de bence şu ki,Gencebay felsefesini hayata uyarlayabilmek çok güçlü bir kişilik gerektiriyor.Putları kırmaya önce kendinden başlaman lazım.Ben daha içimdeki tüm putları kıramadım belki de :) Çelik gibi bir sinir ve sınırsız hoşgörüye tam anlamıyla kavuşmak için hayata bakman gereken yer aslında o kadar güç bir yer ki,o kadar zor bir açı ki.Ama bu bakış açısını elde edebilmenin formülleri hep Gencebay'ın sözlerinde gizli.Tüm gönül dostlarından ricam;Gencebay'ı sadece ne güzel bağlama çalıyor,ne güzel müzik-orkestrasyon-düzenleme yapıyor,aşkı ne kadar güzel anlatıyor diye dinlemeyin.Aynı zamanda onu anlamak,hayata bakış açısını ve felsefesini kavramak için dinleyin.

Bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim ki,Ömer'in bugün saat 00.13'te yazdığı iletisinin bilhassa son paragrafı mükemmel olmuş.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti esra18 01 Şub 2008, 01:27

Aranizda olmaktan cok ama cok mutluyum. Yeni ve farkli kavramlar ogreniyorum. Hep muzigi cok buyuk, efendi birisi, baglama ustasi, ask adami diye dusunup sevgilisi oldugum sanatcinin, bu denli buyuk bir felsefeye sahip oldugunu burada, sizlerin arasinda ogrendim. Bende Orhanizm yolunda yeni yeni adimlar atmaya calisiyorum. BERHUDAR OLUN :oops:

Bu arada avartar resminiz cok $ık olmus basar cok begendim :)
ilkgoz agrim son askimsin....
Kullanıcı avatarı
esra18
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İleti hayat kavgası 01 Şub 2008, 02:09

Bende aynı duygular içersindeyim.Orhan Gencebayı ANLAYAN insan kötü olamaz.Kimseyi kırmaz,kimseyi satmaz,kimsenin hakkını gasp etmez,hiç kimse için kötülük düşünmez ve birisini sevdimi...Artık gerisini siz tamamlayın.
hayat kavgası
Usta Üye
Usta Üye

İleti Gencebay_NL 01 Şub 2008, 02:30

O bize neyi ogretmediki 12 yasimdan beri bende sizler gibi Orhan Gencebay dinliyorum .
ilk okul caglarimda basladi. Arkdaslarim kosup oynarken ben parasizliktan odunc buldugum eski orhan gencebay kasetlerini kopya yapardim.
zamanla bu sevgi buyudu, ilk baslarda sadece dinleyici idim niye dinledigimi neden bu kadar sevdigimi idrak etmeden 18 li yaslarda gozumun onu acilip hayata farkli basladigimizda biraz daha yol kat etmistik.
Artik paylasma zamani idi birazda etrafdakilarle uzun uzun sohbetler, kasetleri onlu arkali defalarca dinlemek
Genclik heyecani icindeydik. Gencebay dinleyen arkadaslarim evlenip yuva kurunca artik dinlemez olmuslardi.
Ben topraktan bir canim in dedigi gibi yalniz kalivermistim. kendimi cok yalniz hissediyordum. icimdem diyordum ki bu dinleyen arkadaslarim anlamadan dinlemisler.
Bunca yil ben hala ilk gunki gibi ayni heyacanla dinliyor resimlerini kesiyor gazete roportajlarini biriktiryordum iste bizim farkimiz burada diyordum. Orhan Gencebay Anlamak gercekten kapatise meselesi diyordum. Derin dusunmeden aciz kendindan kacan tipler anlayamaz diyordum. bazende kiziyor yari yolda kalmis gibi hissediyordum kendimi.
Orhan Gencebay dinlemek yetmiyordu % 1 kisi gercekten anliyordu belkide onun felsefesini, ne mutlu ki bana bunu gorebilmisim. Bazen bir buyugumuzden ogrenemedigimiz seyleri sanki o bize ogretiyordu. hocamiz olmustu. onun tavirlari hareketleri bey efendiligi, hayatta durust insan olmayi en onemlisi yillar sonra adlandirabildigim onda var olan muthis bir iNSAN SEVGiSi ni ancak bir insanda bu kadar insan sevgisi olur diyordum.
tum insanlara olan sevgisi saygisi, insanlarin hayatlarindan etkilenip onlara besteler yapmasi dertlerini paylasmasi.
Asik veyseli bana o sevdirmisti. itri diye buyuk bir bestakarin varligini ney i bana o sevdirmisti. Bizlerin disariya bakan penceresini buyultmustu. artik daha genis dusunebiliyorduk, Evet o herseyden once muziginin disinda bir filozof ve dusunur bende aynen katiliyorum omerin ve uyger abinin soylediklerine.
Bazen diyorumki onu dinlerken veya seyrederken , o bu devrin insani degil diyorum sanki bu sozu onun taniyan birisi soylemis diyorum.
Bu kadar insan sevgisi bu bilge insan bu kadar KOCA YUREK bu dunyaya sigmiyor diyorum.

Hollandadan Sevgi ve saygilarimla
Karanliga Kufur Edecegine Bir Mumda Sen YAk !!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Gencebay_NL
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti topraktanbircan 02 Şub 2008, 12:15

esra18 yazdı:Aranizda olmaktan cok ama cok mutluyum. Yeni ve farkli kavramlar ogreniyorum. Hep muzigi cok buyuk, efendi birisi, baglama ustasi, ask adami diye dusunup sevgilisi oldugum sanatcinin, bu denli buyuk bir felsefeye sahip oldugunu burada, sizlerin arasinda ogrendim. Bende Orhanizm yolunda yeni yeni adimlar atmaya calisiyorum. BERHUDAR OLUN :oops:

Bu arada avartar resminiz cok $ık olmus basar cok begendim :)

Evet Esra ben de çok beğendim.Gencebay'ın 1973 sonu,1974 başı civarlarından yakışıklı mı yakışıklı ve çok nadir bir resmi :)

Bu arada yazın mükemmel olmuş Gencebay_NL.Evet çoğu kişinin dışarıya açılan penceresini Gencebay büyütmüştür.Veya büyümesinde katkıları olmuştur.Bu insanlığa ne büyük bir hizmettir aslında.Bir de dediğin gibi,kardeşin bile kardeşi sattığı şu kalleş dünyada;arkadaşlarının,dostlarının ve hatta tüm insanlığın yaşadıklarını sanki kendisi yaşamışçasına besteye çevirebilmesi insan sevgisinin büyüklüğü ve vefasını gösteriyor.Gencebay'ın da o eserleri yaratan bir sanatçı olarak bu kadar da farkı olmalı diye düşünüyorum zaten.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti SerdarYılmaz 02 Şub 2008, 17:23

Sanatçi ile icraciyi ayiran noktalar bunlar. Icraci varolanlari kendi tarzinca yeniden yorumlar ve insanlarin begenisine sunar.. Müzikte olsun, baska sanat dallarinda olsun... Sundugu seyler bazen birbiriyle çelisedebilir, anlam olarak, verilen mesajlardaki içerik olarak.. Ama icraci olan buna takmaz, o keyfince aklina geleni sergiler... Hatta hüzün dolu, aci dolu bir sarkiya - sanatin müzik dalindan örnek verecek olursak - göbek atarak da eslik edebilir.. Ama sanatçi olan daha dolu bir insandir.. Onun üretme yetenegi vardir.. Kendi inandigi dogrulardan yola çikarak eserler olusturur, hayata getirir ve insanlara bunlari sunar.. Zamanla üretilen seyler verilmeye çalisilan bir mesaj bütünlügü olusturur.. Bu konuda müzik adami ve filosof Orhan Gencebay ülkede modern çagin en basarili isimlerinden biri, belki de zirveye sahip olanin ta kendisidir..

Verdigi mesajlar ile hareketleri, günlük yasamindaki tavirlari örtüsen nadide insanlardan ve sanatçilardan bir tanesidir.. Verdigi mesajlar da Ufuk abi ve Basar´in belirttikleri üzere çok açik ortadadir: Sadece insanin iyiligini, insanlar ile iyi olmasini arzulayan bir hayat anlayisidir onunki..

"Mürit"...? Bilemem, ben bu degimleri sevmem, çok çabuk yanlis da anlasilabiliriz.. Hayir, sadece örnek bir insan var, onu örnek almaya çalisan birisiyim, kendimi öyle tanimlayayim.. ama bu konuda ne kadar basariliyim, onu bilemem.. Onun gibi hosgörülü olmak benim gibi siradan birisi için zor.. Ama en azindan deniyoruz.

Berhüdar olun.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

Sonraki

Gönül Dostları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir